Waarom geeft mijn kat onverteerd voedsel op?

Huiskat braakt op gras

Het is nooit leuk om je kat onverteerd voedsel te zien (of te horen) opgooien. Het klinkt vies, en er is niets aangenaams aan het instappen in een vers overgebleven hoop vochtige brokjes. In dit artikel leert u de verschillen tussen braken en regurgitatie, de oorzaken van beide bij katten, behandeling en preventie, en enkele veelgestelde vragen.

Braken versus regurgitatie: welke zie ik?

Voordat je ingaat op wat je moet doen met je kat die onverteerd voedsel overgeeft, is het belangrijk om eerst het verschil te kennen tussen de twee soorten overgeven. Zie je braken of oprispingen?

Braken

Braken verdrijft de inhoud van de maag en van de vroege dunne darm. Braaksel bevat meestal een bepaalde hoeveelheid ten minste gedeeltelijk verteerd voedsel. Het gaat ook meestal gepaard met gal, een gele of groene vloeistof die deel uitmaakt van de spijsvertering in de dunne darm.

Wanneer katten braken, is het meestal een behoorlijk dramatische gebeurtenis. Ze zullen zich angstig of op scherp gedragen, soms hun lippen likken en dan naar de grond hangen. Hun maag zal beginnen samen te trekken in en uit, wat erg merkbaar is bij katten, vaak lijkend op een reeks spasmen voor het hele lichaam voordat ze kokhalzen en hun maaginhoud uitwerpen. Sommige katten vocaliseren ook en maken vreemde geluiden voorafgaand aan het braken.

Braken treedt op kort na het eten, of zelfs een paar uur later.

Lees ook: Katten braken: oorzaken, symptomen, & behandeling

Regurgitatie

Regurgitatie ziet er een beetje anders uit dan braken en is meestal minder dramatisch. Het gaat alleen echt om voedsel dat uit de mond, keelholte (keelgebied) en slokdarm wordt verdreven. Regurgitatie vindt altijd kort na het eten plaats en omvat een meer passieve uitdrijving van voedsel dat er zeer onverteerd uitziet, hoewel mogelijk bedekt met een beetje slijm.

Vergeleken met de spasmen en het drama van braken, gaat regurgitatie vaak gepaard met een beetje hoesten of kokhalzen, maar het lijkt anders alsof het voedsel er gewoon uit is gesprongen. De bolus van uitgestoten voedsel heeft vaak een cilindrische of buisachtige vorm.

Over het algemeen, als je ziet dat je kat onverteerd voedsel overgooit, zijn ze eigenlijk aan het oprispen, niet aan het braken.

Lees ook: Hoe kattenbraken op te ruimen in 5 eenvoudige stappen

Wat zijn de mogelijke oorzaken van het overgeven van onverteerd voedsel door mijn kat?

Kat eet droogvoer close-up.

Door het eetgedrag van uw kat nauwlettend te observeren, kunt u mogelijke onderliggende oorzaken van de frequente oprispingen van uw kat ontdekken.

Als uw kat onverteerd voedsel oprispt, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Enkele veel voorkomende redenen zijn:

 • Jouw kat eet te veel: Als uw kat te veel eet en de capaciteit van zijn maag overschrijdt, komt er extra voedsel in de slokdarm weer naar boven.
 • Uw kat eet te snel: Snel eten en voedsel slurpen leidt ook tot het opslokken van lucht. Overtollige lucht in de maag en slokdarm leidt er dan toe dat voedsel wordt verdreven.
 • Jouw kat is gestrest: Als een kat angstig of gestrest is, vooral vanwege de concurrentie om middelen met andere huisdieren in huis, leidt dit vaak tot snel eten en het afslachten van voedsel.
 • Jouw kat drinkt te veel water: Veel water dat voor of na het eten wordt geconsumeerd, vermindert het toegestane volume voedsel in de maag.
 • Ontsteking van de slokdarm: Oesofagitis remt de voorwaartse beweging van de slokdarm, waardoor voedsel naar beneden in de maag komt, wat leidt tot spasmen van de slokdarm. Maagzuur van terugkerend braken kan ironisch genoeg oesofagitis veroorzaken, wat ook leidt tot regurgitatie.
 • Erfelijke ziekten van de slokdarm: Sommige dieren worden geboren met erfelijke aandoeningen van motiliteit of beweging van de slokdarm, waardoor ze vatbaar zijn voor regurgitatie. Mega-oesofagus is de grootste, waarbij de slokdarm abnormaal verwijd raakt en de spieren niet goed kunnen functioneren.
 • Andere verworven ziekten van de slokdarm: Er zijn veel andere medische oorzaken van slokdarmaandoeningen. Deze omvatten trauma, ulceratie en metabole of endocriene / hormonale stoornissen. Megaesophagus kan zich ook ontwikkelen secundair aan een andere oorzaak, zoals een strictuur, vreemd voorwerp, een groei / tumor of neurologische ziekte die de spieren aantast.

