Tandresorptie bij katten: tekenen, oorzaken en behandeling (Antwoord van de dierenarts)

Iedereen die een kat heeft gehad, heeft het gevreesde tandziektegesprek gehad met zijn dierenarts. En het zou geen verrassing moeten zijn voor katteneigenaren dat katten een soort tandziekte hebben die bijzonder pijnlijk en problematisch is. Om een reden die zelfs wetenschappers niet kunnen verklaren, zijn katten ook vatbaar voor een andere vorm van tandbederf die tandresorptie wordt genoemd.

Dit artikel bespreekt tandresorptie, wat u eraan kunt doen en hoe een veterinaire tandheelkundige procedure kan helpen.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Wat is tandresorptie?

Tandresorptie is een vorm van tandziekte. Tandsteen, tandplak, gingivitis en parodontitis komen allemaal voor bij katten, net als bij mensen en zijn allemaal soorten tandziekten, net als tandresorptie.

Tandresorptie begint met het verlies van de architectuur die de tand in het kaakbot houdt en de afbraak van het oppervlak van de tandwortel zelf. Naarmate het vordert, worden de harde materialen waaruit een tand bestaat verzacht en vervangen door weefsel dat meer op littekenweefsel lijkt dan op een tand.

Het eindigt met de tand zelf die bijna oplost, zodat de voorheen harde tand zachter wordt en het omliggende tandvlees ontstoken en pijnlijk wordt. De tand kan zo los en zacht worden dat hij structureel nauwelijks meer op een tand lijkt.

het aanbrengen van ontstekingsremmende gel op het tandvlees van de kat
Image Credit: Yaya Photos, Shutterstock

kattenpootverdeler

Wat zijn de tekenen van tandresorptie?

Het is gebruikelijk dat een kat tandresorptie heeft zonder dat iemand het lange tijd weet. Het is moeilijk om katten te identificeren die niet graag hun mond openen. Bovendien kunnen de tekenen van tandresorptie enorm variëren. Een tand kan er van buitenaf volkomen normaal uitzien en pas nadat professionele tandheelkundige hulpmiddelen en röntgenfoto’s zijn onderzocht, zal de volledige omvang van de ziekte duidelijk worden.

De kiezen – de wangtanden – zijn meestal de eerste die ziek zijn. Ze zijn echter bijzonder moeilijk te zien omdat ze zo ver naar achteren in de mond zitten. Omdat de tand meestal opnieuw wordt geabsorbeerd onder het tandvlees, bij de wortel, kunt u mogelijk zien dat de gingiva – het tandvlees – felrood en ontstoken wordt als ze reageren op het verlies van de tand eronder.

In de eindstadia van de ziekte, als het erg genoeg wordt, kunnen katten stoppen met eten, beginnen te kwijlen of poten aan hun mond vanwege de pijn.

3 kat face divider

Wat zijn de oorzaken van tandresorptie?

De oorzaken van tandresorptie kunnen verband houden met tandaandoeningen of abnormale monden. Maar bij katten kan het ook schijnbaar spontaan gebeuren.

De volgende zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van tandresorptie bij katten:

  • Idiopathisch (zonder oorzaak – of een bekende oorzaak)
  • Druk op de tand (vaak van omliggende tanden die te dichtbij of ook ontstoken zijn)
  • Ontsteking (vaak veroorzaakt door tandvleesontsteking-gingivitis)
  • Tandbeweging of instabiliteit
Kattenmondcontrole door dierenarts
Image Credit: mojahata, Shutterstock

3 kattenverdelers

Hoe zorg ik voor een kat met tandresorptie?

Een kat met tandresorptie moet een volledig gebit hebben. Je kunt een tand die geresorbeerd wordt niet repareren; Het is te laat. De tand zal alleen maar erger worden totdat deze wordt verwijderd.

Je kunt tandziekte niet thuis oplossen. Het enige wat je kunt proberen te doen is het te voorkomen of mogelijk de voortgang ervan te vertragen. Zowat elke kat zal een vorm van tandziekte in zijn leven hebben, en het vertragen of uitstellen van het begin is het enige dat we thuis kunnen doen.

