Skip to Content

Waarom miauwen katten voordat ze de kattenbak gebruiken?

Katten kunnen spraakzame wezens zijn. Misschien merk je dat ze je begroeten wanneer je thuiskomt of ervoor zorgen dat je je ervan bewust bent dat het voedertijd is. In deze situaties zou je het niet vreemd vinden dat je kat naar je miauwt. Maar wat als je hebt gemerkt dat je kat heeft gemiauwd voordat hij zijn kattenbak gebruikt? Waarom vocaliseren ze in de badkamer en wat proberen ze met je te communiceren?

Als je kat dit altijd heeft gedaan, dan is het hoogstwaarschijnlijk een van zijn eigenaardigheden. Maar als het onlangs is begonnen, zijn er enkele mogelijke oorzaken die verdere aandacht nodig hebben.

Snel overzicht

01

Als uw kat altijd heeft gemiauwd tijdens het gebruik van de kattenbak, is dit waarschijnlijk geen probleem.

02

Als miauwen in de kattenbak een nieuw gedrag is, kan dit wijzen op een medisch probleem.

03

Een kat die in de kattenbak staat te vocaliseren en zich inspant om te gaan, maar niets produceert, heeft dringend veterinaire zorg nodig.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Gewoon een eigenaardigheid?

Miauwen voordat je de kattenbak gebruikt, kan gewoon een kleine eigenaardigheid zijn die je kat in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Als uw kat altijd heeft gemiauwd tijdens het gebruik van de kattenbak en er geen andere tekenen zijn, is het hoogstwaarschijnlijk niet iets van belang. Het kan gewoon iets zijn dat voor hen een gewoonte is geworden.

Hoewel er geen stevig wetenschappelijk bewijs is, zijn er verschillende theorieën over waarom katten dit zouden kunnen doen. Omdat katten stil moeten blijven tijdens het toiletteren, plaatst dit hen in een kwetsbare positie. In het wild zouden ze openstaan voor aanvallen van roofdieren.

Er wordt gedacht dat een kat kan miauwen voordat hij naar de badkamer gaat om om uw bescherming te vragen. Katten zijn echter katten en hebben de neiging om de voorkeur te geven aan privacy wanneer ze aan het toiletteren zijn. Het zou niet raadzaam zijn om naar ze te gaan staren in hun kattenbak, omdat dit hen zou kunnen afschrikken.

Een andere theorie is dat ze misschien gewoon aankondigen dat ze op het punt staan naar het toilet te gaan. Zie het als een heads-up, zodat je weet dat je ze zo snel mogelijk moet opruimen!

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

Iets meer?

Als je kat pas onlangs is begonnen met miauwen voordat hij de kattenbak gebruikt, kan ik daar een medische reden voor hebben.

Is het vocaliseren tijdens het gebruik van de kattenbak onlangs begonnen? Gebeurt het vaker? Klinkt het alsof je kat van streek is? Verschillende medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat uw kat dit gedrag vertoont. Lees verder om meer te weten te komen over de belangrijkste.

1. Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

Urinewegproblemen zijn vaak pijnlijk en kunnen ervoor zorgen dat uw kat vocaliseert bij het gebruik van de kattenbak.

Feline lower urinary tract disease (FLUTD) is geen enkele ziekte. Het is een overkoepelende term om meerdere aandoeningen te beschrijven die de blaas en urethra beïnvloeden (de buis die urine van de blaas naar de buitenkant van het lichaam vervoert).

Katten met FLUTD zullen vaak miauwen of schreeuwen wanneer ze proberen te plassen. Dit komt door de pijn en irritatie veroorzaakt door een ontstoken lagere urinewegen. Enkele andere tekenen die u mogelijk ziet, zijn:

2. Urineweginfectie (UTI)

kattenbak cursus banner

Urineweginfecties, die vaker voorkomen bij oudere katten, kunnen miauwen veroorzaken bij het gebruik van de doos.

Veel mensen gaan ervan uit dat katten met de bovenstaande urinewegklachten een urineweginfectie hebben. UTI’s worden echter niet vaak gezien bij katten, in vergelijking met honden. Ze worden veroorzaakt door bacteriën die door de urethra reizen.

