Beste kattenvoer voor nierziekte [Low Phosphorus] 2023

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Dieetbeheer kan de klok op nierziekten niet terugdraaien, maar het kan de toekomst wel rooskleuriger maken. Uw kat het juiste voedsel geven is de beste manier om de progressie van de ziekte te vertragen, de symptomen te minimaliseren en uw kat het best mogelijke leven te geven.

In één oogopslag: beste voedsel om te kopen voor katten met een nierziekte

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Over het algemeen beste niet-recept

Runner-Up Zonder recept

Omdat het laag is in fosfor met gecontroleerd natrium, toegevoegde B-vitamines en ontstekingsremmende omega-3 vetzuren, raden we Royal Canin Veterinary Diet Renal Support D Morsels in Jus aan als het over het algemeen beste kattenvoer voor nierziekten. Dit product heeft een sterke reputatie voor het helpen van katten met chronische nierziekte (CKD), maar het is verre van perfect.

Om u te helpen de juiste match voor uw kat te vinden, hebben we acht zeer verschillende formules verzameld, waaronder recept- en niet-receptplichtige opties, droge brokjes en één rauw recept.

Voordat we ingaan op de beoordelingen, een korte disclaimer:

Dit artikel is geen vervanging voor veterinair advies. Uw dierenarts kan gepersonaliseerde suggesties geven die relevant zijn voor de unieke situatie van uw kat.

Jaren van wetenschappelijk onderzoek en ervaring hebben CKD-kattenbeschermers, doorgewinterde dierenartsen en wetenschappers met meer vragen dan antwoorden achtergelaten. Hoe graag ik ook zou willen dat het zou kunnen, dit artikel kan je niet alle stukjes van de katachtige CKD-puzzel geven.

Het zal u echter helpen de complexe dynamiek tussen dieet en ziekte te begrijpen. Je moet weglopen van dit artikel en je minder overweldigd voelen en meer vertrouwen hebben in je vermogen om de juiste keuzes voor je kat te maken.

Je zult ontdekken waarom voedsel belangrijk is, leren wat er in een geweldig dieet zit en beoordelingen lezen van de beste voedingsmiddelen voor katten met een nierziekte. Laten we beginnen met de belangrijkste principes van het voeren van een kat met CKD.

Zoek naar voedingsmiddelen met beperkte of hoogwaardige eiwitten

Wanneer voedingseiwitten tijdens de spijsvertering worden afgebroken, produceert het afval. Een van deze afvalproducten is ureum. Gezonde nieren filteren dit afval eruit en sturen het op weg naar de kattenbak.

Maar naarmate uw kat de nierfunctie verliest, wordt het steeds moeilijker om deze afvalstoffen te verwijderen. In plaats van door het lichaam van je kat te gaan, blijven ze in de bloedbaan.

Dit is de reden waarom bloedureumstikstof (BUN) niveaus stijgen bij katten met CKD. BUN is een meting die dierenartsen analyseren op routinematig bloedonderzoek om de gezondheid van de nieren te evalueren.

In een poging om bun-niveaus te verlagen, krijgen katten met CKD vaak eiwitbeperkt voedsel. Maar de laatste jaren is deze praktijk steeds controversiëler geworden.

Experts maken zich zorgen dat een eiwitbeperkt dieet zal leiden tot ernstige eiwitgebrek, verminderde spiermassa en een slechte fysieke conditie. In plaats van terug te gaan tot 20% of minder calorieën uit eiwitten, kunt u ervoor kiezen om gematigde niveaus van zeer verteerbare, afvalarme eiwitten uit hoogwaardige dierlijke bronnen te voeren.

Het komt erop neer dat je wilt dat je kat zich beter voelt, niet slechter. Hoewel een eiwitbeperkt dieet sommige katten helpt zich beter te voelen, kan het ook leiden tot spierverspilling en zwakte. U zult de kosten en baten van een eiwitarm dieet voor uw kat moeten afwegen.

Kies voedingsmiddelen die weinig fosfor bevatten

Naarmate de nierfunctie afneemt, is fosfor een van de dingen die niet wordt gefilterd. Naarmate fosfor zich ophoopt in de bloedbaan, zal uw kat zich ziek gaan voelen en neemt de nierfunctie nog sneller af.

De beste manier om dit effect tegen te gaan, is door de hoeveelheid fosfor in het dieet van uw kat te verminderen. Het ideale dieet voor een kat met CKD bevat minder dan 0,5% fosfor op basis van droge stof.

Het beste kattenvoer voor nierziekte heeft een relatief laag natriumgehalte

Omdat overmatige natriumconsumptie de bloeddruk kan verhogen en nierschade kan verergeren, zijn de meeste nier (nier) diëten laag in natrium. Je zult ook natriumrijke lekkernijen zoals lunchvlees en zoute kaas willen vermijden.

Verminder ontstekingen met omega-3-vetzuren

Veel katten met een nierziekte ontwikkelen nefritis, een ontsteking van de nieren. Overweeg samen met andere ontstekingsremmende supplementen omega-3-vetzuren zoals EPA en DHA. Deze vetzuren hebben een goed gedocumenteerd vermogen om ontstekingen te verminderen, waardoor uw kat zich beter voelt.

