Beste tandenborstels voor katten voor 2023: beoordelingen

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Een volgroeide kat heeft in totaal 30 tanden wat twee minder is dan wij mensen. Maar net als het onze hebben de tanden van uw kat regelmatig tandheelkundige zorg nodig. Voor ons is poetsen en flossen eenvoudig genoeg, maar het verzorgen van de tanden van uw kat kan een beetje uitdagender zijn.

Gelukkig erkent de veterinaire gemeenschap het belang van tandheelkundige gezondheid voor huisdieren en er zijn een aantal producten om u te helpen de tandheelkundige gezondheid van uw kat te maximaliseren.

In één oogopslag: beste tandenborstels voor katten om te kopen

Een van de gemakkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat uw favoriete huisdier een gezonde glimlach heeft, is door routinematig tandheelkundig onderhoud. Ja, we bedoelen het dagelijks poetsen van de tanden van je kat. Om je te helpen het goed te doen, zijn we op pad gegaan en hebben we de hele markt onderzocht voor de allerbeste kattentandenborstels.

Beste vingerborstel

aac-table__image

9.4

Geplukt door 21 mensen vandaag!

H&H Cat Vingertandenborstel

 • Verkocht in 4 tellen en 8 tellen
 • Glijdt recht op uw vinger voor eenvoudig gebruik
 • Zachte materialen voor gevoelig tandvlees

Beste vingerborstelkit

aac-table__image

9.0

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Oxyfresh Huisdier Dental Kit

 • Wordt geleverd met drie vingerborstels, tandgel en wateradditief
 • Vingerborstels verwijderen voorzichtig tandplak en voedselresten
 • Tandgel en wateradditief zijn geur- en smaakloos

Waarom is kattentandverzorging belangrijk?

Tegen de tijd dat ze 3 jaar oud zijn, vertonen acht van de tien katten al tekenen van tandziekte. Hoe gewoon tandheelkundige aandoeningen ook zijn, het blijft vaak onopgemerkt omdat katten niet in staat zijn om hun mond te openen en je te vertellen wanneer er iets mis is.

In het wild zou je kat zijn tanden schoon houden door op rauwe botten te kauwen, maar huiskatten zijn vaak afhankelijk van brokjes, tandheelkundige traktaties of kauwspeelgoed.

Hoewel veel fabrikanten van dierenvoeding u zullen vertellen dat droog kattenvoer helpt om de tanden van uw kat schoon te houden, is de waarheid dat het lang niet genoeg doet om de tandplak en tandsteen te verwijderen die zich op het oppervlak van de tanden van uw kat vormen en bijdragen aan gingivitis.

Een beetje plaque lijkt misschien geen groot probleem, maar als tandziekte onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige pijn en ontsteking. Het kan het moeilijk maken voor uw kat om comfortabel te eten en te drinken en het kan er zelfs toe leiden dat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, waardoor een systemische infectie ontstaat.

In ernstige gevallen kan tandsteenophoping het nodig maken om een deel van de tanden van uw kat te laten verwijderen.

Hoe de tanden van uw kat te controleren op tekenen van gingivitis?

Uw kat houdt er waarschijnlijk niet van om uw vingers in zijn mond te hebben, maar het is belangrijk om zijn tanden van tijd tot tijd te controleren op tekenen van gingivitis.

Gezonde tanden moeten schoon en wit zijn en vrij van chippen of andere schade. Het tandvlees van uw kat moet gezond en roze zijn, niet rood, en er mogen geen tekenen zijn van zwelling, zweren of laesies. Misschien wilt u ook de achterkant van de mond van uw kat controleren op zweren of laesies.

Terwijl je het gebit van je kat controleert, geef je ook zijn adem een snuifje. Slechte adem kan een teken zijn van orale infectie en chronische problemen met slechte adem kunnen wijzen op ernstige parodontitis.

Hoe de tandheelkundige gezondheid van uw kat te beschermen?

