Hoe mijn kat te krattentrainen: 8 tips van experts

Hoewel benchtraining met katten niet zo gebruikelijk is als bij puppy’s, is het een goede manier om uw kat comfortabel en veilig te maken wanneer u hem ergens naartoe vervoert. Een bench is niet alleen handig wanneer je je kat mee op pad neemt, maar het kan ook een plek zijn waar je kat zich kan terugtrekken in onbekende en stressvolle situaties.

Helaas kan het trainen van een kat in een bench een uitdaging zijn, omdat de meeste katten bang zijn voor of associëren met negatieve dingen. Voor katachtigen kan de kist meer een draagbare gevangenis zijn dan een toevluchtsoord. Alleen al de aanblik van een bench kan een signaal zijn dat er iets ergs staat te gebeuren, waardoor het bijna onmogelijk is om je kat voor te bereiden op zijn bench.

Gelukkig kunnen de meeste katten met een beetje geduld worden getraind om een bench te waarderen en ervan te houden. Hier zijn tips over hoe het aan te pakken.

3 kat face divider

De 8 tips voor het trainen van een kat in een bench

Als je je kat wilt leren om een bench als zijn koninkrijk te behandelen, kunnen de volgende strategieën de overgang voor jullie beiden gemakkelijker maken. Deze tips kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden gebruikt om een krat aantrekkelijker te maken voor je harige metgezel.

1. Verplaats maaltijden naar binnen

Laat een spoor achter van de favoriete lekkernijen van uw kat in de aanloop naar de bench, of serveer uw kat gewoon zijn maaltijden terwijl hij in de bench zit. Laat tijdens deze trainingsfase de deur van de bench open om de angst van uw kat om vast te komen te zitten te verminderen.

Als uw kat terughoudend is om maaltijden in de bench te hebben, plaats dan de voerbak of traktaties zo dicht mogelijk bij de deur van de bench. Zorg er echter voor dat het voedsel ver genoeg weg is, zodat uw kat bereid is om dichterbij te komen om het op te eten.

Verplaats bij elke voedingssessie het voedsel dichter bij de bench terwijl u ervoor zorgt dat uw kat zich op zijn gemak voelt met de verandering. Wanneer je nerveuze kat zich eindelijk naar binnen waagt, verwijder je de bovenkant totdat hij eindelijk comfortabel genoeg is om in de basis van de bench te eten.

Tabby kat die van binnenuit eet in een kattenmanddoos
Afbeelding credit: Oleg Batrak, Shutterstock
thematische pauze

2. Sluit de kratdeur

Zorg ervoor dat je kat in zijn bench blijft door een traktatie of een speeltje aan te bieden terwijl hij binnen is. Zodra hij ontspannen is en met zijn speeltje speelt, sluit je de deur van de kist een paar minuten en open je hem opnieuw voordat hij wordt afgeleid van zijn traktatie. Verhoog geleidelijk de tijd dat de kratdeur gesloten blijft.

Als je kat nerveus wordt als je de deur sluit, houd dan de intervallen kort. Sluit het slechts een paar seconden en open het om de kat gerust te stellen dat het geen val is.

thematische pauze

3. Een keu toevoegen

Een paniekerige kat in een bench krijgen kan een hele worsteling zijn. Gelukkig kun je dit tegengaan door je kat op verschillende manieren te trainen om gewillig in zijn bench te gaan. Leer je kat eerst een hand te volgen of een doelwit in een bench te steken. Als alternatief kunt u een speeltje of traktatie gebruiken om uw kat in zijn bench te lokken.

Welke aanpak u ook kiest, de beste manier om uw kat in zijn bench te krijgen wanneer dit wordt bevolen, is om een handsignaal of verbale aanwijzing aan de traktatie te koppelen. Dit geeft aan dat uw kat wordt beloond wanneer hij in de bench komt.

Je kunt bijvoorbeeld het woord “in” zeggen en meteen zijn traktatie in de kist stoppen. Na verloop van tijd zal uw kat de verbale cue associëren met zijn maaltijden.

thematische pauze

4. Stimuleer verkenning

In plaats van de bench van uw kat stof te laten verzamelen op zolder of in de kelder tussen dierenartsbezoeken door, moet u overwegen om het weg te laten en het te behandelen als een vriendelijk en leuk meubelstuk. Dit zal uw kat aanmoedigen om zich op zijn gemak te voelen en vertrouwd te raken met de aanblik van de bench.

Je kunt overdag willekeurig nieuw speelgoed en traktaties in de kist laten vallen, zelfs als hij er niet is. De traktaties zullen uw kat aanmoedigen om de bench te verkennen om te zien wat er nog meer lekkernijen binnen te wachten staan.

Als uw katten overdreven aanhankelijk zijn, kunt u ze aaien terwijl ze binnen zijn, waardoor de bench een goede plek is om aandacht te zoeken.