Lees ook: Kat kauwt niet op haar eten en geeft over: wanneer maak je je zorgen?

Wanneer de dierenarts bellen

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige remedies om thuis te gebruiken om te helpen met veel voorkomende oorzaken van regurgitatie. Dit is vooral het geval als uw De kat geeft voedsel over vanwege voedsel-eetgedrag, stress of angst.

Over het algemeen, als regurgitatie meer dan twee of drie keer per maand optreedt en deze huismiddeltjes niet effectief zijn, kan er een onderliggende medische oorzaak zijn. Breng je kat naar de dierenarts om te kijken of dit het geval is.

Lees ook: Hoe vaak moet uw kat naar de dierenarts?

Behandeling voor regurgitatie bij katten

Dokter dierenarts houdt schattige kat Birmese kat vast

Wanneer er thuis veranderingen worden aangebracht en uw kat nog steeds vaak onverteerd voedsel overgeeft, is het tijd om de dierenarts te bezoeken.

Als u niet zeker weet of uw kat moet braken of oprispen, kunt u het beste beginnen met een veterinair onderzoek. Er zijn veel onderliggende medische oorzaken van zowel braken als regurgitatie en het is het beste om deze mogelijkheden uit te sluiten voordat u aanneemt dat een gedragsoorzaak de schuld is. Bekijk met uw dierenarts wat u bij uw kat ziet en bepaal de beste manier om verder te gaan.

Als uw kat vaak oprispt, kan uw dierenarts ervoor kiezen om met een röntgenfoto te controleren op mega-oesofagus of bewijs van een vreemd voorwerp. Megaesophagus kan niet worden genezen, maar kan worden beheerd afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Regurgitatie veroorzaakt door een strictuur, groei, vreemd voorwerp of chronische ontsteking kan de passage van een endoscoop door de slokdarm onder anesthesie vereisen om het probleem te bekijken. Kleine gezwellen of objecten kunnen door de scoop worden verwijderd, terwijl grotere een operatie kunnen vereisen.

Chronische ontsteking of ulceratie van de slokdarm wordt vaak aangepakt met medicijnen om maagzuur te verminderen en de weefsels van de slokdarm en maag te bedekken om te helpen bij genezing.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

Thuiszorg voor regurgitatie

slimme kattenvoeder

Het gebruik van slow feeders voor uw kat is een geweldige manier om regurgitatie te verminderen.

Als je zeker regurgitatie ziet en je ziet dat je kat onverteerd voedsel overgeeft als gevolg van een gedragsprobleem, zijn hier enkele thuisbenaderingen om je kat te helpen.

 • Vertraag het eettempo van je kat. De eenvoudigste methode is om voedsel naar de buitenranden van de kom te verplaatsen, zodat uw kat het voedsel niet in één keer kan neerleggen. Van slow feeder bowls en puzzelkommen is ook aangetoond dat ze helpen het optreden van regurgitatie te verminderen.
 • Voer kleinere maaltijden vaker. SGiet de dagelijkse hoeveelheid voedsel van uw kat in drie of vier maaltijden. Als u dit voedingsschema niet persoonlijk kunt doen, zijn geautomatiseerde feeders nuttig om voedsel op bepaalde tijden uit te delen.
 • Laat je kat jagen op voedsel. Katten zijn instinctieve jagers. Sommige katteneigenaren verbergen eigenlijk kleine hoeveelheden voedsel door het hele huis voor hun katten om te vinden. Dit is een leuke en stimulerende manier voor je kat om te eten. Bedek beide uiteinden van een wc-papierrol met tape en knip een klein gaatje in de zijkant. Zet verschillende brokjes erin en je kat zal een geweldige tijd hebben om de wc-papierrol te manipuleren om zijn eten eruit te krijgen!
 • Verminder stress met privétoegang tot voedsel. In meerdere huisdierhuishoudens waar voedselconcurrentie een probleem is, moet u uw kat een rustige, privéplek geven om te eten. Dit vermindert vaak uitzinnig eetgedrag.
 • Houd de voedsel- en voedertijden consistent. Het te vaak veranderen van het voedsel van uw kat en het voeren op inconsistente tijden leidt vaak tot maagklachten. Automatische feeders helpen de voertijden regelmatiger te maken als u niet thuis kunt zijn om het persoonlijk te doen. Nieuwe dieetveranderingen moeten worden overgezet naar meer dan 1-2 weken om het spijsverteringsstelsel van uw kat in staat te stellen zich aan te passen.

