4 redenen voor een kat die in bad poept, en hoe dit te stoppen


Katten zijn zeer schone dieren, en dit is een deel van hun gedrag en persoonlijkheid waar ik gewoon van hou! Het is zo schattig om ze de hele tijd te zien verzorgen.

Alle katteneigenaren zijn zich er terdege van bewust dat katachtigen ook willen dat hun omgeving schoon is – inclusief hun kattenbakken.

U zult dus verrast zijn door uw kat op andere plaatsen dan haar kattenbak te zien poepen.

Dit lijkt behoorlijk raar gedrag, en natuurlijk zou je zeker willen voorkomen dat je kitten dit doet. Niemand wil te maken krijgen met stinkende poep en rommel rond zijn huis!

Waarom poept mijn kat in bad? Betekent dit dat er iets mis is met haar?

Er zijn verschillende redenen waarom je kat je badkuip lijkt te verkiezen boven haar kattenbak. Laten we ze eens bekijken, en ook enkele tips over hoe je dit ongewenste gedrag kunt stoppen.

1. Er is iets vreemds met haar kattenbak

Een vrouw maakt de kattenbak schoon

Je kat heeft misschien je bad gekozen om in te poepen omdat Er is iets mis, of anders met haar kattenbak.

Waar zou dit over kunnen gaan?

Misschien heb je haar een nieuwe kattenbak, of u bent onlangs van locatie veranderd. Uw kitten houdt waarschijnlijk niet van deze verandering en wil liever terug naar de oude routine.

Een andere mogelijkheid is dat haar Kattenbak is vies. Dit is iets wat je kat zeker niet leuk vindt en om je dit te laten zien, besloot ze op een andere plek te poepen.

Misschien heb je het gewoon te druk gehad op een bepaalde dag en ben je vergeten haar kattenbak te legen, maar dit was duidelijk genoeg voor je harige vriend om te protesteren!

Hoe op te lossen?

Als het probleem de verandering van de kattenbak van uw kat is, of de locatie ervan, moet u uw kat gewoon wat tijd geven om aan de verandering te wennen.

Katachtigen houden van routines en ze houden niet van verandering in het algemeen. Uw kat moet echter snel wennen aan de nieuwe kattenbak, of de nieuwe locatie. We kunnen alleen maar hopen dat haar obsessie met je badkuip niet lang zal duren!

Natuurlijk moet je niet tegen je kat schreeuwen of haar straffen. Ze zal je woede niet begrijpen en kan zelfs meer destructief gedrag vertonen.

Als het probleem een vuile kattenbak is, is dit gemakkelijk op te lossen.

U moet de kattenbakjongen van uw kat elke dag schoonmaken en het nest ongeveer één keer per week vervangen.  Ook als je meerdere katten in je huishouden hebt, moet je ze geen kattenbak laten delen.

Zorg ervoor dat elk van hen haar eigen kattenbak en privacy heeft om op een rustige plek te poepen.

2. Verveling

Katten lijken misschien afstandelijk en onafhankelijk, maar ze hebben nog steeds de aanwezigheid en aandacht van hun eigenaren nodig. Elk van hen vereist ook een bepaalde hoeveelheid zowel fysieke als mentale stimulatie.

Dit geldt vooral voor de zeer energieke en intelligente rassen die dagelijks uitdagingen en verschillende bronnen van entertainment nodig hebben.

Wat heeft dit te maken met het poepen van je kat in bad? Nou, misschien verveelt ze zich gewoon en wil ze je laten zien dat ze een soort stimulatie nodig heeft!

Alle kattenouders moeten weten dat het laten vervelen van hun huisdieren slecht is voor hun gezondheid, en het kan er ook voor zorgen dat je harige metgezellen een puinhoop van je huis maken!

Hoe op te lossen?

Je moet je kat voorzien van een behoorlijke stimulatie. Het geven van haar toegewijde speeltijd samen met enkele andere vormen van entertainment is essentieel, volgens het Cornell Feline Health Center.

Enkele manieren om uw kitten te stimuleren zijn door haar kruipruimtes, pingpongballen en hangend kattenkruidspeelgoed aan te bieden.

Speelgoed dat traktaties oplevert wanneer een kat beweegt of krabt, is ook geweldig voor de hersenen en fysieke activiteit van uw kat.

Een vermaakte en tevreden kat zal minder snel destructief gedrag en woede-uitbarstingen vertonen.

3. Stress en angst

Een vrouw omhelst een gestreste kat

Als een kat zich gestrest en angstig voelt, kan dit een kattenbakaversie bij haar veroorzaken en haar op andere plaatsen laten poepen.

