Wat is de prijs van kattenvaccinaties? (Kosten in 2023)

Een belangrijk ding dat we als kattenouders kunnen doen, is om van vaccinaties een prioriteit te maken. Een eerste vaccinatieronde zal helpen om uw kitten gezond te houden als ze volwassen worden, maar vaccinaties mogen daar niet stoppen. Er is een vaccinatieschema om gedurende het hele leven van uw kat te volgen om zijn gezondheid en veiligheid te waarborgen.

Wetende dat vaccinaties een verantwoordelijkheid zijn om serieus te nemen voor de duur van het leven van uw kat, kan ertoe leiden dat u zich afvraagt wat de kosten van kattenvaccinaties in 2022 zijn. Het is een geweldige vraag die een grondig antwoord verdient! Hier is een uitsplitsing van de vaccinatiekosten en inzicht in andere aspecten van het vaccineren van een kat.

3 katten gezichtsverdeler

Het belang van het laten vaccineren van uw kat

Alle katten, vooral kittens, zijn vatbaar voor een verscheidenheid aan infectieziekten. Vaccinaties helpen het risico dat uw katachtige familielid besmet raakt met een ziekte aanzienlijk te verminderen en minimaliseren de kans dat ze op welke manier dan ook een gevaar voor de mens vormen.

Vaccins zijn de meest effectieve manier om te beschermen tegen virussen en bacteriën die de gezondheid, zo niet het leven, van uw kat in het algemeen kunnen bedreigen. Zelfs binnenkatten moeten vaccinaties krijgen voor het geval ze per ongeluk worden blootgesteld aan een virus of bacterie.

Het immuunsysteem van een binnenkat wordt niet blootgesteld aan zoveel “icky” dingen als een buitenkat, dus hun lichaam is minder geneigd om te weten hoe om te gaan met een binnendringende bacterie of virus. Vaccinaties zullen ervoor zorgen dat het immuunsysteem van een binnenkat bestand is tegen zelfs de meest agressieve ziekten die ze kunnen tegenkomen.

Hoeveel kosten kattenvaccinaties?

dierenarts die kat onderzoekt in röntgenkamer
Afbeelding Credit: PRESSLAB, Shutterstock

De kosten van een kattenvaccinatie variëren van plaats tot plaats, van regio tot regio en zijn soms afhankelijk van hoe oud de kat op dat moment is. Het hangt ook af van de soorten vaccins die de kat krijgt. Vier vaccinaties worden aanbevolen voor alle katten, waarvan er drie worden beschouwd als “kern” -vaccins. Dit zijn hondsdolheid, feline calicivirus, feline panleukopenia (FeLV) en feline rhinotracheitis. De laatste drie worden gecombineerd tot één vaccinatie en worden meestal een “hondenziekte” -vaccinatie genoemd. Daarom zijn er twee verschillende vaccins om prioriteit te geven wanneer uw katachtige familielid voor het eerst thuiskomt.

Hier zijn een paar voorbeelden van wat deze grote vaccinaties u kunnen kosten, of u zich nu in het oosten, westen of midwesten bevindt:

Vaccinatie type Florida Oregon Minnesota
Tempera 40 dollar 25 dollar 10 dollar
Hondsdolheid 40 dollar 25 dollar 10 dollar

Houd er rekening mee dat dit prijzen zijn voor slechts één kliniek of serviceprovider per regio, dus de exacte kosten die u betaalt, zijn afhankelijk van waar u precies woont en het soort service-instelling dat u besluit te gebruiken. Veel staten bieden korting op kattenvaccinaties (evenals kortingen voor sterilisatie en castratie) via provinciale programma’s en gevestigde dierenwelzijnsorganisaties.

Dus, als u geld wilt besparen op vaccins, neem dan contact op met uw lokale humane samenleving of een ander dierenasiel om erachter te komen of er kortingsprogramma’s in uw regio worden aangeboden voordat u contact opneemt met een dierenarts of vaccinkliniek. Als u geen kortingsprogramma kunt vinden om te gebruiken, is het een goed idee om meerdere serviceproviders te bellen om offertes te krijgen, zodat u vergelijkingen kunt maken en vol vertrouwen de meest kosteneffectieve plaats kunt kiezen om uw kat naartoe te brengen.

Extra kosten om te anticiperen

De meeste vaccinatiepercentages zijn inclusief de bezoekkosten, dus u hoeft niet meer te betalen om de dierenarts of technicus te zien. Als u twijfelt, bel dan snel om te controleren of er om welke reden dan ook extra kosten kunnen worden verwacht. Er zijn ook een paar andere vaccinaties die gunstig kunnen zijn voor uw kat, afhankelijk van zaken als hun leeftijd, gezondheid, levensstijl en gevoeligheid voor bepaalde virussen en bacteriën.

