Pyometra bij katten: oorzaken, symptomen, &diagnose

Pyometra in Katten Feature

Pyometra bij katten, gedefinieerd als een infectie van de baarmoeder, is niets om mee te spelen. Het is levensbedreigend en vereist onmiddellijke en agressieve behandeling.

Zonder behandeling kunnen katten met pyometra extreem ziek worden en mogelijk hun leven verliezen vanwege de ravage die pyometra kan aanrichten op de rest van het lichaam van een kat.

Er is veel te leren over pyometra, dus neem plaats en blijf lezen.

Oorzaken van Pyometra bij katten

Om te begrijpen wat pyometra veroorzaakt, moeten we eerst enkele basisprincipes over de voortplantingscyclus van een vrouwelijke kat bekijken. Net als een vrouwelijke mens hebben vrouwelijke katten een voortplantingscyclus, waarbij de niveaus van verschillende geslachtshormonen, waaronder oestrogeen en progesteron, fluctueren en de voortplantingsorganen beïnvloeden.

Wanneer een vrouwelijke kat het oestrusgedeelte van haar cyclus binnengaat (ook bekend als loops), is ze klaar om te paren. Gedurende enkele weken na oestrus gaan haar progesteronspiegels omhoog en blijven ze op. Progesteron stimuleert de verdikking van het baarmoederslijmvlies, het baarmoederslijmvlies genoemd, om zich voor te bereiden op de zwangerschap.

Als de kat meerdere keren loops wordt maar niet zwanger wordt, wordt haar baarmoederslijmvlies steeds dikker. De voering wordt zo dik dat het cysten begint te vormen, een aandoening die cystische endometriumhyperplasie wordt genoemd.

Dit cystische baarmoederslijmvlies begint vloeistof te lekken. Maar omdat het slijmvlies zo dik is, kunnen de baarmoederspieren niet sterk genoeg samentrekken om de vloeistof uit de baarmoeder te verdrijven. Zo wordt de vloeistof in wezen een sitting duck voor infectie.

Tot overmaat van ramp zijn witte bloedcellen (WBC’s) afwezig. Tijdens oestrus worden WBC’s geblokkeerd van de baarmoeder, zodat sperma veilig kan reizen zonder te worden aangevallen door deze immuuncellen.

Alsof dat nog niet genoeg is, ontspant de baarmoederhals, waardoor sperma reist om bij de baarmoeder te komen, wanneer een kat loops is. Deze ontspanning zorgt er ook voor dat bacteriën uit de vagina de baarmoeder kunnen binnendringen. Omdat er geen WBC’s zijn, komen de bacteriën de baarmoeder binnen en vestigen zich, wat leidt tot pyometra.

Wie krijgt het?

Pyometra bij katten treft meestal katten die minstens zes jaar oud zijn, maar kan ook jongere katten treffen.

Intacte vrouwelijke katten hebben het hoogste risico op het ontwikkelen van pyometra. Katten die gesteriliseerd zijn (eierstokken en baarmoeder verwijderd) kunnen deze aandoening echter ook ontwikkelen.

Hoe kon dat?

Zelden is een sterilisatie onvolledig, wat betekent dat een deel van de baarmoeder, een ‘stomp’ genoemd, aan de baarmoederhals blijft vastzitten. Deze baarmoederstomp kan dikker worden wanneer de progesteronspiegel stijgt, wat mogelijk leidt tot wat ‘stomp pyometra’ wordt genoemd.

Symptomen van Pyometra bij katten

Pyometra bij katten symptomen

Hoewel pyometra een ernstige aandoening is, veroorzaakt het niet altijd duidelijke of ernstige symptomen.

Verrassend genoeg veroorzaakt pyometra niet altijd ernstige symptomen. Ook zijn sommige van deze symptomen, waaronder lethargie, anorexia en braken, niet-specifiek. Getroffen katten kunnen ook meer water drinken en vaker plassen, maar deze symptomen zijn ook niet specifiek voor pyometra.

Pyometra symptomen worden meestal geclassificeerd op basis van of de baarmoederhals open of gesloten is.

Een veelbetekenend symptoom van open pyometra is vloeistoflekkage uit de vagina. Deze vloeistof kan bloedgetint zijn en kan worden gezien onder de staart of op plaatsen waar een kat vaak komt (bijv. Bed, meubels). Omdat katten echter zulke kieskeurige trimmers zijn, kan uw kat de lekkage opruimen voordat u het ziet.

