Urineweginfectie bij katten

Urineweginfectie bij katten Functie

Als uw kat buiten de kattenbak urineert, zich inspant om te plassen, vaak urineert, jogt tijdens het urineren of bloed in de urine heeft, kan dit betekenen dat hij of zij een urineweginfectie heeft. Urineweginfecties zijn extreem pijnlijk en ze kunnen zich snel ontwikkelen.

Vooral bij mannelijke katten kunnen urineweginfecties ook leiden tot urineblokkades, die erg gevaarlijk zijn.

Lees verder om meer te weten te komen over urineweginfecties bij katten.

Snel overzicht: Urineweginfecties bij katten

tekstgrootte
Andere namen:UTI
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Urineren buiten de kattenbak, vaker plassen dan normaal, overspannen om kleine hoeveelheden te plassen/plassen, vocaliseren bij het plassen, bloed in de urine, overmatige verzorging van de lies/genitale zone.
medische dossiers
Diagnose: Urineonderzoek, urinekweek en antibioticagevoeligheid, echografie, bloedonderzoek en ook in meer gevorderde gevallen, röntgenfoto’s als blaasstenen ook worden vermoed.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibiotica, pijnmedicatie.
thuis
Huismiddeltjes:Geen. Cranberry- en vitamine C-supplementen zullen waarschijnlijk een urineweginfectie waarschijnlijk niet stoppen. Bewijs voor het helpen bij het voorkomen van terugkerende infecties is variabel.

Wat is een urineweginfectie?

Een urineweginfectie (UTI) kan elk deel van de urinewegen beïnvloeden, inclusief de nieren, urineleiders en blaas, hoewel het meestal verwijst naar een infectie in de blaas. Katten krijgen urineweginfecties wanneer bacteriën (of, in zeldzame gevallen, schimmels) de blaas koloniseren.

Blaasontstekingen passen in de brede categorie katachtige lagere urinewegaandoeningen (FLUTD). Andere veel voorkomende manifestaties van FLUTD zijn urolithiasis (urinestenen), kristalluria (microscopische kristallen in de urine), urethrale obstructie en feline idiopathische cystitis (FIC).

Katten met diabetes mellitus en hyperthyreoïdiemare met een verhoogd risico op het ontwikkelen van FLUTD.

Wat zijn de oorzaken urineweginfecties bij katten?

Infectie kan optreden wanneer bacteriën de blaas binnendringen via de urethra, de buis die urine uit de blaas buiten het lichaam transporteert.

Urineweginfecties komen vaker voor bij oudere katten, vrouwelijke katten en katten met diabetes, maar elke kat kan een urineweginfectie ontwikkelen. Urineweginfecties kunnen ook cystitis veroorzaken, wat een ontsteking van de blaas is.

Sommige katten die blaasontstekingen ontwikkelen hebben ook nierstenen of blaasstenen. Ook wel urolieten genoemd, blaasstenen vormen zich uit mineralen in de urine. Urolieten zijn stevig en voelen vaak aan als zand of kleine kiezels, hoewel sommige tot een centimeter of meer in diameter kunnen groeien.

Blaasstenen kunnen veel ontstekingen en schade aan de gehele urinewegen veroorzaken. Zowel blaasstenen als kristallen in de urine kunnen leiden tot een urethrale obstructie, gewoonlijk aangeduid als een urineblokkade.

Bij een gedeeltelijke urineverstopping kan de kat mogelijk slechts kleine hoeveelheden plassen. Een volledige urineblokkade treedt op wanneer urine helemaal niet door de urethra kan gaan. Omdat de urine niet door de urethra kan, blijft deze in de blaas, die pijnlijk uitzet. Wanneer het niet meer kan uitzetten, kunnen de nieren geen urine meer verwerken, wat leidt tot een opeenhoping van gifstoffen in het bloed.

Dit is een uiterst gevaarlijk medisch noodgeval. Zonder snelle behandeling kan een geblokkeerde kat sterven. Mannelijke katten lopen een hoger risico op een urineblokkade omdat hun urethra zowel langer als smaller is dan de urethra van een vrouwelijke kat.

