Borstkanker bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Borstkanker bij katten is een van de meest voorkomende kankers, met een incidentie van ongeveer 17% van de tumoren bij vrouwelijke katten. Maar wat eng is aan katten borstkanker is hoe ernstig het is – de meeste van deze tumoren zijn kwaadaardig en de prognose is slecht.

Vroege detectie van kattenbortumoren is essentieel, dus we gaan je vertellen waar je op moet letten!

Kort overzicht: Borstkanker bij katten

Wat is borstkanker bij katten?

Katten hebben ongeveer vier paar spenen in elke borstketen, of acht borstklieren, hoewel dit kan variëren. Katachtige borsttumoren, ook bekend als katten borstkanker, zijn tumoren van een of meer van de borstklieren.

Het komt vaker voor dat de tumoren in het eerste paar klieren (de schedelklieren) of het laatste paar (de caudale klieren) zitten. Ze komen vaker voor bij vrouwtjes dan bij mannetjes en komen ook vaker voor bij niet-gesteriliseerde (hele) katten. Sommige bronnen beweren dat ze de derde meest voorkomende kattentumor zijn, na lymfoom en huidkanker.

Katten hebben meer kans om borstkanker te krijgen als ze intact / heel, vrouwelijk en 10+ jaar oud zijn, hoewel gevallen bij katten zo jong als 4 jaar zijn geregistreerd.

Siamese katten hebben twee keer zoveel risico op tumoren als katten van gemengd ras, en andere oosterse rassen krijgen ook vaker borstkanker. Hoewel het mogelijk is voor mannelijke katten om borstkliertumoren te krijgen, komt het minder vaak voor dan voor vrouwtjes.

Soorten borstkanker bij katten

Soorten borstkanker bij katten

Borstkanker bij katten komt in verschillende vormen voor, waarbij borstadenocarcinoom het meest voorkomt.

Er zijn veel verschillende soorten borsttumoren bij katten. Feline mammanoom is zeldzaam en goedaardig. Sarcomen zijn eveneens zeldzaam, hoewel vaak ernstig.

Maar carcinoom (mammacrocinoom) komt het meest voor. Dit type tumor is lokaal invasief en verspreidt zich snel. Over het algemeen wordt gedacht dat de meeste (86%) borsttumoren bij katten kwaadaardig zijn – ze metastaseren via het lymfestelsel en de bloedvaten naar de lymfeklieren, borst en lever.

‘Fibroepithelial hyperplasia’ of ‘borsthypertrofie’ is geen borsttumor, maar een harde zwelling van het borstweefsel van katten. Het komt een paar weken na een seizoen voor bij intacte vrouwtjes en zal volledig verdwijnen na sterilisatie.

Oorzaken van borstkanker bij katten

Borstkanker is een multifactoriële ziekte, wat betekent dat het vele oorzaken heeft en veel van hen worden niet volledig begrepen. Studies hebben aangetoond dat hormonen (met name oestrogeen en progesteron) gedeeltelijk de schuld zijn – net als bij honden, vermindert castratie op jonge leeftijd in plaats van het toestaan van warmtecycli het risico op borstneoplasie bij katten enorm.

Sommige medicijnen die hormonen (progestagenen) nabootsen of bevatten, hebben hetzelfde effect op borstweefsel als natuurlijke hormonen. Deze medicijnen worden zelden gebruikt in de moderne geneeskunde, maar kunnen in het verleden een effect hebben gehad.

Retrovirussen zijn ook geïsoleerd uit tumoren, maar het is niet bewezen dat infectie met deze virussen een tumor veroorzaakt.

Ten slotte speelt genetica zeker een rol, zoals blijkt uit het hogere risico bij bepaalde rassen (Siamezen).

Symptomen van borstkanker

Borstkanker bij katten wordt meestal eerst gekenmerkt door knobbeltjes of knobbeltjes in het borstweefsel. Nadat de kanker verder is gevorderd, kunt u extra symptomen opmerken.

Het eerste teken van borstkanker bij katten is knobbels of knobbeltjes in het borstweefsel. Misschien aai je je kat of zie je hem op de grond rollen en zie je een knobbeltje aan de onderkant.

Vaak voelen deze knobbels aan als erwten of knikkers onder de huid, maar ze zijn niet altijd zo netjes als dit en kunnen verschillende vormen en texturen hebben. De knobbel kan zweren, wat leidt tot bloed, wonden of afscheiding uit het onderstel. De tepels kunnen ook opzwellen en afscheiden.

Afhankelijk van hoe ver de borstkanker is gevorderd, kunt u pijn, koorts en inappetentie opmerken. Als de tumor is uitgezaaid naar de borst, kunt u een hoest opmerken.

Andere symptomen van borstkanker bij katten zijn:

 • Zwelling van het borstweefsel
 • Knobbels en massa’s in het borstweefsel
 • Afscheiding uit een of meer tepels
 • Herhaaldelijk likken van de borstklieren
 • Ulceratie (barsten) van de borstklier
 • Bloeding of infectie in het borstgebied
 • Pijn in het borstgebied
 • Koorts
 • Inappetentie
 • Hoesten
 • Kortademigheid

Als u een van deze symptomen van borstkanker bij uw kat opmerkt, is het een goed idee om ze naar een dierenarts te brengen om te worden gecontroleerd. Hoe eerder katachtige borsttumoren worden gediagnosticeerd, hoe beter de prognose.

Tumoren die minder dan 2 cm groot zijn, hebben veel meer kans om te worden genezen, dus wacht niet als u een knobbeltje in de borsten van uw kat ziet.

Borstkanker bij katten diagnose

Omdat de meeste borstkankers bij katten kwaadaardig zijn, is het belangrijk om de aandoening zo snel mogelijk te behandelen om de kansen op herstel van uw kat te vergroten.

Als uw dierenarts uw kat diagnosticeert met een borstcarcinoom of een andere vorm van borstkanker, wilt u meteen met de behandeling beginnen. De meeste borsttumoren bij katten zijn kwaadaardig en hoe eerder ze worden behandeld, hoe beter de prognose van uw kat.

Uw dierenarts kan bloedonderzoek en een fijn naaldaspiraat (FNA) aanbevelen om de massa te biopsie. Ze hopen wat kankercellen te oogsten om naar een laboratorium te sturen, waar ze een beter idee kunnen krijgen van wat voor soort tumor het is en of het kankerachtig is. Dit kan helpen om de behandeling te begeleiden. Uw dierenarts zal waarschijnlijk ook röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) aanbevelen, omdat dit kan helpen om vast te stellen hoe ver de kanker is en of metastasen zich naar de borst hebben verspreid.

Behandeling van borstkanker bij katten

De eerste fase van de behandeling vereist chirurgische verwijdering. Hoewel het theoretisch mogelijk is om alleen de knobbel te verwijderen, als deze klein is, betekent de maligniteit van borstkanker bij katten dat dierenartsen normaal gesproken een borstamputatie aanbevelen – verwijdering van de borsten.

Dit kan het verwijderen van een enkele borst met de knobbel erin, het verwijderen van alle borsten aan één kant (een ‘strip’ of ‘unilaterale’ borstamputatie) of het verwijderen van al het borstweefsel (volledige of ‘bilaterale’ mastectomie). Een strip mastectomie is de meest voorkomende route, waarbij de moeilijkheidsgraad van de operatie en de hersteltijd in evenwicht zijn met de grootste voordelen voor de kat.

Helaas, zelfs met al het borstweefsel en de bijbehorende lymfeklieren verwijderd, is de kanker meestal nog steeds aanwezig. Microscopische kankercellen bevinden zich vaak al in het lymfestelsel of de bloedvaten en het is onmogelijk om ze allemaal te verwijderen. Daarom kan chemotherapie of bestralingstherapie ook nodig zijn.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk een veterinaire oncoloog raadplegen om de beste optie voor uw kat te vinden. Het type chemotherapie hangt af van de tumor en de patiënt, maar doxorubicine is een veel voorkomende chemotherapeutische medicijnkeuze voor borstkanker bij katten. Hoe eerder deze chemotherapie wordt gestart, hoe beter de prognose.

