Wat te Doen bij Reverse Sneezing Kat?

Reverse Sneezing, ook wel omgekeerd niezen genoemd, is een fenomeen waarbij katten plotseling geforceerde inademingsbewegingen maken door de neus, wat een snurkend geluid veroorzaakt. Het komt vaak voor bij kortsnuitige honden, maar ook katten kunnen hier last van hebben. Reverse Sneezing wordt meestal veroorzaakt door irritatie van het slijmvlies in de keelholte. Symptomen van reverse sneezing bij katten zijn onder andere een rochelend of snurkend geluid. De aanvallen duren meestal enkele seconden, maar kunnen soms langer duren en meerdere keren per dag voorkomen. Het is belangrijk om de oorzaak van de reverse sneezing te achterhalen en de kat te helpen bij het verlichten van de symptomen.

Belangrijkste Punten:

 • Reverse Sneezing is een fenomeen waarbij katten geforceerde inademingsbewegingen maken door de neus.
 • Het wordt meestal veroorzaakt door irritatie van het slijmvlies in de keelholte.
 • Symptomen zijn onder andere een rochelend of snurkend geluid.
 • De aanvallen duren meestal enkele seconden, maar kunnen langer duren en vaker voorkomen.
 • Het is belangrijk om de oorzaak van de reverse sneezing te achterhalen en passende maatregelen te nemen.

Wat is Reverse Sneezing bij Katten?

Reverse Sneezing bij katten is een plotseling optredend fenomeen waarbij katten geforceerd inademen door de neus, resulterend in een snurkend geluid. Het lijkt op niezen, maar de inademing gaat snel in plaats van uitademen.

Reverse Sneezing wordt meestal veroorzaakt door irritatie van het slijmvlies in de keelholte. Katten met reverse sneezing kunnen symptomen ervaren zoals een rochelend of snurkend geluid, gepaard met lichte ademnood en opwinding. Deze aanvallen kunnen optreden na activiteiten zoals eten, drinken, rennen of trekken aan de riem. Hoewel reverse sneezing meestal niet levensbedreigend is, kan het ongemak veroorzaken bij katten, daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en passende maatregelen te nemen.

Oorzaken van Reverse Sneezing bij Katten

Reverse sneezing bij katten kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een van de meest voorkomende oorzaken is irritatie van het slijmvlies in de keelholte, bijvoorbeeld door een prikkelende stof zoals stuifmeel, rook of parfum. Dit kan leiden tot aanvallen van reverse sneezing. Daarnaast kunnen allergieën ook een rol spelen bij reverse sneezing bij katten. Allergische reacties kunnen veroorzaakt worden door voedsel, pollen, huisstofmijt en andere omgevingsallergenen.

Andere mogelijke oorzaken van reverse sneezing bij katten zijn een grassprietje of ander vreemd voorwerp dat vast komt te zitten in de neus en irritatie veroorzaakt. Ook kan een ontstoken kies of tand problemen geven in de keelholte en reverse sneezing veroorzaken. Daarnaast kan reverse sneezing ook optreden als reactie op een neusenting tegen kennelhoest.

Om de oorzaken van reverse sneezing bij katten te achterhalen, is het belangrijk om de aanvallen te observeren en eventuele andere symptomen op te merken. Frequente aanvallen, langdurige aanvallen of aanvallen in combinatie met andere symptomen kunnen wijzen op een onderliggende oorzaak die medische aandacht vereist.

Als je kat regelmatig last heeft van reverse sneezing, kan het verstandig zijn om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van de reverse sneezing vaststellen en indien nodig een passende behandeling adviseren.

Behandeling van Reverse Sneezing bij Katten

De meeste katten die zo nu en dan een reverse sneezing aanval hebben, hebben geen medische behandeling nodig. Je kunt proberen om de reverse sneezing op te heffen door zachtjes over de keel van de kat te wrijven of de neusgaten tijdelijk dicht te houden totdat de kat slikt. Ook lichtjes blazen in het gezicht van de kat kan helpen.

