Beenderbouillon voor katten

beste bottenbouillon voor katten

Bottenbouillon groeit in populariteit en je kunt nu honderden recepten vinden voor DIY bottenbouillon of zelfs kant-en-klare bottenbouillondrankjes in de winkel krijgen.

Maar dat is allemaal voor mensen…hoe zit het met onze katten?

Er wordt gesuggereerd dat katten ook talrijke voordelen halen uit het drinken van bottenbouillon, waaronder een betere spijsvertering, een sterker immuunsysteem en gezondere gewrichten, om er maar een paar te noemen.

Maar wat is de beste bottenbouillon voor onze katten? En moet je gaan voor de zelfgemaakte optie of iets kant-en-klaar kopen?

Over het algemeen zullen de meeste mensen het gemakkelijker vinden om gewoon kant-en-klare bottenbouillon te kopen in de winkel of online. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je de ingrediënten zorgvuldig leest of je houdt aan bottenbouillon die speciaal voor huisdieren is gemaakt. Dat komt omdat veel bottenbouillon ook dingen als uien, knoflook, en andere ingrediënten die niet goed zijn voor katten.

Als samen een compleet overzicht van de beste kant-en-klare bot bouillons voor katten, maar als je wilt overslaan en zie mijn favorieten kunt u de volledige lijst hier te bekijken:

 1. Beste in het algemeen: Primalvore Biologische Bouillon
 2. Runner Up: Native Pet Biologische Bouillon
 3. Het beste voor een budget: Purina Beyond Simply Natural, Adult Droog Kattenvoer & Toppers
 4. Eervolle vermelding: The Honest Kitchen Daily Boosts: Instant Kalkoen Bot Bouillon

Maar we gaan het ook hebben over de voordelen van bottenbouillon, hoe je het kunt serveren, een eenvoudig recept om het thuis te maken, en een gedetailleerde review van mijn favoriete kant-en-klare bottenbouillonpakketten.

Laten we beginnen met een blik te werpen op de voordelen van bottenbouillon voor onze katachtige vrienden.

Voordelen van bottenbouillon voor katten

Bottenbouillon heeft een lange geschiedenis van menselijk gebruik met de vroegst bekende soep dateert van meer dan 20.000 jaar geleden! Het is veilig om te zeggen dat onze oude voorouders waarschijnlijk niets verspilden en dat alle botten en bindweefsels die wij weggooiden in de soep terechtkwamen.

En dat is in wezen wat bottenbouillon is: een mengelmoes van botten, bindweefsels en andere dierlijke delen die in een kom worden gegooid en urenlang worden gekookt tot alle voedingsstoffen in de bouillon zijn afgebroken.

Dus wat is er zo geweldig aan bottenbouillon en waarom wordt iedereen er gek van?

Lang voordat er voor alles wetenschappelijke studies bestonden, vertrouwden mensen op kippennoedelsoep om zich beter te voelen als ze ziek waren. Maar een recente studie heeft aangetoond dat kippennoedelsoep (en de bouillon) “een aantal stoffen kan bevatten met een heilzame medicinale werking. Een mild ontstekingsremmend effect zou één mechanisme kunnen zijn waardoor de soep zou kunnen leiden tot het verminderen van symptomatische infecties van de bovenste luchtwegen.”

Maar dat is nog maar het begin- laten we de voedingsstoffen in bottenbouillon uitsplitsen en hoe ze onze katten ten goede kunnen komen. Het is echter de moeite waard op te merken dat er niet veel (of geen) studies zijn die specifiek bottenbouillon bij katten bestuderen, dus terwijl ik het onderzoek heb gedaan, is er nog steeds enig wetenschappelijk debat.

Dat gezegd zijnde, is er één ding dat we weten over onze katten dat bottenbouillon meteen een goede keuze voor hen maakt…

Onze katten zijn carnivoren

Katten gaan nog een stapje verder en zijn zogenaamde obligate carnivoren. Dat betekent dat ze absoluut vlees nodig hebben om hun lichaam de juiste voedingsstoffen te laten produceren.

Wat heeft dat te maken met bottenbouillon?

In tegenstelling tot mensen die effectief een verscheidenheid aan voedselbronnen kunnen verteren, zijn de beste voedingsmiddelen voor katten die welke afkomstig zijn van dierlijke bronnen. Bottenbouillon past zeker in deze beschrijving en voorziet onze katten van voldoende aminozuren, eiwitten, en andere voedingsstoffen uit dierlijke bronnen.