Het beschermen van de tandheelkundige gezondheid van uw kat gaat over meer dan alleen het af en toe controleren van zijn tanden. Je wilt ook de gezondheid van zijn tandvlees controleren en aandacht besteden aan veranderingen in de geur van zijn adem.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om u te helpen de tandheelkundige gezondheid van uw kat in de gaten te houden:

 • Jaarlijkse controle – Zelfs als uw kat kerngezond lijkt, moet u uw jaarlijkse controle niet overslaan. Een lichamelijk onderzoek omvat een basis mondeling examen en het kan het verschil zijn tussen het vangen van de vroege tekenen van gingivitis en het onnodig laten lijden aan ernstige parodontitis.
 • Gezonde voeding Het dieet van uw kat is zijn primaire bron van voedingsstoffen en bepaalde voedingsstoffen zijn essentieel voor een optimale gezondheid van het gebit. Kies een gezond kattenvoer van hoge kwaliteit – het beste dat u zich consequent kunt veroorloven – en volg de voedingsaanbevelingen op basis van het gewicht en de leeftijd van uw kat.
 • Rauwe botten –Voer uw kat nooit gekookte botten (vooral kippenbones) omdat ze uw kat kunnen versplinteren en beschadigen of een obstructie in zijn spijsverteringsstelsel kunnen veroorzaken. Rauwe botten daarentegen zijn zacht genoeg voor uw kat om op te kauwen en kunnen helpen zijn tanden schoon te houden.
 • Tandheelkundige behandelingen Kattentandbehandelingen zijn er in verschillende vormen, maar ze zijn niet allemaal gelijk gemaakt. De traktaties die zogenaamd de tanden van je kat reinigen door middel van slijtage, werken niet echt omdat de meeste katten niet veel tijd besteden aan het kauwen op hun voedsel. Zoek naar tandheelkundige traktaties gemaakt met enzymen die slechte bacteriën consumeren en de adem van uw kat helpen opfrissen.
 • Opletten U kunt veel kattenziekten voorkomen door simpelweg aandacht te besteden aan uw kat en de vroege tekenen van een zich ontwikkelend probleem op te merken. Elke keer dat uw kat een tandheelkundig probleem heeft, zal hij een bepaald niveau van ongemak vertonen dat gemakkelijk kan worden opgemerkt als u waakzaam blijft. Zoek naar tekenen zoals moeite met kauwen, poten in het gezicht of kwijlen.
 • Controleer op tandsteen – Tandsteen is de harde kleverige substantie die zich vormt bij het tandvlees en op de tanden van katten. Af en toe kunt u het gebit van uw kat controleren om te zien of er tandsteenopbouw is en deze vervolgens dienovereenkomstig laten verwijderen.

Het allerbeste wat u kunt doen om de gezondheid en hygiëne van uw kat te beschermen, is om zijn tanden regelmatig te poetsen. Het klinkt misschien gek, maar het poetsen van de tanden van je kat is de beste manier om tandplak en bacteriën te verwijderen die bijdragen aan tandsteenopbouw en parodontitis.

Als u nog niet helemaal klaar bent om de tanden van uw kat te poetsen, zijn er antiseptische gels en spoelingen die u in de tussentijd kunt gebruiken om zijn mondhygiëne te beschermen. Deze producten zullen niet zo effectief zijn als tandenpoetsen, maar ze zijn beter dan niets doen. U kunt mogelijk ook een tandheelkundige spray van uw dierenarts krijgen om de opbouw van tandplak en tandsteen in de mond van uw kat onder controle te houden.

Soorten Kattentandenborstels

Om de tanden van je kat te poetsen, heb je een tandenborstel nodig. Een tandenborstel bedoeld voor menselijk gebruik zal vrijwel zeker te groot zijn, dus het is een goed idee om een tandenborstel speciaal voor katten aan te schaffen.

Tandenborstels voor huisdieren zijn er in verschillende stijlen en maten om tegemoet te komen aan de behoeften van uw kat op het gebied van tandenreiniging.

