5 eenvoudige tips om katten van toonbanken te houden

Katten op toonbank functie

Het aanrecht is een van de belangrijkste gevaarlijke plaatsen in ons huis, waar we voedsel, scherpe voorwerpen bewaren, elektrische apparaten opslaan en maaltijden koken op een hete kachel.

Onze katten voelen zich instinctief aangetrokken tot hoge plaatsen vanwege hun aangeboren klimmen en behendige aard. Katten voelen zich het meest veilig en geborgen bij het spotten, rusten en slapen vanaf hoge observatiepunten.

Katten zijn ook nieuwsgierige en opportunistische feeders. Katten die zeer gemotiveerd zijn door voedsel, zullen de toonbank uiterst verleidelijk vinden en te moeilijk te weerstaan zijn wanneer voedsel of kruimels in het zicht achterblijven.

Hoewel het ons gek en onhygiënisch kan maken, is het vanuit het oogpunt van onze kat een natuurlijk gedrag om te springen of plaatsen te beklimmen die als verboden voor ons worden beschouwd.

Als je besluit dat je kat niet op banken of tafels mag staan, moet het aanrecht een oppervlak worden dat je moggie niet wil verkennen.

Hoe katten van toonbanken te houden?

Katten op een krabpaal

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat uw kat op toonbanken springt, waaronder het bieden van verhoogde platforms die ze in plaats daarvan kunnen gebruiken.

Volg deze richtlijnen om tegenspringgedrag te voorkomen en te beheersen met behulp van training en alternatieve oplossingen.

1. Mik hoog in de keuken

Plaats een zitstok op het keukenraam of laat je kat bovenop de voorraadkasten zitten door op en van de koelkast te stappen.

Katten vinden het heerlijk om bij ons in de buurt te zijn. Zittend op het aanrecht staan ze op een identiek niveau als hun mens. Als alternatief biedt u uw katachtige metgezel een hoog uitkijkplatform in de buurt, zoals een kattentoren of de bovenkant van de koelkast – door katten verkozen tot “meest geliefde kitchenetteplek”.

Counter cruising is ook populair in huizen waar ramen in de buurt van werkbladen zijn geplaatst, omdat vogels kijken het geliefde tijdverdrijf van een kat is. Plaats een zitstok op het keukenraam of laat je kat bovenop de voorraadkasten zitten door op en van de koelkast te stappen. Als uw kat op het werkblad komt om toegang te krijgen tot het raam, bedek het glas dan met een jaloezie of raamfolie.

2. Houd voedsel uit het zicht

Hoe katten van toonbanken te houden

Door voedsel uit het zicht te houden, kunnen voedselgemotiveerde katten van het aanrecht worden gehouden.

Ongeacht of voedsel door mensen wordt verstrekt, katten zijn generalistische, vindingrijke feeders, aangetrokken tot voedsel dat op nieuwe locaties wordt gevonden. Ze zullen op zoek gaan naar restjes van het aanrecht, eten uit kommen, eten voedsel uit bakken en loungen op warme plekken dicht bij het fornuis in de hoop een traktatie te krijgen.

Als een obligate carnivoor, voer uw kattensoort het juiste dieet in kleine frequente hoeveelheden weg van toonbanken en laat vlees of rooien niet onbeheerd achter op bench-tops, vooral als u van huis bent.

Zorg voor puzzelvoeders en eetstations door het hele huis. Bewaar voedsel in de koelkast en kasten om foerageren te voorkomen.

Lees ook: De 10 beste kattenvoerders

3. Counter Surfen Training

Kat trainen om van de toonbank af te blijven

Door je kat te trainen om op commando naar een mat of kruk te gaan, kan hij stoppen met het gebruik van het aanrecht.

