Miralax voor katten: gebruik, dosering, & Bijwerkingen

Afbeelding van Miralax-laxeermiddelen, een verlichtingsoptie voor katachtige constipatie

Miralax is een menselijk medicijn dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van constipatie bij katten. Het wordt geleverd in een smakeloze, poedervorm, die gemakkelijk aan katten te geven is en gemakkelijk verkrijgbaar is over de toonbank.

In dit artikel leert u hoe Miralax werkt, de dosering en hoe u dit aan uw kat kunt toedienen, samen met enkele veel voorkomende bijwerkingen.

Miralax For Cats Overzicht

Type medicatie:

Osmotisch laxeermiddel

Medicatie vorm:

Poedervorm

Veel voorkomende namen:

Polyethyleenglycol 3350

Effecten:

Verzacht ontlasting en behandelt constipatie

Beschikbare doseringen:

Poeder verkrijgbaar in flessen van verschillende grootte

Mogelijke bijwerkingen:

Diarree, winderigheid, uitdroging

Voorzorgsmaatregelen:

Wees voorzichtig bij katten met uitdroging, nierziekte of gevoelige magen

Contra-indicaties:

Vermijd gebruik bij katten die onwel zijn

Over Miralax voor katten

Voordat we beginnen met het bespreken van het gebruik van Miralax bij katten, moeten we een beetje weten over Miralax. Wat is het? Miralax is een veel voorkomende over-the-counter medicatie gebruikt voor de korte termijn behandeling van constipatie bij de mens. Het bevat de werkzame stof polyethyleenglycol 3350 (PEG 3350) en is geclassificeerd als een osmotisch laxeermiddel.

Door het proces van osmose trekken deze laxeermiddelen water in de darmen en houden het daar vast. Als gevolg hiervan zwellen de darmen op met water en dit verzacht de aangetaste, harde, droge uitwerpselen die vastzitten in de darmen. Op deze manier werkt het als een ontlastingsverzachter.

Meer water in de darmen helpt ook om de hydratatie en darmmotiliteit (prokinetisch) te verhogen, wat verdere constipatie voorkomt. Deze werkingsmethoden zullen helpen om stoelgang te produceren in milde-matige gevallen van constipatie.

Net als bij mensen wordt Miralax voor hetzelfde doel gebruikt bij katten om constipatie te behandelen. Constipatie is een veel voorkomend probleem bij katten, vooral bij oudere katten.

Veel voorkomende onderliggende oorzaken van constipatie bij katten zijn dieetverandering, nierziekte, inname van vacht, medicijnen of pijn (bijv. Artritis of gewrichtsproblemen). Uw dierenarts zal de onderliggende oorzaak van de constipatie van uw kat moeten onderzoeken om de veroorzakende factor indien mogelijk te verwijderen en te behandelen.

Miralax biedt een zachte en gemakkelijke manier om uw kat te behandelen als hij last heeft van constipatie. Het smaakloze poeder is gemakkelijk toe te dienen en is gemakkelijk verkrijgbaar in winkels. Het kan constipatie verlichten en voorkomen dat uw kat meer indringende procedures nodig heeft, zoals een klysma. Gebruik Miralax altijd onder advies en aanbeveling van uw dierenarts.

Dosis voor katten

Miralax is een medicijn voor de mens. Daarom is er geen officiële Miralax-dosering. Ik raad aan om de juiste dosering met uw dierenarts te bespreken. Ze kennen het geval en de medische geschiedenis van uw kat het beste en zijn in een betere positie om te adviseren over de dosering voor hen. De dosering van Miralax kan veranderen op basis van de leeftijd en onderliggende gezondheidsproblemen van uw kat en de ernst van hun constipatie.

Een algemene richtlijn voor de dosis bij katten is echter om één tot twee keer per dag een kwart theelepel per kat toe te dienen.

Dit is een ruwe richtlijn voor de dosering van Miralax, maar zoals ik al zei, raad ik ten zeerste aan om dit eerst met uw dierenarts te bespreken. Constipatie kan een zeer ernstige aandoening zijn en u moet eerst het advies van uw dierenarts inwinnen voordat u dit thuis probeert te behandelen. Dit medicijn is niet geschikt voor elk geval van constipatie.

Hoe Miralax aan katten toe te dienen

Eigenaar met twee voerbakken gevuld met nat kattenvoer

Omdat Miralax een smaakloos poeder is, kan het gemakkelijk worden gemengd in nat kattenvoer.

Gelukkig voor kattenbezitters komt Miralax in een smakeloze poedervorm. Dit maakt het gemakkelijker om aan katten toe te dienen in vergelijking met andere medicijnen. Zorg ervoor dat uw kat goed gehydrateerd is voordat u Miralax inneemt. Zorg voor voldoende waterbakken en waterfonteinen om drinken aan te moedigen. Om uw kat Miralax te geven, mengt u gewoon zijn dosis (op basis van de aanbeveling van uw dierenarts) in een aantal van zijn favoriete natvoer.

Kies een natvoer dat ze echt lekker vinden en meng het poeder goed om het te verhullen. Klik hier voor enkele tips over het beste voedsel om medicijnen in te verbergen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor constipatie

Bijwerkingen van Miralax voor katten

Miralax is over het algemeen een zeer veilig medicijn om aan uw kat te geven, op aanbeveling en advies van uw dierenarts. Bijwerkingen van dit medicijn zijn minimaal, maar er zijn er een paar om te overwegen.