Er is meestal een onderliggende aandoening die het waarschijnlijker maakt dat een infectie zich vasthoudt, zoals chronische nierziekte, hyperthyreoïdie of diabetes. Hierdoor zijn oudere katten meer vatbaar voor het krijgen van UTI’s.

UTI’s worden behandeld met antibiotica, meestal gedurende vijf tot zeven dagen. Idealiter moet het antibioticum worden gekozen op basis van kweek- en gevoeligheidstests. Dit is wanneer een urinemonster naar een laboratorium wordt gestuurd, zodat de bacteriën kunnen worden geïdentificeerd, evenals een lijst met effectieve antibiotica.

Lees ook: 8 beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

3. Feline idiopathische cystitis (FIC)

Feline idiopathische cystitis (FIC) is blaasontsteking met een onbekende oorzaak.

Feline idiopathische cystitis (FIC) is de meest voorkomende oorzaak van FLUTD. Cystitis is blaasontsteking, terwijl idiopathisch betekent dat de oorzaak onbekend is. Het wordt vaak gezien bij katten tussen de 2 en 7 jaar oud. Stress is een grote factor in de ontwikkeling van FIC. Andere bijdragende factoren zijn:

Behandeling voor FIC omvat medische en gedragstherapie. Sommige afleveringen clear op zichzelf na drie tot vijf dagen zonder enige behandeling. Ontstekingsremmende medicatie kan worden aangeboden om pijn en ongemak te verlichten. Als uw kat lijdt aan ernstige FIC die blijft oplaaien, kan uw dierenarts een antidepressivumbehandeling aanbevelen.

Lees ook: De 11 beste droge kattenvoer van 2022

4. Blaasstenen

Blaasstenen irriteren de blaaswand en veroorzaken pijn en ontstekingen

Blaasstenen ontstaan wanneer er een opeenhoping van mineralen en andere stoffen in de urine zit. Deze stenen kunnen de blaaswand irriteren, waardoor pijn en ontsteking ontstaan. Enkele factoren die het risico op blaassteenvorming verhogen zijn:

Afhankelijk van het type steen dat aanwezig is, kan uw dierenarts een speciaal receptdieet adviseren voor het oplossen van stenen, blaasspoeling of chirurgische verwijdering.

Lees ook: Hoe vaak plassen katten?

5. Urinewegobstructie

Een urinewegobstructie betekent dat uw kat fysiek niet in staat is om te plassen, een noodsituatie die kan leiden tot dringend miauwen bij de kattenbak.

Katten kunnen geblokkeerd raken – dit is een noodgeval! Als uw kat in de kattenbak aan het vocaliseren en persen is zonder te plassen, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Mannelijke katten worden voornamelijk getroffen omdat hun urethras lang en smal zijn in vergelijking met vrouwelijke katten. Op deze manier is het veel gemakkelijker om een blokkade op te laten treden.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

6. Obstipatie

Uw kat kan miauwen bij het gebruik van de doos als poepen pijnlijk of ongemakkelijk is.

Het is belangrijk om niet te vergeten dat katten in de kattenbak kunnen vocaliseren vanwege problemen met poepen. Andere tekenen van constipatie zijn:

  • Zich inspannen om te poepen
  • Kleine, harde en droge poep
  • Gespannen en ongemakkelijke buik

Verschillende oorzaken van constipatie zijn:

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat verstopt is. Zonder behandeling kunnen ze obstipated raken, wat betekent dat ze helemaal geen uitwerpselen kunnen doorgeven.

Op basis van de medische geschiedenis en symptomen zal uw dierenarts verdere diagnostiek aanbevelen. Behandeling voor constipatie hangt af van de ernst. Het gaat over het algemeen om laxeermiddelen (ontlastingsverzachters), klysma’s en vloeistoffen voor rehydratatie.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

Het laatste woord

Door een beter begrip te hebben van het ‘badkamergedrag’ van uw kat, zult u zich meer bewust zijn van wanneer er iets mis kan zijn. Miauwen voordat je de kattenbak gebruikt, kan gewoon een verlengstuk zijn van de persoonlijkheid van je kat. Het kan u echter vragen om uit te kijken naar andere ongewone tekenen. Hierdoor kunt u eerder dan later zorgen bij uw dierenarts aankaarten.

Lees ook: Mijn kat poept niet in kattenbak: is dit normaal?

