Budesonide voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

kat die naar de pillen kijkt

Budesonide is een glucocorticoïde steroïde die vaak wordt gebruikt als een alternatieve steroïde optie voor de behandeling van chronische inflammatoire spijsverteringsaandoeningen bij katten.

In dit artikel leert u wat budesonide is, hoe het werkt, mogelijke bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Budesonide Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Glucocorticoïde steroïde

Formulier:

Capsules en tabletten. Samengestelde behoeften kunnen ook vloeibare vormen mogelijk maken.

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Entocort, Uceris

Beschikbare doseringen:

Hoewel beschikbaar, zijn de volgende doses meestal te groot voor de meeste katten, waardoor de noodzaak van compounding noodzakelijk is. Capsules met verlengde afgifte: 3 mg, 9 mg. Tabletten met verlengde afgifte: 6 mg, 9 mg

Verloopbereik:

Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt. Veel samengestelde producten kunnen een beperktere houdbaarheid hebben dan andere medicijnen.

Over Budesonide voor katten

Budesonide is een glucocorticoïde steroïde, ook wel een corticosteroïden. Steroïden zijn over het algemeen verdeeld in glucocorticoïden, die effecten hebben op stress en immuunrespons in het lichaam, en mineralocorticoïden, die voornamelijk worden geassocieerd met vocht- en elektrolytenbalans.

In de diergeneeskunde kan budesonide worden gebruikt om katten behandelen met chronische inflammatoire enteropathieën van het maagdarmkanaal, ook bekend als inflammatoire darmziekte, vooral als er bezorgdheid is over het gebruik van een steroïde zoals prednisolon, dat meer systemische activiteit in het lichaam heeft.

Hoewel de meeste katten prednisolon heel goed verdragen, kan de volledige activiteit ervan systemisch door het lichaam leiden tot bezorgdheid voor katten met een risico op diabetes (of die momenteel onder behandeling zijn voor de ziekte) en katten met een risico op hartaandoeningen of die zijn gediagnosticeerd met een hartaandoening.

Wat doet Budesonide voor katten?

kat en stethoscoop

Budesonide wordt al lange tijd gebruikt bij katten met inflammatoire darmaandoeningen en lijkt zeer goed te worden verdragen.

De reden dat budesonide een goed alternatief is voor prednisolon voor katten wanneer er bezorgdheid is over het gebruik van een meer systemisch werkende steroïde zoals prednisolon, is vanwege de manier waarop budesonide door het lichaam wordt opgenomen en hoe het werkt.

Budesonide bereikt zeer hoge actuele concentraties in de bekleding van darmkanaalweefsel en oefent grote ontstekingsremmende en immuunonderdrukkende activiteit uit die is gelokaliseerd in de darm.

Maar het wordt verder grotendeels uit het lichaam geëlimineerd door een proces dat een first-pass metabolisme-effect in de lever wordt genoemd. Dit voorkomt dat het hoge concentraties bereikt in de rest van het lichaam.

Hoewel budesonide meer een beperkt, gelokaliseerd effect heeft, moet het niet worden beschouwd als een “zwakke” steroïde. In feite is budesonide eigenlijk een zeer krachtige steroïde.

In termen van werkzaamheid beschouwen veel dierenartsen budesonide en prednisolon als hetzelfde niveau van effectiviteit voor de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen bij katten. Budesonide moet gewoon worden beschouwd als een goed alternatief als er zorgen zijn over systemisch steroïde gebruik, vooral als gevolg van diabetes of hartaandoeningen.

Budesonide is meestal duurder dan prednisolon en moet speciaal worden besteld via een samengestelde apotheek, waardoor prednisolon in veel gevallen nog steeds een goede eerstelijns medicatiekeuze is als het waarschijnlijk goed wordt verdragen.

Los van spijsverteringsproblemen is aangetoond dat budesonide in studies tekenen van astma en chronische bronchitis bij katten verbeteren wanneer een geïnhaleerde vorm wordt gebruikt. Commercieel verkrijgbare budesonideproducten voor inhalatie zijn echter niet compatibel met de inhalatiekamers die veel worden gebruikt voor astmatische katten, waardoor budesonide een slechte praktische keuze voor dit doel is.

Hoewel het altijd op een off-label manier wordt gebruikt voor katten en er een kleine officiële studie is naar het gebruik ervan bij katten, budesonide wordt al heel lang gebruikt bij katten met inflammatoire darmaandoeningen, en lijkt zeer goed te worden verdragen.

In feite lijken de meeste katten over het algemeen langdurig gebruik van steroïden (wat meestal altijd nodig is voor inflammatoire darmaandoeningen) vrij goed te tolereren in vergelijking met honden en mensen.

Zoals gezegd, het hele punt van het gebruik van budesonide is om systemische bijwerkingen te beperken. Hoewel minder vaak gezien bij katten meestal kunnen bijwerkingen van het gebruik van een glucocorticoïde over het algemeen tekenen omvatten zoals gewichtstoename, haaruitval, meer drinken en urineren, verhoogde ademhalingsfrequentie en verhoogde eetlust.

Maar hoewel het weinig systemische effecten heeft, heeft budesonide nog steeds een krachtige activiteit lokaal in het spijsverteringskanaal. En in dit opzicht kan het ook bijwerkingen hebben die worden gezien met prednisolon, zoals maag- en darmerosie en ulceratie.

