Waarom houden katten van koffers, rugzakken en bagage?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kat blij zittend in een ingepakte koffer

Je bent bijna klaar met inpakken en je realiseert je dat je nog één ding nodig hebt uit de andere kamer. Je glipt even weg, maar als je terugkomt heeft je kat besloten om je open koffer als de zijne te claimen en het lijkt bijna alsof hij er de hele tijd in heeft gezeten.

Dan geven ze je een blik van, “Wat…dit is niet voor mij?”

Je hebt waarschijnlijk kattenbomen, kattenbedden en tal van andere comfortabele meubels in huis, maar het is niet genoeg om de liefde voor comfort van je kat te bevredigen. In plaats daarvan kunnen de meeste katten de kans niet weerstaan om in onze koffers of op onze rugzakken en bagage te zitten.

Maar waarom houden katten zo van koffers, rugzakken, en andere bagage?

Koffers, rugzakken, en bagage ruiken allemaal erg interessant voor je kat. Of dat nu de geur van de buitenwereld is of je eigen geur, katten zijn doorgaans behoorlijk geïnteresseerd. Katten geven van nature ook de voorkeur aan afgesloten ruimtes waar ze zich veilig en geborgen voelen, maar het feit dat een ingepakte koffer best comfortabel is, helpt ook een hoop!

Dat zijn niet de enige redenen en in veel gevallen is het een combinatie van verschillende factoren die koffers, rugzakken en bagage de perfecte plek maken voor een dutje.

Laten we een beetje dieper duiken door elke mogelijke reden te onderzoeken!

Reden 1: Omdat het vreemd ruikt

We beseffen het misschien niet altijd, maar onze katten zijn zeer territoriale wezens en in het wild zouden ze grote delen van het land controleren waar ze zouden concurreren om hulpbronnen en natuurlijk partners.

Ook al is de wereld heel anders voor onze gedomesticeerde katachtige vrienden, het instinct om te patrouilleren, te verkennen en territorium te controleren is sterk en kan van invloed zijn op veel katachtige gedragingen, waaronder een onweerstaanbare belangstelling voor koffers, bagage en rugzakken.

Geur is de belangrijkste methode van uw kat om te communiceren, niet alleen met bekende katachtigen, maar ook met de wereld in het algemeen en geur is een belangrijk onderdeel van het vaststellen van de grenzen van het territorium. Bovendien is de reukzin van onze kat 14 keer sterker dan de onze, dus hij ervaart een heel ander geurprofiel als hij onze bagage ruikt.

Dus waarom al deze achtergrond over territorium en geur?

Omdat je koffer, bagage en rugzak allemaal vreemd ruiken, vreemd, en duidelijk anders dan de rest van het huis. Voor uw territoriale kat is dat een probleem, en een van de beste manieren om dat op te lossen is door over uw bagage te wrijven en erin te gaan liggen.

Zelfs als het een tijdje geleden is dat je op reis bent geweest, gaan je koffer en bagage bedekt zijn met geuren van buitenaf, van vliegtuigen, treinen, voertuigen, en mensen waar je kat erg geïnteresseerd in gaat zijn. Hetzelfde geldt voor rugzakken en de buitenwereld zal altijd interessant zijn voor uw kat.

Het helpt niet dat u uw rugzak steeds weer naar buiten brengt en al het harde werk dat uw kat in het markeren van hun gebied heeft gestoken, ongedaan maakt!

Ach, ik denk dat je kat er maar weer een dutje op moet doen!

Reden 2: Het is nieuw!

Tenzij je regelmatig op reis bent voor je werk, heb je waarschijnlijk niet altijd een koffer of andere bagage klaarliggen. In sommige gevallen heb je zelfs geen rugzak bij je.

Dat kan de toevoeging van een koffer voor een kat een hele gebeurtenis maken, vooral omdat de bagage vaak op een opvallende plek als het midden van de kamer wordt neergezet.

Eerlijk gezegd, hoe zou uw kat het equivalent van een reusachtig kattenbed kunnen weerstaan dat in het midden van de kamer wordt geplaatst?

Maar de territoriale aard van uw kat speelt hier ook een rol en het verkennen van nieuwe dingen is een belangrijk onderdeel van het beheersen van het territorium. Uw kat kan niet zomaar een nieuwe toevoeging aan zijn territorium negeren!

Reden 3: Het is warm, behaaglijk en geruststellend

In sommige gevallen kan de reden zo simpel zijn als het vinden van een comfortabele plek om een dutje te doen.