Hoewel mensen en andere dieren kunnen profiteren van omega-3-vetzuren afkomstig van plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie, kunnen katten alleen die in dierlijk vet gebruiken. Goede bronnen zijn verschillende soorten visolie, zoals zalmolie, menhaden visolie en sardineolie, evenals krillolie. Je kunt ook groenlipmosselen overwegen. Naast het feit dat ze een goede bron van andere omega-3 vetzuren zijn, zijn ze de meest geconcentreerde bron van het vetzuur ETA in de oceaan.

Hoewel veel voedingsmiddelen bronnen van deze gunstige vetzuren bevatten, wilt u misschien ook het dieet van uw kat aanvullen met een goed omega-3-supplement.

Goed voedsel geeft uw kat extra B-vitamines

Omdat katten met een nierziekte zoveel plassen, verliezen ze vaak cruciale B-vitamines in de kattenbak. Een tekort aan B-vitamines wordt geassocieerd met verlies van eetlust en algehele slechte gezondheid.

Recept of therapeutische diëten voor nierziekte zijn meestal verrijkt met extra B-complex vitamines. Uw dierenarts kan ook B12-injecties aanbevelen om uw kat een boost te geven.

Naast vitamines in het dieet van uw kat en subcutane injecties, kunt u overwegen uw kat een multivitaminesupplement zoals Vetoquinol Renal K + te geven. Geformuleerd voor katten en honden met een nierziekte, bevat deze gel B-complex vitamines en kalium. Beide stoffen ondersteunen de spierfunctie en de gezondheid van het zenuwstelsel van uw kat.

Hydratatie is essentieel

Nierziekte zorgt ervoor dat katten overmatig plassen en hun eetlust verliezen, dus uitdroging komt vaak voor bij katten met de aandoening. Veel katten vertrouwen op subcutane vloeistofinjecties (injecties onder de huid) om gehydrateerd te blijven, maar er is meer dan één manier om de waterinname van uw kat te verhogen.

Natvoer bestaat voor 70% uit water of meer, waardoor het een moeiteloze bron is van de hydratatie die uw kat nodig heeft. Als u momenteel een droog dieet voert, kan het overschakelen naar natvoer uw kat elke dag vier ons extra water geven. Dat is meer dan je hem zou geven in een typische vloeistofinjectie.

Mogelijk moet u nog steeds onderhuids vocht geven, maar het voeren van een sappig dieet zal het risico van uw kat op ernstige uitdroging aanzienlijk verminderen.

Moet u uw kat voorgeschreven voer geven voor nierziekte?

Samenvattend vertellen tientallen jaren van onderzoek ons dat het beste voedsel voor katten met CKD er een is met de volgende kwaliteiten:

 • Hoge calorische dichtheid
 • Hoge kwaliteit of beperkt eiwit
 • Laag fosforgehalte
 • Gecontroleerde natriumspiegels
 • Verhoogde B-vitamines
 • Omega-3 vetzuren

Momenteel zijn recept- of therapeutische diëten de enige voedingsmiddelen die al die vakjes tegelijk aanvinken. Frustrerend genoeg hebben die diëten vaak andere niet-zo-geweldige kwaliteiten.

Denk aan een hoog koolhydraatgehalte, toegevoegde suiker en mogelijk dierlijke bijproducten van lage kwaliteit.

Dit geeft je een paar opties.

Je kunt je neus over de lelijke delen van een therapeutisch of voorgeschreven dieet houden. U kunt kiezen voor een receptloos voedingsmiddel dat voldoet aan een of twee van de bovenstaande criteria. Of u kunt thuis CKD-geschikt voedsel maken.

Door het zelf te doen, kun je de gebreken van therapeutisch voedsel corrigeren terwijl je de dingen nabootst die ze goed doen.

Maar je neemt ook een risico – zelfgemaakt eten kost tijd en het kan moeilijk zijn om alles goed te krijgen. Als je zelfgemaakt kattenvoer gaat maken voor nierziekten, overweeg dan om samen te werken met een veterinaire voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat je niets mist.

Klik hier voor richtlijnen voor het maken van een rauw dieet voor uw kat met een nierziekte.

De 10 beste recept voedingsmiddelen voor katten met nierziekte: onze aanbevelingen

Recept- of therapeutische diëten verdienen de topposities op onze lijst met aanbevelingen omdat ze een combinatie van nierziekte-geschikte kwaliteiten bieden die u in geen enkel ander commercieel voedsel zult vinden.

Hier zijn onze keuzes voor de acht beste recept voedingsmiddelen voor nierziekte.

Koop op Chewy Koop op Petco

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: water voldoende voor verwerking, kippenbijproducten, kippenlever, varkenslever, tarwebloem

Dit jus-achtige voedsel van Royal Canin ontvangt consequent positieve beoordelingen en lijkt niet het smakelijkheidsprobleem te delen waarmee de meeste nierformules worden geconfronteerd.

Het heeft een dikke consistentie waar de meeste katten van lijken te houden. Vergeet echter niet dat katten met een slechte tandheelkundige gezondheid moeite kunnen hebben met het eten van de hapjes.

De food is 30% eiwit en 0,44% fosfor op basis van droge stof, waardoor de toxische opbouw in de bloedbaan onder controle wordt gehouden. Het maakt gebruik van wat Royal Canin beschrijft als een “zorgvuldig samengesteld antioxidantcomplex” om de nieren van uw kat zo goed mogelijk te laten functioneren.