De meest efficiënte manier om tegensurfen te voorkomen is om het gedrag van uw kat aan te passen met behulp van clickertraining. Er zijn drie primaire coachingsstappen om countersurfen op te lossen:

 • Train ‘ga naar mat’ of ‘ga op een kruk zitten’ gedrag buiten de maaltijdbereidingsomgeving. De mat of kruk wordt een lonende plek naast het zitten op een hogere kruk en is een alternatief voor het springen op aanrecht.
 • Langzaam benaderen naar het realiteitsscenario met weinig afleiding.
 • Versterk het gedrag in een hoog tempo in real-life context met zoveel mogelijk herhalingen.

4. Ontwerp een stimulerende en verkennende verticale omgeving

Katten in een verkennende omgeving

Door uw katten een omgeving te geven met veel uitlaatkleppen voor hun klim- en verkenningsinstincten, kunt u hun verlangen om op het aanrecht te springen verminderen.

Geef uw kat de juiste verticale opties om te klimmen, krabben en rusten door een verkennende omgeving te creëren. Krabpalen En meubels zijn een enorme hit, hoewel ze duur kunnen zijn.

 • Creëer hoge rustplaatsen binnenshuis met planken, kasten, bureaus, dressoirs, stoelen en kasten. Plaats een comfortabel bed of deken op de plek en laat regelmatig traktaties of kattenkruid achter om je kat te verleiden.
 • Een raamplank of op het raam gemonteerd bed zorgt voor eindeloze stimulatie en een rustplaats voor een of meerdere katten.
 • BuILD een buitenverblijf voor katten. Plaats boomtakken, katveilige planten, water, kattengras, planken, doe-het-zelf krabpaal en hangmat voor uw kat om te zitten terwijl ze buiten het bereik van potentiële bedreigingen blijft.
 • In huizen met meerdere katten, opstelling tal van torenhoge slaapplekken Om het territorium uit te breiden, voelen de katten zich niet in competitie voor middelen en gebruiken ze het aanrecht.
 • Als uw kat samen een kamer moet delen Met je geliefde hond zullen ze meer geneigd zijn om de grond te vermijden en hoog te mikken. Zet uitkijkpunten en knuffels op de boekenplanken.
 • Verhoogde rustplaatsen kan variëren van een paar centimeter van de bodem tot het plafond. Een kussen op de grond, kartonnen kasteel of een kleine krabpaal is ook een acceptabele hoogte voor katten met artritis of blindheid.

5. Afschrikmiddelen

Weerhoud uw kat ervan om gebieden te beklimmen die u buiten de grenzen wilt houden.

Weerhoud uw kat ervan om gebieden te beklimmen die u buiten de grenzen wilt houden. Mogelijke afschrikmiddelen zijn:

 • Dubbelzijdige tape: katten houden er niet van om op lijmachtige oppervlakken te lopen.
 • Aluminium bakjes gevuld met een beetje water: sommige katten hebben een afkeer van water, terwijl anderen het niet erg vinden om in natte gebieden te stappen.
 • Tapijtlopers of matten met stekelige noppen met de voorkant naar boven: katten lopen niet graag op stekelige oppervlakken.
 • Bakplaten of lange stukken karton gedeeltelijk afdekken langs de rand van het aanrecht waar de kat springt om het oppervlak instabiel te maken. U kunt lege blikken aan de zijkant toevoegen om lawaai te maken wanneer het van het aanrecht valt.
 • PetSafe SSSCAT Spray Afschrikmiddel Detecteert beweging van huisdieren en geeft een uitbarsting van ongeparfumeerde mist af binnen een straal van 1 meter. Sprays werken snel, dus ze worden niet aanbevolen om te worden gebruikt rond schichtige of nerveuze katten. Een nerveuze kat kan bang en afkerig worden van specifieke kamers of bang zijn om door de rest van het huis te manoeuvreren.

Lees meer: Beste onzichtbare hekken voor katten beoordeeld

Gebruik GEEN spuitwaterpistool, omdat het je kat alleen leert om weg te rennen wanneer je de sproeier oppakt en terugkeert als je weg bent.

Bovendien vinden sommige katten de spray niet erg en werkt het niet als een afschrikmiddel. Zodra uw kat consequent de toegewezen wolkenkrabber of stationaire positie gebruikt, verwijdert u het afschrikmiddel!