Omdat Miralax een osmotisch laxeermiddel is, trekt het water in de darmen. Dit kan uitdroging in het lichaam veroorzaken, vooral bij katten met onderliggende aandoeningen, zoals nierziekte, of katten die onwel zijn en al uitgedroogd zijn.

Om deze reden mag Miralax alleen worden gebruikt als uw kat lijdt aan milde constipatie en als uw dierenarts dit heeft geadviseerd. Katten die lijden aan ernstige constipatie zijn / of erg ziek zijn, hebben waarschijnlijk een diergeneeskundige behandeling nodig, waaronder intraveneuze vloeistoftherapie, röntgenfoto’s om te controleren op gastro-intestinale obstructie, een klysma om de obstipatie te verlichten en medicijnen (bijv. Cisapride). Ernstige constipatie kan een onomkeerbare vergroting van de dikke darm veroorzaken, megacolon genaamd, die dringende veterinaire zorg nodig heeft.

Laxeermiddelen hebben het vermogen om diarree of winderigheid te veroorzaken, vooral als er te veel wordt gegeven. Als dit gebeurt, neem dan contact op met uw dierenarts, omdat zij mogelijk een speciaal dieet, vezels of medicatie moeten voorschrijven om dit te behandelen. Gebruik Miralax met zorg bij katten die de neiging hebben om gevoelige buiken te hebben en houd hun kattenbak goed in de gaten als ze Miralax gebruiken.

Overdosering en noodgevallen

Miralax is een veilige, vrij verkrijgbare medicatie en problemen met overdoses zijn zeldzaam. In de meeste gevallen kan het geven van te veel Miralax aan uw kat diarree en gas veroorzaken. Overdoses zijn echter mogelijk met elk medicijn en als u zich zorgen maakt dat uw kat een overdosis heeft genomen, bel dan onmiddellijk uw dierenarts voor noodgevallen. U kunt ook het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) bellen voor meer informatie.

Potentiële geneesmiddelinteracties met Miralax

Miralax is een menselijk medicijn en is in de meeste gevallen veilig gebleken om te gebruiken, met mogelijk minder bijwerkingen dan andere laxeermiddelen. Volgens gegevens bij de mens worden de onderstaande geneesmiddelen meestal vermeden met Miralax-gebruik bij mensen, tenzij anders geadviseerd door hun arts:

  • Bisacodyl
  • Drop
  • Senna
  • Natriumpicosulfaat

In de diergeneeskunde zijn potentiële geneesmiddelinteracties met Miralax niet goed bekend, maar het is een relatief veilig medicijn om te gebruiken. Bespreek Miralax altijd met uw dierenarts voordat u het aan uw kat geeft. Dit is vooral belangrijk als uw kat onderliggende gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Uw dierenarts zal het individuele geval van uw kat beoordelen en kijken of het gepast is om deze medicatie te gebruiken. Ze zullen controleren of het interageert met andere medicijnen die uw kat mogelijk al gebruikt (bijvoorbeeld voor diabetes of hyperthyreoïdie).

Hoe Miralax te bewaren

Bewaar Miralax in een kindveilige container, uit de buurt van extreme hitte, vocht zonlicht of kou. Vermijd vriestemperaturen en houd het buiten het bereik van kinderen.

Gebruik geen medicijnen die verouderd zijn – gooi het weg.

Laatste gedachten

Bengaalse kat vertoont het juiste gebruik van de kattenbak

Miralax kan onder begeleiding van uw dierenarts worden gebruikt om constipatie bij de meeste katten te verlichten.

Miralax is een humaan medicijn dat kan worden gebruikt om milde tot matige gevallen van constipatie bij katten te behandelen. Het is relatief veilig met weinig bijwerkingen en is gemakkelijk te geven aan katten omdat het in een smakeloze poedervorm wordt geleverd.

Katten moeten uitwerpselen binnen acht tot 12 uur na Miralax-medicatie in hun kattenbak doorgeven. Wees voorzichtig met het geven aan katten die mogelijk uitgedroogd zijn of lijden aan een nierziekte. Vraag altijd advies aan uw dierenarts voordat u Miralax aan uw kat geeft.

Veelgestelde vragen

Is Miralax veilig voor katten?

Ja, Miralax is een relatief veilig en gemakkelijk toe te dienen medicijn voor katten om constipatie te behandelen. Het is gemakkelijk verkrijgbaar over de toonbank en wordt geleverd in een smakeloze poedervorm. Bespreek het gebruik van Miralax met uw dierenarts voordat u het voor uw kat gebruikt.

Wat als ik een dosis Miralax mis?

Miralax is een veilig medicijn dat wordt gebruikt om constipatie te behandelen. Het kan een of twee keer per dag worden gegeven, afhankelijk van het advies van uw dierenarts. Als u een dosis mist en uw kat nog steeds tekenen van constipatie heeft, bel dan uw dierenarts voor advies. Zij kunnen u adviseren om een dosis Miralax te geven.

Hoe lang kunnen katten Miralax gebruiken?

Miralax wordt op korte termijn gebruikt voor de behandeling van constipatie. Het kan worden gebruikt voor alles van een paar dagen duur tot een paar weken.

Hoe lang duurt het voordat Miralax bij katten werkt?

Miralax werkt meestal binnen acht tot 12 uur bij katten. Uitwerpselen moeten binnen 24 uur worden geproduceerd.

Moeten katten Miralax met voedsel innemen?

Ja, Miralax moet aan uw kat worden toegediend in natvoer. Zorg ervoor dat je kat voldoende water heeft om uitdroging te voorkomen.