Waarom verandert de neus van mijn kat van kleur?

tabby kattenneus

Katten hebben unieke en interessante neuzen, en net als hun voetzolen kan de neus gedurende het leven van een kat veranderen. Maar het opmerken van een verandering in de kleur van de neus van uw kat kan zorgwekkend zijn voor katteneigenaren, dus wat betekent het en waarom gebeurt het?

Snel overzicht

01

Elke individuele kat heeft zijn eigen normale basiskleur voor zijn neus, die vergelijkbaar zal zijn met zijn vachtkleur.

02

Veranderingen in de kleur van de neus van een kat kunnen te wijten zijn aan temperatuur of stemming, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt door een aantal medische problemen.

03

Laat uw kat altijd controleren door een dierenarts als u veranderingen in zijn neus of huid opmerkt.

Elke kat heeft een iets andere gekleurde neus. De kleur hangt meestal af van de kleur van hun vacht omdat dezelfde pigmenten de kleur van de neus bepalen. Leeftijd kan vaak hyperpigmentatie en lentigo veroorzaken, waardoor de neus van kleur kan veranderen.

Afhankelijk van de normale neuskleur van uw kat, kan het gemakkelijker of lastiger zijn om veranderingen te herkennen. Veranderingen kunnen optreden om een aantal milieu- en gezondheidsgerelateerde redenen. Soms is een verandering in kleur een reden tot bezorgdheid, maar andere keren kan het volkomen normaal zijn.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

Redenen waarom de neus van uw kat van kleur verandert

1. Temperatuurveranderingen

kattenneus

Het is normaal dat de neus van je kat er wat bleker uitziet als het buiten koud is en rozer als de temperaturen warm zijn.

De huid die de neus van een kat bedekt, bevat veel kleine bloedvaten. Wanneer het erg koud is, trekken deze bloedvaten samen, bekend als vasoconstrictie, om de bloedstroom en warmteverlies van blootgestelde ledematen te verminderen en de bloedstroom naar de vitale organen om te leiden. De neus ziet er dan bleker uit.

Dit helpt om warmteverlies te voorkomen door het deel van het lichaam dat geen isolatie van bont heeft. Als het daarentegen warm is, verwijden de bloedvaten zich (vaatverwijding) om warmte te laten ontsnappen, en de neus zal er donkerder of rozer uitzien.

Als de neus van uw kat van kleur is veranderd als gevolg van temperatuur, terwijl ze weer opwarmen of afkoelen, zult u zien dat hij teruggaat naar zijn normale kleur en kun je ontspannen wetende dat het niets is om je zorgen over te maken.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

2. Stemmingswisselingen

kattenneus

Net als bij het blozende gezicht van een mens, kan de neus van een kat van kleur veranderen in overeenstemming met hun humeur.

Wanneer de stemming van een kat verandert, kan dit ook de kleur van zijn neus beïnvloeden. Dit komt door hetzelfde mechanisme dat een kleurverandering veroorzaakt als reactie op temperatuur. Wanneer katten opgewonden, speels of boos zijn, zullen de bloedvaten verwijden en hun neus er donkerder of rozer uitzien.

De neuskleur kan ook enigszins veranderen wanneer katten eten, slapen of worden geaaid. Afhankelijk van de normale basiskleur van hun neus, kunnen deze veranderingen bij sommige katten heel duidelijk zijn en bij anderen nauwelijks merkbaar.

Net als bij neuskleurveranderingen als gevolg van temperatuur, is dit niets om je zorgen over te maken, en zodra de stemming van je kat verandert, zal de kleur van zijn neus weer veranderen.

Lees ook: Hoe de aandacht van een kat te krijgen in 7 eenvoudige stappen

3. Gebrek aan zuurstof

mooie kat

Een neus die blauw wordt is een medisch noodgeval, omdat dit aangeeft dat uw kat niet genoeg zuurstof krijgt.

