Brown Scottish Fold Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Bruine Schotse vouwkatten zijn middelgrote lievelingen die bekend staan om hun ronde gezichten en teruggevouwen oren. Ze zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, crème, zilver, blauw en bruin. Er zijn ook korte, middellange en langharige varianten van het ras. De meeste hebben blauwe, groene of gouden ogen en het ras heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 9 en 12 jaar. Scottish Fold-katten zijn vriendelijk en ongelooflijk aanhankelijk, maar ze hebben de neiging om extra kilo’s in te pakken. Lees verder voor meer informatie over dit lieve, schattige ras.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van bruine Schotse vouwkatten in de geschiedenis

Hoewel de Schotse vouw een relatief nieuw ras is, bestaan katten met gevouwen oren al eeuwen. De eerste geregistreerde vermelding van een kat met gevouwen oren komt uit 1796, en een kwam in Engeland aan met een zeeman die ongeveer 100 jaar later terugkeerde uit China. In 1938 werd een andere kat met gevouwen oren gedocumenteerd in China.

Maar de moderne Schotse vouw is een beetje anders, omdat de meeste katten hun afkomst traceren naar Suzie, een zwerfkat met gevouwen oren gevonden in Perthshire, Schotland, in 1961. Het ras werd ontwikkeld door kittens met gevouwen oren die afstammen van Suzie te mengen met Britse korthaarkatten.

Het ras vond zijn weg naar Noord-Amerika toen Dr. Neil Todd, een geneticus die in New England werkte, drie Schotse plooien vanuit Schotland naar de Verenigde Staten bracht om onderzoek te doen naar genetische mutaties bij katten. Hoewel de katten afkomstig zijn uit Schotland, zijn ze veel populairder in de Verenigde Staten, waar ze gewild zijn vanwege hun unieke uiterlijk en reputatie als zachte, liefdevolle huisdieren.

Hoe Schotse vouwkatten aan populariteit wonnen

De eerste Schotse vouwkatten dateren uit de vroege jaren 1960 toen een kat met slappe oren werd gevonden op een Schotse boerderij. Die kat, een vrouwtje genaamd Suzie, had al snel een nest kittens, van wie er een paar werden geboren met de ingetrokken oren van hun moeder. Die kittens trokken de aandacht van William Ross, een buurman die betrokken was bij de kattenwereld.

Ross adopteerde een van de ongewone kittens en begon een fokprogramma. De Raad van Bestuur van de Cat Fancy (GCCF) erkende het ras in 1966, voornamelijk vanwege de lobby van Ross. Maar de organisatie trok de erkenning van het ras slechts een paar jaar later, in 1971, in vanwege ethische zorgen.

Het ras nam weer een vlucht in de jaren 1970 toen drie Schotse plooien de reis van Schotland naar de Verenigde Staten maakten om te worden gebruikt als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek naar genetica. Het onderzoek liep op een dood spoor en de katten werden geadopteerd door families en fokkers. De Schotse vouw is in de loop van de tijd alleen maar in populariteit toegenomen. In 2021 was het het 9e meest populaire ras in de Verenigde Staten, volgens gegevens gepubliceerd door de Cat Fancy Association (CFA).

chocolade marmeren korthaar volwassen kat Schotse vouw
Afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock

Formele erkenning van bruine Schotse vouwkatten

Schotse plooien verdienden voorlopige CFA-erkenning in 1977 en de organisatie promoveerde het ras naar de kampioenschapsstatus in 1978. Een jaar later, in 1979, werd Jensen Minnie Pearl, een prachtige Schotse fold, door de CFA tot Grand Champion gekroond. Jensen Minnie Pearl werd later ook uitgeroepen tot CFA Best of Breed. De International Cat Association (TICA), ’s werelds meest uitgebreide raskattenregister, heeft het ras ook geaccepteerd.

Beide registers hebben ook de langharige variant van het ras erkend. Langharige Schotse plooien worden vaak Highland-plooien, Schotse langhaarplooien of Schotse langharen genoemd. Langharige Schotse plooien begonnen in de jaren 1980 acceptatie te verdienen in katten fancy organisaties.

Europese katten fancy organisaties hebben het ras grotendeels afgewezen vanwege zorgen over het hoge aantal ziekten, zoals artrose en osteochondrodysplasie, gekoppeld aan het tucked-ear gen. Andere zorgen zijn de gehoor- en oorproblemen die vaak bij deze katten worden gezien.