Verhoogde Eetlust en Verhoogde Hydratatie

Voordat we ingaan op de specifieke voedingsstoffen waar onze katten baat bij hebben, is het belangrijk om erop te wijzen hoe nuttig bottenbouillon kan zijn voor katten die een verminderde eetlust hebben of chronisch uitgedroogd zijn. Bottenbouillon is een unieke en nieuwe smaak voor katten die echt en moedigt katten aan om meer te eten of drinken als bottenbouillon wordt gemengd met hun water.

Hoewel dit misschien geen probleem is voor jongere katten, kan bottenbouillon een geweldig hulpmiddel zijn om de eetlust of het waterverbruik op peil te houden als het gaat om senior katten.

Voordelen voor de voeding

Bottenbouillon zit ook boordevol aminozuren en micronutriënten die de algehele gezondheid van uw kat kunnen helpen. Zoals ik al zei, zijn er niet veel studies over de specifieke voordelen van bottenbouillon voor katten, maar we kunnen veel goede informatie vinden over een aantal van de specifieke ingrediënten in bottenbouillon. Het zou veel om elke voedingsstof te behandelen, dus we houden het bij de grote.

Glycine

Bottenbouillon bevat veel belangrijke aminozuren waaronder glycine. Volgens de mensen van Rad Foods kan glycine katten helpen met de spijsvertering omdat glycine de productie van zoutzuur bevordert. Hoewel dat in eerste instantie misschien als iets slechts klinkt, leggen zij uit dat deze extra HCl (zoutzuur) onze katten helpt hun voedsel gemakkelijker te verteren.

Hoewel het geen perfecte vergelijking is omdat het diersoortoverschrijdend is, zou volgens sommige studies het verhogen van glycine in het dieet “een strategie kunnen zijn om kraakbeenregeneratie te helpen door de collageensynthese te verbeteren, wat zou kunnen bijdragen aan de behandeling en preventie van osteoartritis.” Met andere woorden, glycine kan helpen bij de algehele gezondheid van de gewrichten, naast de spijsvertering.

Andere studies bij ratten hebben verbanden gevonden tussen glycine en de regeneratie van de lever.

Dus glycine heeft echt de potentie om veel en dat is nog maar het topje van de ijsberg!

Collageen

Collageen is in wezen de “lijm” die alles bij elkaar houdt in het lichaam en het is een essentieel onderdeel van botten, huid, spieren, en bindweefsels zoals pezen en ligamenten. Collageen wordt in verband gebracht met een lange lijst van gezondheidsvoordelen voor huisdieren en mensen, waaronder verbeterde gezondheid van de gewrichten, gezondere huid, verbeterde vachtkwaliteit, en zelfs een gezonde spijsvertering.

Geconjugeerd linolzuur (CLA)

Geconjugeerd linolzuur of CLA wordt gevonden in beenmerg en is aanwezig in veel soorten bottenbouillon. Er zijn talrijke studies die aantonen hoe CLA de immuunfunctie kan verbeteren en versterken.

Is bottenbouillon veilig voor katten?

Er is niets inherent gevaarlijks voor katten in bottenbouillon, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het geen extra ingrediënten bevat (zoals uien of knoflook) die schadelijk zijn voor katten. Bovendien, als je thuis bottenbouillon maakt, wil je er zeker van zijn dat alle botten verwijderd zijn, omdat gekookte botten GROTE problemen kunnen veroorzaken voor onze katten.

Er is ook de kwestie van sommige katten die van bottenbouillon houden te veel. Terwijl het een groter probleem voor honden is, zullen sommige katten van bottenbouillon houden zo veel dat ze uiteindelijk te veel eten of drinken. Als het de eerste keer is dat u uw kat bottenbouillon geeft, zorg er dan voor dat u hun reactie in de gaten houdt en ervoor zorgt dat ze niet zo geobsedeerd raken door deze smakelijke traktatie dat ze uiteindelijk te veel gaan eten.

Hoe serveer je bottenbouillon aan katten?

Oké, hoe je katten bottenbouillon serveert lijkt misschien een beetje voor de hand liggend- je zet het gewoon voor ze neer en laat ze hun gang gaan!

Maar er is eigenlijk een beetje meer aan de hand dan nog en je kunt echt creatief zijn met hoe je deze smakelijke traktatie serveert.

Serveer het gewoon (warm of koud)

Er is niets mis met het aanbieden van bottenbouillon zoals het is- warm of koud.

Maar als je je afvraagt aan welke temperatuur katten de voorkeur geven, het feit dat onze vleesetende katjes hun voedsel het liefst op lichaamstemperatuur hebben zou je niet moeten verbazen! Katten zijn immers geëvolueerd door de jacht op muizen en andere kleine dieren die een temperatuur hebben van ongeveer 98 graden Fahrenheit (37 graden Celcius).