De twee belangrijkste soorten kattentandenborstels zijn:

 • Vingerborstels – Dit type tandenborstel glijdt over je vinger (als een vingerhoedje), zodat je je vinger direct in de mond van je kat kunt steken om het poetsen te doen. Vingerborstels hebben zachte, siliconen noppen die de tanden van uw kat voorzichtig reinigen, maar ze werken mogelijk niet zo goed tegen ernstige tandsteenopbouw. Mogelijk moet u beginnen met een vingerborstel en later upgraden naar een handvatpen.
 • Handvatborstels – Deze tandenborstels zijn vergelijkbaar met de menselijke tandenborstel die je op je tanden gebruikt – ze bestaan uit een handvat met zachte borstelharen aan één uiteinde. Handvatborstels kunnen handig zijn om de achtertanden van uw kat te bereiken en sommige hebben schuine koppen om het poetsen minder onhandig te maken. Ze kunnen iets moeilijker te gebruiken zijn, maar doen beter werk door tandplak en tandsteen te verwijderen.

Als je niet zeker weet welke borstel je moet kiezen, koop er dan een van elk (ze zijn niet duur) en probeer ze eens om te zien welke je kat zal tolereren. Als je eenmaal op een tandenborstel bent gaan zitten, zorg er dan voor dat je deze na elk gebruik grondig schoonmaakt en de borstel om de drie maanden of zo volledig vervangt.

Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat elke kat zijn eigen tandenborstel krijgt.

Onze topkeuzes voor de beste kattentandenborstels

Nu u het belang van het poetsen van de tanden van uw kat begrijpt, laten we eens kijken naar onze topkeuzes voor de beste kattentandenborstels. U vindt er ook beoordelingen voor enkele van onze andere favoriete mondhygiëneproducten voor katten, zoals mondverzorgingsgels en antiseptische spoelingen.

Hier zijn onze topkeuzes voor de beste kattentandenborstels die u moet overwegen:

#1 Overall Beste: Vetoquinol Enzadent Dual-Ended Tandenborstel voor Katten

View On Chewy View On Amazon

Als u op zoek bent naar een eenvoudige en betaalbare kattentandenborstel om de mondgezondheid van uw kat te helpen beschermen, hoeft u niet verder te zoeken. Deze dubbelzijdige tandenborstel van Vetoquinol is betaalbaar geprijsd onder de $ 5 en heeft zowel een grote kop als een klein hoofd om katten van verschillende groottes te huisvesten.

Deze kattandenborstel met twee uiteinden heeft zachte borstelharen die de opbouw van tandplak voorzichtig verwijderen en de opzetborstels zijn in ergonomisch correcte hoeken geplaatst om het poetsen gemakkelijk te maken. Breng gewoon een kleine hoeveelheid van uw favoriete kattentandpasta aan en ga aan de slag met poetsen.

Pros

 • Tweekoppig ontwerp voor katten van alle groottes
 • Zachte borstelharen verwijderen zachtjes tandplak
 • Opzetborstels zijn ergonomisch gehoekt

Tegens

 • Sommige katten houden niet van het gevoel van borstelharen
 • Sommige klanten vonden het handvat naaro lang

#2 Runner Up: Virbac C.E.T. Dual Ended Kat Tandenborstel

Bekijk op Chewy

Een andere uitstekende optie voor kattentandenborstels is deze dubbelzijdige tandenborstel van Virbac. Het ontwerp met twee uiteinden stelt u in staat om de perfecte maat borstelkop voor uw kat te kiezen en elk is ingesteld in een ergonomisch correcte hoek voor eenvoudig en comfortabel gebruik.

Deze kattentandenborstel heeft zachte borstelharen die tandplak en tandsteen voorzichtig van het oppervlak van de tanden van uw kat verwijderen om zijn mondhygiëne en algehele gezondheid te beschermen. Bovendien is het betaalbaar geprijsd rond de $ 6.

Pros

 • Betaalbaar geprijsd rond de $ 6
 • Dubbelzijdig met twee borstelmaten
 • Opzetborstels zijn ergonomisch gehoekt

Tegens

 • Grotere borstelkop kan te groot zijn voor katten

#3 Beste dubbelkoppige: Pet Republique Dog &Cat Dual-Head Tandenborstel

View On Chewy View On Amazon

Met een dubbelkoppige tandenborstel heb je twee verschillende borstelmaten om uit te kiezen. De grotere borstelkop kan aan de voorkant van de mond van uw kat worden gebruikt, terwijl de kleinere kop perfect is om de achterkant te bereiken. Deze kit wordt geleverd met drie of zes tweekoppige kattentandenborstels.

Deze kattentandenborstels hebben een 8 1/2 inch schuin handvat voor comfort en medium getextureerde borstelharen die tandplak en tandsteen verwijderen zonder het tandvlees van uw kat te irriteren. Elk pakket wordt geleverd met borstels in twee verschillende kleuren, wat perfect is voor huishoudens met meerdere huisdieren.

Pros

 • Medium getextureerde borstelharen verwijderen tandplak en tandsteen
 • Twee verschillende maten opzetborstel
 • Geweldig voor huizen met meerdere katten, twee verschillende kleuren

Tegens

 • Sommige klanten vonden het handvat dun

#4 Beste vingerborstel: H&H Cat vingertandenborstel

View On Chewy View On Amazon

Voor katten die niet van traditionele tandenborstels houden, en voor degenen die net wennen aan tandenpoetsen, is een vingerborstel misschien de juiste keuze. H&H Cat vingertandenborstels worden geleverd in verpakkingen van 4 of 8 en zijn gemaakt van zachte, flexibele materialen die het gevoelige tandvlees van uw kat niet irriteren.

Deze vingerborstels glijden recht over je vinger en hebben een afgerond profiel om je te helpen toegang te krijgen tot de moeilijk bereikbare plaatsen in de mond van je kat. H&H ontwerpt niet alleen producten van hoge kwaliteit, maar ze doneren ook 15% van hun winst aan de Hope for Paws non-profit dierenopvang.

Pros

 • Verkocht in 4 tellen en 8 tellen
 • Glijdt recht op uw vinger voor eenvoudig gebruik
 • Zachte materialen voor gevoelig tandvlees

Tegens

 • Alleen verkrijgbaar in één maat, mogelijk niet voor iedereen
 • Verwijdert tandsteen niet zo goed als een borstel

#5 Beste elektrische tandenborstel: H &h huisdieren 360 graden borstel hond &kat tandenborstel

View On Chewy View On Amazon

Als het gaat om mondgezondheid, laat de tandenborstel van uw kat het werk voor u doen. De H&H Pets 360 Graden Bristle Dog &Cat Tandenborstel heeft een 360 graden borstelharen ontwerp om de voor- en achterkant van de tanden van uw kat in één keer gemakkelijk schoon te maken.

Deze kattentandenborstel is zeer effectief in het verwijderen van tandplak en is zeer eenvoudig te gebruiken. Bovendien zijn de opzetborstels gemaakt van superzachte nylon borstelharen om tandplak onder de tandvleesrand te helpen verwijderen.

Pros

 • Zorg voor maximale hoeken om tandplak gemakkelijk te verwijderen
 • Betaalbaar geprijsd onder de $ 10
 • Gemaakt van superzachte nylon borstelharen

Tegens

 • Deze tandenborstel is te delicaat
 • Moeilijk schoon te maken

#6 Beste tandenborstelkit: Vetoquinol Vet Solutions Enzadent Enzymatic Poultry-Flavored Toothbrush Kit

View On Chewy View On Amazon

Krijg alles wat je nodig hebt om voor het gebit van je kat te zorgen met deze tandpasta- en tandenborstelset voor huisdieren. Deze kit bevat een tandenborstel met twee uiteinden, een vingerborstel en een tube enzymatische tandpasta met gevogeltesmaak, allemaal betaalbaar geprijsd onder de $ 15.

De tandenborstel met twee uiteinden is ergonomisch ontworpen voor comfortabel gebruik en de dubbele opzetborstels maken het gemakkelijk om de juiste maat voor uw kat te vinden. Bovendien helpen zachte borstelharen voedselresten en tandplak van het oppervlak van de tanden van uw kat te verwijderen zonder zijn tandvlees te irriteren.

