Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Het aannemen van een kat is een grote verantwoordelijkheid. Angst voor nieuwe katteneigenaren, waarbij gevoelens van overweldiging en stress ontstaan na het thuisbrengen van een nieuw huisdier, kan moeilijk te ervaren zijn. Deze gevoelens komen echter vaak voor en verdwijnen met de tijd.

Snel overzicht

01

Worstelen met de realiteit van het bezitten van een nieuwe kat komt vaak voor, hoewel zelden besproken.

02

Om uw angst te verminderen, richt u zich op het voorzien in de basisbehoeften van uw kat, het wennen aan een routine, het vormen van een band en vooral op geduldig zijn.

03

Om een kat te helpen zich meer ontspannen te voelen in zijn nieuwe huis, zorg je voor veel schuilplaatsen, traktaties en verrijking en breng je tijd met hem door.

Een nieuwe kat die aankomt, zou een vreugdevolle gelegenheid moeten zijn en er zijn manieren om deze negatieve gevoelens te helpen beheersen. Voorbereid zijn, een band vormen, de last spreiden en jezelf wat tijd en geduld gunnen, kunnen allemaal helpen om zachtjes in de nieuwe routine te komen. Je nieuwe katachtige kan de verhuizing ook stressvol vinden, dus we nemen enkele toptips door om hen te helpen zich te vestigen in hun eeuwige thuis.

Wat is de angst voor nieuwe katteneigenaren?

Het is niet ongebruikelijk dat nieuwe katteneigenaren zich overweldigd voelen door de verantwoordelijkheid van het bezitten van een huisdier.

Het proces van het brengen van een nieuwe kat in uw huis, of het nu een kitten of volwassene is, geadopteerd of gekocht bij een fokker, moet een tijd van grote anticipatie en vreugde zijn. Voor velen is het echter getint met angst, schuldgevoel, twijfel en angst. Angst voor nieuwe katteneigenaren wordt zelden besproken, maar komt vaker voor dan je zou denken, dus als je worstelt met de realiteit van het bezitten van een nieuwe kat, ben je niet de enige.

Deze vorm van angst wordt meestal onmiddellijk na aankomst van het nieuwe huisdier veroorzaakt wanneer de eigenaar zich overweldigd voelt door de verantwoordelijkheid om een huisdier te bezitten. Het hebben van een nieuwe toevoeging aan uw huis is een grote verandering: voor uw routine, uw verantwoordelijkheden, uw bezittingen en zelfs uw financiële situatie. Het is volkomen normaal om enige twijfels te ervaren.

Angst voor eigenaren wordt vaak verergerd als de nieuwe kat ook symptomen van angst heeft. Verhuizen naar een nieuw huis kan een stressvolle ervaring zijn voor katten en kan leiden tot een gedragsprobleem zoals ongepaste eliminatie, destructiviteit of overmatige vocalisatie. Dit gedrag kan fungeren als angsttriggers voor de nieuwe eigenaar en een spiraal van stress wordt geboren.

Lees ook: 10 belangrijke vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

Hoe kan ik de angst voor nieuwe eigenaren overwinnen?

Na verloop van tijd verdwijnen gevoelens van angst met betrekking tot de zorg voor uw nieuwe kat over het algemeen.

Als je in de diepten van angst bent over je nieuwe huisdier, kun je getroost zijn om te weten dat deze gevoelens overgaan. We maken ons natuurlijk allemaal zorgen over onze geliefde katten, maar die gevoelens worden beter beheersbaar. De tijd nemen voor zowel kat als eigenaar om zich aan te passen aan hun nieuwe situaties is de sleutel, net als praktisch voorbereid zijn op de eerste weken van je gedeelde leven samen.

1. Focus op de basis

Als je je zorgen maakt over de verantwoordelijkheid van het bezitten van een katachtige metgezel, kan het geruststellend zijn om een checklist te maken van hun basisbehoeften en ervoor te zorgen dat alles is afgevinkt. Om te beginnen wordt aanbevolen om een nieuwe kat te beperken tot een klein, veilig gebied van uw huis waar ze wat tijd kunnen nemen om zich te vestigen en zich te oriënteren.

Ze hebben nodig:

Misschien wilt u veel andere dingen op tijd bieden, maar dit zijn de basisprincipes. Als je deze allemaal hebt, kun je een beetje gemakkelijker rusten, wetende dat je nieuwe kat warm, veilig, gevoed en gedrenkt zal zijn. Misschien wilt u ook een afspraak maken met een dierenarts voor een gezondheidscheck om uzelf gerust te stellen dat er geen symptomen van medische aandoeningen zijn.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

2. Neem plaats in een routine

Een voorspelbare routine kan zowel u als uw kat helpen om zich sneller te settelen.

Het bezitten van een huisdier, vooral een eerste huisdier, kan grote veranderingen in onze dagelijkse routines, gewoonten en omgeving betekenen. Een deel van de angst van de nieuwe kateigenaar kan gericht zijn op het onthouden om bepaalde taken uit te voeren, zoals het vullen van de voerbak of het legen van de kattenbak.

Een sterke routine kan zowel eigenaar als kat helpen zich aan te passen aan hun nieuwe leven samen. Een voorspelbare routine zal angstige katten helpen zich te vestigen en eigenaren helpen zich veiliger te voelen in hun nieuwe rol.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

3. Vorm een band

Naarmate je band met je kat groeit, zouden je gevoelens van overweldiging moeten verminderen.

Katten kunnen sociale wezens zijn en tijd doorbrengen met je nieuwe huisdier zal helpen angst te verminderen en verbindingen te versterken. Actieve interacties zoals spelen, verzorgen of feeding traktaties zijn uitstekende manieren om een band op te bouwen met een kat.