Zorg er alleen voor dat je het niet serveert te heet als je per ongeluk je kat een verbrande tong kan geven.

Meng het met voedsel of water

Een van mijn favoriete manieren om mijn kat Debbie wat bottenbouillon te serveren is door haar water. Ze houdt eigenlijk niet van natvoer (althans meestal niet) wat betekent dat ik altijd bezorgd over haar hydratatie. Door wat bottenbouillon aan haar water toe te voegen, kan het haar aanmoedigen om wat extra te drinken.

Maar je kunt ook bottenbouillon toevoegen aan voedsel als een speciale traktatie. Dit werkt met vrijwel elk voer, maar het is vooral krachtig (vanuit voedingsoogpunt) wanneer je het combineert met kwaliteits gevriesdroogd voer zoals Feline Natural (je kunt mijn review hier lezen als je niet bekend bent met gevriesdroogd voer).

Freeze It!

Of je nu je eigen bottenbouillon maakt of het van Amazon koopt, je wilt niet dat het verloren gaat. Bottenbouillon invriezen is een goede manier om het vers te houden en het zorgt voor een handige manier om het te serveren. Doe gewoon een blokje in het water van uw kat en laat het smelten! Als u honden heeft, kunnen deze kleine bevroren pops ook een geweldige traktatie voor hen zijn.

Moet je bottenbouillon kopen of thuis maken?

Als je al hebt besloten dat je je kat bottenbouillon wilt geven, wordt de volgende vraag waar je het kunt krijgen. Wil je de tijd nemen om de bottenbouillon thuis te maken of wil je het kant-en-klaar kopen?

Om je eigen bottenbouillon te maken, moet je tijd hebben en een goede hoeveelheid ingrediënten.

In plaats van te beslissen welke je moet doen, stel ik eigenlijk voor dat de meeste mensen het allebei doen!

Als je al een grote maaltijd aan het maken bent die wat restjes oplevert, maak dan gerust je eigen bottenbouillon in plaats van de restjes weg te gooien. Maar als je niet vaker dan één keer per jaar zo’n maaltijd maakt, wil je waarschijnlijk kant-en-klare bottenbouillon kopen.

Maar als je de doe-het-zelf-route wilt bewandelen, laten we eens uiteenzetten wat je moet doen.

Super Simpel Bot Bouillon Recept voor Katten

Het leuke van bottenbouillon maken is dat het echt niet ingewikkeld hoeft te zijn en omdat we het voor katten maken willen we het extra simpel houden.

Ingrediënten

 • Beenderen van een kip, kalkoen of rund. Het is oké als er nog vlees aan zit en je kunt zelfs een hele kip gebruiken als je dat wilt
 • Genoeg water om een grote pan te vullen
 • 2 el azijn
 1. Doe de botten in een grote pan of crockpot

 2. Voeg genoeg water toe om de botten volledig onder te dompelen
 3. Voeg azijn toe. De azijn helpt bij het afbreken van de botten en haalt meer voedingsstoffen (zoals collageen) uit de botten. Het zou de smaak van de bottenbouillon niet moeten beïnvloeden en je hebt niet veel nodig.
 4. Breng het aan de kook, dek het dan af en laat het 6-10 uur sudderen, of tot het water met ongeveer de helft is verminderd en er alleen bottenbouillon overblijft. Hoe langer je het kookt, hoe sterker de smaak zal zijn omdat de bottenbouillon meer geconcentreerd zal worden
 5. Zeef de vloeistof in een zeef. Deze stap is zeer belangrijk omdat u er zeker van wilt zijn dat alle botten uit de bouillon verwijderd zijn. Botten, en vooral gekookte botten, kunnen gemakkelijk splinteren in uw kat en grote maag-darm problemen veroorzaken die chirurgie kunnen vereisen om op te lossen. Een eenvoudige zeef zoals deze op Amazon is alles wat u nodig heeft.
 6. Laat afkoelen en serveer of vries in voor enkele maanden.

Dat was het!

Beste Bottenbouillons voor Katten

Okay, dus je hebt besloten dat het sudderen van wat botten op je fornuis gedurende 6-10 uur misschien niets voor jou is…en daar is niets mis mee! Tenzij ik de benodigde resten al heb, ga ik meestal voor de kant-en-klare bottenbouillon. Laten we eens kijken naar een aantal van de beste op de markt.