Visolie voegt omega-3-vetzuren toe en helpt ontstekingen onder controle te houden.

Ingrediënten

Water voldoende voor verwerking, kipbijproducten, kippenlever, varkenslever, kip, tarwemeel, plantaardige olie, cellulosepoeder, varkensplasma, gemodificeerd maïszetmeel, maïsmeel, eiproduct, natuurlijke aroma’s, visolie, kaliumcitraat, calciumcarbonaat, taurine, guargom, fructooligosacchariden, vitamines [L-Ascorbyl-2-Polyphosphate (Source Of Vitamin C), Dl-Alpha Tocopherol Acetate (Source Of Vitamin E), Thiamine Mononitrate (Vitamin B1), Niacin Supplement, Biotin, D-Calcium Pantothenate, Riboflavin Supplement, Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6), Vitamin B12 Supplement, Folic Acid, Vitamin D3 Supplement], Cholinechloride, Citroenzuur, Zout, Natrium Silico Aluminate, Sporenelementen [Zinc Proteinate, Zinc Oxide, Ferrous Sulfate, Copper Sulfate, Manganous Oxide, Sodium Selenite, Calcium Iodate], Natriumcarbonaat, Goudsbloemextract (Tagetes Erecta L.), Magnesiumoxide.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 6.5%

Ruwe celstof: 1.7%

Vocht: 78.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 46.51%

Vet: 30.23%

Vezel: 7.91%

Koolhydraten: 15.35%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 34.38%

Vet: 54.27%

Koolhydraten: 11.35%

Wat we leuk vonden:

 • Maximale energiedichtheid om katten sterk en gespierd te houden
 • Bevat omega-3 vetzuren om ontstekingen te verminderen
 • Lage fosforgehaltes helpen uw kat zich beter te voelen
 • Laag eiwitgehalte helpt ureumafval te beperken

Wat we niet leuk vonden:

 • Veel katten geven de voorkeur aan paté-achtig voedsel

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: water, varkenslever, kip, eiproduct, brouwersrijst

Als uw kat de voorkeur geeft aan paté-achtig voedsel, kan dit product van Hill’s een goede keuze zijn. Het heeft een zachte, gladde consistentie die gemakkelijk te verwateren is voor meer hydratatie en gemakkelijker eten.

Volgens Hill’s is dit paté-achtige ingeblikte kattenvoer “klinisch getest om de kwaliteit van leven te verbeteren en te verlengen.” Het bereikt dit door alle standaard nierziekte dieet vakjes aan te vinken.

Het fosforgehalte van dit voedsel is beperkt tot 0,49% op basis van droge stof en het eiwit is 30% op basis van droge stof.

Ingrediënten

Water, Varkenslever, Kip, Eiproduct, Brouwers Rijst, Suiker, Kippenvet, Kippenleversmaak, Gemodificeerd rijstzetmeel, Cellulosepoeder, Visolie, Calciumsulfaat, Kaliumcitraat, Guargom, Sojaolie, Natuurlijk Aroma, Karamelkleur, vitamines (Vitamine E-supplement, Thiamine mononitraat, Niacinesupplement, Ascorbinezuur (bron van vitamine C), Pyridoxinehydrochloride, Calciumpantothenaat, Vitamine B12-supplement, Vitamine A-supplement, Riboflavine Supplement, Biotine, Foliumzuur, Menadione Natrium Bisulfiet Complex (bron van Vitamine K), Vitamine D3 Supplement), Taurine, Dicalciumfosfaat, Kaliumchloride, L-Arginine, L-Carnitine, mineralen (Zinkoxide, Ijzersulfaat, Mangaansulfaat, Kopersulfaat, CalciumJodaat), Cholinechloride, Beta-Caroteen.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 6%

Ruw vet: 4%

Ruwe celstof: 1.5%

Vocht: 88.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 52.17%

Vet: 34.78%

Vezel: 13.04%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 38.18%

Vet: 61.82%

Wat we leuk vonden:

 • Gecontroleerde fosforgehalten
 • Toegevoegde omega-3 vetzuren voor ontstekingsremmend effect
 • Caloriedicht om spiermassa te ondersteunen
 • Zeer smakelijk

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat suiker
 • Bevat karamelkleur

Purina Pro Plan Veterinaire Diëten NF Nierfunctie Advanced Care Formula Ingeblikt Kattenvoer

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: water voldoende voor verwerking, rundvlees, bijproducten van pluimvee, rijst, vleesbijproducten

Alleen verkrijgbaar met een diergeneeskundig voorschrift, dit voedsel van Purina doet alles wat een standaard nierdieet doet. Het heeft gecontroleerde niveaus van eiwitten, lage fosfor, en verminderde natrium. Toegevoegde B-complex vitamines helpen om voedingsstoffen af te breken en helpen uw kat zich beter te voelen.

Van de voorgeschreven voedingsmiddelen die we hebben beoordeeld, heeft deze de meest inconsistente feedback van klanten. Ongeveer 83% van de Chewy-recensenten zegt dat ze het aan een vriend zouden aanbevelen. Sommige van de recensenten zeiden dat, sinds de formule van het voedsel is veranderd, het voedsel een dichte consistentie heeft die hun katten niet leuk vinden.

