3 soorten wilde katten in Iowa


Een ontmoeting met een wild dier kan beangstigend zijn, vooral als het een groot roofdier is. Hoewel de meeste roofdieren uit de buurt van mensen blijven, is het altijd beter om te weten welke dieren er leven in een gebied waar u van plan bent naartoe te reizen.

In Iowa leven drie wilde katten: de bobcat, de lynx en de bergleeuw. Hoewel alleen de bobcat een actieve populatie in de staat heeft, is van de andere twee katten bekend dat ze van tijd tot tijd passeren. Dit artikel geeft een overzicht van de drie wilde katten en bespreekt tevens de gevaarlijkste dieren in de staat (waarover later meer).

Om je katachtige nieuwsgierigheid te bevredigen, blijf lezen voor meer informatie!

kat + lijnverdeler

De 3 soorten wilde katten in Iowa

1. Bobcat

Twee bobcats
Image Credit: detlef-bukowski, Pexels

Het grootste deel van de bobcatpopulatie ter wereld bevindt zich in de Verenigde Staten, en de bobcatpopulatie van Iowa is stabiel en robuust.

De katten zijn bruin of halfrood van kleur. Hun vacht is vaak gemarkeerd met strepen of vlekken, meestal zwart of bruin, terwijl de vacht op de buik lichter is. Bobcats hebben oorpluimen, en hun staart is stomp of “bobbed”.

De bobcat staat bekend als een vasthoudende jager. Ze achtervolgen hun prooi met grote toewijding, en leggen vaak tot 7 mijl af tijdens de jacht en het patrouilleren in hun territorium.

Hoewel bobcats toegewijde jagers zijn, zijn ze over het algemeen geen reden tot bezorgdheid bij mensen. Bobcats geven de voorkeur aan eenzaamheid en vermijden vaak menselijke nederzettingen. Hun dieet bestaat voornamelijk uit hazen, konijnen, knaagdieren en kleine herten.

De grootste zorg bij bobcats is dat ze huisdieren, zoals honden, katten en kippen, kunnen aanvallen als ze onbewaakt zijn. Dus, als u van plan bent een huisdier mee te nemen naar Iowa, wees dan waakzaam.

thematische onderbreking

2. Lynx

Siberische lynx_slowmotiongli_shutterstock
Image Credit: slowmotiongli, Shutterstock

Net als de bobcat heeft de lynx de neiging om mensen te vermijden. Het is een sluipende kat die ’s nachts jaagt, wat betekent dat ontmoetingen met de kat zeldzaam zullen zijn, als ze al gebeuren.

De lynx is een bekwame jager. De pluimpjes op zijn oren zijn meer dan een schattig kenmerk; ze helpen de lynx beter te horen. Hun uitstekende gehoor gaat gepaard met een ongelooflijk gezichtsvermogen, want ze kunnen een muis op meer dan 200 meter afstand herkennen.

De lynx voedt zich met muizen, vogels, eekhoorns en hazen. De lynx wordt niet meer beschouwd als inheems in de staat Iowa, omdat hun aantal zo laag is.

thematische onderbreking

3. Mountain Lion

bergleeuw beschermt haar jong
Image Credit: outdoorsman, Shutterstock

Bergleeuwen hebben, net als de lynx, geen actieve populatie meer in Iowa. Het is echter nog steeds bekend dat ze af en toe door het gebied zwerven, dus zijn ze in deze lijst opgenomen.

Bergleeuwen hebben vele namen, waaronder de poema, de poema en de panter. De wilde beesten zijn verreweg de grootste katten op deze lijst, met soms een gewicht tot 220 pond.

Het zijn sluipende jagers die ’s nachts hun prooi besluipen zonder geluid te maken. Hoewel ze bij voorkeur herten eten, voeden ze zich ook met kleinere dieren zoals uw huisdieren, dus houd uw harige vrienden in de gaten.

Helaas werd deze wilde kat in de 19e eeuw meedogenloos bejaagd tot het punt dat hij in veel regio’s van de Verenigde Staten bijna was uitgeroeid. De populatie maakt echter een comeback.

3 kat gezicht verdeler

Wat zijn de gevaarlijkste dieren in Iowa?

Na het horen over hoe vasthoudend de bobcat is, bent u misschien geneigd te geloven dat het het gevaarlijkste dier van Iowa is. De waarheid is, dat geen van de dieren op deze lijst de gevaarlijkste dieren in Iowa zijn. Wilde katten geven de voorkeur aan eenzaamheid en zijn niet geneigd om menselijke nederzettingen binnen te wandelen. Ontmoetingen met de katten zijn zeldzaam of komen helemaal niet voor.

In plaats daarvan zijn er andere dieren om voor op te passen. Hoewel sommige van deze dieren net zo ongrijpbaar zijn als de wilde katten van Iowa, vermindert dat niet hoe gevaarlijk ze kunnen zijn.

Er zijn vier giftige slangen in Iowa. Hoewel deze slangen zelden mensen aanvallen, kan één beet van hen zeer pijnlijk of zelfs dodelijk zijn.

Hoewel dit misschien als een schok komt, zijn zelfs giftige slangen niet het gevaarlijkste dier in Iowa. Het gevaarlijkste dier in Iowa is veel, veel kleiner.

Teken en muggen zijn de gevaarlijkste soorten in Iowa. Muggen zijn het dodelijkste insect ter wereld en veroorzaken 750.000 doden per jaar. Dus, hoewel wilde katten en slangen eng lijken, zijn ze veel minder schadelijk dan gewone plagen.

verdeler-kattenklauw1

Conclusie

Hoewel wilde katten op het eerste gezicht eng lijken, zijn het prachtige wezens die er geen belang bij hebben mensen kwaad te doen. Als u in Iowa woont of van plan bent er een reis naartoe te maken, wees u er dan van bewust dat de katten s in uw buurt kunnen zijn, maar weet ook dat ze echt heel weinig bedreiging voor u vormen. Als u ooit een wilde kat tegenkomt, ga dan langzaam achteruit en zoek beschutting. Neem vanuit de veiligheid binnenshuis de tijd om de schoonheid van het dier waar u getuige van bent te waarderen!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: skeeze, Pixabay