Wat kan ervoor zorgen dat mijn kat zich zo voelt?, vraag je het waarschijnlijk. Veel verschillende triggers, zoals uitgelegd door Lingna Zhang en haar medewerkers [1]. Sommigen van hen zijn de volgende:

• Ziekenhuisbezoeken

• Nieuwe omgevingen

• Socialisatie met nieuwe mensen of dieren

• Veranderde zorgroutine

• Sociale conflicten binnen en buiten

• Chronic ziekten

• Frustratie door beperkte toegang buitenshuis

Veel dingen kunnen uw kitten dus stress bezorgen. Je kunt je waarschijnlijk niet eens voorstellen dat het hebben van mensen je kat angstig kan maken, maar helaas kan dit gebeuren.

Hoe op te lossen?

U moet eerst proberen te achterhalen wat er precies voor zorgt dat uw kitten zich gestrest en angstig voelt en waardoor ze een kattenbak-afkeer heeft.

Denk na of er de laatste tijd veranderingen zijn geweest in je omgeving. Doe je best om je kat het gevoel te geven dat ze binnen is een rustige en volledig veilige omgeving waar ze achteloos gebruik kan maken van haar kattenbak.

Als u het moeilijk vindt om te bepalen wat deze negatieve emoties bij uw kat veroorzaakt, moet u uw dierenarts raadplegen.

In sommige gevallen kan een kat gestrest raken vanwege een onderliggend gezondheidsprobleem.

4. Gezondheidsproblemen

Als je kat in je bad poept, kan dit te wijten zijn aan een bepaald gezondheidsprobleem waar ze mee worstelt.

Maar hoe zorgt het bad ervoor dat ze zich beter voelt? Dat is het eigenlijk niet. Wat hier waarschijnlijk gebeurt, is dat Je kat poepte zoals gewoonlijk in haar kattenbak en ze voelde een soort ongemak of pijn.

Dit zorgt ervoor dat ze de kattenbak associeert met deze nare gevoelens. Dus ze probeerde een betere plek te vinden om te poepen, en ze heeft je badkuip gekozen.

Er zijn veel gezondheidsproblemen die hierbij betrokken kunnen zijn, zoals constipatie, diarree, colitis of zelfs het prikkelbare darmsyndroom.

Hoe op te lossen?

Als u denkt dat uw kat te maken kan krijgen met een van de eerder genoemde gezondheidsproblemen, moet u zo snel mogelijk uw dierenarts bellen.

De behandeling voor het prikkelbare darmsyndroom bij katten omvat bijvoorbeeld het oraal innemen van corticosteroïden. Als ze het niet op deze manier kunnen nemen, zullen dierenartsen hen deze medicijnen met een injectie geven.

Je moet niet in paniek raken op de eerste seconde dat je enige vorm van raar gedrag bij je kat opmerkt, maar het is altijd Een goed idee om je gedachten te delen met een dierenarts.

De poep van een kat en elke vorm van verandering in haar gebruik van een kattenbak kan erop wijzen dat er iets met haar gebeurt. Je kunt ook veel nuttige informatie leren in ons artikel over de kleurenkaart van de kattenpoep.

Samenvatting

De kat zit in de badkuip

Waarom poept mijn kat in bad?

Deze vraag is nogal vervelend voor elke katteneigenaar, maar het brengt ook zorgen naar voren dat er iets mis kan zijn met je harige metgezel.

Dit gedrag kan erop wijzen dat je kat zich gewoon verveelt, of dat er iets is aan haar kattenbak waar ze niet blij mee is.

Het kan echter ook betekenen dat uw kitten te maken heeft met stress, angst of een lichamelijk gezondheidsprobleem.

Je wilt natuurlijk niet dat je kat je badkuip als kattenbak blijft gebruiken! Daarom is het essentieel dat je eerst bepaalt wat dit soort gedrag bij haar veroorzaakt.

Indien nodig kunt u altijd uw dierenarts bellen en nuttig advies krijgen.

Ik hoop dat je onze uitleg over een kat die in bad poept leuk vond. Misschien wilt u ook lezen over de verklaringen waarom katten in de gootsteen plassen. Tot daar!

Verwijzingen:
[1] Zhang L, Bian Z, Liu Q en Deng B (2022) Omgaan met stress bij katten: wat is er nieuw aan de olfactorische strategie? Voorzijde. Dierenarts Sci. 9:928943. DOI, geraadpleegd op 10 juli 2023.