Op basis van droge stof is de formule ongeveer 0,49% fosfor en 34% eiwit.

Ingrediënten

Water, vleesbijproducten, kippenharten, rijst, cellulosepoeder, varkensvet (geconserveerd met TBHQ en citroenzuur), zalm, calciumgluconaat, glycine, inuline, natuurlijk aroma, kaliumchloride, visolie, guargom, kaliumcitraat, magnesiumsulfaat, zout, vitamine E-supplement, carrageen, taurine, cholinechloride, thiaminemononitraat (vitamine B-1), zinksulfaat, ijzersulfaat, niacine (vitamine B-3), calciumpantothenaat (vitamine B-5), Vitamine A Supplement, Menadione Natrium Bisulfiet Complex (Vitamine K), Kopersulfaat, Mangaansulfaat, Pyridoxine Hydrochloride (Vitamine B-6), Riboflavine Supplement (Vitamine B-2), Vitamine B-12 Supplement, Biotine (Vitamine B-7), Foliumzuur (Vitamine B-9), Kaliumjodide, Vitamine D-3 Supplement, Natrium Seleniet. C253420.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 6%

Ruw vet: 4%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 77%

As: 2.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 26.09%

Vet: 17.39%

Vezel: 13.04%

Koolhydraten: 32.61%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 25.85%

Vet: 41.85%

Koolhydraten: 32.31%

Wat we leuk vonden:

 • Laag in fosfor
 • Zeer smakelijk
 • Calorierijk om vetvrije massa te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat carrageen, dat ontstekingen kan veroorzaken
 • Geen omega-3 suppletie

Darwin's Natural Intelligent Design™ KS Nier ondersteuning rauw kattenvoer

Koop op Darwin’s

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: kippendijvlees, kalkoenharten, kippenharten, bieten, courgette

Dit rauwe kattenvoer is een beetje anders dan de andere voorgeschreven diëten op onze lijst. In plaats van zich te concentreren op lage eiwitniveaus, handhaaft dit voedsel een normaal eiwitniveau en benadert het nierziekte vanuit een andere hoek.

Het voedsel is relatief laag in fosfor, met 0,9 gram per 1.000 calorieën. Het is niet zo laag als sommige nierdiëten, maar net onder de aanbevolen 1,25 gram per 1.000 calorieën voor gezonde katten.

Bovendien bevat het chitosan en verhoogd calcium. De eerste is een speekselfosfaatbindmiddel dat helpt om de hoeveelheid fosfor die het lichaam kan absorberen te beperken. Hogere niveaus van calcium verminderen ook de fosforabsorptie.

Net als de andere voedingsmiddelen op deze lijst, heeft het voedsel verhoogde niveaus van B-complex vitamines en omega-3 vetzuren voor verminderde ontsteking.

Hoewel het geen sterke basis van klantrecensies heeft, is dit recept veelbelovend als een onconventioneel, carnivoor geschikt alternatief voor traditionele nierdiëten.

Houd er rekening mee dat het vlees in rauwe diëten bacteriën kan bevatten die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.  De gezondheid van uw kat is al in een enigszins fragiele toestand vanwege een nierziekte, dus praat met uw dierenarts voordat u uw kat een rauw dieet geeft.

Ingrediënten

Kippendijvlees, Kalkoenharten, Kippenharten, Bieten, Courgette, Kalkoenlevers, Kippenlevers, Selderij, Visolie, Eiwitten, Peterselie, Gelatine, Oesterschelp Pwdr, Levertraan, Paardenbloemwortel Pwdr, lnuline, Kurkuma, Kaliumchloride, Spirulina, Taurine, Tomatenpulp, Vitamine E,Cranberry Pwdr, Chitosan, Magnesiumproteïne, Cholinechloride, Ijzerproteïne, Zinkproteïne, Kaneel, Zeezout, Thiaminemononitraat, Aloë Vera, Vitamine Bl 2, Zwarte Peper, Selenium Proteinate, Foliumzuur, Mangaan Proteinate, Vitamine B2, Vitamine B6 (Pyridoxine), Jodium

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 9%

Ruw vet: 6%

Ruwe celstof: 1%

Vocht: 78%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 40.91%

Vet: 27.27%

Vezel: 4.55%

Koolhydraten: 27.27%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 30.43%

Vet: 49.28%

Koolhydraten: 20.29%

Wat we leuk vonden:

 • Beperkt fosforgehalte
 • Toegevoegde omega-3 vetzuren
 • Verhoogde niveaus van B-complex vitamines
 • Rijk aan biologisch beschikbare dierlijke eiwitten

Wat we niet leuk vonden:

 • Darwin’s Natural Pet-voedingsmiddelen zijn meerdere keren teruggeroepen

Koop op Chewy Koop op Petco

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: maïs, kippenvet, varkensmeel, brouwersrijst, maïsglutenmeel

Vochtrijk voer is ideaal voor alle katten. Het is nog waardevoller voor katten met een nierziekte. Katten met nierfalen zijn vatbaar voor uitdroging en het voeren van een waterarm dieet helpt niet. Door uw kat een droog dieet te geven, kunt u hem eerder onderhuidse vloeistofinjecties geven dan deze injecties anders nodig zouden zijn.

