Skip to Content

7 essentiële oliën om katten van het aanrecht te houden

etherische oliën om katten van het aanrecht te houden

Katten op toonbanken is een van de grootste klachten die ik hoor van katteneigenaren…maar het lijkt ook een van de favoriete dingen te zijn voor katten om te doen!

Wat logisch is.

Katten houden van een goede zitstok en de toonbanken zijn de beste uitkijkpunten die er zijn. Aanrechten hebben ook de zeldzame combinatie van vaak koel zijn, maar met toch veel zonlicht.

Wat kan er beter zijn voor uw kat?

Maar de meeste katteneigenaren zijn niet enthousiast over katachtige voeten op hun toonbanken. Immers, die harige tenen die rondlopen op uw toonbanken zijn dezelfde die graven in de kattenbak wanneer het tijd is voor een toiletpauze. Ugh…

Hoewel er veel manieren zijn om te proberen uw kat van het aanrecht te houden, gaan we het vandaag hebben over methoden met behulp van essentiële oliën.

Nu gaan we hier meer over praten, maar voordat je verder leest moet je weten dat geconcentreerde etherische oliën gevaarlijk zijn voor katten en dat je altijd moet oppassen dat je kat nooit direct in contact komt met welke etherische olie dan ook.

Laten we er eens induiken!

Waarom Springen Katten Op Tafeltjes?

Voordat we erachter komen of essentiële oliën zullen werken voor uw kat, moeten we erachter komen waarom uw kat op toonbanken wil springen in de eerste plaats. Van wat ik gezien heb, zijn er meestal twee soorten katten die op toonbanken springen.

The Scavenger Kitties

Sommige katten struinen het aanrecht af en proberen elke kruimel die ze kunnen vinden op te sporen. Hoewel ik denk dat dit een stuk minder vaak voorkomt aangezien de meeste katten niet bepaald opgewonden over het eten van mensenvoedsel, was mijn vaders kat Ozzy een toegewijde contrasnuiver die dol is op een goede menselijke snack! Mijn vader is ervan overtuigd dat Ozzy het hele gebeuren ook als een leuk spelletje ziet.

Er is een goede kans dat hij gelijk heeft!

Helaas zal het wat moeilijker worden om dit soort katten alleen met etherische oliën van de toonbank te houden.

De Casual Cat Explorer

Aan de andere kant heb je katten die terloops het aanrecht verkennen en de plek waar je je eten klaarmaakt zien als gewoon een andere loungelocatie. Deze katten springen graag op toonbanken om dezelfde redenen dat katten van een hoge plek houden – veel heeft te maken met instinct. Ik heb veel gesproken over de verschillende plaatsen waar katten graag komen toen ik schreef over waarom katten graag onder de dekens kruipen, maar Jackson Galaxy (de bekende kattenexpert) schreef ook over katachtige voorkeuren voor bepaalde locaties.

Dit soort katten zullen eerder worden afgeschrikt door essentiële oliën, omdat ze gewoon op zoek zijn naar een goede plek om te gaan liggen.

Waarom schrikken etherische oliën katten af?

Terwijl honden meestal alle aandacht krijgen als het gaat om het hebben van een geweldig reukvermogen, katten ook hebben een zeer krachtige reukzin.

Katten hebben een reukzin die 9 tot 16 keer sterker is dan die van mensen!

Dat betekent dat terwijl u deze essentiële oliën zeker zult ruiken, het niets is vergeleken met hoe goed uw kat ze kan ruiken! En door ons te concentreren op geuren waar katten niet van houden, kunnen we een plek aanwijzen als een “no-go” zone, gewoon door een beetje rond te strooien.

Hoe uw kat veilig te houden bij het gebruik van essentiële oliën

Uw kat mag NOOIT essentiële oliën binnenkrijgen, dus als u van plan bent essentiële oliën te gebruiken om uw kat ervan te weerhouden op het aanrecht te springen, zorg er dan voor dat u dit doet op een manier die uw kat veilig houdt. Het is ook een goed idee om je dierenarts te raadplegen. U moet weten dat ik geen dierenarts ben en dat niets van dit alles medisch advies is! Speel altijd op veilig met uw kat!

Dat gezegd hebbende, als je essentiële oliën wilt gebruiken om te proberen je kat te laten stoppen met tegenspringen, zou ik aanraden een oplossing te maken van ongeveer 20 tot 30 druppels essentiële olie op 3/4 kopje water. Verschillende katten kunnen verschillende concentraties nodig hebben voordat ze zich bedenken om op het aanrecht te springen. Maar over het algemeen, wil je niet meer dan 45 druppels per 3/4 kopje water.

