Munchkin Tabby Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Munchkin-katten zijn een van de meest unieke kattenrassen – ze zijn ook vrij zeldzaam. Ze zijn eigenlijk een vrij nieuw ras, dat pas in 1991 is erkend.  Deze katten staan bekend om hun kleine gestalte en korte, stompe poten, die eigenlijk worden veroorzaakt door een genetische mutatie. Ze worden ook vaak dwergkatten genoemd. Ze hebben ongelooflijk korte snuiten en kunnen korte of lange jassen hebben.

Munchkin-katten hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, en met goede reden; ze zijn een heel lief, sociaal kattenras dat veel mensen graag als huisdier zouden willen hebben. Het tabby-patroon is een van de meest voorkomende vachtpatronen onder veel kattenrassen, waaronder de Munchkin. Als je meer wilt weten over Munchkin tabby-katten en hun unieke kenmerken, evenals feiten en een rasgeschiedenis, lees dan verder.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van Munchkin-katten in de geschiedenis

Het Munchkin-kattenras komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De mutatie die het Munchkin-uiterlijk veroorzaakt, werd voor het eerst ontdekt in 1983, hoewel katten met korte benen al in de jaren 1940 waren verschenen.

Nadat de eerste Munchkin-kat was ontdekt, begonnen deze katten opzettelijk te worden gefokt in een poging om het kortbenige uiterlijk na te bootsen. Het is belangrijk op te merken dat de term “tabby” wordt gebruikt om te verwijzen naar het vachtpatroon van een kat. Het is dus moeilijk om precies te zeggen wanneer het tabby-patroon voor het eerst verscheen binnen het Munchkin-ras.

tabby munchkin kat
Afbeelding Credit: ellinnur bakarudin, Shutterstock

Hoe Munchkin-katten aan populariteit wonnen

Munchkin-katten begonnen populair te worden toen het ras in 1991 voor het eerst aan het publiek werd geïntroduceerd. Mensen hielden van hun unieke uiterlijk en nu zijn deze katten over de hele wereld te vinden. Ze zijn echter nog steeds een vrij zeldzaam ras omdat ze nieuwer zijn en vanwege een deel van de controverse rond deze katten.

Omdat het gen dat de Munchkin-eigenschap veroorzaakt dominant is, maakten mensen zich zorgen over het samen fokken van twee Munchkin-katten en het potentieel voor drastische gezondheidsproblemen. Dat gezegd hebbende, werd ontdekt dat het fokken van Munchkin-katten met andere kattenrassen niet zoveel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En omdat de eigenschap dominant is, laat het nog steeds een groot aantal kittens achter met korte benen.

Het fokken van Munchkin-katten met zoveel andere rassen maakte plaats voor vachtpatronen en kleuren binnen het Munchkin-ras. Dit is hoe Munchkin tabby katten werden gemaakt.

Formele erkenning van Munchkin Tabby Cats

Het kostte veel studie en werk van veel verschillende mensen om het publiek en kattenliefhebbers ervan te overtuigen dat het Munchkin-ras als geheel gezond was. Hun inspanningen wierpen hun vruchten af en de Munchkin-kat werd voor het eerst geaccepteerd door de The International Cat Association (TICA) in 1994. Het kreeg de Championship Status van TICA in 2003. Er zijn geen vereisten voor de rasstandaard anders dan de korte pooteigenschap, wat betekent dat alle vachtpatronen en kleuren worden geaccepteerd, inclusief tabby.

Maar er zijn nog steeds zorgen over de algehele gezondheid van het ras als gevolg van de korte benen die ertoe leiden dat veel andere internationale kattenorganisaties weigeren het te accepteren. De Cat Fanciers Association, De Federatie Internationale Feline en de Raad van Bestuur van de Cat Fancy erkennen Munchkin-katten nog steeds niet officieel.

3 katten gezichtsverdelerTop 5 unieke feiten over Munchkin Tabby Cats

1. De naam Munchkin komt van The Wizard of Oz

Het ras is vernoemd naar de munchkins in deze beroemde film.

thematische pauze

2. Vroege versies van dit ras stonden eenvoudigweg bekend als “Wanten”

Dit komt omdat ze korte, stompe poten en korte, stompe staarten hadden. Latere versies van het ras werden “moggies” of “knikjes” genoemd omdat ze op kleine kittens leken.