Dr. Lisa Pierson relativeert het in dit citaat uit een interview met Dr. Karen Becker van Mercola Healthy Pets:

“Er is niets dat me meer frustreert dan katteneigenaren het kantoor van hun dierenarts te zien verlaten met een zak vocht onder de ene arm en een zak droogvoer onder de andere arm. Ze hebben te horen gekregen dat ze een waterarm dieet moeten voeren en vervolgens een naald in de rug van hun kat moeten steken om water in hem te doen. Dat is vrij onzinnig.”

Dat gezegd hebbende, onze topprioriteit is om uw kat te laten eten. Als droogvoer alles is wat je kat wil eten, is het beter dan niets. Voor katten die aandringen op droogvoer, zou deze receptbrokken van Royal Canin een goede optie zijn om te overwegen. Het heeft een laag eiwitgehalte, beperkte fosfor en aanvullende EPA en DHA uit visolie.

Het eiwitgehalte ligt ergens tussen 24,5% en 28,8% op basis van droge stof, met maximaal ongeveer 0,59% fosfor op basis van droge stof.

Op Chewy heeft het eten een 4,7 van de 5-sterrenbeoordeling en 97% van de recensenten zegt dat ze het eten aan een vriend zouden aanbevelen.

Ingrediënten

Brouwers Rijst, Maïs, Tarwegluten, Kippenvet, Varkensvertering, Erwtenvezel, Maïsglutenmeel, Natuurlijke Aroma’s, Gedroogde Cichoreiwortel, Visolie, Calciumcarbonaat, Plantaardige olie, Kaliumcitraat, Natriumsilico-aluminaat, Natriumpyrofosfaat, Kaliumchloride, Dl-Methionine, Psylliumzaadschil in poedervorm, Fructooligosacchariden, Cholinechloride, Zout, Taurine, Vitaminen [Dl-Alpha Tocopherol Acetate (Source Of Vitamin E), L-Ascorbyl-2-Polyphosphate (Source Of Vitamin C), Niacin Supplement, Biotin, Riboflavin Supplement, D-Calcium Pantothenate, Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B6), Vitamin A Acetate, Thiamine Mononitrate (Vitamin B1), Vitamin B12 Supplement, Folic Acid, Vitamin D3 Supplement], Calciumsulfaat, L-Lysine, Sporenelementen [Zinc Proteinate, Zinc Oxide, Ferrous Sulfate, Manganese Proteinate, Manganous Oxide, Copper Sulfate, Calcium Iodate, Sodium Selenite, Copper Proteinate], Goudsbloemextract (Tagetes Erecta L.), Rozemarijnextract, geconserveerd met gemengde tocoferolen en citroenzuur.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 28%

Ruw vet: 15%

Ruwe celstof: 5.9%

Vocht: 8%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 30.43%

Vet: 16.3%

Vezel: 6.41%

Koolhydraten: 46.85%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 26.04%

Vet: 33.88%

Koolhydraten: 40.08%

Wat we leuk vonden:

 • Omega-3 vetzuren uit visolie helpen ontstekingen te verminderen
 • Gecontroleerde fosfor helpt uw kat zich gezonder te voelen
 • Klanten melden dat de vierkante brokjes gemakkelijk te eten zijn voor hun oudere katten
 • Beperkt eiwit helpt om ureumafval te verminderen
 • In tegenstelling tot sommige andere voorgeschreven nierdiëten, is het voedsel vrij van kunstmatige kleurstoffen of toegevoegde zoetstoffen

Wat we niet leuk vonden:

 • Mist het vocht dat uw kat nodig heeft
 • Hoog koolhydraatgehalte
 • Iets duurder dan andere droge receptvoeding

De 5 beste niet-receptplichtige voedingsmiddelen voor katten met een nierziekte: onze aanbevelingen

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 Ingrediënten: Kippenbouillon, Kip, Eiwit, Kippenvet, Zonnebloemolie

Dit fosforarme natte kattenvoer is zonder recept verkrijgbaar en bevat magere eiwitten uit kip en eiwitten met voedingsrijk kippenvet en visolie voor essentiële vetzuren en omega-3 vetzuren.

Na kippenbouillon als hydraterende bron van vocht, is het hoofdingrediënt in dit recept verse kip gevolgd door eiwit. Deze ingrediënten leveren het grootste deel van het eiwitgehalte van meer dan 50% van dit recept wanneer gemeten op basis van droge stof. Hoewel plantaardige zonnebloemolie ingeklemd zit tussen de twee, bieden kippenvet en visolie dierlijke vetten voor een drogestofsamenstelling van ongeveer 31,6%.

Hoewel dit recept niet specifiek is geformuleerd voor nierziekten, bevat het tot 50% minder fosfor dan de minimale aanbevelingen van AAFCO. Dit maakt het een geschikte keuze voor katten in de vroege stadia van nierfalen of voor gezonde oudere katten met een verhoogd risico op nierziekte.

Over het algemeen is dit een voornamelijk dierlijk natvoer met een hoog eiwit- en vetgehalte met een beperkt fosfor- en koolhydraatgehalte.