Als de reverse sneezing frequent optreedt of de kat andere symptomen vertoont, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de oorzaak van de reverse sneezing bepalen en mogelijk een behandeling voorschrijven, zoals een antihistaminicum bij allergische reacties of een antibioticakuur bij een eventuele infectie.

Het is belangrijk om de aanwijzingen van de dierenarts nauwgezet op te volgen en de voorgeschreven medicatie volgens de instructies toe te dienen. Blijf ook alert op eventuele veranderingen in het gedrag of de symptomen van je kat en informeer de dierenarts indien nodig.

Voorkom onnodige stress bij je kat en zorg voor een rustige omgeving waarin hij kan herstellen. Geef hem voldoende rust en bied hem comfort, bijvoorbeeld door een warm en knus slaapplekje te creëren.

De beste behandeling voor reverse sneezing bij katten is afhankelijk van de oorzaak van de symptomen. Een bezoek aan de dierenarts is daarom essentieel om een juiste diagnose te stellen en gepaste behandelingen voor te schrijven.

Wanneer naar de dierenarts?

 • Als de reverse sneezing frequent optreedt
 • Als de aanvallen langer dan enkele seconden duren
 • Als je kat andere symptomen vertoont, zoals ademnood, hoesten of benauwdheid
 • Voor medisch toezicht en advies

De dierenarts kan de oorzaak van de reverse sneezing bepalen en indien nodig verdere medische behandeling geven. Daarnaast kan de dierenarts ook een onderzoek uitvoeren om andere mogelijke oorzaken, zoals een vernauwing van de luchtwegen of een hartafwijking, uit te sluiten.

Hoe Kun je Je Kat Helpen bij Reverse Sneezing?

Er zijn verschillende manieren waarop je je kat kunt helpen bij reverse sneezing. Hier zijn enkele handige tips:

 1. Masseer de keel en houd de neusgaten tijdelijk dicht: Tijdens een reverse sneezing aanval kun je zachtjes over de keel van de kat wrijven om het ongemak te verminderen. Ook kun je voorzichtig de neusgaten tijdelijk dicht houden totdat de kat slikt.
 2. Lichtjes blazen: Een andere techniek die kan helpen, is lichtjes in het gezicht van de kat blazen. Dit kan de kat afleiden en de reverse sneezing aanval onderbreken.
 3. Houd de kat rustig: Tijdens een reverse sneezing aanval is het belangrijk om de kat rustig te houden. Praat rustig tegen de kat en probeer hem gerust te stellen.
 4. Vermijd irriterende stoffen: Zorg ervoor dat de omgeving van de kat vrij is van irriterende stoffen zoals rook, stof of sterke geuren. Deze kunnen de reverse sneezing aanvallen verergeren.
 5. Luchtvochtigheid in huis: Een goede luchtvochtigheid kan helpen bij het verminderen van reverse sneezing. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis door gebruik te maken van een luchtbevochtiger of door regelmatig te ventileren.

Als de reverse sneezing aanvallen frequent optreden of als je kat andere symptomen vertoont, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan de oorzaak van de reverse sneezing bepalen en indien nodig verdere behandeling adviseren.

Preventie van Reverse Sneezing bij Katten

Hoewel reverse sneezing niet altijd te voorkomen is, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Het is belangrijk om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren en een gezonde omgeving te creëren voor je kat.

Ventilatie en Luchtkwaliteit

Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in huis. Open af en toe ramen om frisse lucht binnen te laten. Vermijd het gebruik van irriterende stoffen zoals rook, sterke geuren en stof. Deze kunnen de luchtwegen van je kat irriteren en reverse sneezing veroorzaken.

