3 verklaringen voor zwarte vlekken op kattentandvlees


Door het gedrag en uiterlijk van onze katten te observeren, kunnen we veel leren over hun gezondheid.

Katten zijn dieren die vaak niet snel laten zien wanneer iets hen stoort of pijn doet. Als gevolg hiervan kunnen katteneigenaren zich vaak in situaties bevinden waarin ze zelf conclusies moeten trekken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet elk vreemd gedrag of elke verandering in het lichaam van een kat erop wijst dat ze een gezondheidsprobleem heeft. Het is echter altijd goed om bij de dierenarts na te gaan wat het zou kunnen zijn, vooral als u iets opmerkt zoals vlekken op het tandvlees van uw kat.

De waarheid is dat dit inderdaad kan wijzen op gezondheidsproblemen bij de kat, dus je moet dit fenomeen zeker niet negeren.

Laten we eens kijken naar de 3 veel voorkomende redenen voor zwarte vlekken op kattentandvlees en wat u kunt doen om te helpen.

1. Lentigo

zwarte vlekken op het tandvlees van een grijze kat

Een van de meest voorkomende redenen voor een zwarte vlek op kattentandvlees is lentigo, wat volgens Spruce Pets is, een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door een toename van het aantal epidermale melanocyten.

In wezen is lentigo een vorm van hyperpigmentatie in de huidcellen van een kat die vaker kan voorkomen naarmate de kat ouder wordt.

Lentigo komt het meest voor bij oranje kattenrassen en kan ook voorkomen bij calico- en schildpadkatten.

Naast het tandvlees van de kat kunnen deze zwarte vlekken ook op haar lippen, oogleden, neus en zelfs over haar hele lichaam verschijnen.

Je kunt zien hoe lentigo eruit ziet op een kat in de onderstaande video.

@crispy.pannenkoek Ontmoet aspen #fyp #cat #orangecat #lentigo #foryou #cutecat #kitten ♬ Nuestra Canción (feat. Vicente García) – Monsieur Periné

Deze aandoening is niet pijnlijk en veroorzaakt geen schade aan een kat – Het is puur een cosmetisch iets.

Toch wilt u misschien uw kat naar de dierenarts brengen, gewoon om hem te laten bevestigen dat ze lentigo heeft en niet een ander gezondheidsprobleem.

Lentigo is goedaardig en vereist geen enkele vorm van behandeling.

2. Gingivitis

Zwarte vlekken kunnen ook wijzen op een tand- of tandvleesaandoening bij uw kat, meestal gingivitis, om precies te zijn.

Het Cornell Feline Health Center legt uit hoe gingivitis zich presenteert een aandoening waarbij het tandvlees rond de tanden van de kat ontstoken raakt.

Gingivitis verschijnt meestal als gevolg van plaque-opbouw in de mond van de kat. Als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan de plaque dieper migreren en bereiken waar het tandvlees de basis van de tand van de kat ontmoet.

Onregelmatig tandenpoetsen en schoonmaken kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van gingivitis door een kat.

Naast zwarte vlekken op het tandvlees, kan een kat ook andere klinische symptomen vertonen, zoals weigeren te eten, een slechte adem hebben, kwijlen en zelfs bloeden uit tandvlees en tanden.

Regelmatig tandenpoetsen en uw kat minstens één keer per jaar meenemen voor professionele gebitsreiniging kan gingivitis aanzienlijk voorkomen.

Als uw kat gingivitis heeft ontwikkeld, kan deze aandoening erg pijnlijk voor haar zijn, maar het is mogelijk om haar te helpen met antibiotica en haar tanden thuis te reinigen, zoals aanbevolen door de dierenarts.

3. Orale tumoren

zwarte vlekken op het tandvlees bij een kat

Helaas kunnen zwarte vlekken op het tandvlees van een kat ook betekenen dat ze te maken heeft met een orale tumor.

Patnaik en Mooney [1] wijzen erop dat orale melanomen bij katachtigen niet zo vaak voorkomen als oculaire melanomen, maar ze zijn kwaadaardig en hebben een hoge mortaliteit en metastase.

VCA Dierenziekenhuizen wijst erop hoe Orale tumoren bij katten vertonen een abnormale groei van cellen. De exacte redenen waarom een kat deze tumoren kan ontwikkelen, zijn niet helemaal bekend, maar er wordt aangenomen dat een combinatie van omgevings- en genetische factoren een rol kan spelen.

Behalve zwarte vlekken op het tandvlees, kan een kat met een orale tumor ook overmatig kwijlen, hijgen, moeite met eten en zwelling van het gezicht vertonen.

Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, moet u haar zo snel mogelijk naar een dierenkliniek brengen.

De standaardbehandeling voor deze tumoren omvat chirurgische verwijdering. Als de operatie niet mogelijk is, zal de dierenarts waarschijnlijk bestralingstherapie voorstellen.

Conclusie

Zijn zwarte vlekken op kattenvlees een reden om je zorgen te maken?

In de meeste gevallen zal uw kat deze zwarte vlekken hebben als gevolg van de genetische aandoening lentigo. Als je een oranje kat hebt, is lentigo waarschijnlijk het antwoord op de vraag waarom je kat deze kleurverandering op haar tandvlees heeft.

Daarnaast is caLico- en schildpadkatten zullen deze aandoening waarschijnlijk ook ontwikkelen.

Toch hoeft lentigo niet altijd de oorzaak te zijn van de pigmentatie van het tandvlees van je kat. Dit kan ook gebeuren als gevolg van een gebitsprobleem, of zelfs een orale tumor.

Daarom, als u zwarte vlekken op het tandvlees van uw kat opmerkt, moet u dit controleren bij uw dierenarts.

Lentigo is een volledig goedaardige aandoening en niets om je zorgen over te maken, dus als je dierenarts bevestigt dat dit het zwarte tandvlees van je kat heeft veroorzaakt, zul je je onthuld voelen!

Aan de andere kant, als uw kat een bepaald gezondheidsprobleem heeft, kunt u zich troosten met de wetenschap dat u snel hebt gehandeld toen u de veranderingen opmerkte en het best mogelijke deed voor het welzijn van uw kat.

Verwijzingen:
[1] Patnaik AK, Mooney S. Feline melanoom: een vergelijkende studie van oculaire, orale en dermale neoplasmata. Dierenarts Pathol. 1988 Mar;25(2):105-12. DOI, geraadpleegd op 24 juli 2023.