Munchkin Maine Coon
Afbeelding Credit: applevinci, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze hebben lang haar in de plooien van hun oren

Dit gebeurt zelfs als de rest van hun vacht kort is. Dit wordt gedaan om Munchkins warm te houden als het koud is.

thematische pauze

4. Munchkins worden soms ‘worstkatten’ genoemd.

Dit is vergelijkbaar met teckels die “weenie honden” worden genoemd

oranje munchkin kat
Afbeelding Credit: Phannasit, Shuttestock
thematische pauze

5. Er zijn negen verschillende tabby kleuren en patronen

Veel daarvan kunnen worden gezien in de Munchkin-kat. Enkele van de meest voorkomende zijn de klassieke tabby, makreel tabby en spotted tabby.

kattenpootverdelerMaken Munchkin Tabbies een goed huisdier?

Munchkin tabby katten zijn de perfecte keuze voor eigenaren die een kleine, rustige metgezel willen. Deze kleine katachtigen zijn te vinden in verschillende kleuren en vachttypen, waaronder grijs, wit, bruin en blauw. Ze staan ook bekend om hun inherente volgzaamheid en liefde voor menselijk gezelschap. Ze zijn ook geweldig rond kleine kinderen.

De Munchkin is een vriendelijk ras waarvan bekend is dat het redelijk goed overweg kan met andere honden en katten. Munchkins mogen echter niet buiten worden gelaten, omdat het voor hen moeilijk kan zijn om door oneffen terrein te navigeren of te ontsnappen aan gevaarlijke dieren in het wild.

In wezen zijn het binnenkatten die graag in huis rondhangen om te spelen en op palen te krabben. Maar deze kleine katachtigen kunnen niet goed overweg met agressieve honden en katten, omdat ze vrij gemakkelijk te intimideren zijn en verborgen kunnen blijven onder bedden en achter banken in huizen met meerdere huisdieren.

3 katten gezichtsverdeler

Dingen om te weten bij het bezitten van een Munchkin Tabby

Voedsel- en dieetvereisten 🐡

Vanwege hun kleine formaat hoeven ze alleen de kleinste maaltijden te eten. Als gevolg hiervan hebben ze een zeer caloriearm dieet nodig dat gemakkelijk in één keer kan worden geconsumeerd. Munchkins hebben heel weinig voedsel nodig, maar ze hebben wel voldoende hoeveelheden eiwitten en vetten nodig, evenals essentiële vitamines en mineralen. Ze hebben ook voldoende water nodig om de hydratatie te behouden.

Je moet je Munchkin-kat ongeveer 3-4 kleine maaltijden per dag geven. Het twee keer voeren binnen een uur wordt aanbevolen voor de beste spijsvertering en gezondheidsresultaten. Naarmate Munchkin-katten ouder worden, hebben ze ook de neiging om aan te komen. Dit betekent niet alleen dat ze zich meer op hun gemak voelen met voedsel – het betekent ook dat ze meer energie verbruiken om hun lichaamsgewicht te behouden. Om te voorkomen dat uw kat overgewicht krijgt, moet u waakzaam zijn over het controleren van hun calorie-inname.

Dit betekent goed opletten wat uw kat eet en ervoor zorgen dat de porties redelijk zijn. Het is ook een goed idee om goed op te letten hoeveel beweging uw kat krijgt – dit zal helpen ervoor te zorgen dat ze niet te veel calorieën binnenkrijgen. Door deze kleine veranderingen aan te brengen, kunt u ervoor zorgen dat uw Munchkin-kat tot op hoge leeftijd gezond en gelukkig blijft.

Oefening 🐈

Munchkin-katten zijn van nature erg actief en energiek, dus het wordt aanbevolen dat ze regelmatig bewegen door met andere katten te spelen of zelfs met kleine honden die hun tempo kunnen bijhouden. Beweging is een cruciaal onderdeel van het welzijn van elke kat.