3 katten gezichtsverdeler

Top 3 unieke feiten over Schotse vouwkatten

Schotse vouwkatten zijn the real deal; ze zijn loyaal, zachtaardig en superschattig. Lees verder voor drie leuke weetjes over dit lieve ras.

1. Ze hebben vaak ongelooflijk gevoelige staarten

De genetische mutatie gerelateerd aan weggestopte oren heeft ook invloed op de skelet- en botontwikkeling van de kat. Schotse vouwkatten hebben supergevoelige staarten, die, wanneer ze zorgeloos worden behandeld, Schotse vouwkatten aanzienlijke pijn kunnen veroorzaken.

De mate van inflexibiliteit varieert, waarbij sommige katten sterk worden beïnvloed en de aandoening eenvoudigweg helemaal geen invloed heeft op anderen. Hoewel deze katten niet met kinderhandschoenen hoeven te worden behandeld, moet u letten op tekenen van ongemak wanneer u fotokoning op en het hanteren van deze dieren om opzettelijke pijn te voorkomen.

thematische pauze

2. Ze worden geboren met rechte oren

Alle Schotse vouwkatten worden geboren met rechte oren en niet elk kitten in een Schots plooidiertje heeft de weggestopte oortrek. De krullen in de oren van deze katten ontwikkelen zich wanneer ze ongeveer 18 – 21 dagen oud zijn. Tot die tijd is er geen manier om te zeggen welke kittens de eigenschap hebben en die felbegeerde geknipte oren zullen ontwikkelen en welke zullen eindigen met rechte oren.

Schotse vouwkatten hebben vaak meer gehoorproblemen dan andere katten, met een neiging tot aangeboren doofheid. Vanwege die schattige oren zijn de katten vatbaar voor het ontwikkelen van oorsmeerophopingen, waardoor de ideale omgeving voor oormijt ontstaat.

thematische pauze

3. Taylor Swift heeft twee Schotse Fold Kitties

Schotse vouwkatten zijn niet alleen schattig; ze zijn ook ongelooflijk populair. Niet alleen zijn deze kittens het 9e meest populaire ras in de Verenigde Staten, maar Taylor Swift heeft twee Schotse plooien, Olivia Benson en Meridith Grey, die beide regelmatig op de Instagram-feed van de megaster verschijnen. Ze heeft ook een derde kat, Benjamin Button, maar hij is een Ragdoll.

Kattenkogelverdeler 1

Maken bruine Schotse plooien een goed huisdier?

Absoluut. Deze katten zijn prachtige huisdieren en zijn geschikt voor de meeste leefsituaties en omgevingen. Deze katten zijn niet alleen schattig, maar ze zijn ook ongelooflijk liefdevol en vriendelijk. Ze hebben geen speciale dieetwensen, maar de middellange en langharige varianten moeten minstens twee keer per week worden geborsteld.

Wat het energieniveau betreft, zijn Schotse vouwkatten iets actiever dan schootkatten, maar hebben ze geen hoge activiteitsbehoeften. Ze zijn vaak perfect gelukkig in kleinere ruimtes zoals appartementen. Het ras lijdt vaak aan gewrichtsaandoeningen, zoals artrose en osteochondrodysplasie, die gerelateerd zijn aan het gen dat de katten die schattige oren geeft.

Katten die aan deze aandoeningen lijden, hebben vaak uitgebreide medische zorg nodig, omdat geen van beide ziekten te genezen is en beide de neiging hebben om steeds erger te worden. Dierenartsen schrijven vaak pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen voor om de aandoeningen te beheersen.

3 kattenverdeler

Conclusie

Schotse vouwkatten zijn gemakkelijk te herkennen – zoek naar die kenmerkende gevouwen oren. Deze zachtaardige katten staan bekend om hun relaxte persoonlijkheden en de diepe gehechtheid die ze vormen met hun menselijke metgezellen. De gevouwen oren van het ras zijn echter gekoppeld aan pijnlijke gewrichtsaandoeningen zoals artrose en osteochondrodysplasie, die aanzienlijke pijn kunnen veroorzaken en de mobiliteit van katten ernstig kunnen beperken.

Deze lieve, liefhebbende katten hebben lichaamsbeweging nodig, maar ze zijn niet al te actief en houden zich meestal ook niet bezig met hooggespannen aandachtzoekend gedrag. De Schotse vouw was het 9e meest populaire ras in de Verenigde Staten in 2021.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Artem Kursin, Shutterstock