Luchtvochtigheid

De juiste luchtvochtigheid in huis kan ook helpen bij het voorkomen van reverse sneezing bij katten. Een te droge lucht kan de keel en neus van je kat irriteren. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Regelmatige gezondheidscontrole

Controleer regelmatig de gezondheid van je kat. Let op tekenen van allergische reacties of andere symptomen die reverse sneezing kunnen veroorzaken. Als je kat frequent last heeft van reverse sneezing of aanhoudende symptomen vertoont, raadpleeg dan een dierenarts voor advies en behandeling.

Zorg ervoor dat de omgeving van je kat veilig en comfortabel is. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je het risico op reverse sneezing bij katten verminderen.

preventie reverse sneezing kat

Wanneer Naar de Dierenarts?

Het is belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts als de reverse sneezing aanvallen frequent optreden, langer dan enkele seconden duren, of als je kat andere symptomen vertoont zoals ademnood, hoesten of benauwdheid. Medisch toezicht is nodig om de oorzaak van de reverse sneezing te bepalen en indien nodig verdere behandeling te geven.

De dierenarts kan een grondig onderzoek uitvoeren om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten, zoals een vernauwing van de luchtwegen of een hartafwijking. Een nauwkeurige diagnose is essentieel voor het opstellen van een effectief behandelplan.

Neem geen risico met de gezondheid van je kat en raadpleeg tijdig een dierenarts bij aanhoudende of verontrustende symptomen van reverse sneezing. Het welzijn van je kat staat voorop, en medische hulp kan helpen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van je harige vriend te verbeteren.

Situatie Wanneer naar de dierenarts?
Frequente reverse sneezing aanvallen Als de aanvallen vaak voorkomen en de kat er last van heeft
Langer dan enkele seconden durende aanvallen Als de aanvallen langer duren dan normaal
Andere symptomen zoals ademnood, hoesten of benauwdheid Als je kat andere zorgwekkende symptomen vertoont

Onthoud dat de dierenarts de juiste expertise heeft om de gezondheid van je kat te beoordelen en de beste zorg te bieden. Aarzel niet om contact op te nemen met de dierenarts voor deskundig advies en medisch toezicht bij reverse sneezing.

Reverse Sneezing bij Katten en Andere Dieren

Reverse sneezing is geen uniek fenomeen voor katten, het komt ook voor bij andere dieren zoals honden. Kortsnuitige hondenrassen, zoals de Bulldog en de Chihuahua, hebben vaak last van reverse sneezing. Het is belangrijk om te begrijpen dat de symptomen en oorzaken van reverse sneezing vergelijkbaar zijn bij zowel katten als honden.

Net als bij katten wordt reverse sneezing bij honden meestal veroorzaakt door irritatie van het slijmvlies in de keelholte. Het geforceerd inademen door de neus resulteert in een snurkend geluid. De aanvallen kunnen optreden na activiteiten zoals eten, drinken, rennen of trekken aan de riem. Hoewel reverse sneezing over het algemeen niet levensbedreigend is, kan het ongemak veroorzaken bij onze geliefde huisdieren.

Als je hond last heeft van reverse sneezing, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen en indien nodig medische hulp in te schakelen. Een dierenarts kan de oorzaak van de reverse sneezing bepalen en een passende behandeling voorschrijven, zoals een antihistaminicum bij allergische reacties of een antibioticakuur bij een eventuele infectie.

Reverse sneezing bij katten en andere dieren kan een natuurlijk reflex zijn, maar het is altijd verstandig om op de symptomen te letten en indien nodig professioneel advies in te winnen. Het welzijn en de gezondheid van onze huisdieren zijn immers van het grootste belang.

reverse sneezing bij dieren

Soorten Dieren Veelvoorkomende Reverse Sneezing
Honden Bulldog, Chihuahua
Katten Alle rassen
Konijnen Hangoordwergkonijn, Angorakonijn
Paarden Volbloed, Fries paard