Ingrediënten

Kippenbouillon, kip, eiwit, kippenvet (geconserveerd met gemengde tocoferolen), zonnebloemolie, natuurlijke smaak, visolie, eierschaalmeel, cholinechloride, taurine, zinksulfaat, vitamine E-supplement, ijzersulfaat, thiaminemononitraat (vitamine B1), niacinesupplement (vitamine B3), calciumpantothenaat, vitamine A-supplement, mangaansulfaat, kopersulfaat, riboflavinesupplement (vitamine B2), pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), vitamine D3-supplement, Foliumzuur, Vitamine B12 Supplement, Kaliumjodide.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 6%

Ruwe celstof: 1%

Vocht: 82%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 55.56%

Vet: 33.33%

Vezel: 5.56%

Koolhydraten: 5.56%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 39.11%

Vet: 56.98%

Koolhydraten: 3.91%

Wat we leuk vonden:

 • Bevat meer dan 50% eiwit op basis van droge stof
 • Gemaakt met magere dierlijke eiwitten uit kip en eiwit
 • Bevat tot 50% minder fosfor dan AAFCO minima
 • Rijk aan vocht om hydratatie en nierfunctie te ondersteunen
 • Bevat visolie als dierlijke bron van omega-3 vetzuren

Wat we niet leuk vonden:

 • Duur, geprijsd rond $ 0,66 per ounce
 • Niet specifiek geformuleerd voor katten met een nierziekte

Koop op Chewy Koop op Amazon

Eerste 5 ingrediënten: kippenbouillon, kippenlever, kip, water voldoende voor verwerking, rijstmeel

Dit niet-receptplichtige kattenvoer vereist geen veterinaire goedkeuring voor aankoop, maar u hebt nog steeds de gemoedsrust wetende dat het is geformuleerd met de hulp van een dierenarts die gespecialiseerd is in nierziekten.

Met kippenlever en verse kip als de bovenste twee ingrediënten (afgezien van kippenbouillon voor vocht), is dit recept een goede bron van biologisch beschikbare eiwitten. Zoals soms wordt aanbevolen voor katten met een nierziekte, is het totale eiwitgehalte beperkt tot ongeveer 30% droge stof. Dave’s Pet Food merkt echter op dat 30% hoger is dan veel voorgeschreven nierdiëten voor katten.

Naast dierlijke eiwitten bevat dit recept omega-3 vetzuren uit visolie en water als aanvullende bron van vocht.

Dit recept bevat ongeveer 0,79% fosfor op basis van droge stof, wat iets hoger is dan sommige voorgeschreven nierdiëten, maar het is alleen bedoeld voor intermitterende voeding. Dave’s Pet Food stelt voor om het op te nemen in het dieet van uw kat tijdens de behandeling van nierziekte. Zodra uw kat is hersteld, is het misschien niet nodig om door te gaan met voeren.

Ingrediënten

Kippenbouillon, kippenlever, kip, water voldoende voor verwerking, rijstmeel, pompoen, natuurlijke smaak, visolie, calciumcarbonaat, guargom, kaliumchloride, cholinechloride, vitamine E-supplement, thiaminemononitraat, niacine, vitamine A-supplement, pyridoxinehydrochloride, calciumpantothenaat, riboflavinesupplement, foliumzuur, vitamine B12-supplement, vitamine D3-supplement, biotine, tricalciumfosfaat, zout, zinkoxide, gereduceerd ijzer, natriumseleniet, Mangaansulfaat, koper aminozuurcomplex, kaliumjodide, taurine.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 5.75%

Ruw vet: 3%

Ruwe celstof: 1.5%

Vocht: 81%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 30.26%

Vet: 15.79%

Vezel: 7.89%

Koolhydraten: 46.05%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 26.39%

Vet: 33.44%

Koolhydraten: 40.16%

Wat we leuk vonden:

 • Top drie ingrediënten zijn allemaal dierlijk
 • Rijk aan hydraterend vocht ter ondersteuning van de nierfunctie
 • Gemaakt met een enkele bron van dierlijke eiwitten
 • Bevat visolie als bron van omega-3 vetzuren

Wat we niet leuk vonden:

 • Alleen bedoeld voor intermitterende voeding
 • Vrij laag eiwitgehalte

Weruva TruLuxe Graanvrije Steak Frites met Rundvlees & Pompoen in Jus

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: water voldoende voor verwerking, rundvlees, pompoen, zoete aardappel, wortel

Omdat dit voedsel zich niet specifiek richt op CKD, is het mogelijk geen goede keuze voor katten met een gevorderde nierziekte. Het heeft echter verschillende kwaliteiten die het een goede optie maken voor katten in de vroege stadia van nierfalen – onthoud dat u geen symptomen zult zien totdat uw kat een aanzienlijke hoeveelheid nierfunctie heeft verloren. En aangezien alle oudere katten in de risicocategorie vallen, is dit voedsel een goede keuze voor gezonde senioren.

Het voedsel is rijk aan biologisch beschikbare eiwitten uit rundvlees, maar in tegenstelling tot de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen, is het relatief laag in fosfor. Met 0,57% fosfor op basis van droge stof, is dit voedsel vergelijkbaar met sommige voorgeschreven diëten.

Vergeet niet dat dit geen nierdieet is. Het heeft geen verhoogde niveaus van B-vitamines, een laag natriumgehalte of toegevoegde omega-3-vetzuren uit visolie.

