10 Beste kattentrimmers (2023) – Reviews & Top Picks


Of je nu een kort- of langharige kat krijgt, het lijdt geen twijfel dat het overal vinden van het haar van je kat – en dan bedoelen we ook echt overal – niemands favoriete deel van de dag is.

Verzorging is een essentieel onderdeel van huisdierenbezit. Het helpt ons onze huizen schoon te houden en helpt onze katten zich comfortabel en gezond te voelen. Regelmatig borstelen kan helpen om maagverstoppingen, zoals haarballen, te voorkomen.

Maar met zoveel grooming tools op de markt, welke is geschikt voor uw kat? Zoek niet verder! Hier zijn onze favoriete grooming tools die je kunt gebruiken om het dagelijkse leven van je kat (en jou) te verbeteren!

kat + lijnverdeler

Een snelle vergelijking van onze favorieten in 2022

De 10 beste verzorgingsapparaten voor katten

1. Frisco Beginner Verzorgingsset – Best Overall

Frisco Beginner Verzorgingsset

Kit of los product? Kit
Inclusief een Deshedder? Ja
Zelfreinigend? Geen

Frisco’s Beginner Grooming Kit is onze keuze voor de Best Overall Cat Grooming Tool vanwege zijn veelzijdigheid. Het is een perfect huwelijk van betaalbaarheid en functie omdat het alle tools heeft die nodig zijn om uw kat goed verzorgd te houden.

Het echte nadeel is dat geen van de gereedschappen in deze kit zelfreinigende uitwerpers heeft. U zult elk van deze hulpmiddelen met de hand moeten schoonmaken als u ze wilt gebruiken, maar dat is niet zo’n groot probleem als het op het eerste gezicht lijkt. Als u het gereedschap goed schoonhoudt, duurt het schoonmaken niet langer dan een minuut of twee!

Pro’s


 • Bevat alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je kat goed verzorgd te houden!

 • Betaalbaar

Cons

 • Geen zelfreinigend apparaat
thematische onderbreking

2. Frisco Kattennagelknipper – Beste Waarde

Frisco Hond & Kat Nagelknipper

Kit of los product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? Geen

Frisco’s Cat Nail Clippers zijn het beste kattenverzorgingsgereedschap dat u voor uw geld kunt krijgen. Het is een stevig, betaalbaar en noodzakelijk verzorgingsgereedschap dat de levenskwaliteit van elke kat kan verbeteren.

Regelmatig nagels knippen kan helpen om uw kat comfortabel te laten lopen door te voorkomen dat ze te lang worden. Nagels trimmen helpt uw kat ook hun klauwonderhoud voor te zijn en voorkomt dat ze uw meubels proberen te onderhouden.

Een van de meest prominente kenmerken van nagelknippers in het algemeen die ze zo’n grote waarde maken, is dat je ze nodig hebt voor bijna elk huisdier dat je krijgt. U kunt dit gereedschap doorgeven aan zoveel dieren als u wilt!

Voordelen


 • Stevig en kan worden doorgegeven aan nieuwe huisdieren

 • Betaalbaar

 • Noodzakelijk voor de meeste huisdieren

Nadelen

 • Bevat geen pelsverzorgingsgereedschap
thematische onderbreking

3. Furminator – Premium Choice

FURminator lang haar kat Deshedding Tool

Kit of afzonderlijk product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Ja
Zelfreinigend? Ja

De beste premium kattentrimmer die u kunt krijgen is de Furminator. Furminator maakt producten voor honden en katten en heeft aparte tools voor lang- en kortharige dieren. De Furminator is een absolute must-have als u van plan bent een halflang- of langharige kat te nemen, want zonder een deshedding tool zit u tot uw nek in het kattenhaar!

De Furminator is een smal getande kam met lange tanden die diep in de ondervacht doordringt om uitgevallen vacht te verwijderen. Daarbij maken de tanden het haar los dat op het punt staat uit te vallen, zodat u minder vaak hoeft te verharen buiten de trimtijd om!