Conclusie

Katten van counters houden Conclusie

Met de juiste training en veranderingen in de omgeving kunnen u en uw kat comfortabel de keuken delen zonder gevaarlijk of onhygiënisch tegensurfen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten graag klimmen en neerstrijken op hoge oppervlakken. Ze misdragen zich niet alleen, ze vertonen instinctief gedrag. Ze zijn niet zo cognitief geavanceerd als mensen, denken in termen van goed of fout of handelen uit wrok.

Hoewel ze misschien vervelend lijken, gedragen ze zich op een zeer coherente manier ten opzichte van hun omgeving.

Beloon je kat voor wat je wilt dat hij of zij probeert te doen, niet voor wat je niet wilt dat hij of zij doet. Als alle pogingen mislukken, neem dan contact op met een aanrechtspringdetective – beter aangeduid als een kattengedragsdeskundige.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat op het aanrecht springt?

Katten zijn zeer intelligent! Hoewel ze weten dat een bepaalde plek verboden is, kan de kat het vermijden als je in de buurt bent, maar zal ze haar poten op het oppervlak planten zodra je vertrekt. Om te voorkomen dat uw kat op het aanrecht springt, biedt u hem geschikte verticale keuzes of beperkt u de toegang tot de keuken. Gebruik afschrikmiddelen alleen als laatste redmiddel.

Hoe houd je katten van toonbanken en tafels?

Help uw kat normaal klimgedrag te vertonen terwijl u hem afschrikt van banktoppen en hem omleidt naar geschikte oppervlakken met behulp van positieve bekrachtiging, omgevingsverrijking, training, geschikte toren- en buitenstimulatie.

Houdt aluminiumfolie katten van toonbanken af?

Aluminiumfolie kan sommige katten van toonbanken houden, maar niet de onstuimige. De meeste katten houden niet van het gevoel van aluminiumfolie of het geluid dat het maakt als ze er met hun poten op lopen. Uw toonbank dagelijks afdekken met aluminium is onpraktisch.

Waarom springt mijn kat ineens op aanrecht?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat plotseling op het aanrecht springt:

Nieuw huisdier – uw kat kan zich bedreigd voelen wanneer een gloednieuw huisdier het huis binnenkomt. Door hoog te schalen, voelen ze zich veilig en vermijden ze contact totdat de introducties zijn voltooid.

Peuter toevoeging – een baby kan een stressvolle en verrassende ervaring zijn voor een kat. Oefen geleidelijke presentaties in een gecontroleerde omgeving allovleugel de kat om zich de baas te voelen met een veilige plek om zich terug te trekken.

Honger – een kat kan een ’tijger’ worden als voedsel schaars is. Leg alle etensresten weg, voeg kattenpuzzelvoeders toe en voer kleine frequente maaltijden om tegengas te voorkomen.

Verveling – een verveelde kat zal kattenkwaad uithalen, zorg ervoor dat je katachtige metgezel voldoende zelfspelend speelgoed, kattenkruid en kartonnen dozen heeft om mee te spelen.

Dorst – de gootsteenkraan kan onweerstaanbaar zijn voor een dorstige moggie, vooral in de zomermaanden of wanneer hij wordt geconfronteerd met welzijnsveranderingen. Vroege detectie van verhoogd waterverbruik is van vitaal belang om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Cats.com maakt gebruik van hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig beoordeeld en bijgewerkt op nauwkeurigheid. Bezoek onze
Over ons pagina om meer te weten te komen over onze normen en om te voldoen aan onze veterinaire beoordelingsraad.

 1. Heath, I. R. (2016). Feline gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Pg 49 – 63 Geraadpleegd op 27 november 2020

 2. Pryor, K. (2020, September). Train je kat. Waltham, Massachusetts, VS: Karen Pryor Academy. Geraadpleegd op 28 november 2020

 3. Staten, T. H. (2019). Gids voor kattengedragsbegeleiding. (HSUS, Compiler) Washington, Verenigde Staten. Geraadpleegd op 25 november 2020