1. Beste in het algemeen: Primalvore Biologische Bouillon

Voordelen:

 • Komt in een vloeibare vorm die huisdieren lekkerder lijken te vinden
 • Gebruikt humane en organische ingrediënten
 • Bevat kurkuma en sommige studies suggereren dat dit kan helpen bij ontstekingen

Minpunten:

 • Vloeibare vorm betekent dat deze bottenbouillon sneller bederft na opening in vergelijking met poedervormige opties

Er zijn heel wat bottenbouillons op de markt, maar de beste van de beste is toch wel de vloeibare bottenbouillon van Primalvore. Het heeft slechts drie ingrediënten en ze zijn allemaal biologisch en van menselijke kwaliteit. Het wordt gesteund door een grote stapel van vijf-sterren beoordelingen op Amazon en komt gemakkelijk in een vloeibare vorm.

Ze hebben ook een kleine hoeveelheid kurkuma toegevoegd aan het recept, wat nog meer voedingsvoordelen kan toevoegen. Kurkuma is rijk aan curcumine en studies hebben een vermindering aangetoond van ontstekingen bij katten die curcumine kregen als supplement.

Dat maakt Primalvore’s bottenbouillon jam boordevol voedingsstoffen.

Het enige nadeel is dat, hoewel de vloeistof misschien beter smaakt voor veel huisdieren, het ook betekent dat deze bottenbouillon veel sneller bederft dan poedervormige versies. Als je maar één kat hebt, dan kan het zijn dat je niet snel genoeg door deze container heen gaat. Toch kun je het altijd invriezen voor later gebruik of het delen met een vriend.

U kunt de laatste prijs zien en de review op Amazon bekijken door hier te klikken.

2. Runner Up: Native Pet Biologische Bottenbouillon

Voordelen:

 • De poedervorm maakt het erg handig om naar behoefte aan uw kat te geven
 • Biologische ingrediënten afkomstig uit de VS
 • Slechts drie ingrediënten
 • 350+ vijf sterren beoordelingen

Cons:

 • Asgehalte van 5,3% wat te hoog kan zijn om dit een vast onderdeel van het dieet van uw kat te maken.

Onze runner up is nog steeds een geweldige optie als het gaat om bottenbouillon, maar het hogere asgehalte kan een beperkende factor zijn voor sommige kattenouders – vooral als je bottenbouillon gebruikt om oudere katten gehydrateerd te houden. Als je niet bekend bent met as, het zijn eigenlijk de mineralen die achterblijven in kattenvoer na bereiding. Dit zijn dingen zoals calcium, zink, en magnesium. Hoewel het voor veel katten geen probleem is, is het toch belangrijk om er rekening mee te houden – vooral als u katten heeft die gevoelig zijn voor urine-problemen.

Als je meer informatie wilt over as in kattenvoer, kun je mijn artikel lezen over de 6 beste kattenvoeders met een laag asgehalte, waarin ik ook veel meer informatie geef over wat as is en waarom het in kattenvoer terechtkomt.

Het is moeilijk om as in droog kattenvoer te vermijden, dus het zou niet al te verrassend moeten zijn dat een gedroogd poedervoer zoals bottenbouillon ook wat as zal bevatten. Hoewel dat een beetje een nadeel is, kan het erg handig zijn om bottenbouillon in poedervorm te hebben.

Native Pets gebruikt, net als onze beste keuze, biologische ingrediënten en er zijn in totaal maar drie ingrediënten. In tegenstelling tot onze beste keuze, is er geen kurkuma toegevoegd, wat sommige mensen misschien wel verkiezen.

Over het geheel genomen is Native Pet Organic Bone Broth een geweldige optie, maar het is waarschijnlijk het beste voor kattenouders die gewoon een beetje variatie willen toevoegen aan het normale dieet van hun kat. Als je bottenbouillon gaat gebruiken voor je oudere kat, kun je beter voor vloeibare opties gaan, zodat je as kunt vermijden.

U kunt een aantal van die vijf-sterren beoordelingen lezen en de prijs van vandaag voor Native Pet bottenbouillon op Amazon controleren door hier te klikken.

3. Het beste voor een budget: Purina Beyond Simply Natural, Adult Droog Kattenvoer & Toppers

Voordelen:

 • Budgetvriendelijke prijzen
 • Beschikbaar als individuele pakketten zodat u nooit een druppel hoeft te verspillen
 • Meer dan 2.000 vijf sterren beoordelingen

Cons:

 • Bevat mogelijk niet dezelfde kwaliteit ingrediënten als andere bottenbouillons

De beste budget-optie komt van Purina als onderdeel van hun Beyond lijn van voedingsproducten. Zoals veel dierenvoedingsbedrijven, brengt Purina dit op de markt als een voedsel topper, maar het eerste (en enige ingrediënt) dat vermeld wordt is “Chicken Bone Broth”, dus is het veilig om dit een bottenbouillon product te noemen.

