9 Wilde kattenmythes en misvattingen: de waarheid erachter

Sociale media en prikborden staan vol met verkeerde informatie over verwilderde katten en wat je wel of niet moet doen als je ze tegenkomt. Sommige mensen zeggen dat verwilderde katten niet eens dezelfde soort zijn als onze donzige huiskatten en dat ze gevaarlijk zijn, terwijl anderen geloven dat wilde katten naar huis kunnen worden gebracht en geadopteerd.

In dit artikel delen we de waarheid over 9 verwilderde kattenmythes en misvattingen.

cat + lijnverdeler

De 9 verwilderde kattenmythes en misvattingen ontkracht

1. “Verwilderde katten zijn een andere soort dan gedomesticeerde katten”

Verwilderde katten, zwerfkatten en huiskatten zijn allemaal precies dezelfde soort.1 Het verschil tussen hen is dat verwilderde katten buiten een huis worden geboren en opgevoed, dus ze missen het niveau van socialisatie dat nodig is om te tolereren en gelukkig te leven met mensen. Kittens moeten van jongs af aan worden vastgehouden en gespeeld door liefhebbende mensen om goed te kunnen socialiseren. Helaas krijgen verwilderde kittens deze kans nooit, maar dat maakt ze nog geen andere soort!

Verwilderde kat op de trap
Image Credit: 42 Noord, Unsplash
thematische pauze

2. “Verwilderde katten kunnen worden geadopteerd en een thuis krijgen”

Als een kitten niet vanaf jonge leeftijd wordt gesocialiseerd, zal het opgroeien tot een verwilderde volwassen kat. Verwilderde katten kunnen nooit wennen aan, of gelukkig zijn, het leven in een huis met mensen. Als gevolg hiervan, als deze dieren worden opgehaald door de dierenpolitie of naar een asiel worden gebracht, zullen ze niet worden opgegeven voor adoptie of een thuis krijgen – in plaats daarvan zullen de meesten uiteindelijk worden geëuthanaseerd. TNR-programma’s (val, castratie en terugkeer) die door sommige organisaties worden uitgevoerd, zullen in plaats daarvan wilde katten castreren en vervolgens terugbrengen naar hun kolonie.

thematische pauze

3. “Verwilderde katten zijn zwerfkatten”

Er is een significant verschil tussen verwilderde katten en zwerfkatten. Zwerfkatten zijn katten die ooit bij een huis hoorden, maar verdwaald of verlaten zijn. Deze katten zijn gewend om met mensen te leven en om te gaan en zijn van jongs af aan gesocialiseerd. Als je merkt dat een zwerfkat zijn weg vindt naar een asiel, kan hij worden geadopteerd en een nieuw thuis krijgen.

Als een zwerfkat in de gemeenschap blijft en een nest baart, zullen de kittens opgroeien tot verwilderd – tenzij ze op jonge leeftijd worden gevonden en gesocialiseerd. Verwilderde katten hebben nooit de kans gehad om goed gesocialiseerd te worden.

verwilderde katten
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

4. “Het uitroeien van verwilderde katten lost een probleem op”

Het uitroeien van verwilderde katten is noch een humane noch een effectieve oplossing voor het beheersen van de wilde kattenpopulatie. Als alle verwilderde katten uit een gemeenschap worden weggehaald, zal dit een vacuüm in het ecosysteem creëren, dat snel zal worden opgevuld met meer verwilderde katten die naar binnen trekken. Vang-, castratie- en terugkeerprogramma’s richten zich in plaats daarvan op het steriliseren en castreren van deze katten, zodat de populatie niet groeit. Bovendien komt het verwilderde katten ten goede door ze een betere kwaliteit van leven te geven.

thematische pauze

5. “Verwilderde katten kunnen mensen aanvallen”

Het is zeer onwaarschijnlijk dat een verwilderde kat een mens zou aanvallen! Meestal zullen deze katten rennen en zich verstoppen als ze iemand zien. In feite hebben verwilderde katten de neiging om ’s nachts naar buiten te komen als er minder mensen in de buurt zijn.

Zoals elk dier, als een verwilderde kat zich bedreigd of gevangen voelt, kan hij uithalen om zichzelf te verdedigen, maar hij zal iemand niet aanvallen zonder provocatie, en zelfs dan als hij een ontsnappingsroute heeft, is de kans groter dat hij wegrent in angst.

Verwilderde Calico Kat
Image Credit: Twinschoice, Shutterstock
thematische pauze

6. “Verwilderde katten brengen ziekten over op mensen”

Verwilderde katten kunnen kattenziekten zoals FIV en FeLV alleen overdragen op andere katten, tenzij ze zijn gevaccineerd via een TNR-schema. Het is onwaarschijnlijk dat een kat een ziekte doorgeeft aan mensen, maar als het gebeurt, is het meestal door contact met de ontlasting van de kat. Huiskatten en honden kunnen echter ook ziektes op dezelfde manier verspreiden.

thematische pauze

7. “Verwilderde katten putten vogelpopulaties uit”

Het lijdt geen twijfel dat vogelpopulaties afnemen, maar dit is waarschijnlijker vanwege problemen zoals verlies van bewoning en ziekten. Het State of the Birds 2014-rapport beweerde dat “habitatverlies veruit de grootste oorzaak is van de afname van de vogelpopulatie.”

Verwilderde katten jagen eerder op knaagdieren en voeden zich waar ze kunnen met opgeruimde restjes. Studies tonen ook aan dat katten de neiging hebben om op vogels te jagen die zwak en ziekelijk zijn – dit schaadt de vogelpopulatie niet op dezelfde manier als verlies van habitat dOes.