De Furminator bevat ook een zelfreinigende uitwerpknop waarmee u de tanden van de tool probleemloos kunt schoonmaken.

Voordelen


 • Zelfreinigend

 • Desheds kat

Cons

 • Geen andere grooming tools inbegrepen
thematische onderbreking

4. Safari Zelfreinigende Slickerborstel

Safari zelfreinigende borstel voor katten

Kit of afzonderlijk product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? Ja

Slickerborstels hebben smalle metalen pinnen die de vacht ontwarren, ontwollen en enigszins kunnen verharen. Slicker pinnen zijn niet zo stevig als deshedder tanden, en een kat met een bijzonder dichte vacht kan vinden zichzelf te doen meer schade aan de borstel dan de borstel doet om hen! Deze borstels zijn echter een prima tussenvorm voor ouders die hun katten met één instrument willen verzorgen en ontharen.

De Safari Self-Cleaning Slicker Brush heeft ook een auto-ejector die de vacht uit de pennen werpt als een klein matje dat u van het gezicht van de ejector kunt pellen en weggooien.

Pros


 • Slicker borstel ontwart en desheds

 • Zelfreinigend

Cons

 • Sommige katten kunnen de slicker ongemakkelijk vinden
thematische onderbreking

5. JW Pet Gripsoft Kattenkam

JW Pet Gripsoft Kattenkam

Kit of los product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? Geen

De Gripsoft Cat Comb van JW Pet is een uitstekende optie voor kattenouders die de vacht van hun kat moeten ontwarren. De tanden van de kam helpen de oliën van de huid over de vacht te verdelen en houden de vacht glanzend en strak. Regelmatig kammen voorkomt dat de vacht van uw kat klitten krijgt en vermindert haarballen die het maagdarmkanaal kunnen verstoppen.

Bovendien heeft deze kam een comfortabel handvat dat het voor iedereen gemakkelijk maakt om hem te gebruiken zonder pijn of ongemak. Hiermee kunt u de tanden in moeilijk bereikbare plaatsen manoeuvreren zonder uw pols of vingers in ongewone vormen te buigen!

Voordelen


 • Comfort grip maakt het kammen een makkie!

 • Ontwart de vacht om klitten te voorkomen
thematische onderbreking

6. Vet’s Best Waterless Cat Bath

Vet's Best Waterless Cat Bath

Kit of afzonderlijk product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? N/A

Vet’s Best Waterless Cat Bath is een door de dierenarts samengestelde, volledig natuurlijke schuimshampoo die u kunt gebruiken om uw kat fris te laten ruiken! Dit is een uitstekende optie voor ouders van binnen- en buitenkatten die thuis kunnen komen met de attributen van hun vrijheid.

Het is een leave-in shampoo. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het schoonspoelen van een schreeuwende kat, terwijl hij het sop door de hele badkamer gooit. Uw kat zal het waarschijnlijk eerst niet leuk vinden, maar het is niet moeilijk om ze eraan te laten wennen met wat lekkers!

Pros


 • Watervrij, maar houdt de vacht van uw kat glanzend en lekker ruikend

 • Volledig natuurlijk en door de dierenarts samengesteld

Cons

 • Ontwart of ontklit de vacht van uw kat niet
thematische onderbreking

7. Frisco vochtinbrengende traanvocht doekjes

Frisco vochtinbrengende traanvocht doekjes

Kit of los product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? N/A

Deze doekjes zijn een uitstekende pick-up voor alle ouders van katten die problemen hebben met traanvlekken en oogslijm. Het zijn zachte doekjes die u kunt gebruiken om alle vuil of afscheiding in de ogen van uw kat op te ruimen en het verschijnen van traanvlekken rond de ogen ook te verminderen, aangezien huisdierouders een vermindering van traanvlekken melden na het gebruik van deze doekjes!