Waarschijnlijk de meest ernstige reden voor de neus van een kat om van kleur te veranderen, is een gebrek aan zuurstof – dit is een noodgeval. Als u merkt dat de neus van uw kat blauw is geworden, breng hem dan rechtstreeks naar een dierenarts. Dit kan te wijten zijn aan een hart- of ademhalingsprobleem, trauma of toxine-inname.

Als dit het geval is, merkt u misschien ook dat het tandvlees of de voetzolen van uw kat een vergelijkbare kleur hebben.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

4. Bloedarmoede

kat ruikend gras

Bleke neus en tandvlees kunnen betekenen dat een kat lijdt aan bloedarmoede en een diergeneeskundige behandeling nodig heeft.

Bloedarmoede is een aandoening waarbij er niet genoeg rood bloed circuleert in de bloedbaan van een kat. Het kan worden veroorzaakt door een breed scala aan problemen, zoals interne of externe bloedingen, bloedingsstoornissen, parasieten, nierziekte, beenmergziekte en sommige kankers. Het meest typische en gemakkelijk te herkennen teken van bloedarmoede is een bleke of witte neus, evenals bleek tandvlees.

De neus van uw kat kan tijdelijk bleek zijn als gevolg van koud weer, maar als deze consequent bleek is, moet u uw kat laten controleren door een dierenarts voor een onderzoek en bloedonderzoek om de bloedarmoede te bevestigen en de oorzaak te identificeren.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidsproblemen en Kosten)

5. Uitdroging

kattenneus

Uitdroging veroorzaakt een bleek uitziende neus, waarbij de neus wit lijkt in gevallen van ernstige uitdroging.

Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van een bleke neus bij katten. Katten kunnen heel snel uitgedroogd raken als ze niet genoeg vocht binnenkrijgen. Maar uw kat moet ernstig uitgedroogd zijn om zijn neus wit te maken. Milde tot matige uitdroging kan helemaal geen kleurverandering veroorzaken of gewoon een iets blekere neus dan normaal.

De neus kan ook vrij droog zijn als uw kat uitgedroogd is. Als u zich zorgen maakt dat uw kat uitgedroogd is, laat hem dan controleren door een dierenarts, omdat hij mogelijk rehydratatieondersteuning of IV-vloeistoffen nodig heeft om het te corrigeren.

Lees ook: Vloeistoftherapie voor katten

6. Suikerziekte

kat bij de muur

Katten met ongecontroleerde diabetes kunnen naast andere symptomen ook bleke neuzen hebben.

Diabetische katten zijn erg vatbaar om uitgedroogd te raken, omdat ze, als ze niet goed onder controle zijn, overmatig dorstig kunnen worden en vaker kunnen plassen dan normaal. Een bleke neus is een veel voorkomend teken van diabetes, evenals gewichtstoename, lethargie en verhoogde dorst en urineren.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat diabetes heeft of denkt dat zijn diabetische controle slecht is, neem dan contact op met uw dierenarts. Eenvoudige bloed- en urinetests kunnen diabetes bevestigen of uitsluiten, en beoordelen of hun huidige behandeling effectief werkt.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

7. Feline Leukemie Virus

kattenneus in zijaanzicht, kat ruikt

Katten met kattenleukemievirus kunnen een bleke neuskleur hebben vanwege de aandoening die bloedarmoede veroorzaakt.

Feline leukemievirus (FeLV) is een ernstig en dodelijk virus dat katten kan infecteren en een reeks symptomen kan veroorzaken die zich gedurende hun hele leven ontwikkelen. Gelukkig is de meerderheid van de katten gevaccineerd tegen dit virus, dus het is zeer zeldzaam.

Maar een bleke neus kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn van het kattenleukemievirus – katten met het virus bloeden gemakkelijker en zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van bloedarmoede omdat ze niet zoveel rode bloedcellen hebben. Praat met uw dierenarts voor advies over het beheer van kattenleukemie en zorg ervoor dat uw huisdier op de hoogte is van zijn vaccinaties.

Lees ook: Kattenvaccinaties: wat moet je weten?