Katten mogen essentiële oliën niet (ooit) binnenkrijgen en het is dus belangrijk om je kat nooit te besproeien met een essentiële olie of een oplossing van essentiële olie. Het is ook belangrijk om nooit etherische oliën buiten te laten staan waar katten ze kunnen opeten of waar ze op kunnen stappen en dan hun pootjes aflikken. Katten missen de juiste enzymen om etherische oliën te metaboliseren, waardoor ze giftig zijn voor katachtigen.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je de etherische olie grondig in je aanrecht wrijft, zoals je een schoonmaakmiddel zou doen. Je kunt de etherische oliën ook gebruiken om je handdoeken en lappen die je in de keuken bewaart te parfumeren.

Kortom, je kunt creatief zijn met de plaatsing van je essentiële oliën, maar laat ze nooit achter op een plek waar je kat toegang heeft tot de geconcentreerde vloeibare vorm!

De Lijst Van Essentiële Oliën Om Te Gebruiken Als Katten Afschrikmiddelen!

Even een korte disclaimer. Ik heb onderzoek gedaan, maar dat maakt mij nog geen dierenarts. U moet altijd uw dierenarts raadplegen voordat u iets nieuws introduceert bij uw kat! Met dat uit de weg, laten we door onze lijst gaan!

Citronella Olie

Citronella olie is bekend als een afschrikmiddel voor muggen, maar het is ook een van de vele citrus geuren die katten liever vermijden. Citronella olie wordt gewonnen uit de citroengrasplant en kent vele toepassingen. Je vindt het in diverse insectenwerende middelen, zeep, kaarsen, en parfums.

Als het gaat om het weghouden van katten van toonbanken, kun je een flesje citronella-olie kopen op Amazon en 25 druppels combineren met 3/4 kopje water om je eigen katachtige afschrikspray te maken. En voor de duidelijkheid, je moet nooit uw kat besproeien met deze oplossing (of welke dan ook). Dit moet alleen worden gebruikt op de aanrechten om een citronella geur rond het gebied te creëren.

Je kunt ook citronella kaarsen proberen, die volgens mij op zichzelf al lekker ruiken. Sommige van deze kaarsen zijn ontworpen om muggen af te weren en zijn een beetje te zwaar voor je keuken. Ik raad deze kleinere (en schattige) 4.4 oz citronella kaarsen op Amazon aan.

Over het geheel genomen is citronella een van uw meest veelzijdige en gemakkelijk verkrijgbare opties om uw katten van het aanrecht te houden.

Eucalyptus Olie

Koala’s zijn er gek op. Katten haten het.

Eucalyptus olie heeft een beetje een muntachtige geur en hoewel sommigen zeggen dat ze ook een vleugje honing krijgen, heb ik nooit gevonden dat het erg zoet rook! Het heeft een geur die lijkt op tea tree olie, Vicks vapor rub, of iets als IcyHot. Al met al is het een geur die ik lekker vind, maar die misschien niet voor iedereen geschikt is.

Eucalyptus olie heeft een lange lijst van toepassingen waaronder gebruik als smaakstof, geurstof, en antisepticum. Het is ook geweldig om katten van het aanrecht te houden!

Net als citronella kun je een oplossing maken van 20 druppels eucalyptusolie op ongeveer 3/4 kopje water om een spraybare oplossing te maken. Mijn favoriete merk van essentiële olie is Radha en je kunt de laatste prijs van hun eucalyptusolie op Amazon krijgen door hier te klikken. Hun oliën worden ook geleverd met een druppelaar, waardoor het veel gemakkelijker om precies de juiste hoeveelheid toe te voegen.

Lavendel Olie

Lavendel is een van de meest populaire geuren ter wereld en een van de meest gebruikte essentiële oliën. Er is een goede kans dat je lavendel handzeep of luchtverfrisser hebt gezien (en gebruikt) en al bekend bent met de bloemige geur. Lavendel heeft lang niet zoveel toepassingen als sommige andere oliën op deze lijst en wordt voornamelijk gebruikt voor haar geur in parfums en andere producten.

Net als andere oliën kun je een oplossing maken van ongeveer 20 druppels essentiële olie op 3/4 kopje water om een spray te maken. Zorg er wel voor dat er geen residu achterblijft waar je kat mee in contact kan komen als ze toch besluiten om op het aanrecht te springen.

U kunt een grote fles 100% zuivere lavendelolie (van Sun Essential Oils) op Amazon oppikken door hier te klikken.

Citroen olie

We weten allemaal wat citroenen zijn en waar ze vandaan komen! Maar het is een van de vele citrusgeuren die katten liever vermijden.

Citroen is een van de gemakkelijkste essentiële oliën om in je keuken te verwerken en het is een populaire geur voor een lange lijst van reinigingsmiddelen. Je kunt een oplossing maken om katten af te schrikken, maar nog handiger is het om een schoonmaakmiddel op citroenbasis te maken dat niet alleen je kat afschrikt om op het aanrecht te springen, maar ook je keuken schoon houdt en tegelijkertijd eco-vriendelijk blijft!