Net als ieder ander schepsel, vinden katten het prettig om comfortabel te zijn. Natuurlijk weten we dat onze katten ook hun comfort zeer en zijn nooit iemand die een unieke slaaphouding afwijst.

Ongeacht waar je heen gaat, kleding maakt meestal een groot deel uit van elke koffer, wat betekent dat er genoeg zacht beddengoed voor katten is. Zelfs leeg zijn veel rugzakken of koffers zacht genoeg om comfortabel te zijn voor katten.

In het wild zou uw kat van nature nesten zoeken en bouwen van zacht, comfortabel, en goed geïsoleerd materiaal. Dit verklaart gedeeltelijk waarom katten van knisperende dingen zoals papier houden, omdat het geluid van bladeren of ander natuurlijk nestmateriaal vergelijkbaar kan zijn met het knisperen van papier.

Uw kat heeft nog steeds de drive om geschikte plekken te vinden om te nestelen en hoewel koffers en rugzakken niet altijd een bevredigend knisperend geluid maken (hoewel vele dat wel doen) zijn ze meestal goed geïsoleerd.

Tenslotte zijn er verschillende studies geweest die de voordelen van een drukwikkel bij zowel katten als andere dieren ondersteunen. Dat betekent gewoon dat katten graag knus in een kleedje liggen en het is een van de vele redenen waarom ze graag onder de dekens kruipen. Een koffer of rugzak heeft misschien niet de exact hetzelfde effect als een drukverband, maar het komt wel in de buurt en maakt het alleen maar aantrekkelijker voor onze katachtige vrienden.

Over het geheel genomen voldoen koffers en rugzakken aan bijna elke eis die uw kat stelt bij het vinden van de perfecte slaapplaats- dus hoe zouden ze kunnen weerstaan?

Reden 4: Om je aandacht te krijgen

Als je bezig bent met inpakken, ben je niet bezig met aaien.

En dat is een probleem als ik er ooit een gehoord heb! Tenminste voor jouw kat!

Katten zullen onmiddellijk merken dat het proces van inpakken wordt veel van uw aandacht. Dat is aandacht die ze liever hebben en dus zullen katten natuurlijk een manier vinden om dit te veranderen.

Zoals de mensen van Hello Giggles uitleggen: “Dus als katten lopen of op je spullen gaan zitten die je aan het gebruiken bent, dan is dat omdat ze je opzettelijk een boodschap sturen: Ga van je stomme laptop af en besteed in plaats daarvan aandacht aan mij. En het is moeilijk om nee tegen ze te zeggen, nietwaar?”

Hoewel ik het niet met ze oneens kan zijn, maakt het het inpakken van een koffer of rugzak wel een stuk lastiger!

Reden 5: Rugzakken en koffers ruiken naar hun favoriete mens

Als je kat jou heeft uitgekozen, dan ben jij de favoriete mens!

We hebben het er al veel over gehad hoe belangrijk geur is voor je kat, vooral de geuren uit de buitenwereld. Maar katten zullen ook zeer vertrouwd zijn met uw geur en in de meeste gevallen is het iets wat ze troostend en kalmerend vinden.

Als katten hun werk goed doen, moet je ze ook herinneren aan hun eigen territorium, aangezien je regelmatig gemarkeerd zult worden met kopstoten, kneden en natuurlijk dutten op je schoot.

Koffers zijn tot de nok toe gevuld met al je spullen, dus het is onmogelijk dat ze niet op zijn minst een beetje naar jou ruiken.

Dit geldt nog meer voor rugzakken die het grootste deel van de dag tegen je aangedrukt zitten. Je vindt het misschien een beetje vies, maar op een warme zomerdag kan je er waarschijnlijk niets aan doen dat je een beetje zweet in je rugzak. Dat verandert je rugzak in een geconcentreerde geurenfabriek voor hun favoriete mens.

Hoe kun je het je kat kwalijk nemen dat hij meer tijd wil doorbrengen rond een van zijn favoriete geuren?

Maar is dit niet in tegenspraak met onze eerste reden waar we suggereerden dat katten proberen een buitengeur te verdoezelen?

Niet precies.

Nogmaals, katten hebben zo’n krachtige en dynamische reukzin dat ze zeer zeker meerdere geuren op hetzelfde voorwerp kunnen onderscheiden. Terwijl onze veel zwakkere neuzen meestal goed zijn in het oppikken van één overheersende geur, kunnen onze gevoelige katten de fijne mix van uw zweet en de buitenwereld wel waarderen.

Reden 6: Het voelt veilig, kalmerend en geborgen

Het internet staat vol met katten die pronken met hun liefde voor dozen. Het is echt een legendarische liefde en katten vinden het heerlijk om in kartonnen dozen te liggen, erop te kauwen en gewoon wat rond te hangen.