Deze doekjes worden geleverd in een verpakking van 60 stuks. Dus met één aankoop kun je een hele tijd vooruit! Ze bevatten ook verzachtende aloë om de huid te voeden en tegelijkertijd de oogafscheiding te verwijderen. De oplossing is vriendelijk en zacht, dus u hoeft niet bang te zijn dat u de ogen pijn doet als uw kat vecht om zijn ogen schoon te maken.

Voordelen


 • Hydrateert de huid tijdens het reinigen

 • Vermindert het ontstaan van traanstrepen

Nadelen

 • Deshed of verzorgt de vacht niet
thematische onderbreking

8. Safari Complete Kattenborstel

Safari Complete Kattenborstel

Kit of los product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? Geen

Safari’s Complete Cat Brush is een uitstekende optie voor ouders van huisdieren die alleen een beetje ontwarring nodig hebben of die hun katten een snelle massage willen geven zonder zich al te veel zorgen te maken over de verzorgingskant van de dingen.

Het beschikt over zachte plastic pinnen met balletjes om te voorkomen dat de nagels aan de huid krabben. De pinnen herverdelen de oliën van de huid over de vacht. De balletjes op de pinnen geven uw kat ook een aangename massage tijdens het borstelen van het haar.

Deze borstel kan ontwarren, maar zal waarschijnlijk moeite hebben als de vacht van uw kat erg verward of gematteerd is. Hij heeft ook geen ontharende eigenschappen, wat een afknapper kan zijn voor sommige ouders die het verharen van hun katten willen verminderen.

Voordelen


 • Zachte pinnen geven uw kat een massage terwijl ze de vacht ontwarren

 • Herverdeelt de oliën van de huid via de vacht
thematische onderbreking

9. Kong Cat ZoomGroom Multifunctionele Borstel

Kong Kat ZoomGroom Multi-Gebruiksborstel

Kit of afzonderlijk product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? Geen

Kong Cat’s ZoomGroom Multi-Use Brush is een uitstekende optie voor ouders die hun katten eerst willen masseren en daarna verzorgen. Het is een perfecte manier om uw kat kennis te laten maken met verzorgingsproducten zonder dat ze zich bedreigd of ongemakkelijk voelen, omdat het gemaakt is van stevig rubber dat de oliën herverdeelt en heerlijk aanvoelt op hun huid terwijl het werkt.

Deze multifunctionele borstel is voorzien van rubberen vingers die stomp zijn om een aangenaam gevoel tegen de huid te geven. Door het zachte ontwerp is het een geweldige manier om de verzorgingstijd bij kittens te introduceren. De zachte pinnen helpen hen te leren dat borstelen iets positiefs is waar ze niet bang voor hoeven te zijn en laten hen wennen aan het proces wanneer ze intensievere verzorging nodig hebben.

Pros


 • Stevig rubber ontwerp

 • Zachte tanden masseren de huid

Nadelen

 • Maakt niet zelf schoon of ontwasemt niet
thematische onderbreking

10. ConairPro Metalen Slicker Kattenborstel

ConairPro Metal Slicker Kattenborstel

Kit of los product? Enkel product
Inclusief een Deshedder? Geen
Zelfreinigend? Geen

De Metal Slicker kattenborstel van ConairPro is een uitstekende optie voor ouders van katten die het prettig vinden om verzorgd te worden. De metalen pinnen dringen diep door in de ondervacht om haren te verwijderen die vastzitten in de ondervacht. De smalle pinnen maken ook de vacht los die op het punt staat uit te vallen in de ondervacht, waardoor het verharen bij de bron wordt aangepakt.

Gladde borstels zijn minder effectief bij het ontharen dan speciale kammen. Ze zijn echter de ideale tussenoptie voor ouders die hun katten willen ontharen en verzorgen met één instrument.

Voordelen


 • Een uitstekende optie voor ouders van katten die gewend zijn verzorgd te worden

Koopgids: Wat u moet weten als u een kattentrimmer koopt

Moeten alle katten verzorgd worden?

Nee, alle katten hoeven niet nodig hebben om hun vacht te laten verzorgen. Katten hebben drie vachtlengtes: kort, middellang en lang. Halflang- en langharige katten moeten ten minste om de dag worden geborsteld om hun vacht gezond te houden en te voorkomen dat hun vacht gaat klitten of vervilten. Kortharige katten hebben echter niet dezelfde klitten en vervilting als hun langerharige neven.

Toch kan het verzorgen van je kortharige kat veel gezondheidsvoordelen hebben die vaak over het hoofd worden gezien door huisdierouders, simpelweg omdat hun vacht niet enorm lijdt onder een gebrek aan verzorging. Kortharige katten hoeven niet zo vaak of zelfs helemaal niet verzorgd te worden, maar veel situaties kunnen verzorging of regelmatige verzorging noodzakelijk maken.

Daarnaast moeten katten regelmatig hun nagels laten knippen. Hoewel katten hun nagels kunnen onderhouden als ze voldoende krabbers hebben, kan het regelmatig knippen van hun nagels uw meubels beschermen en hen helpen hun nagelgroei bij te houden.

het borstelen van een ragdoll kat
Image Credit: VeronArt16, Shutterstock

Gezondheidsvoordelen van verzorging

Het verzorgen van uw kat verbetert hun gezondheid op vele manieren, zelfs als hun vacht niet verward of gematteerd is. Ten eerste, wanneer u de vacht van uw kat borstelt, verspreidt u de natuurlijke oliën van de huid door het haar. Deze verspreiding hydrateert de vacht en zorgt ervoor dat deze er glad en glanzend uitziet.

Bij gebruik van een slickerborstel of ontharingskam dringen de pinnen door in de ondervacht om vacht te verwijderen die is verhaard en vastzit in de ondervacht. Bovendien maken slickerborstels en ontharingskammen de vacht los die op het punt staat uit te klaren in de ondervacht en verwijderen deze, waardoor de totale hoeveelheid verharing buiten de verzorgingssessies wordt verminderd.

Daarnaast kan het trimmen van de nagels van uw kat helpen om ze op een hanteerbare lengte te houden. Hoewel katten hun nagels poetsen en verzorgen, gebruiken huiskatten hun klauwen niet zo regelmatig als hun wilde voorouders en kunnen hun nagels onhandelbaar worden omdat ze niet dezelfde behoefte hebben om ze te gebruiken.

Te lange klauwen kunnen pijn veroorzaken bij het lopen of in de voetzolen groeien, wat kan leiden tot een infectie of een chirurgische ingreep om de zieke nagel te verwijderen.

Soorten verzorgingsgereedschap

Er zijn verschillende verzorgingshulpmiddelen voor katten die je op de markt ziet. Inzicht in het verschil tussen elk gereedschap en wat ze bieden zal u helpen het beste gereedschap te kiezen voor de specifieke behoeften van uw kat.

Borstel

Borstels van varkenshaar hebben borstelharen, zoals je ziet op een menselijke tandenborstel. Dit zijn voornamelijk cosmetische borstels die de vacht wegborstelen en de huidolie door het haar verspreiden. Ze hebben enige ontwarrings- en demontagekracht, maar over het algemeen zijn de haren niet stijf genoeg om er echt werk mee te doen.

Borstels van varkenshaar worden niet aanbevolen als primair verzorgingsinstrument voor halflang- en langharige katten, omdat ze geen knopen kunnen doorkammen en de vacht niet kunnen ontklitten waar dat nodig is. Deze borstels ontwollen katten ook niet omdat ze door de ondervacht dringen.

Borstels van varkenshaar kunnen echter goed zijn om uw kat te laten wennen aan de verzorging. Ze zijn erg zacht, en de meeste katten verdragen ze gemakkelijk.

kat borstelen thuis
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Speldenborstel

Pinnenborstels zijn een stap hoger dan borstelharen. Ze hebben stijvere, breed opgezette pinnen of vingers zoals je ziet op een menselijke haarborstel. Deze pinnen kunnen gemaakt zijn van plastic of metaal en kunnen voorzien zijn van kleine plastic of rubberen balletjes die de huid beschermen tegen krassen op de nagels. De huidbeschermers op de pinnen kunnen zeer aangenaam zijn voor katten omdat ze de huid kunnen masseren terwijl ze de vacht ontwarren.