Helaas wordt onnauwkeurige wetenschap als feit aangehaald in veel van de hedendaagse onderzoeksartikelen over kattenpredatie die online zijn gepubliceerd.

Kat in vogelhuisje
Image Credit: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock
thematische pauze

8. “Als je een verwilderde kat niet voedt, gaat hij weg”

Katten zijn ongelooflijk vindingrijke dieren die gehecht zijn en hun territorium beschermen. Als je een verwilderde kat niet voedt, zal hij elders jagen en op zoek gaan naar voedsel. De kans is groot dat andere mensen in uw gemeenschap voedsel achterlaten voor de katten. Hoe dan ook, een verwilderde kat zal zijn territorium niet verlaten alleen omdat één persoon is gestopt met het voeren ervan. Het kan zijn zoek- en jachtgebied uitbreiden, maar het zal altijd terugkeren naar zijn territorium.

Het voeren van een verwilderde kat zal het waarschijnlijk gemakkelijker maken om ze te vangen voor een TNR-proces. Bovendien tonen studies aan dat regelmatig gevoede vrij rondlopende katten minder snel jagen en dieren in het wild doden.

thematische pauze

9. “Val, castratie, terugkeer (TNR) is wreed en ineffectief”

Volgens Alley Cat Allies verbetert Trap-Neuter-Return het leven van wilde katten, pakt het de klachten en zorgen van leden van de gemeenschap aan en stopt het de fokcyclus.

Gecastreerde en gesteriliseerde katten leiden een gezonder en langer leven dan niet-gefixeerde katten. Volgens de PDSA heeft castratie de volgende voordelen:

Vrouwelijke katten:


  • Voorkom kanker van de eierstokken en baarmoeder

  • Voorkom baarmoederinfecties

Reuen:


  • Vermindert vechten en agressie

  • Vermindert het risico op FIV

  • Voorkomt teelbalkanker

Door verwilderde katten te castreren voordat ze naar hun gemeenschap worden teruggebracht, zal hun populatie niet meer groeien, zonder een vacuüm te creëren voor andere wilde katten om in te trekken – daarom is het een effectievere methode van controle dan uitroeiing, om nog maar te zwijgen van menselijker.

Kat castreren op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock

garen kogelverdeler

Wat te doen als u een verwilderde of zwerfkat vindt

De eerste stap die je moet nemen als je een gemeenschapskat hebt gevonden, is om te bepalen of het een zwerfkat of een verwilderde kat is. Zwerfkatten zijn meestal vriendelijker dan verwilderde katten – ze kunnen om voedsel bedelen en zelfs u of uw huis benaderen. Een zwerfkat zal waarschijnlijk hetzelfde gedrag vertonen als een huiskat, bijvoorbeeld door zijn staart omhoog te houden en oogcontact te maken of langzaam naar je te knipperen.

Het is onwaarschijnlijk dat verwilderde katten naar je knipperen, spinnen of miauwen. Ze zullen geen mens naderen en ze zullen waarschijnlijk dicht bij de grond blijven zitten, met hun staart om zichzelf heen gewikkeld ter bescherming. Verwilderde katten zullen waarschijnlijk een relatief schone en goed onderhouden vacht hebben, terwijl een zwerfkat er verward en vies uitziet.

Zodra je hebt vastgesteld of de kat verdwaald of verwilderd is, kun je beslissen wat je vervolgens moet doen.

Zwerfkatten

Als de kat een zwerfkat is, geef hem dan schoon water en voedsel en vraag je buren of ze weten wiens kat het is. Als u de eigenaar niet vindt, bel dan uw lokale asielen en meld dat u een kat hebt gevonden. Uw plaatselijke opvang zou u moeten kunnen adviseren over wat u vervolgens moet doen. Hopelijk kun je helpen de kat te herenigen met zijn eigenaar, of hij wordt geadopteerd en krijgt een nieuw liefdevol thuis.

Als de zwerfhond kittens heeft, kunnen ze worden gesocialiseerd zolang ze jonger zijn dan 8 weken. Naarmate ze ouder worden, zullen deze kittens moeilijker te socialiseren zijn. Voordat u kittens naar een nieuw huis brengt, moet u ervoor zorgen dat ze worden gecastreerd of gesteriliseerd.

Verwilderde katten

Als de verwilderde kat een puntoor heeft, is dit een teken dat ze een vaste gemeenschapskat zijn – ze zijn eerder gevangen en gecastreerd. Als hun oren niet getipt zijn, is het het beste om ze te laten vangen, castreren en terugbrengen naar hun gemeenschap.

Geef de kat schoon water en voedsel en neem contact op met een organisatie zoals Alley Cat Allies, die ondersteuning en informatie over TNR bieden. Sommige lokale dierenasielen bieden ook informatie over goedkope kattencastratie, dus het is altijd de moeite waard om ze te bellen voor meer informatie.

Als u de verantwoordelijkheid neemt om een gemeenschapskat te castreren en te vaccineren, onthoud dan dat u ze waarschijnlijk moet voeden en hen een buitenverblijf moet bieden, voor de rest van het leven van de kat.

3 kat face divider

Conclusie

Verwilderde katten zijn katten die in het wild geboren worden. Deze katten hebben niet de mogelijkheid gehad om met mensen te socialiseren, dus ze zijn bang voor mensen en zullen niet met hen communiceren als ze het kunnen helpen.

Verwilderde katten kunnen zich niet aanpassen aan het leven in een huis, dus ze kunnen niet worden geadopteerd, maar je kunt het leven van een wilde kat aanzienlijk verbeteren doorg ze gecastreerd en gevaccineerd, en hen voorzien van voedsel en buitenopvang. Afgezien van het redden van het leven van de kat, zal dit ook helpen om de populatie van wilde katten onder controle te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: museumsmaus, Pixabay