Wat is een koffer of een rugzak anders dan gewoon een andere versie van een kartonnen doos? Tenminste, zo zien onze katten het waarschijnlijk.

We hebben het er al over gehad hoe katten koffers, rugzakken en bagage een goede, comfortabele plek vinden voor een nest, maar de liefde van een kat voor een doos gaat nog iets dieper dan dat. Er zijn veel gegevens verzameld over de impact van afgesloten ruimtes voor dieren en onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat wanneer katten een doos krijgen om zich in te verstoppen, ze een meetbare vermindering van stress hebben.

Uw kat hoeft niet echt te kruipen binnen de koffer of rugzak voor deze ervaring en de meeste bagage zal katten nog steeds de sensatie geven van ingepakt te zijn. Zoals ik reeds heb vermeld, zijn er verschillende studies die deze vermindering van stress ondersteunen.

Maar meer recente studies suggereren dat zelfs alleen al het vorm kan aantrekkelijk zijn voor katten en als gevolg daarvan dezelfde kalmerende effecten bieden. Dit verklaart niet alleen waarom katten dol zijn op rugzakken, koffers en bagage, maar ook op dingen als zitten op papier of laptops.

Voor een verrassende demonstratie hiervan, kijk eens naar deze kat die de vierkante vorm verkiest boven de minder georganiseerde optie. Hij is zeker niet de enige katachtige die dit doet en er zijn tientallen katten die dit doen over het hele internet!

Het is waarschijnlijk een mix van al deze redenen

De waarheid is, dat het waarschijnlijk een mix is van al deze redenen die de liefde van een kat voor koffers, rugzakken en bagage aanwakkeren.

Het is misschien niet zo bevredigend als plukken gewoon maar het gedrag van onze katachtige vrienden is gewoon te complex voor dat.

Toch begint het waarschijnlijk allemaal met een drang om territorium te verkennen. Of het nu de nieuwigheid van de koffer is of de geur van de rugzak die de initiële verkenning drijft, de territoriale instincten van uw kat zijn nog steeds het uitgangspunt.

Van daaruit worden katten voortgestuwd door alle andere redenen om van bagage te houden, zoals de bevredigende doosvorm, vertrouwde geuren, en gewoonweg comfort!

Het is waarschijnlijk geen verlatingsangst

Bij het onderzoeken van dit artikel ontdekte ik dat sommige mensen hebben gesuggereerd dat katten die graag op rugzakken of koffers zitten, eigenlijk tekenen van verlatingsangst kunnen vertonen.

Het idee is dat katten zich realiseren dat een koffer of rugzak betekent dat je op het punt staat te vertrekken en dat ze willen proberen je tegen te houden door geduldig op je reisspullen neer te ploffen.

Hoewel dat een schattig idee is, is het niet erg katachtig. Ook al worden katten vaak als anti-sociaal beschouwd, wat ze niet zijn, ze zijn niet helemaal zo sociaal is. Omdat zij als solitaire wezens zijn geëvolueerd, is dit niveau van communicatie en coördinatie niet echt iets waartoe de meeste katten in staat zijn.

Dat wil niet zeggen dat het helemaal onmogelijk is en verlatingsangst kan bij katten voorkomen, maar het is hoogst onwaarschijnlijk.

Moet je je ooit zorgen maken?

Tenzij je je rugzak in een gevaarlijke positie plaatst, kan ik geen reden bedenken om je zorgen te maken over de liefde van je kat voor alles wat met bagage te maken heeft.

Het grootste nadeel zal het verharen zijn, maar er zijn genoeg manieren om het verharen van je kat te verminderen en natuurlijk kun je altijd proberen je reisspullen buiten bereik te houden, maar hoe kun je er tegen om je kat een dutje te laten doen!

Zorg er alleen voor dat je niet per ongeluk je kat meeneemt!

Afsluitende gedachten

Zoals we hebben gezien bij veel ander katachtig gedrag, is er zelden maar één verklaring voor iets.

We weten dat onze katten complex zijn, maar soms vergeten we hoe complex ze werkelijk zijn, totdat we in een specifiek onderwerp duiken!

Simpel gezegd, katten ervaren de wereld heel anders dan wij, maar dat betekent niet dat we niet kunnen relateren! We moeten gewoon proberen de wereld door hun ogen te zien, en nog belangrijker hun neus, om echt een idee te krijgen van wat er aan de hand is!

Wat denk jij?

Welke reden verklaart het best de liefde van uw kat voor koffers, rugzakken, en bagage?