Kat verkent krattendrager
Afbeelding credit: Kurteev Gennadii, Shutterstock
thematische pauze

5. Houd rekening met de associaties die een kat heeft met zijn bench

Als u de kat alleen in een bench plaatst wanneer u naar een trimmer, de dierenarts of een andere plek gaat waar uw kat misschien niet echt van geniet, zal hij de bench waarschijnlijk niet leuk vinden.

Een geweldige gedragsmodificatietechniek voor katten met slechte associaties met kratten houdt in dat de kat in een bench wordt geplaatst en van de ene kamer naar de andere gaat zonder het huis te verlaten. Je kunt zelfs een korte rit maken en dan naar huis terugkeren. Dit zal de kat afleiden van de negative verenigingen.

Probeer vervolgens je kat in een bench te krijgen en plaatsen te bezoeken die hij misschien leuk vindt.

thematische pauze

6. Bouw voort op herhaling

Om positieve resultaten te krijgen, creëer je een routine door je kat minstens één keer per dag gedurende twee weken in een bench te trainen. Ga door met het opbouwen van de trainingstijd totdat uw kat de tijd die hij in de bench doorbrengt verhoogt.

Zodra de kat langer dan 10 minuten rustig in de bench kan blijven, pak je de bench op terwijl hij nog binnen is en draag je hem rond. Laat hem dan uit de kist.

Je kunt de bench ook naar de auto brengen terwijl hij nog binnen is, een paar minuten met hem praten, hem dan weer naar binnen brengen en de kat loslaten.

Denk er altijd aan om achteraf een traktatie aan te bieden. Binnenkort kunt u uw kat meenemen voor autoritten in zijn bench zonder dat hij een aanval gooit. De kat zal ook leren om de bench te associëren met goede dingen, niet alleen de vreselijke dierenartsbezoeken.

thematische pauze

7. Lok hem met feromonen

Als voedsel, speelgoed of traktaties uw kat niet in een bench lokken, kunt u proberen feromonen te gebruiken. Omdat katten een zeer scherp reukvermogen hebben en van nature nieuwsgierig zijn, zal hij natuurlijk willen onderzoeken als je wat in de winkel gekochte feromonen in een krat spuit.

Grijze kat viel in slaap in krat
Afbeelding credit: Chomphuphucar, Shutterstock
thematische pauze

8. Zoek naar een grote en comfortabele krat

De grootte van de bench draagt bij aan de algehele veiligheid en het comfort van de kat. Gebruik een bench die ruim genoeg is voor de voer- en waterbakken van uw kat en de kattenbak, terwijl er voldoende ruimte is voor een apart slaapgedeelte.

Een grote hondenkennel kan ideaal zijn omdat deze groot genoeg is om uw kat voldoende ruimte te geven terwijl deze toch klein genoeg is om in uw huis te passen.

Enkele van de belangrijkste kenmerken waar u op moet letten in een kattenkrat zijn:


 • Gemakkelijk schoon te maken

 • Waterdicht

 • Gaaszijden voor ventilatie

 • Handgrepen of riemen voor eenvoudig transport

 • Sloten of ritsen voor extra veiligheid

U kunt een eenvoudige en eenvoudige bench omtoveren tot de chillplek van uw kat door het bed van uw kat aan de ene kant van de bench en de kattenbak aan de andere kant te rijgen. Je moet ook een niet-morsende waterschaal opnemen, omdat katten te allen tijde toegang tot schoon water nodig hebben.

verdeler-catclaw1

Waarom kattenkrattraining een goed idee is

Naast gemak zijn er nog veel meer redenen waarom je je kat zou willen krattentrainen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:


 • Uw kat trainen in het gebruik van de kattenbak

 • Het temmen van verwilderde kittens of katten

 • Quarantaine voor ziekten

 • Een nieuwe kat introduceren in een nieuw gezin

 • Medicatie geven

 • Om gezondheidsproblemen te diagnosticeren

 • Katten laten wennen aan andere katten in huis

 • Om pestgedrag te verminderen

 • Om je kat een lesje te leren
3 kat face divider

Conclusie

Zoals je kunt zien, kan het trainen van een kat in een bench gunstig zijn voor jou en je katachtige metgezel. Je kunt echter niet verwachten dat je kat vrijwillig in een bench springt zonder gesocialiseerd te worden. Als je ze in een krat dwingt, zal dit alleen maar een negatieve ervaring voor hen creëren.

Hoewel het een uitdaging kan zijn, geef nooit op met het trainen van uw kat in een bench, omdat huisdieren altijd in een reismand of bench moeten rijden wanneer ze in een auto reizen om afleiding en mogelijke ontsnappingen te minimaliseren. Toegegeven, sommige katten worden misschien nooit comfortabel en gelukkig in een kooi en kunnen uiteindelijk gedoe en stress krijgen totdat je ze uitlaat.

Het belangrijkste is dat u de training niet overhaast en onmiddellijke resultaten verwacht. Geef het voldoende tijd en vergeet niet om prioriteit te geven aan het comfort en de veiligheid van uw kat tijdens het trainingsproces.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Evgeniya Tomashevskaya, Shutterstock