Het bevordert gewichtsbeheersing en een gezonde houding ten opzichte van lichaamsbeweging, helpt ziekte te voorkomen en vermindert het risico op letsel. Als het echter gaat om Munchkin-katten, is het belangrijk om realistisch te zijn over hoeveel ze daadwerkelijk kunnen doen.

Deze zeer kleine katten moeten kunnen rondlopen, omdat ze het risico lopen zichzelf pijn te doen terwijl ze hun omgeving verkennen. Zelfs binnenkatten moeten actief worden gehouden door met speelgoed te spelen en de hele dag door korte wandelingen te maken.

Grooming ✂️

Munchkins kunnen korte jassen hebben die niet zwaar werpen, wat betekent dat ze geen deinende verzorging nodig hebben. Ze kunnen echter ook lange jassen hebben, maar ze werpen nog steeds niet zoveel af als andere langharige katten zoals het Perzische ras. U moet uw kat echter nog steeds regelmatig borstelen. Dit zal helpen de hoeveelheid haar die zich ophoopt op zijn vacht te minimaliseren.

Je kunt een borstel gebruiken die speciaal voor katten is gemaakt, of een tandenborstel met zachte borstel werkt prima. Probeer je kat elke dag te borstelen om de vacht uit zijn ogen, oren en mond te houden. Als u merkt dat uw kat matten in zijn vacht heeft, kan dit te wijten zijn aan een droge huid of een gezondheidsprobleem. Als u vragen heeft over wat te doen voor een droge huid, raadpleeg dan uw dierenarts.

Gezondheid en voorwaarden 🏥

Kleine voorwaarden

  • Oorontstekingen
  • Huidproblemen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Haarballen

Ernstige aandoeningen


  • Artrose en gewrichtsaandoeningen

  • Problemen met de wervelkolom

  • Pectus excavatum

  • Hyperthyreoïdie

  • Pancreatitis

  • Uremie

kattenpootverdeler

Man vs. Vrouw

Vrouwelijke Munchkins hebben de neiging om een beetje meer aanhankelijk te zijn dan hun mannelijke tegenhangers. Anders dan dit, lijken de katten echter erg op elkaar. In grootte hebben mannetjes ook de neiging om ongeveer 6 tot 9 pond te wegen, terwijl vrouwtjes normaal gesproken ongeveer 3-7 pond wegen. Of je nu een mannetje of vrouwtje krijgt, overweeg om ze te laten castreren of steriliseren. Dit zal helpen ongewenste kittens te voorkomen, het risico op bepaalde kankers te verminderen en ongewenst gedrag zoals spuiten te verminderen of te elimineren.

Wat is de prijs van Munchkin Kitties?

Vanwege hun zeldzaamheid is de gemiddelde prijs van Munchkin-kittens van vertrouwde en gerenommeerde fokkers ongeveer $ 1.000 tot $ 2.000. Dit komt door hun unieke maat, prachtige jassen en minzame aard. Hun prijzen stijgen zelfs naarmate meer mensen bekend raken met dit zeldzame kattenras.

Merk op dat het erg moeilijk kan zijn om dit ras in een asiel te vinden vanwege de zeldzaamheid ervan. Het is ook belangrijk dat u alleen koopt van gerenommeerde fokkers die u hun huis of faciliteit laten bezoeken. Gerenommeerde en verantwoordelijke fokkers zullen u ook voorzien van gezondheidsdossiers en kunnen eventuele vragen beantwoorden.

kattenpootverdeler

Conclusie

De Munchkin tabby kat is een uniek en mooi kattenras. Hun kleine gestalte wordt veroorzaakt door een genetische mutatie en daarom hebben deze katten een zeer gespecialiseerd dieetregime en een waakzaam oog nodig als ze kleine kittens zijn. Dat gezegd hebbende, het zijn aanhankelijke en vriendelijke katten die de perfecte aanvulling zijn op elk gezin. Munchkin tabby katten moeten niet zo moeilijk te vinden zijn, maar wees bereid om er veel voor te betalen als je besluit dat een van deze katten geschikt voor je is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock