Bloeden katten na de bevalling? Feline Reproductie & Labor Feiten

Als je van plan bent om je kat te fokken of als hij per ongeluk zwanger is geworden, heb je waarschijnlijk een miljoen vragen over wat er daarna komt. Hoe lang een kat zwanger blijft is een goede, maar er zijn er nog veel meer. Een van de meest gestelde vragen over katten is of ze bloeden na de bevalling. Het antwoord is dat katten bloeden na de bevalling, meestal ongeveer 2 tot 3 dagen. Deze bloeding is volkomen normaal en wordt gezien bij alle vrouwelijke katten.

Er zijn echter momenten waarop bloeden niet normaal is voor een moederkat en kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen of postpartumcomplicaties. Om er meer over te weten te komen en te weten wat u kunt verwachten wanneer uw kat in verwachting is, blijft u lezen.

verdeler-catclaw1

Wanneer moet je je zorgen maken dat je kat bloedt na de bevalling?

Het is normaal dat vrouwelijke katten tot 3 dagen na de bevalling een bloederige afscheiding uit hun vaginale gebied hebben. Andere geboortevloeistoffen zullen ook worden gezien, meestal binnen een paar dagen nadat uw kat haar kittens heeft gehad. Deze zijn ook normaal en zullen meestal vanzelf stoppen.

Sommige abnormale situaties zullen ervoor zorgen dat een kat bloedt na de bevalling. Ze hebben er vaak mee te maken dat de kittens zo groot zijn dat ze het geboortekanaal van de moederkat tijdens de geboorte beschadigen. Als dit gebeurt, is het bloeden waarschijnlijk te wijten aan de vaginale scheur en de daaruit voortvloeiende Bloedingen (ook bekend als inwendige bloedingen). Enkele andere abnormale redenen waarom een kat kan bloeden na de bevalling zijn de volgende;

 • Haar baarmoeder is gescheurd
 • Er is vochtophoping in de baarmoeder van uw kat
 • Een ongeboren kitten blokkeert het geboortekanaal van uw kat
 • De placenta van uw kat wordt geblokkeerd

Als u na een paar dagen meer dan een kleine hoeveelheid bloed en vlekken ziet, kunt u het beste uw dierenarts bezoeken en uw kat laten controleren. Ze moet mogelijk worden behandeld voor een van de hierboven genoemde problemen, waaronder een operatie om een scheur in haar geboortekanaal te herstellen.

Wat moet je doen als je kat bloedt na de bevalling?

Als je kat een dag of twee, of zelfs tot een week, na de bevalling licht bloedt, hoef je waarschijnlijk niets te doen. Ze zal genezen en het bloeden zal vanzelf stoppen. Het bloeden zal niet overvloedig zijn als alles goed is, maar in plaats daarvan zal het slechts een kleine hoeveelheid zijn en meestal spotten.

Zodra 2 of 3 dagen zijn verstreken, als uw kat nog steeds vaginaal bloedt, is een reis naar uw dierenarts essentieel. U kunt ook andere tekenen zien dat er iets mis is, waaronder:

 • Uw kat stopt met eten of verliest zijn eetlust.
 • Uw kat begint te braken of heeft diarree
 • Uw kat kan koorts hebben of, verrassend genoeg, een lagere lichaamstemperatuur.
 • Er komen nog steeds afscheidingen uit de vulva van je kat
 • Uw kat heeft al meer dan 24 uur niets gedronken of geplast

Kan een infectie ervoor zorgen dat een kat bloedt na de bevalling?

moederpoes die bevalt van haar kind
Image Credit: Goldziitfotografie, Shutterstock

Katten zijn intelligente dieren en vrouwtjes zullen op zoek gaan naar een schone plek om te bevallen. Katten weten instinctief dat een vies, met ziektekiemen gevuld gebied problemen voor hen en hun kittens kan veroorzaken. Een van die problemen is het risico op infectie, dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een vies geboortegebied of het buiten baren van kittens.

Afhankelijk van de infectie en het orgaan dat het beïnvloedt, kan een moederkat een bloederige vaginale afscheiding hebben. Nog erger is dat omdat de moederkat haar baby’s voedt, ze bij haar in de buurt zijn en haar infectie zich kan verspreiden naar haar kittens. Dat is de reden waarom, als u denkt dat uw kat een infectie heeft, het van cruciaal belang is om haar onmiddellijk door uw dierenarts te laten behandelen.

kattenpootverdeler

Bloeden katten tijdens de bevalling?

Kittens worden geboren in een vliezige zak genaamd de amnion die moet worden opengescheurd door de moederkat. Ze doet dit met haar tanden en gebruikt ze vervolgens om de navelstreng van elk kitten door te knippen. Wat bloed is normaal tijdens dit proces, maar het betekent niet dat je kat bloedt. Zodra de amnionzak is verwijderd en de navelstreng is doorgeknipt, zal de kat haar kittens schoonlikken.

Bloeden katten als ze loops zijn?

Tenzij er iets mis is, doen de meeste katten dat wel niet bloeden in hitte. Ja, het is mogelijk, maar het is nogal ongebruikelijk. In de meeste gevallen zal een loopse kat je dit laten weten via verschillende andere tekenen, waaronder veranderingen in hun gedrag, meer vocaal zijn en proberen te ontsnappen als ze in katten zitten. Als je binnenkat loops is en ontsnapt, is de kans groot dat hij pregna krijgtNT is bijna 100%.

Waarom bloedt mijn kat?

Als uw kat niet onlangs is bevallen en u bloedingen rond haar vaginale gebied opmerkt, kunnen er verschillende redenen zijn voor het probleem. Enkele van de meest voorkomende zijn de volgende:

 • Trauma aan het vaginale gebied van uw kat
 • Uw kat heeft een urineweginfectie (UTI)
 • Uw kat heeft een kitten laten sterven in haar baarmoeder (foetale dood)
 • Een ander type infectie beïnvloedt de vagina van uw kat
 • Uw kat behield haar placenta na de bevalling en is nu geïnfecteerd
 • Uw kat heeft endometriose, een zeldzame aandoening die optreedt wanneer endometriumweefsel groeit buiten van de baarmoeder van uw kat in plaats van binnenin.

Wat is Pyometra bij katten?

Een van de meest voorkomende oorzaken van katten die uit hun vaginale gebied bloeden, is Pyometra. Deze aandoening, die vrij ernstig kan zijn, gebeurt wanneer de baarmoeder van uw kat zich vult met pus, meestal nadat hij geïnfecteerd is geraakt. De met pus gevulde baarmoeder, die miljoenen bacteriën bevat, kan enorme druk uitoefenen op andere organen, zozeer zelfs dat het, indien onbehandeld, ernstige problemen of zelfs de dood kan veroorzaken.

Pyometra treft meestal oudere katten en katten die nooit zijn gesteriliseerd. Sommige tekenen van de aandoening zijn bloederige vaginale afscheiding, een verlies van eetlust, braken en lethargie. Uw kat kan ook koorts hebben en last hebben van ernstige uitdroging. Met andere woorden, als u denkt dat uw kat pyometra heeft, moet u ze onmiddellijk naar uw dierenarts brengen. Ook moet worden opgemerkt dat het steriliseren van een kat het risico op deze aandoening aanzienlijk vermindert.

moederpoes beviel van kitten
Afbeelding credit: Azami Adiputera, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Zoals we hebben gezien, bloeden katten na de bevalling, maar slechts 2 of 3 dagen voordat het vanzelf stopt. Als uw kat na deze tijd blijft bloeden, moet u uw dierenarts bezoeken voor een controle. Het kan problemen hebben met placentablokkade en andere problemen die snel moeten worden behandeld.

Het goede nieuws is dat je kat in de meeste gevallen maar een klein beetje bloedt na de bevalling en dat het bloeden vanzelf stopt. Ja, er kunnen dingen misgaan, maar moeder natuur zorgt ervoor dat de meeste vrouwelijke katten babykatten kunnen maken met heel weinig problemen of gezondheidsproblemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Azami Adiputera, Shutterstock