Meer passieve interacties zoals gewoon aanwezig zijn in een kamer met hen kunnen echter ook waardevol zijn. Deze rustigere hechtingssessies kunnen meer geschikt zijn als de nieuwkomer tekenen van stress heeft, zoals veel verberggedrag of overmatige verzorging.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

4. Tijd en geduld

Het duurt vaak even voordat katten zich opwarmen aan hun nieuwe thuis en ontspannen.

Wees lief voor jezelf en accepteer dat het enige tijd zal duren voordat je je aanpast aan het hebben van een huisdier in het huishouden en dat de angst zal afnemen naarmate de tijd verstrijkt en het nieuwe normaal wordt. Als algemene regel geldt dat u de ‘regel van drie’ volgt.

Na drie dagen zullen jij en je nieuwe kat zich waarschijnlijk overweldigd voelen. Na drie weken beginnen u en uw kat allebei te ontspannen in het bezit van een huisdier en na drie maanden is een nieuw huisdier meestal volledig gesetteld in hun nieuwe huis.

Lees ook: Waarom wordt mijn kat graag gedragen?

5. Vergeet niet om een stap terug te doen

De meeste katten genieten van een beetje ruimte en zullen het niet erg vinden als je partner of huisgenoot van tijd tot tijd voor hen zorgt.

Als u zich zorgen maakt over uw nieuwe kat, kan het voelen als het juiste om te doen om al uw tijd met hen door te brengen. Dit kan echter erg overweldigend zijn en kan leiden tot tekenen van verlatingsangst bij uw kat wanneer u weggaat. Het delen van de verantwoordelijkheden kan jezelf helpen om je nieuwe rol als katteneigenaar te versnellen en je een ontsnapping te geven wanneer de angst hoog is.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

6. Kijk aan de zonnige kant

Als je je overweldigd voelt, concentreer je dan op de positieve kanten van het hebben van een nieuw huisdier in je leven.

Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat het bezit van huisdieren een echt positief effect in ons leven kan zijn. Gezelschap, ondersteuning en een solide routine kunnen allemaal worden geboden door onze liefhebbende katten, en zodra de eerste periode van angst en aanpassing voorbij is, zullen deze voordelen zichzelf bekend maken.

Hoe help ik de angst van mijn kat?

Bereid uw nieuwe kat voor op succes door tal van verrijkingsactiviteiten te bieden en tijd met hem door te brengen.

Als uw kat ook wat wiebels heeft die zich in zijn nieuwe huis nestelen, is er genoeg dat u kunt doen om hem te ondersteunen. Wanneer uw nieuwe huisdier voor het eerst arriveert, moet u ze eerst in een veilige, rustige omgeving houden totdat ze zich een beetje hebben gevestigd.

Zorg voor voldoende plekken om zich te verstoppen, waardoor katten zich veilig voelen. Katten staan graag hoog, dus een baars of toegankelijke planken zijn handig. Het gebruik van kattenferomonen zoals Feliway, in een diffuser of sprays, kan angstige katten helpen zich meer ontspannen te voelen en geruststelling bieden dat hun nieuwe huis niet bedreigend is.

Zodat ze zich niet vervelen en gefrustreerd raken, zorg ervoor dat je kat genoeg heeft om zichzelf bezig te houden, zoals kattenbomen om te klimmen, puzzelvoeders en veel kattenspeelgoed.

Als uw kat tekenen van verlatingsangst of ander negatief kattengedrag vertoont, zoals extreme rusteloosheid, overmatige zelfverzorging, depressie, lethargie, slechte eetlust, overmatig miauwen of urine buiten de kattenbak spuiten, heeft hij mogelijk meer hulp nodig.

Stress en ziekte kunnen vergelijkbare symptomen hebben bij katten, en als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met een dierenarts. Als het probleem gedragsmatig is, kunnen ze mogelijk anti-angst medicijnen voorschrijven om te helpen.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Nieuwe angst voor huisdieren: laatste gedachten

Angst rond nieuw huisdierbezit zou moeten vervagen als u en uw kat zowel ontspannen als aan elkaar wennen.

Het is waar dat een nieuw huisdier een grote verantwoordelijkheid is, maar het is ook een plezier en een vreugde. Als het allemaal een beetje veel voelt, volg dan onze strategie om overweldiging te voorkomen: focus op de basis, schakel ondersteuning in, vestig je in een routine, vorm een band en wees geduldig. Katten kunnen zich ook angstig voelen in nieuwe huizen, dus zorg voor voldoende schuilplaatsen, traktaties en verrijking en breng tijd met hen door om hun stress te verlichten.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Veelgestelde vragen

Waarom ben ik zo angstig voor mijn nieuwe kat?

Het is een grote verantwoordelijkheid om een nieuw huisdier aan te nemen en alle veranderingen die ze met zich meebrengen, kunnen overweldigend aanvoelen. Zorg ervoor dat je alle basis hebt gegeven, roep wat ondersteuning in en probeer je te ontwikkelen en een band op te bouwen en een routine, die allemaal zal helpen.

Hoe lang duurt het voordat een kat gewend is aan een nieuwe eigenaar?

Over het algemeen wordt de regel van drie gebruikt. Na drie dagen lijkt alles misschien een beetje overweldigend, na drie weken beginnen ze zich te settelen en na drie maanden is de meerderheid van de katten perfect gesetteld.

Hoe stop ik met bang zijn voor katten?

Getting over een angst voor katten kan leiden tot geleidelijke desensibilisatie met behulp van blootstellingstherapie. Echte fobieën kunnen professionele hulp van een therapeut nodig hebben om een strategie te ontwerpen.