Waarom likt mijn kat wel voedsel, maar eet hij niet? (Dierenarts Antwoord)


Je besteedt wat voelt als urenlang proberen een kattenvoer te kiezen waarvan je denkt dat ze het leuk zullen vinden – online winkelen, recensies lezen, misschien ook een paar smakelijk uitziende blikjes in de winkel oppakken. Houden ze van droog of nat? Brokken, snippers of paté? Grote brokjes of klein?

Maar je komt thuis en begint alle nieuwe, smakelijke lekkernijen op te offeren. Tot uw grote ontsteltenis kan uw kat zijn nieuwe voedsel snuiven of likken, zonder het daadwerkelijk te eten. Wat drijft dit gedrag? Wat vindt je kat niet leuk aan het nieuwe voer? Of is er iets meer aan de hand?

Lees verder om meer te weten te komen over wat het betekent als uw kat voedsel likt, maar het niet eet.

cat + lijnverdeler

Kattenvoer kiezen

vrouw met een duwkar in de supermarkt die kattenvoer koopt
Afbeelding Credit: LADO, Shutterstock

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van kattenvoer.

Ten eerste moeten eventuele medische overwegingen worden meegenomen. Dit kan verschillende levensfasen betekenen (kitten, volwassene, senior) of rasspecifiek voedsel. Voedingsintoleranties, zoals voedselallergieën, zijn een andere overweging, net als nierziekte.

Voor gezonde katten zijn het kiezen van een voedsel van hoge kwaliteit en van een gerenommeerd merk sterke primaire overwegingen. Vervolgens is het belangrijk om te overwegen of uw kat nat of droog voedsel zal eten, omdat beide potentiële voordelen hebben. Voor droog voedsel zijn dingen zoals brokgrootte, vorm en smaken belangrijk. Voor nat voedsel is op dezelfde manier de samenstelling van het voedsel (brokken, jus, paté, bouillon) van belang, net als het eiwittype en de smaak. Katten hebben veel meer kans om een op jus gebaseerd natvoer met brokken te likken en de brokken achter te laten. Mogelijk omdat het makkelijker is, of misschien omdat ze het misschien niet leuk vinden waar de brokken van gemaakt zijn!

Likken maar niet eten: mogelijke oorzaken

Katten kunnen hun voedsel likken, maar het om verschillende redenen niet eten, waaronder de volgende:

 • Ze houden niet van de smaak
 • Ze houden niet van de textuur
 • Ze houden niet van de grootte van de vleesbrokken
 • Ze zijn misselijk (maagklachten, chronische nierziekte, pancreatitis, enz.)
 • Ze hebben gastro-intestinale (GI) pijn
 • Ze hebben tandpijn of problemen
 • Ze hebben aangezichtspijn of problemen
 • Ze hebben geen honger
 • Neurologische problemen

Droogvoer of natvoer

Het antwoord is: het hangt ervan af. Dit is een lastige vraag die misschien geen eenvoudig antwoord heeft. Watergehalte in voedsel is enorm belangrijk voor katten en natvoer heeft een hoger watergehalte. Sommige katten geven echter de voorkeur aan droogvoer en weigeren natvoer helemaal. Er is annectdotaal bewijs dat droogvoer ook kan helpen bij sommige tandheelkundige problemen. Voor nu is een combinatie van zowel nat als droogvoer een goede route voor je kat.

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Waarom stopte mijn kat met het eten van voedsel dat ze eerder lekker vonden?

Amerikaanse korthaar kat die thuis eet
Afbeelding Credit: Apicha Bas, Shutterstock

Goeie vraag! Soms stoppen katten met het eten van voedsel waar ze eerder geen problemen mee hadden. Dit kan vaak een teken zijn dat er iets ernstigers gebeurt. Neem dus bij twijfel contact op met uw dierenarts.

Vaker kan dit worden geassocieerd met tandheelkundige aandoeningen, die pijn of moeite met kauwen kunnen veroorzaken. Problemen die GI-overstuur of misselijkheid veroorzaken, kunnen er ook voor zorgen dat een kat zijn eetlust verliest, waaronder chronische nierziekte en pancreatitis. Andere keren kan een kat gewoon zijn voorkeur voor zijn voedsel veranderen.

Mijn kat eet helemaal geen natvoer. Waarom is dat?

Sommige katten hebben sterke voedselvoorkeuren en als ze niet hebben geleerd om de textuur van natvoer leuk te vinden in hun vormende kittenperiode, houden ze als volwassene misschien niet van natvoer. Soms is het onmogelijk om ze anders te trainen!

Er zijn echter een paar tips die het proberen waard zijn:


 • Magnetron of verwarm het natte voedsel iets, zodat het lauw is. Dit zal vaak de smaak verbeteren en de geur verbeteren.

 • Brokjes of droogvoer kunnen worden bevochtigd met water of kattenmelk, tot een graanconsistentie. Dit kan langzaam het concept van verschillende texturen introduceren bij een kat die er anders niet bekend mee is.

Hoe lang zit blikvoer uit als mijn kat het niet meteen opeet?

Hoe lang ingeblikt voedsel buiten kan zitten, hangt af van meerdere factoren, zoals of het binnen of buiten is, de omgevingstemperatuur en of het in direct zonlicht is of niet, onder anderen. Als vuistregel geldt dat als je je eigen voedsel niet zou eten nadat je het voor die periode hebt weggelaten, het waarschijnlijk tijd is om het voedsel weg te gooien en vers te beginnen!

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat katten hun voedsel likken, maar het niet eten. Hoewel het gewoon een kwestie van hun voedselvoorkeur kan zijn, kan dergelijk gedrag soms wijzen op ernstigere medische problemen. Dus, als je ooit twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor medische hulp.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: mik ulyannikov, Shutterstock