8. Onderkoeling of bevriezing

kat ruikt naar het gras

Katten die onderkoeling of bevriezing ervaren, kunnen hun neus rood, grijs of blauw laten worden.

We hebben het gehad over hoe de neus van een kat van kleur verandert als het koud is, maar wanneer een kat extreem koud wordt, kan deze verandering zorgwekkender zijn. Bij extreme kou, of bij blootstelling aan kou voor een langere periode, worden de bloedvaten ernstig vernauwd en neemt de bloedsomloop af omdat het lichaam zich richt op het functioneren van vitale organen. Uiteindelijk kan de kat hypertherm worden als het lichaam niet warm kan worden.

Bevriezing kan een aantal interessante en ongewone veranderingen in de neuskleur veroorzaken, afhankelijk van de gebruikelijke neuskleur van uw kat. De neus kan rood, grijs of zelfs blauw worden! Als u denkt dat uw kat bevriezing of onderkoeling heeft, breng hem dan rechtstreeks naar de dierenarts, want dit is een noodgeval.

Lees ook: Waarom trilt mijn kat en bibbert? (en hoe te helpen)

9. Huidkanker

kat zittend in de sofa

Er is een bepaald type huidkanker dat ervoor kan zorgen dat de neus van uw kat van kleur verandert.

Waarschijnlijk de grootste zorg als u een verandering in de neuskleur van uw kat ziet, is huidkanker. Meestal zorgt kanker er niet voor dat de neus bleker wordt, maar sommige soorten kanker kunnen zich ontwikkelen op de neus van uw kat waardoor deze van kleur of uiterlijk kan veranderen.

Bleker gekleurde katten, vooral witte katten, zijn hier gevoeliger voor omdat hun huid gemakkelijker wordt beschadigd door blootstelling aan de zon. Melanoom en plaveiselcelcarcinomen zijn tumoren die op de neus kunnen voorkomen, evenals andere vormen van huidkanker. Als u een abnormale groei of kleurverandering rond de neus van uw kat opmerkt, laat ze dan zo snel mogelijk controleren door een dierenarts.

Lees ook: Kanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste gedachten

Bruine tabby kat liggend op tapijt

Korte veranderingen in de neuskleur zijn meestal geen reden tot bezorgdheid, maar laat een dierenarts kleurveranderingen controleren die blijvend zijn.

De neuzen van katten zijn gevoelig en intrigerend en reageren op de omgeving om hen heen en op wat er intern in de rest van het lichaam gebeurt. Afhankelijk van de basiskleur van de neus van uw kat, kan het lastig zijn om veranderingen in de neuskleur te herkennen.

Korte kleurveranderingen gevolgd door een terugkeer naar normaal zijn meestal niets om je zorgen over te maken en zijn waarschijnlijk gerelateerd aan de temperatuur of de stemming van je kat. Maar regelmatige of langdurige color verandering kan een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem, dus bespreek eventuele veranderingen in de huid- of neuskleur van uw kat met uw dierenarts.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Veelgestelde vragen

Waarom verandert de neus van mijn kat van roze naar wit?

Neuzen kunnen van kleur veranderen als gevolg van veranderingen in temperatuur of veranderingen in stemming. Maar het kan ook wijzen op een gezondheidsprobleem, dus het is belangrijk om altijd advies in te winnen bij uw dierenarts.

Hoe ziet een ongezonde kattenneus eruit?

De neus van een ongezonde kat kan droog zijn, een schilferige huid hebben of enkele veranderingen in de kleur of het uiterlijk van de huid hebben. Laat dit altijd controleren door een dierenarts.

Wat betekent het als de neus van een kat zwart wordt?

Dit kan iets zijn dat hyperpigmentatie wordt genoemd wanneer er een overmatige hoeveelheid pigment in de neus van uw kat zit en het volledig onschadelijk is. Maar eventuele veranderingen in de huid van uw kat moeten altijd door een dierenarts worden gecontroleerd, omdat er andere, meer sinistere oorzaken kunnen zijn.