Ingrediënten

Runderbouillon, Rundvlees, Pompoen, Zoete Aardappel, Aardappelzetmeel, Wortel, Zonnebloemzaadolie, Tricalciumfosfaat, Xanthaangom, Kaliumchloride, Cholinechloride, Zout, Taurine, Zinksulfaat, Vitamine E-supplement, Nicotinezuur (Vitamine B3-supplement), Ijzersulfaat, Mangaanproteïne, Calciumpantothenaat, Thiaminemononitraat, Vitamine A-supplement, Riboflavinesupplement (vitamine B2), Pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), Vitamine D3-supplement, Foliumzuur, Kopersulfaat, menadione natriumbisulfiet complex (bron van vitamine K), kaliumjodide, natriumseleniet, biotine, vitamine B12 supplement.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 1.3%

Ruwe celstof: 0.5%

Vocht: 86%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 71.43%

Vet: 9.29%

Vezel: 3.57%

Koolhydraten: 15.71%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 65.12%

Vet: 20.56%

Koolhydraten: 14.33%

Wat we leuk vonden:

 • Laag in fosfor, wat kan helpen bij het voorkomen en verlichten van de symptomen van nierziekte
 • Rijk aan licht verteerbare dierlijke eiwitten
 • Laag koolhydraatgehalte
 • Vrij van potentieel inflammatoire ingrediënten

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat geen visolie of andere bronnen van omega-3 vetzuren
 • Duur
 • Niet geformuleerd voor katten met een nierziekte

Blauw Natuurlijk Veterinair Dieet KM Nier Nieuw

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: kip, kippenbouillon, water, aardappelen, aardappelzetmeel

Hoewel dit voedsel een “veterinair dieet” wordt genoemd, kunt u het kopen zonder recept van een dierenarts. Naast de standaard nierdieetfuncties is dit voedsel geformuleerd met glucosamine en chondroïtine voor ondersteuning van de gezondheid van de gewrichten.

Merk op dat glucosamine en chondroïtine waarschijnlijk niet het succesrecord hebben dat je denkt dat ze hebben. Inderdaad, een nadere blik op het onderzoek suggereert dat ze katten met gewrichtsproblemen misschien helemaal niet helpen.

Het paté-achtige voedsel krijgt testresultaten met een gemengde smaak – een opmerkelijk percentage van de recensenten zegt dat hun katten het voedsel niet lekker vonden.

In vergelijking met andere nierverzorgingsproducten bevat dit voedsel iets meer fosfor en minder eiwitten op basis van droge stof. Het is 0,77% fosfor en ongeveer 28% eiwit op basis van droge stof.

Ingrediënten

Kip, Kippenbouillon, Water, Aardappelen, Aardappelzetmeel, Rundvlees, Kippenlever, Wortelen, Erwtenvezel, Zoete aardappelen, Kaliumcitraat, Visolie (bron van Omega 3-vetzuren), Natuurlijk Aroma, Lijnzaad, Guargom, Taurine, Cassiagom, Carrageen, Zout, Calciumcarbonaat, Bosbessen, Veenbessen, Cholinechloride, Ijzer aminozuurchelaat, Zink aminozuurchelaat, L-Carnitine, Glucosaminehydrochloride, Chondroïtinesulfaat, Vitamine E-supplement, Thiaminemononitraat (vitamine B1), koper aminozuurchelaat, mangaanaminozuurchelaat, natriumseleniet, niacinesupplement (vitamine B3), calciumpantothenaat (vitamine B5), pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), riboflavinesupplement (vitamine B2), vitamine A-supplement, biotine (vitamine B7), kaliumjodide, vitamine D3-supplement, vitamine B12-supplement, foliumzuur (vitamine B9), geconserveerd met gemengd tocoferols.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 4.5%

Ruw vet: 3%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 78%

As: 2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 20.45%

Vet: 13.64%

Vezel: 13.64%

Koolhydraten: 43.18%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 21.14%

Vet: 34.23%

Koolhydraten: 44.63%

Wat we leuk vonden:

 • Beperkt fosforgehalte
 • Toegevoegde omega-3 vetzuren
 • Ondersteunt de gezondheid van de gewrichten

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat carrageen, dat ontstekingen kan veroorzaken
 • Hoger in fosfor dan sommige andere voedingsmiddelen

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Eerste 5 ingrediënten: vleesbijproducten, voldoende water voor verwerking, rundvlees, kip, dierlijke lever Oceaanvis

Het verkoopargument van dit voedsel is het verpakken van alle belangrijke kenmerken van een nierziektedieet in een budgetvriendelijke maaltijd die u zonder recept van een dierenarts kunt kopen.

En hoewel het niet alles spijkert, lijkt het het behoorlijk goed te doen. Met iets meer dan een dollar per blikje geeft dit voedsel je een relatief laag fosforgehalte, beperkte eiwitten en een hoge caloriedichtheid.

Het fosforgehalte van Neo is ongeveer 0,16% op basis van droge stof, dus het is iets hoger in fosfor dan andere formules. Als uw kat weigert een recept met een lager fosforgehalte te eten, kunt u dit in plaats daarvan proberen.

Naast lager dan gemiddeld fosfor heeft het voedsel een beperkt eiwitgehalte: 11% op basis van droge stof.