De stijve pinnen breken haarklonten af en ontwarren de vacht terwijl ze de huidoliën door de vacht verspreiden. Borstels met metalen pinnen kunnen de kat ook licht ontwarren als de pinnen lang genoeg zijn om in de ondervacht te komen. Maar omdat de pinnen zo wijd zijn gezet, hebben ze meestal niet genoeg druk om veel van de verharende vacht los te maken.

Slickerborstel

Een slickerborstel is als een kruising tussen een pinnenborstel en een ontwaringskam. Slickerborstels hebben smalle metalen pinnen die de ondervacht binnendringen om vacht te verwijderen die vastzit in de ondervacht, terwijl ze de oliën van de huid door het haar verspreiden.

Slickerborstels oefenen ook veel druk uit op de vacht omdat de pinnen smal zijn en het haar dat op het punt staat uit te vallen, losmaken. De deshedding kracht is niet zo sterk als een deshedder kam, maar het is een uitstekende optie voor ouders van katten die tegenstribbelen bij het borstelen en een catch-all hulpmiddel nodig hebben voor de vachtverzorging.

Scheerkam

Ontharingskammen hebben lange, smalle metalen tanden die diep in de ondervacht doordringen en de vacht uittrekken die in de ondervacht vastzit. Omdat de tanden smal zijn, zal de kam ook het haar losmaken en uittrekken dat op het punt staat uit te vallen, zodat het in de ondervacht terechtkomt, waar de kam het kan oppakken en van het lichaam verwijderen.

Vlooienkammen

Vlooienkammen zijn vriendelijker dan ontharingskammen, met lange, smalle tanden die niet zoveel druk uitoefenen op de vacht. De smalle tanden pikken vlooieneitjes, vuil en larven eruit. Gelukkig krijg je met een vlooienkam waarschijnlijk geen volwassen vlooien, want die kleine ettertjes kunnen behoorlijk glibberig zijn.

Nagelknipper

Nagelknippers zijn ontworpen om te helpen bij het knippen van de nagels van huisdieren. Hoewel je menselijke nagelknippers kunt gebruiken, zijn de vorm en het ontwerp van menselijke nagelknippers eerder voor de platte nagelplaat die mensen hebben dan de afgeronde klauw die huisdieren hebben, en het gebruik van menselijke nagelknippers kan leiden tot splinters in de poten.

Nagelknippers voor huisdieren werken als een bankschroef of een schaar met een afgeronde opening die schoon door de klauw snijdt met zo min mogelijk splinters.

nagels knippen van kat
Image Credit: Yimmyphotography, Shutterstock

Kattenshampoo

Katten gaan meestal niet graag in bad, maar dat betekent niet dat je hun vacht niet kunt wassen. Kattenshampoos zijn over het algemeen schuimende, leave-in shampoos die geen water nodig hebben om te schuimen of te spoelen, waardoor ze wat smakelijker zijn voor katten.

Kattenshampoos kunnen ontworpen zijn om uw kat vlooienvrij te houden of de hoeveelheid huidschilfers die ze produceren te verminderen. In het ergste geval laten ze uw kat extra lekker ruiken.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Er zijn tal van hulpmiddelen voor het verzorgen van katten die je aan je repertoire kunt toevoegen. Voor de beste algemene ervaring, pak Frisco’s Beginner Grooming Kit! Als je een budget hebt en iets nodig hebt dat je een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft, dan is Frisco’s Cat Nail Clippers onze keuze voor het beste kattentrimgereedschap voor je geld. Tot slot, als je het je kunt veroorloven, kun je niet fout gaan met onze keuze voor het beste premium kattenverzorgingsgereedschap: de Furminator!