Tekenen &symptomen van urineweginfecties bij katten

Katten hebben de neiging om hun ziekten te verbergen, maar als u goed let op de kattenbakgewoonten van uw kat, kunnen sommige symptomen van urineweginfecties bij katten worden onthuld, waaronder:

  • Urineren buiten de kattenbak
  • Frequent urineren
  • Overbelasting om kleine hoeveelheden te plassen/plassen
  • Proberen te plassen maar geen urine produceren
  • Pijnlijk urineren (huilen/vocaliseren bij het plassen)
  • Bloed in de urine
  • Sterk ruikende urine
  • Overgrooming van genitale gebied

Diagnose van een urineweginfectie

Hoeveel kattenbakken moet je per kattenkompres hebbened

Als u symptomen van urineweginfectie bij katten opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk veterinaire zorg te zoeken. Als je zelf ooit een urineweginfectie hebt gehad, weet je hoe pijnlijk het kan zijn.

U wilt ook niet toestaan dat een urinewegprobleem onbehandeld blijft. Urineweginfecties kunnen snel vorderen, waardoor de gezondheid van uw kat – en in het geval van een urineblokkade, zijn leven – in gevaar komt.

Dit is wat er zal gebeuren als u de dierenarts bezoekt

Als een urineweginfectie bij uw kat wordt vermoed, zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en ook een urinemonster verzamelen om een urineonderzoek uit te voeren (uitgebreide testen van de urine).

Meestal steekt uw dierenarts een steriele naald door de huid en in de blaas om urine te verzamelen (dit wordt een cystocentese genoemd). Dit is de beste manier om een monster te krijgen zonder het risico te lopen op bacteriële besmetting van buitenaf die de interpretatie van de resultaten van de urineanalyse zou kunnen bemoeilijken.

Voor katten die dit niet tolereren, is een andere optie om uw kat in een kooi te plaatsen met een schone kattenbak gevuld met een speciaal niet-absorberend nest en te wachten tot hij plast.

Afhankelijk van de symptomen van uw kat, kan de dierenarts in plaats daarvan een steriele urinekatheter (een zeer dunne, lange buis) door de urethra inbrengen om urine te verzamelen. Het is niet verwonderlijk dat dit zware sedatie vereist en meestal alleen wordt gedaan als uw kat om een andere reden wordt verdoofd.

Zodra de urine is verzameld, zal de dierenarts er tests op uitvoeren, inclusief het bekijken onder een microscoop om te zoeken naar bacteriën en / of kristallen. Als alternatief kan de dierenarts het urinemonster naar een laboratorium sturen voor testen.

Een kweek- en gevoeligheidstest kan onthullen of bacteriën aanwezig zijn en ook de dierenarts precies vertellen welk type bacterie het is en welk antibioticum het meest waarschijnlijk succesvol is in de behandeling ervan. Dit is belangrijk omdat verschillende bacteriën reageren op verschillende antibiotica.

Als de dierenarts vermoedt dat uw kat blaasstenen heeft, kunnen röntgenfoto’s worden aanbevolen om hun aanwezigheid te bevestigen. Afhankelijk van de symptomen die uw kat vertoont, kan de dierenarts ook bloedonderzoek aanbevelen.

Behandeling omvat meestal antibiotica en pijnverlichting

dierenarts gebruikt een spuit om urine uit de blaas van de kat af te voeren

Uw dierenarts kan een katheter en spuit gebruiken om urine uit de blaas van uw kat te halen.

Behandeling voor een urineweginfectie bij katten is over het algemeen een antibioticum en mogelijk ontstekingsremmende medicijnen en / of pijnstillers. Welk antibioticum precies wordt gebruikt voor urineweginfecties bij katten hangt af van het type bacteriën dat aanwezig is.

Aangezien een urinekweek- en gevoeligheidstest enkele dagen duurt, kan uw dierenarts ervoor kiezen om uw kat te starten met een antibioticum dat effectief is tegen de meest voorkomende bacteriën die worden gezien bij urineweginfecties. Als de urinecultuur laat zien dat de bacteriën niet gevoelig zijn voor dat antibioticum, kan uw dierenarts het antibioticum van uw kat veranderen als er geen goede reactie op de behandeling is geweest.

Kattenvoer /dieet gerelateerd aan urineweginfecties

Als uw kat terugkerende urineweginfecties ontwikkelt of als hij of zij ook wordt gediagnosticeerd met blaasstenen of kristallen, kan uw dierenarts een dieetwijziging aanbevelen en het verhogen van de hoeveelheid water die uw kat drinkt.

Kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen pakt het probleem op verschillende manieren aan.

Er zijn geen diëten die urineweginfecties behandelen of voorkomen, maar uw dierenarts kan een dieet aanbevelen dat gericht is op de gezondheid van de urinewegen op basis van andere bevindingen over het urineonderzoek. Therapeutische urinediëten zijn beperkt in bepaalde mineralen om de ontwikkeling van stenen en kristallen te voorkomen. Deze diëten pakken ook de gezondheid van de urinewegen aan door de urine-pH van uw kat aan te passen om kristal- en steenvorming te helpen voorkomen of omkeren.

Het juiste dieet hangt af van het type urinewegaandoening dat uw kat heeft.

Hoewel ze ook kunnen helpen om episodes van blaasontsteking te voorkomen, richten de meeste diëten zich op blaasstenen en kristallen.

De meest voorkomende soorten blaasstenen en kristallen bij katten zijn calciumoxalaat en struviet. Deze kristallen kunnen worden geïdentificeerd aan hun vorm wanneer ze onder een microscoop worden bekeken. Het type blaasstenen dat aanwezig is, kan alleen worden geïdentificeerd door het na verwijdering naar een diagnostisch laboratorium te sturen.

Gelukkig zijn veel diëten nu geformuleerd om zowel struviet- als calciumoxalaatkristallen te voorkomen, dus het is veel gemakkelijker dan vroeger om op de juiste manier te behandelen. Als blaasstenen aanwezig zijn, moeten ze meestal operatief worden verwijderd om een verstopping, chronische infecties of ongemak te voorkomen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

Waar haal je het juiste kattenvoer voor urinewegen vandaan? Tract Gezondheid?

Het juiste dieet en voldoende vochtinname zullen helpen om ervoor te zorgen dat uw kat niet opnieuw een urineweginfectie ontwikkelt.

Therapeutisch kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen is verkrijgbaar met een recept, hetzij via uw dierenarts of online gekocht. Als u liever geen receptvoeding geeft, maken veel bedrijven nu vrij verkrijgbare diëten voor de gezondheid van de urinewegen. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat u het dieet van uw kat verandert.

Als uw kat eerder een plantaardig of vochtarm dieet at, kan het overschakelen naar een soortgeschikt dieet alles zijn wat hij of zij nodig heeft.

Het is ook mogelijk om zelfgemaakt kattenvoer te gebruiken voor urinewegproblemen.

Werk altijd samen met een dierenarts of een veterinaire voedingsdeskundige bij het voeren van zelfgemaakt kattenvoer, vooral een die bedoeld is om specifieke gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties en blaasstenen aan te pakken.

Lees ook: 6 heerlijke zelfgemaakte recepten voor kattenvoer

Hoe zit het met traktaties?

Bij het voeren van een therapeutisch dieet voor de gezondheid van kattenurinoirs, is het belangrijk om af te zien van het geven van ander voedsel, inclusief kattentraktaties. Sommige fabrikanten bieden echter specifieke traktaties die zijn geformuleerd voor de gezondheid van de urinewegen. Neem contact op met uw dierenarts voordat u traktaties gebruikt om er zeker van te zijn dat ze compatibel zijn met de toestand van uw kat.

Ongeacht wat u uw kat te eten geeft, hydratatie is essentieel.

Naast het voeren van een geschikt kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen, raden dierenartsen ook aan om de waterinname van uw kat te verhogen. Verhoogde waterinname leidt tot meer verdunde urine en frequenter urineren, wat de ontwikkeling van kristallen en urineweginfecties kan afweren.

Meer water drinken is ook beter voor de algehele gezondheid van uw kat, vooral om nierfalen te helpen voorkomen.

De meeste katten drinken niet genoeg water. Om de waterinname te verhogen, geeft u uw kat nat kattenvoer in plaats van droog kattenvoer en biedt u toegang tot vers, koel water. Fonteinen voor huisdieren kunnen katten ook verleiden om meer water te drinken.

Lees ook: De 5 beste kattenwaterfonteinen

Hoe zit het met huismiddeltjes voor urineweginfectie bij katten?

Veel katteneigenaren stressen over de kosten van het zoeken naar een veterinaire behandeling wanneer hun kat ziek is. U kunt in de verleiding komen om te zoeken naar “huismiddeltjes voor urineweginfecties bij katten” en wilt proberen de urineweginfectie van uw kat thuis te behandelen.