De symptomen zijn ernstiger bij gesloten pyometra omdat de vloeistof vastzit in de baarmoeder. De buik zal bijvoorbeeld pijnlijk worden vergroot. Ook zal een kat er zichtbaar en ernstig ziek uitzien omdat de bacteriën in het baarmoedervocht in de bloedbaan lekken en gifstoffen afgeven. De nieren, die overuren maken om die gifstoffen eruit te filteren, stoppen met goed werken. Bovendien kan de baarmoeder zo opgezwollen raken met vloeistof dat het barst, waardoor die vloeistof in de buikholte wordt gemorst.

Diagnose van Pyometra bij katten

Pyometra bij katten diagnose

Elke intacte vrouw met een gezwollen, pijnlijke buik die een ongewoon grote hoeveelheid water zou drinken, wordt verondersteld pyometra te hebben. Verdere tests kunnen de diagnose bevestigen.

Elke intacte vrouwelijke kat die een gezwollen, pijnlijke buik heeft en meer water drinkt dan normaal, heeft pyometra totdat het tegendeel is bewezen. Een dierenarts zal basislaboratoriumtests uitvoeren om de diagnose te stellen.

Bloedonderzoek zal een verhoogd WBC-aantal onthullen, wat wijst op een infectie. Ook zal de urine minder geconcentreerd zijn vanwege nierdisfunctie. Deze resultaten wijzen echter niet specifiek op pyometra.

Beeldvormende tests kan helpen de diagnose te bevestigen. Röntgenfoto’s zijn nuttig bij gesloten pyometra omdat de vergrote buik en baarmoeder zeer duidelijk zullen zijn. Deze uitbreiding is niet zo duidelijk met open pyometra; in dit geval is echografie de betere diagnostische keuze.

Behandeling van Pyometra bij katten

Behandeling voor pyometra moet snel en agressief zijn. In bijna alle gevallen is de behandeling een onmiddellijke sterilisatie. Katten die erg ziek zijn, moeten eerst worden gestabiliseerd met intraveneuze vloeistoffen en antibiotica voordat ze worden geopereerd.

Chirurgie kan moeilijk zijn omdat een baarmoeder die gezwollen is met vocht kwetsbaar is en vatbaar voor barsten.

Na de operatie worden orale antibiotica gedurende enkele weken gegeven.

Zelden wordt pyometra medisch behandeld met prostaglandinen. Prostaglandinen verlagen de progesteronspiegels, waardoor de verdikking van het baarmoederslijmvlies zal afnemen, de baarmoederhals wordt geopend en de baarmoedervloeistof het lichaam kan verlaten.

Medische behandeling zou zijn voor katten die in de toekomst zullen worden gefokt. Medische behandeling is echter niet altijd succesvol, wat betekent dat pyometra kan terugkeren. Ook kunnen prostaglandinen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid op de lange termijn.

Preventie

De beste manier om pyometra bij katten te voorkomen, is door vrouwelijke katten te laten steriliseren als ze jong en gezond zijn. Katten kunnen al vanaf acht weken worden gesteriliseerd.

Veelgestelde vragen

Wat als ik mijn kat wil blijven fokken?

Veruit, sterilisatie is de meest effectieve behandeling voor pyometra. Medische behandeling is echter een optie voor vrouwelijke katten die nog steeds worden gefokt. Prostaglandinen zullen de progesteronspiegels in het bloed verlagen, waardoor de dikte van het baarmoederslijmvlies wordt verminderd en baarmoedervocht uit het lichaam wordt verdreven. Prostaglandinen werken echter niet altijd, wat leidt tot mogelijk pyometra-recidief. Bovendien kunnen ze ernstige gezondheidseffecten op de lange termijn hebben.

Ik zie geen vocht uit de vagina van mijn kat lekken. Moet ik haar nog naar de dierenarts brengen?

Ja! Uw kat kan de afvoer al hebben opgeruimd, of pyometra hebben gesloten. Hoe dan ook, uw kat heeft onmiddellijke behandeling nodig.

Kan mijn kat weer pyometra krijgen?

Als uw kat wordt gesteriliseerd na haar pyometra-diagnose en haar eierstokken en baarmoeder volledig zijn verwijderd, zal ze geen pyometra meer ontwikkelen. Als uw kat een medische behandeling krijgt, is haar risico om weer pyometra te krijgen veel hoger.