Waarom eten katten gras?

Graast uw kat op het gazon? Merk je dat je je afvraagt, waarom eten katten gras? Sommige mensen denken dat katten alleen gras eten als ze maagklachten hebben. Maar er is geen enkele reden waarom katten soms hun dieet willen aanvullen door gras te eten.

Over het algemeen zou uw kat die gras eet geen probleem moeten zijn, tenzij u herbiciden, niet-organische meststoffen of ongediertebestrijdingsproducten op uw gazon gebruikt. Als u ziet dat uw kat veel gras eet en daarna vaak braakt, is het belangrijk om hulp te zoeken bij uw dierenarts.

Belangrijkste redenen waarom katten gras eten

langharige grijze kat die op het gazon zit met de tong naar buiten - waarom eten katten gras?

Is gras slecht voor katten? Niet per se! Katten eten soms gras voor gezondheidsvoordelen of omdat ze van de smaak en textuur houden. De meest voorkomende redenen waarom katten gras eten zijn:

  • Verdrijven van darmparasieten
  • Verhoging van het vitaminegehalte
  • Als laxeermiddel om de spijsvertering te verbeteren
  • Braken opwekken
  • Helpen bij het verlichten van angst of stress

Dit is wat u moet weten over elk van deze:

Verdrijven van darmparasieten

Onderzoekers hebben onlangs getheoretiseerd dat katten gras eten op basis van een instinct om darmparasieten te verdrijven. Net als chimpansees en andere wilde dieren, gebruikten de wilde voorouders van je kat gras om parasieten te verdrijven die vaak zijn opgelopen door het eten van rauw vlees. Gras verhoogt de spieractiviteit in het spijsverteringskanaal. Tegenwoordig hebben huiskatten meestal geen darmparasieten (tenzij ze een beetje buiten jagen!) — maar het instinct om gras te eten blijft.

Verhoging van het vitaminegehalte

Gras is rijk aan vitamines en sporenvoedingsstoffen. Uw kat eet misschien gras om zijn vitaminegehalte te verhogen. Gras bevat voedingsstoffen zoals foliumzuur, die kunnen helpen zuurstof door de bloedbaan te verplaatsen. Gras is ook rijk aan vitamine A, C en E, ijzer, magnesium, calcium en aminozuren, waardoor het een voedingsrijk voedingssupplement voor uw kat is.

Als laxeermiddel om de spijsvertering te verbeteren

Soms hebben katten een beetje hulp nodig om hun spijsvertering te verplaatsen. Wanneer katten jagen en kleine dieren zoals muizen en vogels eten, kunnen de kleine botten, vacht of veren worden gegeten, maar zullen ze niet gemakkelijk door hun spijsverteringskanaal gaan. Gras werkt als een laxeermiddel om dit onverteerbare materiaal door het spijsverteringskanaal te verplaatsen.

Braken opwekken

Omdat katten de enzymen missen om gras af te breken, kunnen ze gras eten om braken op te wekken. In het geval van ernstige indigestie, zal dit hen helpen om vacht en veren op te ruimen die niet kunnen worden verteerd. Het zien van uw kat die gras eet, kan een teken zijn dat uw kat spijsverteringsproblemen heeft die verder onderzoek door de dierenarts moeten worden uitgevoerd.

Verlichten van angst of stress

Soms eten of kauwen angstige katten gras om hun zenuwen te kalmeren. Als u merkt dat uw kat overmatig op gras kauwt, controleer dan of hij andere tekenen van stress vertoont, zoals agressief gedrag of terugtrekking. Neem dan contact op met uw dierenarts om te zien hoe u de angst van uw huisdier kunt helpen.

Is het normaal dat katten gras eten?

Ja, het is normaal dat katten gras eten. Het eten van gras en groene planten is gebruikelijk voor katten. De meeste huisdierouders die hun katten naar buiten laten gaan, zullen melden dat hun kat op zijn minst af en toe gras eet. Zolang het niet overdreven is, is er geen reden tot bezorgdheid over katten en gras. Maar als u uw gazon behandelt met herbiciden, niet-organische meststof of ongediertebestrijdingsproducten die niet als huisdierveilig worden beschouwd, wilt u voorkomen dat uw kat behandeld gras eet.

Wat te doen als uw kat te veel gras eet

Als het gras eten overmatig wordt en uw kat vaak braakt, kan dit wijzen op problemen met het spijsverteringsstelsel. Neem contact op met uw dierenarts voor hulp.

Als uw kat een graseter is, kunt u enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Zoals eerder vermeld, moet u ervoor zorgen dat u geen herbiciden of producten op uw gazon gebruikt die niet als huisdierveilig worden beschouwd. Verwijder alle planten uit je tuin die giftig zijn voor katten.

Het beste idee? Kweek kattengras binnenshuis voor je kat! Met kattengras kun je er zeker van zijn dat het veilig is om te eten. Kattengraszaden zijn verkrijgbaar bij de meeste dierenwinkels. Veel kattengraszaadpakketten bevatten een mix van tarwe, haver, gerst en roggezaden. Je kunt ook tarwegras, havergras, gerstgras en raaigras individueel kweken.

Vertrouw op de instincten van je kat

Dus, waarom eten katten gras? Hoewel het vreemd gedrag lijkt, is het eten van gras normaal en over het algemeen veilig voor katten. Van een betere spijsvertering tot het stimuleren van vitamines, katten hebben een natuurlijk instinct van hoe ze hun health. Als ze naar buiten gaan, gaat het vaak om gras. Om de gezondheid van uw kat te ondersteunen, moet u hem een regelmatig, voedzaam dieet geven. Feeder-Robot, een automatische voerbak voor huisdieren, kan uw kat helpen gezonde eetgewoonten te behouden. Bovendien kan het toevoegen van de Litter-Robot – de hoogst gewaardeerde WiFi-enabled, zelfreinigende kattenbak – u helpen de afvalgewoonten van uw kat te controleren en op de hoogte te zijn van spijsverteringsproblemen.

Eten alleen zieke katten gras?

Nee. Sommige katten eten gras omdat het een basisinstinct is om dit te doen, of ze houden van de smaak.

Kunnen katten gras verteren?

Katten missen het enzym dat nodig is om gras te verteren. Dat is de reden waarom ze soms braken na het eten, of waarom gras een laxerend effect kan hebben.

Eten katten gras als ze wormen hebben?

Soms, ja, katten eten gras om zich te ontdoen van wormen en andere parasieten.

Eten katten gras om over te geven?

In het geval van indigestie zullen sommige katten gras eten om haar of veren in hun spijsverteringsstelsel op te gooien.