Prognose voor borstkanker bij katten

Borstkanker bij katten prognose

Katten overleven meestal ongeveer 12 maanden met borstkanker, maar de overlevingstijd hangt af van de behandeling en het tijdstip van diagnose.

Helaas heeft borstkanker bij katten een slechte prognose. Dit komt waarschijnlijk omdat, tegen de tijd dat de ziekte wordt opgemerkt, deze vaak zeer goed is ingeburgerd en zich begint te verspreiden.

De gemiddelde overlevingstijd van katten met borstkanker is 12 maanden. Katten hebben de neiging om langer te overleven als een operatie en chemotherapie worden uitgevoerd en als de knobbel kleiner is op het moment van diagnose.

Borstkanker bij katten voorkomen

Het steriliseren van een kat vermindert hun kansen op het ontwikkelen van borstkanker

Katten die vroeg in het leven worden gesteriliseerd, hebben aanzienlijk minder kans om borstkanker te ontwikkelen.

Het is mogelijk om het risico op borstkanker bij katten enorm te verminderen. Vrouwelijke katten die vóór de leeftijd van 2 jaar zijn gesteriliseerd, hebben een lager risico op borstkanker.

En hoe eerder ze worden gesteriliseerd, hoe lager hun risico. Katten die gesteriliseerd zijn vóór de leeftijd van 6 maanden (d.w.z. vóór hun eerste loopsheid) hebben 91% minder kans om kwaadaardig borstadenocarcinoom te krijgen dan hele (niet-gesteriliseerde) katten.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten leven met borstkanker?

De gemiddelde overlevingstijd na diagnose met borstkanker voor katten is 6-12 maanden. Het is het hoogst voor katten met kleinere massa’s, vooral als ze een operatie en chemotherapie ondergaan – deze katten kunnen tot 18 maanden zonder kanker zijn.

Hoe ziet borstkanker eruit bij een kat?

Het meest voorkomende teken van borstkanker bij katten is knobbels, massa’s of knobbeltjes onder de huid in het borstgebied. Deze kunnen aanvoelen als harde erwten of knikkers in of rond de tepels.

Is borstkanker pijnlijk bij katten?

Het is moeilijk te zeggen of borstkanker pijnlijk is voor katten. Zweren zijn zeker pijnlijk en gevorderde tumoren zijn waarschijnlijk ook pijnlijk. Net als bij vrouwen zijn vroege tumoren waarschijnlijk niet pijnlijk, waardoor ze moeilijker te herkennen zijn.

Wat veroorzaakt borstkanker bij katten?

De oorzaken van borstkanker zijn niet helemaal begrepen, maar hormooncycli spelen een grote rol. Door uw kat te steriliseren vóór de leeftijd van zes maanden, wordt gedacht dat het het risico dat uw kat borstkanker krijgt volledig wegneemt. Genetica en virussen kunnen ook een kleinere rol spelen.

Kunnen katten overleven borstkanker?

Helaas is het zeldzaam om borstkanker bij katten te genezen en de meeste katten zullen uiteindelijk sterven aan (of worden geëuthanaseerd vanwege) hun kanker. Ongeveer 1 op de 10 katten met borstkanker zal een goedaardige tumor hebben, in welk geval het operatief verwijderen hen zal genezen.

Hoe lang kunnen katten leven met borstkanker zonder behandeling?

Onbehandelde borstkanker bij katten is meestal binnen een jaar dodelijk. Hoe lang katten overleven, hangt af van hoe ver de kanker is gevorderd wanneer deze wordt gevonden, en katten moeten vaak worden geëuthanaseerd om hun kwaliteit van leven te beschermen.