Deze nadelige effecten kan verschijnen als zwarte teerachtige ontlasting, bloederig braaksel dat lijkt op koffiedik, lethargie en slechte eetlust. De meeste katten met inflammatoire darm vertonen geen braken of diarree met tekenen van bloed, dus elke verandering zoals deze zou reden tot bezorgdheid zijn en belangrijk om een veterinaire zorgverlener op de hoogte te stellen.

Bij katten zijn deze effecten ongewoon, maar waarschijnlijker als er ongepast hoge doses worden gebruikt. Als er zorgen zijn over toxiciteit door budesonide, neem dan contact op met uw dierenarts, ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er geldt wel een vergoeding, maar uw dierenarts zal het advies van een toxicoloog vaak nuttig vinden bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.

Bij het gebruik van een steroïde, is het uiterst belangrijk om het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) te vermijden. Voor katten zijn de meest gebruikte robenacoxib (Onsior) en meloxicam (Metacam). Gebruik van NSAID’s en steroïden samen verhogen het risico op gastro-intestinale erosie en ulceratie.

Budesonide voor katten dosering

kat op een weegschaal

Als het gaat om het bepalen van de juiste dosering, budesonide is een beetje lastig, omdat de dosering niet is gebaseerd op gewicht, maar op het lichaamsoppervlak.

Budesonide is een beetje lastig te doseren, omdat de dosering niet is gebaseerd op gewicht, maar op het lichaamsoppervlak. Het is altijd het beste om uw dierenarts de dosering te laten bepalen.

De menselijke formuleringen van budesonide capsules, zoals het merk Entocort, zijn meestal te hoog in dosering voor katten. De laagste menselijke dosering begint bij 3 mg, maar de meeste katten zullen dichter bij 1 mg of minder worden gedoseerd. Om deze reden wordt budesonide meestal besteld via een samengestelde apotheek om een veilige en geschikte dosis te bereiken.

Conclusie

Budesonide is een geweldig alternatief glucocorticoïde steroïde om te gebruiken bij katten met chronische inflammatoire enteropathieën / inflammatoire darmaandoeningen waarbij het gebruik van een meer systemisch werkende steroïde zorgen kan veroorzaken, zoals bij diabetes of hartaandoeningen.

Het is een krachtige steroïde, maar werkt alleen lokaal in het spijsverteringskanaal, waardoor het een slechte keuze is voor vele andere aandoeningen die reageren op steroïden. Zorg ervoor dat u met uw dierenarts overlegt of u denkt dat uw kat baat kan hebben bij het gebruik van budesonide.

Veelgestelde vragen

Wat doet Budesonide voor katten?

Budesonide is een glucocorticoïde steroïde die meer lokaal in het spijsverteringskanaal werkt om ontstekingen en immuungemedieerde ziekten te onderdrukken. Het wordt vaak gebruikt als alternatief bij katten die lijden aan chronische inflammatoire enteropathieën / inflammatoire darmziekte waar het gebruik van systemisch werkende steroïden zoals prednisolon ongewenst zou zijn. De meest voorkomende situaties zijn bij katten met een risico op of lijdend aan diabetes en / of hartaandoeningen.

Hoe lang duurt het voordat Budesonide bij katten werkt?

Absorptiesnelheden bij katten lijken niet officieel te zijn bestudeerd, maar bij honden bereiken de concentraties hun piek in ongeveer 1 uur. Bij mensen is de piekabsorptie variabel en duurt het tot 12 uur.

Praktisch gezien kan het bij elke chronische ontstekingsaandoening die het spijsverteringskanaal beïnvloedt, een paar dagen duren om vermindering van tekenen zoals braken of diarree te zien. In gevallen waarin een kat is afgevallen als gevolg van een aandoening zoals IBD, kan het een paar weken duren voordat gewichtstoename zich ontwikkelt.

Wat zijn de lange termijn bijwerkingen van Budesonide?

Bijwerkingen op lange termijn bij katten lijken ongewoon te zijn, zolang budesonide goed wordt gedoseerd. Systemische effecten die gebruikelijk zijn voor steroïden zoals verhoogd drinken, urineren, eetlust, hijgen, haaruitval, enz., Worden meestal niet gezien met budesonide vanwege het meer lokaal werkende effect in het spijsverteringskanaal en lage systemische concentraties.

Het is mogelijk, vooral als hoge doses worden gebruikt, om bijwerkingen te zien die beperkt zijn tot het spijsverteringskanaal, zoals bloederig braaksel of ontlasting (respectievelijk een koffiedik uiterlijk en een zwart teerachtig uiterlijk), van erosie of ulceratie van de maag- en darmwand.

Kan budesonide diabetes veroorzaken bij katten?

Typisch, nee, en in feite als een kat met diabetes een inflammatoire darmaandoening blijkt te hebben, zou budesonide een topkeuze zijn voor behandeling omdat het werkt merts lokaal in het spijsverteringskanaal en heeft veel minder systemische effecten in het lichaam.

Diabetes bij katten wordt bijna uitsluitend gezien bij katten met overgewicht of obesitas, waar hun lichaam insulineresistentie heeft ontwikkeld. Dit is vergelijkbaar met type II diabetes bij mensen. De reden dat systemische steroïden, zoals prednisolon, kunnen bijdragen aan diabetes, is dat ze ook bijdragen aan insulineresistentie, waardoor een kat die al risico loopt over de rand kan kantelen.

Wanneer het echter op de juiste manier wordt gebruikt, houden de lokaal werkende eigenschappen van budesonide beperkt tot het spijsverteringskanaal het grotendeels uit de systemische circulatie, waardoor het risico dat het bijdraagt aan insulineresistentie en daaropvolgende diabetes ver wordt verminderd.