6 redenen waarom je kat je arm omhelst en je bijt


Alle katten vertonen een aantal domme gedragingen, althans soms.

Je zou ze gewoon een tijdje kunnen observeren en je zou verrast kunnen zijn door sommige van hun daden, en je afvragen wat er in die kleine schattige hoofdjes gebeurt!

Dus je kat kan je arm knuffelen en je bijten, en dit zal er waarschijnlijk uitzien als behoorlijk vreemd gedrag.

Echter, net als bij alle andere kattenuitbarstingen, heb ik ook hier een paar verklaringen voor.

Waarom omhelst mijn kat mijn arm en bijt hij me? Hier zijn 6 veelvoorkomende redenen voor dit gedrag.

1. Liefdesbeten

kat bijt vinger

Uw kitten omhelst uw arm en bijt u zachtjes uit het niets? Dit kan iets zijn dat liefdesbeten wordt genoemd.

PetMD legt uit hoe Deze beten trekken geen bloed en ze gebeuren meestal terwijl je je kat aait.

Dus als je kat je een liefdesbeet geeft, zul je zachtjes haar tanden op je huid voelen, maar dit zal geen intense beet zijn. Je kat zal ook ontspannen zijn terwijl hij je bijt.

Misschien heb je haar al een tijdje geaaid en heeft ze er nu genoeg van. Ze probeert je een signaal te geven dat deze aaisessie moet eindigen!

Liefdesbeten zijn dus meestal een gevolg van overprikkeling bij katachtigen.

Een andere verklaring voor liefdesbeten is dat ze onbedoeld gebeuren. Alle katten houden van verzorging en sommigen kunnen zelfs hun mensen verzorgen. Terwijl ze dit doen, kunnen ze ze zachtjes bijten, zonder de intentie te hebben agressief te zijn.

2. Je kat heeft iets nodig

Katten kunnen geen woorden gebruiken om hun gevoelens te uiten, maar ze kunnen wel gedrag vertonen dat ons kan laten zien dat ze iets missen.

Een van deze gedragingen kan zijn dat je kat je arm omhelst en je bijt.

Misschien is haar etensbak leeg, of heeft ze zich behoorlijk verveeld en vraagt ze je om een soort activiteit met haar te ondernemen.

Het is misschien moeilijk om dit te achterhalen, maar het controleren van de omgeving van je kat zal waarschijnlijk genoeg zijn om te ontdekken wat ze van je wil krijgen.

Een charmante manier om ons te laten zien dat ze iets nodig hebben, toch?

3. Een bijtend kitten

Kitten bijtarm

Als je een jong kitten hebt, is het knuffelen van je arm en je bijten waarschijnlijk een teken van tandjes.

Veel katten kunnen een aantal typische gedragingen vertonen tijdens het tandjes. Ze zullen waarschijnlijk hun speelgoed likken, en er ook op kauwen om ongemak te verlichten, en sommigen kunnen hun eigenaren zachtjes bijten.

Andere opvallende tekenen van tandjes bij kittens zijn pijnlijk tandvlees, verminderde eetlust, overmatig kauwen en poten in hun mond, volgens Hill’s Pet.

In deze periode zou het goed zijn om uw kitten te voorzien van een koud nat washandje om haar pijn te verlichten en haar drang om op dingen te kauwen en te bijten te verminderen – en u!

4. Prooiinstinct

Onze huiskatten zijn tegenwoordig onze beste vrienden, maar ze hebben nog steeds een deel van de wildheid in hun bloed.

Een van de meest herkenbare katachtige kenmerken is hun prooiinstinct. Dit verklaart waarom je kat altijd buiten op muizen of konijnen jaagt – ook al krijgt ze veel voedsel in huis en heeft ze niet echt honger.

In deze situatie vormt je arm een prooi voor je kat. Natuurlijk, als haar beten niet ernstig zijn, is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Dit is volkomen natuurlijk, maar toch moet je je kat je niet laten kwetsen en te ver gaan met dit spel.

5. Dominantie tonen

Kat bijt arm

Je kat die je arm omhelst en je vervolgens bijt, kan zijn poging zijn om dominantie te tonen.