Prominent onder deze zijn kattenleukemie en Bordetella. Net als de belangrijkste vaccins kunnen deze extra immunisaties variëren in kosten, afhankelijk van uw locatie, serviceprovider en de leeftijd van de kat. Er hoeven geen extra kosten te zijn om u zorgen over te maken bij het vaccineren van uw kat, tenzij u de toediening van het vaccin koppelt aan een wellnesscontrole of een ander type service, in welk geval u ook verantwoordelijk bent voor het betalen voor die diensten.

Hoe vaak moet ik mijn kat laten vaccineren?

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Het vaccinatieschema van uw kat zal anders zijn als ze een kitten zijn in vergelijking met when ze zijn volwassen. De kernvaccinaties vereisen een tijdje om de paar weken toediening en vervolgens is toediening slechts om de 3 jaar nodig. Het rabiësvaccin is al vroeg nodig en dan een jaar later, met regelmatige boosters om te volgen.

U kunt verwachten dat u vaak naar vaccins gaat totdat uw kitten ongeveer 5 maanden oud is. Het aantal bezoeken aan uw serviceprovider zal daarna aanzienlijk afnemen. Hier is een overzicht van wat u kunt verwachten:

Type vaccinatie Initiële doses Aanbevolen boosters
Hondsdolheid Een keer 8 weken of ouder, dan 1 jaar later Elke 1 of 3 jaar, afhankelijk van het type rabiësvaccin toegediend
Kern Eenmaal op 6 weken, dan om de 3-4 weken tot de leeftijd van 16 tot 20 weken Om de 3 jaar
Bordetella (Niet-kern) Eenmaal 4 weken of ouder Jaarlijks
Kattenleukemie (Non-core) Eenmaal 8 weken of ouder, dan weer 3-4 weken later Geen voor strikt binnenkatten, jaarlijks voor katten die naar buiten gaan

Uw dierenarts moet u een specifiek vaccinatieschema geven dat precies aangeeft wanneer u uw kat moet opnemen om zijn vaccinaties te krijgen. Het is nooit te laat voor een kat om zich te laten vaccineren, dus vermijd niet om de jouwe te laten inenten alleen omdat ze hun kittenvaccins hebben gemist.

Dekt een huisdierenverzekering kattenvaccinaties?

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Een gemeenschappelijke huisdierenverzekering dekt meestal geen kattenvaccinaties. In plaats daarvan richt het zich op het vergoeden van u voor de kosten van serieuze dierenartsdiensten, zoals operaties en ongevallenbehandelingen. Sommige huisdierenverzekeringsmaatschappijen bieden echter aanvullende add-on-dekking, meestal wellnessdekking genoemd, die ten minste een deel van de kosten van kattenvaccinaties zou dekken.

Als u al een huisdierenverzekering heeft, bel dan uw provider om erachter te komen of wellnessdekking al deel uitmaakt van uw plan of dat u de dekking kunt toevoegen. Als u zich nog niet hebt aangemeld voor een huisdierenverzekering, zorg er dan voor dat u de kleine lettertjes leest om ervoor te zorgen dat kattenvaccins op de een of andere manier worden gedekt.

Wat te doen voor uw kat tussen vaccinaties

Gelukkig is er niet veel dat tussen de vaccinaties door moet gebeuren om je kat gezond en veilig te houden voor virussen en bacteriën. Het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken, is ervoor te zorgen dat uw kat niet naar plaatsen gaat waar de kans op de aanwezigheid van ziekte bestaat. Houd uw kat indien mogelijk binnen om de bescherming te optimaliseren. Het is ook een goed idee om je kat geen zwerfdieren en onbekende dieren te laten tegenkomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kattenvaccinaties zijn belangrijk en het is een goed idee om nu te beginnen met voorbereiden en budgetteren door te begrijpen wat voor soort kosten en schema’s u kunt verwachten. Hopelijk heeft deze gids het onderwerp duidelijker voor u gemaakt, zodat u precies weet waar u aan begint als het gaat om het maken van vaccinaties voor uw kat een prioriteit.

Bronnen
  • Huisdieren Web MD
  • Essentials Dierenverzorging
  • Eugune-OR
  • Minneapolismn
thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

The post Wat is de prijs van kattenvaccinaties? (Kosten in 2022) verscheen eerst op Excited Cats.