Als je de reinigingsroute op citroenbasis probeert, kun je altijd verse citroenen uit de supermarkt gebruiken. Maar als je wilt om dingen kick up een inkeping, deze 4 oz fles citroen essentiële olie op Amazon is een grote waarde te kopen.

Sinaasappel Olie

Sinaasappel olie is een andere essentiële olie op basis van citrusvruchten en we hebben al vastgesteld dat katten gewoon geen fan zijn van citrusvruchten. Sinaasappel is een andere olie die je heel gemakkelijk in je keuken kunt gebruiken, als onderdeel van je schoonmaak routine of als een speciale kat afschrikmiddel spray. In de meeste gevallen zal de etherische olie effectiever zijn, simpelweg omdat het meer geconcentreerd is. Als je de essentiële olie wilt gebruiken, raad ik deze 4 oz fles van UpNature aan die je kunt vinden op Amazon.

Rozemarijn Olie

Je kent rozemarijn waarschijnlijk meer als een kruid dan als een etherische olie, maar het is een populaire plant die door tuiniers wordt gebruikt om katten op afstand te houden. Rozemarijn heeft een zeer unieke geur en sommige mensen hebben het liever helemaal niet in huis. Ik heb altijd gevonden dat rozemarijn vrij veel naar hout ruikt en hoewel het geen slechte geur is, ben ik het met katten eens en is het iets wat ik liever vermijd.

Rozemarijn Olie

Rue is zeker niet de eerste essentiële olie die ik zou proberen, maar het heeft een zeer lange geschiedenis van menselijk gebruik die teruggaat tot het oude Rome. Het heeft een geur bijna als verbrande toast, maar een beetje aangenamer. Het is ook een olie die vaak wordt geplant om katten uit tuinen weg te houden en het heeft een sterke geur. U kunt de laatste prijs van een klein flesje essentiële olie van wijnruit op Amazon controleren door hier te klikken.

Een alternatieve aanpak: Kat Aantrekkingskracht

Waar mogelijk is het beter om een gewenst gedrag aan te moedigen in plaats van negatief gedrag te ontmoedigen. In het geval van katten op het aanrecht, kunnen we een paar alternatieve opties bedenken die wellicht beter zijn dan het gebruik van etherische oliën.

Geef je kat een andere plek om te zitten

Als uw kat graag op het aanrecht rondhangt, is er een kans dat ze gewoon op zoek is naar een goede zitstok. Een goed geplaatste krabpaal kan vaak aantrekkelijker zijn dan een aanrecht en uw kat aanmoedigen om op iets geschikters te klimmen. U kunt hier lezen over mijn favoriete krabpalen.

Als je kat een toegewijde aanrechtklimmer is, dan wil je er zeker van zijn dat de boom die je kiest minstens even hoog is als het aanrecht, maar het liefst hoger!

Lok uw kat naar een andere plek

In plaats van oliën en kruiden te gebruiken om je kat weg te houden, gebruik je ze om je kat aan te trekken! Het meest bekende voorbeeld hiervan is met kattenkruid! Je weet waarschijnlijk al dat katten gek zijn op kattenkruid en dus wat rondstrooien op moeilijk bereikbare plaatsen houdt je kat bezig en elders geïnteresseerd. Er zijn speeltjes met kattenkruid te koop, maar het is meestal makkelijker om kattenkruid in bulk te kopen. Hier is er een die ik aanbeveel op Amazon.

Kan ik een verstuiver met etherische oliën gebruiken?

Ik raad je niet aan om een diffuser te gebruiken voor je essentiële oliën. We hebben al besproken hoeveel essentiële oliën giftig zijn voor katten, maar het is belangrijk om te onthouden dat essentiële oliën kunnen worden ingenomen OF geabsorbeerd door de huid.

Waarom is dat belangrijk?

Omdat de mist van de meeste verstuivers uiteindelijk zal veranderen in een kleine neerslag van water en essentiële oliën. Uw kat kan gemakkelijk in dit plasje stappen en de olie van zich af likken als onderdeel van hun verzorgingsproces of het gewoon inslikken (we weten dat katten van unieke waterbronnen houden)!

Als je essentiële oliën gaat gebruiken om je kat van het aanrecht te houden, is het het beste om volledige controle te houden over hoe het wordt verspreid om je kat veilig te houden!

Slotgedachten

Hoewel je essentiële oliën kunt gebruiken om katten van het aanrecht te houden, is het belangrijk om het altijd veilig te doen. Katten mogen essentiële oliën nooit inslikken of er direct mee in contact komen. Dus zorg ervoor dat je het veilig speelt wanneer je je toonbanken vrij houdt van kitties!