Sommige katten kunnen af en toe tekenen van agressie vertonen – zoals bijten – naar hun mensen wanneer ze sociale dominantie willen vestigen, volgens Cornell Feline Health Center.

Je kat is je favoriete metgezel, maar ze is nog steeds een territoriaal dier. Dit zit nu eenmaal in haar aard.

Ze zal je bijten en afwachten hoe je reageert. Als je haar dit vaak laat doen, zonder haar te waarschuwen om te stoppen, kan ze dit begrijpen als een teken dat ze de baas in huis is!

Je kunt dit beter niet doen, omdat je misschien eindigt met een kleine kat die doet wat haar te binnen schiet.

6. Uw kat kan gewond raken

Katten zullen niet snel laten zien dat ze pijn hebben. Dit is een van hun natuurlijke instincten. Terwijl ze in het wild leefden, leerden katten om geen zwakte en pijn te tonen, om niet kwetsbaar te worden en blootgesteld aan roofdieren.

Dus zelfs vandaag de dag zullen katteneigenaren zich niet snel realiseren dat hun huisdieren ergens last van hebben. Maar je kunt het herkennen Dit door enkele veranderingen in hun gedrag.

Je arm omhelzen en bijten kan een teken zijn dat je kat gewond is en pijn heeft.

Misschien heb je in een poging om haar te strelen net een zere plek aangeraakt en is deze reactie van haar een verdedigingsmechanisme. Als u vermoedt dat uw kat gewond is, benadert u haar voorzichtig om haar te onderzoeken en een dierenarts te raadplegen.

Moet je stoppen met dit gedrag?

kat bijt hand

Je moet je kat je niet laten bijten, omdat dit een gewoonte kan worden en een deel van haar normale gedrag als je niets doet om het te stoppen.

Eerst moet u erachter komen wat dit gedrag bij uw huisdier heeft veroorzaakt.

Dennis C. Turner [1] wijst erop hoe een eigenaar die niet in staat is om de emotionele toestand van zijn kat te herkennen, naar verwachting meer beten en krassen zal lijden tijdens hun interacties.

Voordat u een soort ongewenst gedrag oplost, Je moet eerst weten wat de oorzaak precies is. Je moet je kat niet straffen voor het vertonen van dit gedrag, of tegen haar schreeuwen om te stoppen.

In plaats daarvan moet je je arm voorzichtig naar achteren trekken en proberen het gedrag van je kat om te buigen.

Ze moet worden voorzien van andere bronnen van entertainment, zoals interactief speelgoed, kattenbomen en krabpalen.

U moet er ook voor zorgen dat uw kat elke dag op hetzelfde tijdstip wordt gevoerd, om te voorkomen dat ze agressie vertoont als gevolg van honger.

Als je kat je bijt door overprikkeling, moet je weten dat niet alle katten het leuk vinden om te aaien. Misschien moet je kat gewoon met rust gelaten worden.

Of misschien doe je het gewoon op de verkeerde manier! Leer hoe je hier goed in kunt worden met onze kattenknuffelkaart.

Laatste gedachten

Van liefdesbeten tot mogelijke verwondingen – er zijn een paar antwoorden op je vraag: Waarom omhelst mijn kat mijn arm en bijt hij me?

Dit kan ook jouw schuld zijn, als je je kat te lang aait of het doet op een manier die niet bij haar past.

Als het een show van dominantie is of als je kat je hand als haar prooi behandelt, moet je dit gedrag zeker ontmoedigen.

Een kat die vanaf het begin bijt, zonder dat haar baasje haar dit belet, kan uitgroeien tot een kat die ernstige problemen heeft met agressief gedrag. Stel je haar vijandigheid tegenover je gasten eens voor!

Katten moeten dus gedisciplineerd zijn, maar natuurlijk op een zachte manier. Wanneer u een plotselinge verandering in het gedrag van uw huisdier opmerkt, controleer dan of ze gewond of ziek is. Als u twijfelt of aanvullende symptomen opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Verwijzingen:

[1] Turner DC. Onbeantwoorde vragen en hypothesen over huiselijk kattengedrag, ecologie en de relatie tussen kat en mens. Dieren (Basel). 2021 september 27;11(10):2823. DOI, geraadpleegd op 27 juni 2023.