Lees ook: 5 redenen waarom puzzelvoeders goed zijn voor katten

Preventie van regurgitatie bij katten

Kattenpuzzel feeder

Uw kat een voedingsopstelling en -schema geven dat hem helpt te genieten van zijn eten, is een geweldige manier om regurgitatie in de eerste plaats te voorkomen.

Sommige van de thuistherapiestrategieën voor katten fungeren ook als preventie voor eenvoudige en zeldzame oorzaken van regurgitatie:

 • Verminder stress voor uw kat door hem een rustige, veilige plek te geven om van zijn eten te genieten.
 • Houd maaltijden kleiner maar frequenter om te helpen bij de spijsvertering en verzadiging.
 • Vertraag het eten door het voedsel rond de randen van een kom te verspreiden of gebruik een langzame voer/puzzelkom.

Lees ook: De 10 beste Cat Slow Feeders & Puzzel Feeders

Laatste gedachten

Regurgitatie is de term voor uw kat die onverteerd voedsel overgooit. Dit komt vaak voor bij katten, maar zou nog steeds slechts af en toe moeten gebeuren. In deze gevallen helpen sommige huismiddeltjes het voorkomen te verminderen. Regurgitatie die vaker dan een paar keer per maand voorkomt, rechtvaardigt verder investigatie van een dierenarts om een onderliggende medische oorzaak uit te sluiten.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat uw kat ziek kan zijn

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik me zorgen maken over het braken van mijn kat?

Iedereen braakt wel eens om de een of andere reden, katten incluis. Als je kat een keer overgeeft, maar er daarna goed uitziet en je ziet dit minstens een maand of langer niet meer terug, dan is er over het algemeen heel weinig om je zorgen over te maken.

Als uw kat echter meer dan twee keer per maand braakt, vooral wekelijks, is er bijna altijd een soort medische oorzaak verantwoordelijk die moet worden geëvalueerd. Andere zorgen zijn braken vergezeld van gewichtsverlies, lethargie of andere gedragsveranderingen, en wanneer de eetlust van uw kat ook is verminderd.

Wat is het verschil tussen braken en regurgitatie bij katten?

Braken is een actie van de maag, terwijl regurgitatie meer voorkomt met de slokdarm. Bij braken is er sprake van actieve spasmen/samentrekking van de maag. Braaksel heeft vaak tekenen van voedsel dat wordt verteerd en kan gepaard gaan met een groene, gele of bruine vloeistof die gal wordt genoemd.

Regurgitatie treedt vaak kort na het eten op en is een meer passieve gebeurtenis. Voedsel lijkt er meestal gewoon uit te komen zonder vocalisatie, spasmen of samentrekkingen van de buik. Voedsel behoudt meestal een cilindrische vorm en lijkt onverteerd. Soms kan het opgegooide voedsel wat slijm bevatten, maar gal is meestal afwezig.

Waarom is mijn kat aan het oprispen, maar gedraagt hij zich verder normaal?

Echte regurgitatie is niet noodzakelijkerwijs stressvol voor een kat omdat het meer passief optreedt zonder weeën en spasmen van de maag.

Braken wordt geassocieerd met onderliggende misselijkheid en een groot aantal ziekten die leiden tot een slecht gevoel. Regurgitatie daarentegen wordt niet geassocieerd met een gevoel van misselijkheid.

Braken draagt vaak bij aan een gevoel van lethargie vanwege elektrolytenverlies in gal. Omdat regurgitatie geen verlies van gal of significante elektrolyten met zich meebrengt, is lethargie zeldzaam.

Hoewel regurgitatie een kat misschien niet zo ziek maakt als bij braken, moet regurgitatie nog steeds door uw dierenarts worden onderzocht als het meer dan een of twee keer per maand voorkomt. Frequente regurgitatie veroorzaakt nog steeds een verlies van voedingsstoffen uit het voedsel dat niet wordt verteerd.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met het overgeven van voedsel?

Als uw kat onverteerd voedsel overgeeft, wat meer geassocieerd wordt met regurgitatie, zoek dan manieren om het eettempo van uw kat te vertragen. Spreid de maaltijden zodat elke maaltijd kleiner is. Als je kat voedsel opslokt, snel eet of gestrest is over voedselconcurrentie met huisgenoten, draagt dit allemaal bij aan het probleem.

Als uw kat voedsel blijft oprispen ondanks enkele elementaire preventieve maatregelen thuis, of als u denkt dat uw kat in plaats daarvan braakt, breng uw kat dan naar een dierenarts om de onderliggende oorzaken te vinden, zodat de beste therapie voor uw kat kan worden gebruikt.