Ingrediënten

Visbouillon, Tilapia, Tonijn, Eiwit, Kippenvet (Geconserveerd met gemengde tocoferolen), Zonnebloemolie, Natuurlijk Aroma, Visolie, Eierschaalmeel, Agar-Agar, Cholinechloride, Taurine, Zinksulfaat, Vitamine E-supplement, Ijzersulfaat, Thiaminemononitraat (Vitamine B1), Niacinesupplement (Vitamine B3), Calciumpantothenaat, Vitamine A-supplement, Mangaansulfaat, Kopersulfaat, Riboflavinesupplement (Vitamine B2), Pyridoxinehydrochloride (Vitamine B6), Vitamine D3 Supplement, Foliumzuur, Vitamine B12 Supplement, Menadione Natrium Bisulfiet Complex (Bron van Vitamine K), Kaliumjodide

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 6%

Ruwe celstof: 1%

Vocht: 82%

As: 1.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 55.56%

Vet: 33.33%

Vezel: 5.56%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Wat we leuk vonden:

 • Beperkte fosfor
 • Sommige beoordelingen geven aan dat het zeer smakelijk is
 • Caloriedicht om gezonde spiermassa te ondersteunen

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat geen omega-3 supplement
 • Iets hoger in fosfor dan sommige andere voedingsmiddelen
 • Bevat carrageen, dat kan bijdragen aan ontstekingen

Bovenal moeten katten met een chronische nierziekte eten.

Van Dr. David J. Polzin, DVM, Ph.D., DACVIM’s 11 richtlijnen voor conservatieve behandeling van chronische nierziekte: “Bij veel of de meeste honden en katten met een chronische nierziekte is overlijden of euthanasie direct of indirect het gevolg van uithongering.”

De bovenstaande voedingsaanbevelingen zijn alleen van toepassing op katten die nog steeds eten. Maar als de ziekte zo ver is gevorderd dat uw kat niet langer geïnteresseerd is in voedsel, gaan de voedingsregels het raam uit. Als uw kat weigert te eten, hoeft u zich geen zorgen te maken over het voeden van een therapeutisch dieet. Elk voedsel dat hij bereid is te eten, is goed voedsel.

Overweeg om uw kat calorierijke supplementen te geven.

Overweeg naast traditioneel voedsel om uw kat calorierijke supplementen te geven. Calorierijke gels en traktaties helpen om gewichtsverlies te beteugelen en uw kat zo goed mogelijk te laten voelen. Overweeg voedingsgels zoals Tomlyn Nutri-Ca en Vetoquinol Nutri-Cal.

Voedseltoppers, bouillons en traktaties kunnen ook helpen. Sommige katten, vooral die met een slechte tandheelkundige gezondheid, kunnen bereid zijn om babyvoeding te eten.

U kunt ook overwegen om het dieet van uw kat aan te vullen met een probioticum.

Wanneer bacteriën en endotoxinen de darm binnendringen, kunnen probiotica helpen om “enterische dialyse” uit te voeren, waarbij een deel van de ontgiftende functie wordt aangenomen die de nieren hebben verloren.

Azodyl is een synergetisch prebioticum en probiotic supplement ontworpen voor katten met een nierziekte. Het supplement bevat gepatenteerde stammen van Enterococcus thermophilus, Bifidobacterium longum en Lactobacillus acidophilus. De drie probiotica zijn synergetisch met psylliumschil, een bron van prebiotische vezels.

Hoewel het niet duidelijk is dat Azodyl zal helpen, toont het wel enige belofte. Als u niet bereid bent om meer dan $ 70 per fles uit te geven voor de vermeende voordelen van Azodyl, overweeg dan om aan te vullen met een ander probioticum.

Praat met uw dierenarts voordat u uw kat supplementen geeft. Uw dierenarts kan u helpen bepalen welke supplementen uw kat kunnen helpen en u instrueren over hoe u ze kunt geven.

Lees onze gids voor de beste probiotica op de markt

Hier zijn een paar extra bronnen om u te helpen

Deze bronnen kunnen u helpen meer te weten te komen over kattennierziekte en te beslissen welk voedsel geschikt is voor uw kat.

FelineCRF.org

Ook bekend als Tanya’s uitgebreide gids voor chronische nierziekte bij katten, is deze site een buitengewone gratis bron voor kattenbeschermers. Hoewel niet geschreven door een dierenarts, is de informatieve inhoud van de site onderschreven door dierenartsen en veterinaire specialisten. De enorme site bevat meer dan duizend pagina’s informatie en behandelt bijna alles wat u moet weten over deze ziekte en de behandeling ervan.

Als je wilt, kun je ook de paperbackversie van de site kopen – het boek van 630 pagina’s is beschikbaar op Amazon voor ongeveer $ 36,99.

Kattenvoer database

Naarmate de nierziekte van uw kat vordert, moet u waarschijnlijk zijn eetlust uitwrikken met een verscheidenheid aan voedsel. De volgende databases kunnen u helpen uw opties te evalueren op basis van CKD-relevante statistieken.

Klik hier om door felineCRF.org’s voedseldatabases te bladeren van droge en ingeblikte producten die in de VS en het VK worden verkocht.

 

Inhoudsopgave