Tips voor het Omgaan met Reverse Sneezing bij Katten

Reverse sneezing kan verontrustend zijn voor zowel katten als hun eigenaren. Hier zijn enkele handige tips om je kat te helpen bij reverse sneezing:

 1. Zorg voor een rustige omgeving: Tijdens een reverse sneezing aanval is het belangrijk om je kat zo kalm mogelijk te houden. Vermijd harde geluiden en zorg voor een rustige en comfortabele plek waar je kat zich kan terugtrekken.
 2. Neusgaten tijdelijk dicht houden: Door zachtjes de neusgaten van je kat dicht te houden, kun je de aanval soms korter laten duren. Pas wel op dat je dit voorzichtig doet en je kat niet onnodig stress bezorgt.
 3. Wrijven over de keel: Het zachtjes wrijven over de keel van je kat kan helpen om de reverse sneezing te stoppen. Dit kan de kat helpen om te slikken en de aanval te beëindigen.
 4. Creëer vochtige lucht: Reverse sneezing kan soms veroorzaakt worden door droge lucht. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, waardoor de kat minder last kan hebben van reverse sneezing.
 5. Voorkom irriterende stoffen: Houd de omgeving van je kat vrij van irriterende stoffen zoals rook, stof en sterke geuren. Dit kan helpen om reverse sneezing aanvallen te verminderen.

Let op: Als de reverse sneezing aanvallen frequent optreden of als je kat andere symptomen vertoont, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts voor verder advies en mogelijke behandeling. De dierenarts kan de oorzaak van de reverse sneezing vaststellen en de juiste maatregelen nemen.

Omgaan met reverse sneezing kan uitdagend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kun je je kat helpen om comfortabel te blijven tijdens een aanval. Blijf kalm, volg de tips en zorg ervoor dat je kat de nodige ondersteuning krijgt.

Voorbeeld van een luchtbevochtiger voor het creëren van vochtige lucht:

Luchtbevochtiger Kenmerken Prijs
Philips HU4803/01 – Luchtbevochtiger – Hygiënische bevochtigingstechnologie
– Instelbare vochtigheidsgraad
– Geschikt voor ruimtes tot 25 m²
€99,-
Dyson AM10 – Luchtbevochtiger – Ultrasone bevochtigingstechnologie
– Ingebouwde ventilator en luchtreinigingsfunctie
– Geschikt voor ruimtes tot 16 m²
€499,-
Honeywell HCM-350E – Luchtbevochtiger – Verdampingsbevochtigingstechnologie
– Eenvoudig bij te vullen waterreservoir
– Geschikt voor ruimtes tot 35 m²
€79,-

Conclusie

Reverse sneezing, ook wel omgekeerd niezen genoemd, is een veelvoorkomend fenomeen bij katten waarbij ze plotseling geforceerde inademingsbewegingen maken door de neus, resulterend in een snurkend geluid. Hoewel reverse sneezing meestal onschadelijk is, kan het wel ongemak veroorzaken bij katten.

Het is belangrijk om de oorzaak van de reverse sneezing bij je kat te achterhalen en passende maatregelen te nemen om de symptomen te verlichten. Dit kan variëren van het zachtjes wrijven over de keel van de kat tijdens een aanval tot het bezoeken van een dierenarts voor een juiste diagnose en eventuele behandeling. De luchtkwaliteit in huis verbeteren en preventieve maatregelen nemen, zoals het vermijden van irriterende stoffen, kan het risico op reverse sneezing bij katten verminderen.

Als de reverse sneezing aanvallen frequent optreden of als je kat andere symptomen vertoont, zoals ademnood, hoesten of benauwdheid, is het raadzaam om direct contact op te nemen met een dierenarts. Zij kunnen de oorzaak van de reverse sneezing bepalen en indien nodig verdere medische behandeling geven. Met de juiste zorg en aandacht kan reverse sneezing bij katten effectief worden aangepakt, zodat je kat weer comfortabel en gezond kan ademen.