Waarom omhelst mijn kat mijn arm en bijt hij me? Mogelijke redenen & preventietips

Katten zijn nieuwsgierige wezens en elke dierenliefhebber die er een bezit, kan je vertellen dat het waar is. Een kat kan perfect blij zijn met het feit dat hij de ene seconde wordt geaaid en geliefd, en de volgende seconde omhelst hij je arm en zet hij zijn tanden erin.

Katten doen dit om verschillende redenen. Of het nu gaat om een daad van agressie, pijn door tandjes, een teken van genegenheid of gewoon de beste manier om te communiceren, katten hebben een manier om hun boodschap over te brengen. In het onderstaande artikel zullen we meer praten over waarom katten je arm knuffelen en je bijten en meer, dus doe mee.

3 kat face divider

Waarom knuffelen katten je arm en bijten ze je vervolgens?

Katten omhelzen je arm en bijten je vervolgens om een paar redenen. Het kan zijn van agressie, tandjes, genegenheid of andere redenen. We zullen verder ingaan op waarom katten bijten in de onderstaande secties.

1. Spelen

Het is mogelijk dat je kat gewoon met je probeert te spelen wanneer hij je arm vastpakt en je bijt. Meestal zijn het kittens die dit doen, maar ook volwassen katten spelen op deze manier. Je hebt waarschijnlijk volwassen katten elkaar zien grijpen en bijten, en meestal is het gedrag alleen normaal spelen onder vrienden. Je kat behandelt je misschien op dezelfde manier als zijn leeftijdsgenoten, wat betekent dat ze comfortabel genoeg zijn om met je te spelen.

Het is echter geen gedrag dat moet doorgaan, vooral omdat een diepe zucht van een kattenbeet je naar het kantoor van de dokter kan sturen. Als je kat je bijt wanneer je hem probeert te aaien, vermijd hem dan te aaien totdat hij naar je toe loopt. Sommige katten zijn gevoeliger voor aaien en geven er de voorkeur aan om zelf te beslissen wanneer het gepast is voor hun eigenaren om ze aan te raken.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Irzhanova Asel, Shutterstock
thematische pauze

2. Kinderziektes

Kinderziektes zijn ook een reden voor een kat om je te bijten. Het is normaal dat kittens jou en andere voorwerpen bijten als ze tandjes krijgen, maar je moet hun bijten corrigeren als ze nog jong zijn als je niet wilt dat ze dit gedrag voortzetten als ze volwassen zijn.

Hoewel het schattig kan zijn voor uw jonge kitten om uw arm te grijpen en u te bijten om kinderziektes te verlichten, zal het niet zo schattig zijn als uw kat van 20 pond hetzelfde doet. Door speelgoed te bieden dat veilig is om op te kauwen en weg te gaan van uw kitten wanneer ze u proberen te bijten, kunt u het gedrag verminderen.

thematische pauze

3. Jacht

Katten zijn schattig, schattig en knuffelig, maar ze moeten hun jachtvaardigheden scherp houden. Natuurlijk hoeft je binnenkat dat niet te doen, maar hun voorouders deden dat wel, en het is instinctief. Je arm omhelzen en bijten is de manier van je kat om zijn jachtvaardigheden op een veilige manier te perfectioneren.

Je kunt het gedrag ontmoedigen door meer speelgoed te bieden waarmee je kat zijn jachtdrift kan bevredigen. Kattenkruidmuizen en teaserspeeltjes zijn uitstekende keuzes.

Een tabby kat bijt in de hand van de eigenaar
Afbeelding credit: Alie04, Shutterstock
thematische pauze

4. Agressie

Katten worden boos, gefrustreerd en gestrest, net als wij. Het omhelzen van je arm en het bijten in je arm kan omgeleide agressie zijn. Als uw kat bijvoorbeeld vogels en eekhoorns in uw voortuin ziet, maar niet naar buiten kan om ze te achtervolgen, kunnen ze gefrustreerd raken en het op u nemen. Je kat zal niet direct achter je aan komen, maar als je hem probeert te aaien terwijl hij in een geagiteerde toestand is, kun je gebeten worden.

thematische pauze

5. Genegenheid

Uiteindelijk is het mogelijk dat je kat je genegenheid toont, vooral als hij gewoon aan je arm knabbelt. Je hebt gemerkt dat een moederkat hetzelfde doet met de kittens, en ze zullen hetzelfde met haar doen als ze ouder worden. Maar zelfs als het een vriendelijk gebaar is, moet je het gedrag ontmoedigen door “Nee” te zeggen en je hand te verwijderen.

kitten speelt en bijt in de hand van de eigenaar
Image Credit: Giovanna Rim, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Tips om te voorkomen dat uw kat in uw arm bijt

Nu je een paar redenen weet waarom je kat je arm omhelst en bijt, geven we je een paar tips om het gedrag te stoppen.

  • Vermijd harde correcties zoals schreeuwen
  • Beweeg je arm zodra je ziet dat je kat er interesse in heeft
  • Leid je kat af met speeltjes
  • Besteed meer tijd aan het spelen met je kat
  • Ontmoedig het gedrag wanneer uw huisdier een kitten is
  • Bezoek de dierenarts of een veterinaire gedragsdeskundige als het probleem aanhoudt

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten grijpen je arm en bijten je om verschillende redenen. Mndt van de tijd, het is niet zo’n groot probleem, tenzij de kat sporen of verwondingen achterlaat. Als de bovenstaande tips om te voorkomen dat uw kat in uw arm bijt niet werken, is het misschien tijd om uw dierenarts te raadplegen. Uw dierenarts kan een specialist aanbevelen die zich bezighoudt met gedragsproblemen bij katten, zodat uw kat de hulp kan krijgen die hij nodig heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock