10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken plaatsen

Als je merkt dat je dit artikel hebt gelezen, is het waarschijnlijk dat je katachtige vriend speelgoed naar de voedsel- of waterbak heeft gebracht en misschien zelfs in de kom zelf heeft geplaatst!

Als dit raadselachtige gedrag iets is wat je kat aan het doen is, dan ben je zeker niet de enige! We zullen hieronder enkele redenen overwegen waarom uw kat dit zou kunnen doen.

Waarom houden katten van speelgoed?

De lijst met redenen waarom katten graag met speelgoed spelen is lang! Spelen is enorm belangrijk, zowel voor jonge kittens als ze leren hoe ze een kat moeten zijn, maar ook voor volwassenen. Spelen biedt een vitale uitlaatklep voor de natuurlijke jachtinstincten van uw kat, verlicht verveling en kan helpen sommige gedragsproblemen op afstand te houden. Het biedt ook een fantastische bron van lichaamsbeweging, vooral voor katten die alleen binnenshuis zijn, wat gezondheidsproblemen zoals kattenobesitas kan helpen voorkomen.

Wat voor soort speelgoed vinden katten leuk?

Het type speelgoed dat uw kat verkiest, hangt sterk af van hun “prooi” -voorkeuren, dus om het meeste uit de speeltijd te halen, helpt het om de persoonlijke voorkeuren van uw kat te achterhalen.

Wat voor de ene kat werkt, kan voor de andere kat wel eens niet interessant zijn. Sommige katten zullen zich meer aangetrokken voelen tot speelgoed dat vogelachtige bewegingen nabootst – die fladderen of die jij, de eigenaar, door de lucht beweegt om deel te nemen aan het spelen.

Anderen zullen echter meer geneigd zijn om te spelen met speelgoed dat kleine knaagdieren nabootst of zelfs insecten vangen! Probeer je kat met een verscheidenheid aan ander speelgoed in verschillende vormen, maten en texturen om te vinden wat uw kat in een speelse stemming brengt!

10 redenen waarom katten speelgoed in hun voedsel- of waterbak stoppen

Niemand weet zeker waarom katten speelgoed in hun kommen stoppen, maar veel theorieën proberen het fenomeen te verklaren.

Kattengedrag is nog steeds een onvolledig begrepen wetenschapsgebied. Hoewel veel dierenartsen en behavioristen deze leegte hebben erkend en enorm veel onderzoek doen om onze kennis te vergroten, hebben we nog steeds niet alle antwoorden.

Katten die speelgoed naar hun grondstoffenbakken brengen (dus hun voedsel- en waterbakken) is een van die vragen die niet is bestudeerd.

Dit betekent dat de definitieve redenen voor het gedrag onbekend zijn, maar er zijn enkele theorieën over waarom ze het doen. Sommige van deze theorieën hebben een basis in het gedrag van de wilde tegenhangers van onze gedomesticeerde katten. We zullen hieronder enkele van deze theorieën overwegen:

#1 Uw kat ziet haar voer- of waterbak als een “veilige” plaats

Een natuurlijk gedrag bij sommige wilde katachtige soorten is om hun niet-opgegeten prooi terug te brengen naar een veilige plek, zoals hun nest, om het op te eten. Sommigen hebben voorgesteld dat uw kat die zijn speelgoed naar zijn veilige plaats brengt, in dit voorbeeld zijn grondstoffenbakken, dit instinctieve gedrag weerspiegelt.

#2 “Prooi” verbergen

Wilde katachtige soorten zullen zich soms verstoppen of restjes van hun jacht opslaan. Dit gedrag wordt ‘caching’ genoemd. Het is meer typerend voor grotere kattensoorten, maar is meer recent Beschreven bij kleinere wilde katachtige soorten. Ze zullen dit alleen doen op een plaats die ze als veilig beschouwen, en hun grondstoffenbakken zijn over het algemeen delen van het huis die een kat als zeer veilig zal beschouwen.

#3 Wassen of verdrinken van “Prooi”

Er is ook voorgesteld dat door hun speelgoed naar water te brengen en ze in wezen te verdrinken in de verhoogde kattenvoerbak, uw kat probeert zijn “prooi” te doden of zelfs elke geur af te spoelen die andere roofdieren kan aantrekken om te doden! Dit is mogelijk een minder waarschijnlijke theorie.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Hoewel sommige grote katten zijn gedocumenteerd met behulp van water om hun prooi te verdrinken, is dit meestal het bijproduct van een achtervolging die eindigt in het water in plaats van een bewuste beslissing. Het wassen van prooien is ook niet op grote schaal gedocumenteerd bij wilde katachtige soorten.

#4 Instincten verzamelen en verzamelen

Als je een kattenmens bent, ben je waarschijnlijk de kleptomane kat tegengekomen! Niet elke huiskat vertoont deze drang om levenloze voorwerpen te verzamelen en te verzamelen, maar sommige katten zijn er berucht om (in ons huishouden zijn het vooral haarbanden die op bizarre schuilplaatsen worden weggeknepen). Sommige behavioristen hebben voorgesteld dat het brengen van speelgoed naar een grondstoffenbak een verlengstuk is van dit gedrag.

Lees ook: De 6 beste anti-braaksel kattenbakken

#5 Uw kat verlengt haar speelsessie

Sommige katten spelen graag in water, inclusief de waterbak.

Soms voelt je kat zich nog steeds speels als hij ook moet eten of drinken. Het meenemen van een speeltje naar hun grondstoffenbak kan eenvoudigweg de wens van uw kat vertegenwoordigen om de fu te verlengenn verder! In tegenstelling tot het stereotype, vinden sommige katten het ook leuk om met water te spelen en op dingen te vissen. Uw kat heeft misschien een spel ontwikkeld dat hij leuk vindt met zijn waterbak en speelgoed.