Wat de verpakking betreft, heeft Purina een gulden middenweg gevonden door 16 individueel verpakte zakjes aan te bieden die elk 1,55 ounce bottenbouillon bevatten. Dit betekent dat u het gemak en de smaak van vloeibaar krijgt zonder het gedoe van invriezen of het omgaan met bedorven bottenbouillon.

Het grootste minpunt is de kwaliteit van de ingrediënten die gebruikt worden om de bottenbouillon te maken. In tegenstelling tot onze top twee keuzes, Purina is niet reclame dat hun exclusieve gebruik van biologische voedingsmiddelen, maar ze zijn vrij transparant in termen van waar ze de bron van hun ingrediënten en hoe ze deze beslissingen te nemen. Dus hoewel ze misschien niet biologisch zijn, is het niet allemaal slecht.

Over het geheel genomen bevatten de bottenbouillon toppers van Purina misschien niet hetzelfde niveau van ingrediënten als de andere opties op deze lijst, maar ze zijn in staat om bottenbouillon aan te bieden tegen een geweldige prijs met een slimme verpakking. U kunt de prijs van vandaag zien en de beoordelingen lezen op Amazon door hier te klikken.

4. Eervolle vermelding: The Honest Kitchen Daily Boosts: Instant Kalkoen Bot Bouillon

Pros:

 • Ingrediënten van menselijke kwaliteit, gebaseerd op FDA-normen
 • Gemakkelijk te bereiden in poedervorm
 • Bevat ingrediënt op basis van kalkoen die een beetje variatie kan toevoegen

Minpunten:

 • Extra ingrediënten zoals pompoen en peterselie zullen voor sommigen een voordeel en voor anderen een nadeel zijn.

Hoewel deze bottenbouillon in poedervorm van The Honest Kitchen geen perfecte plaats op deze lijst heeft, is het nog steeds zeker het vermelden waard. The Honest Kitchen gebruikt hoogwaardige ingrediënten met alles gemaakt in de Verenigde Staten. Het bevat ook kalkoen als het primaire ingrediënt, wat katten een leuke onderbreking kan geven van de altijd aanwezige kip.

Maar de reden waarom ik ze als eervolle vermelding heb geplaatst is dat veel van de dingen die dit product uniek maken voor sommige mensen een pluspunt zullen zijn en voor anderen een minpunt of gewoon een punt van onverschilligheid.

Om te beginnen hebben ze gedroogde pompoen en gedroogde peterselie aan de mix toegevoegd. Veel kattenouders en zelfs dierenartsen zweren bij pompoen (ik heb zeker gewerkt met een paar die het regelmatig aanraadden) maar er is niet veel in de vorm van studies die de kracht van pompoen ondersteunen. Maar dat maakt het zeker niet slecht!

Parsely valt voor het grootste deel in dezelfde categorie, waarbij sommige mensen beweren dat het een krachtige bron van vitaminen en mineralen voor uw kat is, terwijl anderen er onverschillig tegenover staan.

Hun bedrijf is ook gebaseerd op Ayurveda filosofieën. The Honest Kitchen beschrijft dit als een “5.000 jaar oud holistisch genezingssysteem” en “de zusterwetenschap van yoga en meditatie”.

Dus terwijl dit soort bedachtzaamheid voor sommige mensen belangrijk is, zijn anderen gewoon op zoek naar een goede prijs voor bottenbouillon.

Over het geheel genomen is The Honest Kitchen een geweldige bottenbouillon en een welverdiende eervolle vermelding, maar tenzij de filosofische grondslagen of extra ingrediënten je aanspreken, is er waarschijnlijk een betere optie op deze lijst.

U kunt meer informatie over de kalkoen bot bouillon smaak en zie de laatste prijs op Amazon door hier te klikken.

Slotgedachten

Bottenbouillon kan een geweldige aanvulling zijn op het dieet van uw katachtige vriend. Het is niet alleen voedzaam en lekker, maar het kan ook helpen om de medicatie te vergemakkelijken, meer drinken aan te moedigen, of de algemene eetlust van uw kat te verbeteren.

Niet alleen heb je veel opties als het gaat om het serveren van bottenbouillon, maar je hebt ook de optie om het kant-en-klaar te kopen of het zelf te maken.

Hoe dan ook, de meeste katten zullen blij zijn om een beetje bottenbouillon in hun leven te hebben!