Je zult ook dol zijn op de enzymatische tandpasta van Vetoquinol die de tanden reinigt en polijst met een heerlijke gevogeltesmaak waar je kat van zal genieten.

Pros

 • Inclusief handvatborstel, vingerborstel en tandpasta voor huisdieren
 • Dual-ended borstel is ergonomisch ontworpen voor eenvoudig gebruik
 • Enzymatische tandpasta verwijdert tandplak en poetst tanden

Tegens

 • Sommige katten houden niet van de gevogeltesmaak

#7 Beste vingerborstelkit: Oxyfresh Pet DentAl Kit

View On Chewy View On Amazon

Voor katten die de voorkeur geven aan vingerborstels, wordt deze Oxyfresh Pet Dental Kit geleverd met alles wat u nodig hebt om de tanden van uw kat gezond te houden. Het bevat drie vingerborstels, evenals geurloze en smaakloze tandgel en wateradditief om de tanden van uw kat te helpen reinigen.

De vingerborstels glijden gemakkelijk over je vingertop en zijn voorzien van zachte borstelharen die het tandvlees van je kat niet irriteren. De tandgel en het wateradditief zijn 100% niet-toxisch en geformuleerd met de exclusieve geurverwijderaar van Oxyfresh, Oxygene, om bacteriën te helpen bestrijden die een slechte adem veroorzaken.

Pros

 • Wordt geleverd met drie vingerborstels, tandgel en wateradditief
 • Vingerborstels verwijderen voorzichtig tandplak en voedselresten
 • Tandgel en wateradditief zijn geur- en smaakloos

Tegens

 • Vingerborstels zijn er maar in één maat

Hoe poets je de tanden van je kat?

Het kiezen van de beste kattentandenborstel is slechts de helft van de vergelijking – je moet ook weten hoe je het moet gebruiken.

Helaas nemen veel katten het niet goed om hun tanden te laten poetsen, dus het kan zijn dat je je kat er in de loop van een week of twee aan moet laten wennen. Je kunt beginnen met een beetje kattentandpasta op je vinger te doen en je kat het af te laten likken, zodat hij went aan de smaak. Gebruik nooit menselijke tandpasta voor katten.

Zodra uw kat gewend is aan de tandpasta, probeer deze dan aan te bieden op een tandenborstel. Wanneer je kat hem begint af te likken, kijk dan of je de tandenborstel een beetje in zijn mond kunt steken en beweeg hem in poetsbewegingen langs zijn tanden en tandvleeslijn.

Uiteindelijk zal je kat eraan wennen om de tandenborstel in zijn mond te hebben en kun je daadwerkelijk beginnen met tandenpoetsen. Je kunt misschien maar één kant van zijn mond of een paar tanden tegelijk doen, maar doe wat je kunt en probeer al zijn tanden meerdere keren per week te poetsen.

Relevante inhoud:

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn kat poetsen?

Idealiter poets je de tanden van je kat net zo vaak als je je eigen tanden poetst – twee keer per dag. Omdat het een uitdaging kan zijn om uw kat te laten meewerken, is eenmaal daags borstelen echter acceptabel.

Hoe weet ik of het gebit van mijn kat pijn doet?

Het controleren van de tandheelkundige gezondheid van uw kat is essentieel, maar het is gemakkelijk om de tekenen van tandheelkundige aandoeningen te missen. Als de tanden van uw kat hem storen, kan hij verminderde eetlust, gezwollen of bloedend tandvlees, slechte adem of poten in zijn mond vertonen.

Hoeveel kost het om het gebit van een kat te laten reinigen?

Als u niet het initiatief neemt om thuis voor het gebit van uw kat te zorgen, moet u mogelijk een professionele gebitsreiniging ondergaan. Professionele reinigingen kunnen enkele honderden dollars kosten en vereisen mogelijk dat uw kat onder algemene anesthesie wordt gebracht.