Hier zijn enkele dingen om te doen om het te vertragen:

Al deze dingen helpen het begin van tandheelkundige aandoeningen te vertragen. Maar als je deze dingen doet en je dierenarts zegt nog steeds dat je kat een tandresorptie heeft, voel je dan niet slecht. Soms kun je alles perfect doen, en snappen ze het nog steeds. Breng uw kat elk jaar naar de dierenarts voor een tandonderzoek.

3 kat face divider

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat gebeurt er tijdens een gebitsonderzoek bij de dierenarts?

Tijdens een tandheelkundig onderzoek wordt een kat onder narcose geplaatst. Zodat de dierenarts veilig en grondig zieke tanden kan onderzoeken, reinigen en eventueel extraheren.

Elke tand wordt visueel onderzocht en met tandheelkundige hulpmiddelen die onder de tandvleesrand verkennen. Van sommige of alle tanden worden röntgenfoto’s gemaakt, zodat de wortels onder het tandvlees kunnen worden onderzocht en beoordeeld.

Tandplak en tandsteen worden afgeschaald – afgeschraapt met speciaal tandheelkundig gereedschap. Het tandsteen en de plaque die zichtbaar is, worden afgeschaald en de plaque die onder de tandvleesrand sluipt, waardoor gingivitis ontstaat, wordt ook weggeschraapt. De teeZe worden vervolgens gepolijst met een speciale katveilige tandlak en tanden die moeten worden verwijderd, worden geëxtraheerd. Ze worden uit de wortel getrokken, zodat de rotte wortel niet in de kaak blijft zitten en verdere infectie veroorzaakt.

De kat wordt dan gewekt uit de narcose en zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze goed wakker worden en geen pijn of complicaties hebben.

dierenarts controleert kattentanden
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Hoe bereid ik me voor op een tandheelkundig onderzoek?

Voer uw kat ’s ochtends niet. Meestal zal de dierenarts u vertellen wanneer u moet stoppen met het voeren van uw kat. Als ze ’s ochtends eten, kunnen ze mogelijk niet onder narcose gaan voor hun tandheelkundig onderzoek.

De dierenarts kan u vragen om hun water op een bepaald moment in de ochtend weg te nemen. Maar volg hun aanwijzingen op, want ze willen misschien dat je kat kan drinken als hij het nodig heeft.

Breng ze ’s ochtends naar de dierenarts op het moment van uw drop-off afspraak. Zorg ervoor dat ze in een veilige draagkooi zitten die comfortabel en schoon is en niet uit elkaar valt als je hem oppakt.

Hoe verzorg ik mijn kat na een gebitsonderzoek?

Wanneer tanden worden verwijderd, kunnen kleine hechtingen op hun plaats worden gezet. En hun mond kan pijnlijk zijn van de procedure. Het kan nodig zijn om ze daarna zacht natvoer te geven. Maar als ze net hun tanden hebben laten reinigen, vermijd ze dan misschien om ze te voeren. Vraag het uw dierenarts, vooral als uw kat een kieskeurige eter is.

En uw kat kan naar huis gaan met pijnstillende medicatie. Zorg ervoor dat u de pijnmedicatie geeft volgens de timing die door de dierenarts is voorgeschreven. Pijnlijke monden genezen langzamer. Een kat die zich druk maakt over zijn pijnlijke mond, veroorzaakt meer schade. Geef andere medicijnen voorgeschreven door uw dierenarts.

Houd ze daarna minstens drie dagen zorgvuldig in de gaten. Houd ze binnenshuis opgesloten, waar je ze in de gaten kunt houden en ze gemakkelijk kunt vangen als dat nodig is. Houd in de gaten hoeveel ze eten en drinken.

Let op de volgende complicaties:

kattenpootverdeler

Conclusie

Tandresorptie is een van de vele verschillende soorten tandziekten die onze huiskatten teisteren. Het voorkomen van tandziekten kan nuttig zijn, maar het is geen garantie dat uw kat geen geresorbeerde tanden zal hebben. Het garandeert niet dat uw kat geen tandheelkundig onderzoek nodig heeft.

Het krijgen van een tandheelkundig onderzoek om geresorbeerde tanden te repareren kan eng en stressvol zijn, maar het is minder eng en stressvol dan het hebben van een kat die plotseling weigert te eten of te drinken vanwege zijn pijnlijke mond. Het bieden van de beste tandheelkundige zorg voor uw kat zal hen helpen om hun voedsel lang in hun gelukkige leven weg te knijpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Yaya Photos, Shutterstock