#6 Je belonen en laten zien dat ze om je geven

Hoe u uw kat veilig pompoen kunt geven

Elke katteneigenaar heeft waarschijnlijk trots een “dank je wel” -gebaar van een beschrijving gekregen. Vaak neemt dit de zeer ongewenste vorm aan van een klein knaagdier of vogel in verschillende staten van welzijn in een buitenkat.

Hun tegenhangers binnenshuis moeten dit beloningsgedrag echter vervangen door wat ze beschikbaar hebben. Vaak kan een item met een hoge beloning, zoals een speeltje, het perfecte bedankgebaar maken. Sommigen suggereren dat het brengen van deze “prooi” naar de voedselbak een geschenk voor u kan zijn.

#7 Je jachtgedrag leren

Hebben katten een gevoel van smaak

Moederkatten brengen vaak prooiartikelen van hun kittens mee om te oefenen en hun jachtvaardigheden aan te scherpen. Sommigen stellen voor dat wanneer onze gedomesticeerde huiskatten dit doen, ze dit moederlijke gedrag nabootsen. Haar speeltje achterlaten bij de grondstoffenbak (een plek waarvan je kat weet dat je er regelmatig komt) kan haar manier zijn om je aan te moedigen om ook te jagen!

#8 Een aangeleerd gedrag

Hoe reageerde je de eerste keer dat je kat dit gedrag vertoonde? Als je je kat hebt geprezen of lastiggevallen, waardoor het een positieve en lonende ervaring is, kan het gewoon zijn dat je kat het gedrag herhaalt voor een positieve reactie van jou!

#9 Medische problemen

Wist u dat het monitoren van de waterinname van uw kat u belangrijke inzichten kan bieden in hun gezondheid en algemeen welzijn?

Dit is een onwaarschijnlijke theorie. Als dierenarts is het nooit een klacht voor ziekte in mijn kliniek geweest. Katten met een veranderd gedrag ten opzichte van water, in het bijzonder, kunnen echter een teken zijn van een medisch probleem.

Veranderingen kunnen zijn dat uw kat meer drinkt dan normaal, meer rommel maakt in de waterbak of op zoek gaat naar andere waterbronnen, zoals het bad of lopende kranen terwijl ze dat nog niet eerder hadden gedaan. (Katten die ervoor kiezen om uit kranen te drinken, kunnen ook een volkomen normaal gedrag zijn!)

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Als u niet zeker weet of u zich zorgen moet maken over uw katachtige persoon, praat dan met uw lokale dierenarts. Ze kunnen u geruststellen of indien nodig enkele tests aanbevelen.

#10 Uw kat is het gewoon vergeten!

Soms is uw kat gewoon vergeten dat hij zijn speeltje in zijn mond heeft wanneer hij bij het water of de voerbak aankomt en het deponeert om te eten of te drinken.

Conclusie

Het is hoogstwaarschijnlijk een combinatie van redenen waarom uw kat ervoor kiest om zijn speeltje naar zijn grondstoffenbak te brengen, maar de realiteit is dat we niet volledig begrijpen waarom dit gedrag gebeurt.

Tenzij uw kat abnormaal gedrag vertoont of eet- of drinkpatronen heeft veranderd, is het meenemen van speelgoed om te eten of te drinken of speelgoed in zijn kommen te laten niet schadelijk en is het waarschijnlijk slechts een van die schattige katten eigenaardigheden. Als u onzeker bent of zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenkliniek voor advies.

Veelgestelde vragen

Mijn kat brengt speelgoed naar haar voer- of waterbak. Moet ik me zorgen maken?

Tenzij uw kat tekenen van abnormaal gedrag vertoont, of een verandering in zijn eet- of drinkpatroon heeft in verband met het plaatsen van speelgoed in zijn kommen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u het niet zeker weet, neem dan contact op met uw lokale dierenarts voor advies.

Wat denken katten dat speelgoed is?

Net als de bovenstaande vraag, hangt hoe uw kat haar speelgoed waarneemt af van de manier waarop dat speelgoed zich “gedraagt”. De natuurlijke jachtinstincten van wilde katten zijn nog steeds vastgeroest in onze huiskatjes, zelfs als ze alleen maar in een appartement hebben gewoond en nooit een muis hebben gezien!
Een speeltje dat door de lucht vliegt, zal waarschijnlijk het vogeljachtgedrag van uw kat beïnvloeden, terwijl een speelgoed dat over de vloer beweegt, uw kat muis zal laten denken!

Wat voor soort speelgoed moet ik mijn kat kopen?

Er is geen one-size-fits-all bij het kiezen van een speeltje dat uw kat leuk zal vinden. Het type speelgoed waar ze het meest waarschijnlijk van zullen genieten, zal worden beïnvloed door hun favoriete type “prooi” om op te jagen. Als je kat urenlang “kletst” naar de vogels uit het raam, begin dan met speelgoed dat de vlucht nabootst. Als je kat het leuk lijkt te vinden om dingen op de grond te achtervolgen of op insecten te springen, probeer dan meer muisachtig speelgoed om te beginnen. Misschien moet je verschillende soorten speelgoed proberen voordat je er een vindt waar je kat gek op wordt.

Moet ik mijn kat speelgoed geven?

Van spelen is aangetoond dat het helpt verveling en sommige gedragsproblemen te verminderen, en een fantastische manier biedt voor je kat om te oefenen. Daarom is het een geweldig idee om speelgoed te verstrekken waar je kat graag mee bezig is en mee speelt!