Dat is geen goed idee.

Er zijn geen huismiddeltjes die een bacteriële urineweginfectie kunnen oplossen of een ernstige urinewegverstopping kunnen aanpakken. Behandeling en herstel van urineweginfecties bij katten zal gemakkelijker (en waarschijnlijk minder duur) zijn als u vroeg hulp zoekt.

Veelgestelde vragen

Waarom gaat mijn kat om de paar minuten naar de kattenbak?

Katten met urineweginfecties of andere vormen van urinewegaandoeningen brengen veel tijd door met het in- en uitstappen van de kattenbak. Het lijkt misschien alsof je kat verstopt is, maar als je goed kijkt, zul je merken dat er niet veel vocht in de doos zit.

Frequente uitstapjes naar de kattenbak geven aan dat uw kat verlichting nodig heeft. Als je kat blijft proberen te plassen, maar er maar een beetje uitkomt, is dat een zeker teken dat er iets mis is. Breng hem of haar zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Als uw kat naar de kattenbak blijft gaan, maar er gebeurt helemaal niets, kan hij of zij te maken hebben met een volledige urethrale blokkade. Zoek in dit geval onmiddellijk dringende veterinaire zorg. Slechts een paar uur aarzeling kan fataal zijn.

Wat moet ik doen als mijn kat al 2 dagen niet heeft geplast?

Ga direct naar de dierenarts. Stap van je computer af, pak de drager in, stap in de auto en ga.

Een kat die 24 uur niet heeft geplast, loopt het risico ernstig ziek te worden. Op dat moment zijn gifstoffen in de blaas in de rest van het lichaam gaan sijpelen. Tegen 48 uur circuleren die gifstoffen al lang, de blaas is ondraaglijk vol en de dood is een zeer reële mogelijkheid.

Waarom ligt mijn kat in de kattenbak?

Als uw kat de laatste tijd veel in de kattenbak heeft gelegen, kan dit wijzen op stress of ziekte, maar het is niet altijd een teken van urinewegproblemen. Naast het liggen in de kattenbak, zullen katten met UTI’s of andere urinewegproblemen zich inspannen, aan hun geslachtsdelen likken, zich verstoppen, miauwen in de doos en er rusteloos uitzien.

Als uw kat in de kattenbak ligt en ook dit gedrag vertoont, is de kans groot dat een urineweginfectie of ander urinewegprobleem de schuld is.

Bij katten met urinewegproblemen lijkt dit gedrag het gevolg te zijn van een mix van stress en misschien de noodzaak om in de doos te blijven voor het geval er iets verandert. Stel je voor dat je het gevoel hebt dat je uren moest plassen, maar niet alles eruit kon krijgen – wouldn’t je verblijf in de buurt van het toilet?

Waarom zit er bloed in de urine van mijn kat?

Bloederige urine is een teken van ontsteking of infectie. Als u bloed in de urine van uw kat opmerkt, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Wat als mijn kat niet plast maar zich normaal gedraagt?

Urinewegproblemen komen meestal met gedragsveranderingen, maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Als je kat niet kan plassen, maar nog steeds normaal eet, slaapt en speelt, ben je een van de gelukkigen. Je merkte het probleem al op voordat het uit de hand liep.

Maar zelfs zonder andere tekenen van ziekte loopt een kat die niet plast het risico op ernstige gevolgen voor de gezondheid. Breng uw kat zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Zijn zwakke benen een kattenmiuti-symptoom?

Urineweginfecties en andere vormen van urinewegaandoeningen zullen de benen van uw kat niet verlammen of verzwakken. Sommige katten kunnen echter een vreemde gang aannemen of hun lichaam anders vasthouden vanwege de pijn van FLUTD.

Als de ziekte een dag of langer onbehandeld blijft, kan uw kat zich extreem vermoeid voelen en mogelijk niet normaal kunnen lopen.

Hoe kan ik mijn kat helpen plassen?

Uw kat naar een dierenarts brengen is de meest betrouwbare manier om uw kat te laten ontstoppen en weer te kunnen plassen. Dierenartsen hebben de tools en knowhow om de blokkade fysiek op te ruimen en uw kat weer op het pad naar herstel te krijgen.

Een eenvoudige procedure kan het leven van uw kat redden. Al het andere is een gevaarlijke verspilling van tijd.