Veelgestelde vragen

Wat kan ik thuis doen om mijn kat met katachtige idiopathische cystitis te helpen?

De belangrijkste doelen om uw kat te helpen met FIC zijn het verhogen van de waterinname en het verminderen van stress.

Zorg ervoor dat vers water altijd beschikbaar is. Water met kip- of vissmaak en fonteinen met kattenwater kunnen het drinken aanmoedigen. Katten die alleen droogvoer hebben gekregen, moeten natvoer geleidelijk hebben verhoogd. Degenen die al een mix van nat en droog hebben gekregen, moeten alleen nat voedsel krijgen terwijl de episode opklaart.

Als een stressor kan worden geïdentificeerd, minimaliseer of vermijd deze dan zoveel mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om een specifieke trigger aan te wijzen. Katten kunnen heel bijzonder zijn en zeer kleine veranderingen kunnen voldoende zijn om hen angst te bezorgen zonder dat we het ons realiseren. Hier zijn enkele nuttige veranderingen die u kunt uitvoeren:

  1. Zorg voor hetzelfde aantal kattenbakken als er katten in huis zijn, plus een extra.
  2. Zorg voor een strikte hygiëne van de kattenbak.
  3. Houd kattenbakken uit de buurt van voedsel- en waterbakken.
  4. Zorg ervoor dat er veilige schuilplaatsen zijn, vooral degenen die hoog liggen.
  5. Gebruik feromoontherapie, zoals Feliway plug-ins en sprays.
  6. Geef elke dag tijd voor interactie met uw kat en zorg voor voldoende speelgoed en krabpalen.

Waarom miauwt mijn oudere kat voordat hij de kattenbak gebruikt?

Daar zijn verschillende redenen voor, zoals besproken in het bovenstaande artikel. Andere overwegingen voor oudere katten zijn artritis en cognitief disfunctiesyndroom (CDS).

Artritis is een degeneratieve ziekte die pijnlijke gewrichten veroorzaakt. Vaak kunnen tekenen van artritis bij katten subtiel zijn. Ze kunnen vocaliseren tijdens het gebruik van hun kattenbak vanwege moeite om er toegang toe te krijgen of ongemak van hurken.

Om hen te helpen, zorg voor een ruime kattenbak met lage zijkanten, zodat ze meer in en uit kunnen klimmen gemakkelijk. Als u vermoedt dat uw kat artritis heeft, neem dan contact op met uw dierenarts zodat er een managementplan kan worden gemaakt om uw kat comfortabel te houden.

Met oudere leeftijd kunnen katten lijden aan cognitief disfunctiesyndroom (katachtige dementie). Verhoogde vocalisatie, vooral ’s nachts, is een van de vele tekenen die ze kunnen vertonen. Ze kunnen miauwen voordat ze hun kattenbak gebruiken vanwege verwarring en angst.

Andere medische aandoeningen moeten worden uitgesloten voordat een diagnose van CDS kan worden gesteld. Nogmaals, het is het beste om contact op te nemen met uw dierenarts voor verder advies over hoe verder te gaan.

Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

Afval moet een paar keer per dag worden verwijderd, idealiter kort nadat het is geproduceerd. Extra strooisel kan worden toegevoegd als dat nodig is. Kattenbakken moeten worden gewassen en gedesinfecteerd en strooisel moet om de vier weken worden vervangen.

Eenmaal per week is het beste als je meerdere katten hebt en/of de kattenbak het meest favoriet is. Het is ook afhankelijk van het type nest dat u gebruikt (niet-klonterend zwerfvuil zal bijvoorbeeld vaker moeten worden vervangen).

Bronnen weergeven

Weese, J. S., Blondeau, J., Boothe, D., Guardabassi, L. G., Gumley, N., Papich, M., Jessen, L. R., Lappin, M., Rankin, S., Westropp, J. L., & Sykes, J. (2019). International Society for Companion Animal Infectious Diseases (ISCAID) richtlijnen voor de diagnose en het beheer van bacteriële urineweginfecties bij honden en katten. Londen, Engeland, VK: Veterinary Journal, 247, 8–25.

Heseltine, J. (2019). Diagnose en behandeling van feline lagere urinewegaandoeningen. VS: De dierenartsenpraktijk van vandaag, 9(5).