Kunnen katten kokoswater drinken, of is het gevaarlijk voor hen?


Kokosnoot is een populaire tropische vrucht waar mensen van genieten. Kokoswater is de vloeistof in deze vrucht.

Misschien zullen sommige van je katten dit water uiteindelijk proberen.

Je kat is normaal gesproken misschien geen grote fan van water, dus je zult misschien verrast zijn door het feit dat ze bereid is om kokoswater te drinken.

Misschien heeft ze net gemerkt dat je geniet van deze smakelijke traktatie, en nu wil ze erachter komen wat er goed aan is. Het kan ook zijn dat het voor onze katten net zo lekker is als voor ons!

Sommige voedingsmiddelen zijn echter volkomen veilig en wenselijk voor mensen, terwijl ze voor katten het tegenovergestelde zijn.

Kunnen katten kokoswater drinken? Hieronder leggen we uit of het veilig is voor katten, of dat er enkele verborgen gevaren zijn.

Is kokoswater veilig voor katten?

kokoswater

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft een kopje kokoswater de volgende ingrediënten:

• 44 calorieën

• 64 mg natrium

• 9,6 g suiker

• 10,4 g koolhydraten

• 24,3 mg vitamine C

• 0,5 g eiwit

• 404 mg kalium

Over het algemeen wordt kokoswater als veilig beschouwd voor katachtigen. Het bevat vitamines en mineralen die goed zijn voor katten, zoals kalium.

Sommige katten houden misschien niet van gewoon water, maar houden van kokoswater, en dit kan hen helpen gehydrateerd te blijven.

De onderstaande video toont een kat die kokoswater drinkt. Het lijkt erop dat ze het echt leuk vindt!

Sommige andere dranken, zoals sinaasappelsap, worden niet aanbevolen voor katten. Ze hebben niet alleen een hoog suikergehalte dat waarschijnlijk maagklachten bij een kat veroorzaakt – ze worden ook als giftig voor katachtigen beschouwd.

Hoewel kokoswater een veiligere optie is, moet je je kat het nog steeds niet regelmatig laten drinken. Onze harige vrienden zijn immers obligate carnivoren en gedijen op een op vlees gebaseerd dieet.

Bovendien, hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan kokoswater nog steeds bepaalde problemen bij katten veroorzaken.

Wat zijn de potentiële risico’s van katten die kokoswater drinken?

Grappige schattige kat die kokosnoot ruikt en proeft met metalen rietje in de hand

Kokoswater is niet giftig voor katten, maar toch, Er zijn enkele potentiële risico’s dat uw kat deze vloeistof drinkt.

Laten we eens kijken waarom u voorzichtig moet zijn met het geven van dit water aan uw huisdier.

1. Spijsverteringsproblemen

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals legt uit dat kokosproducten noch kokosproducten op basis van kokosnoot waarschijnlijk geen ernstige schade toebrengen aan katten, vooral wanneer ze in kleinere hoeveelheden worden gegeven.

Kokoswater kan echter nog steeds dunne ontlasting, diarree of maagklachten bij katten veroorzaken.

Zoals eerder vermeld, gedijen katten op op vlees gebaseerde diëten, en hebben eigenlijk geen groenten en fruit nodig op dezelfde manier als mensen.

Omdat ze ze niet nodig hebben om te overleven, kunnen ze deze voedingsmiddelen ook niet goed verteren, waardoor ze spijsverteringsproblemen hebben.

Je moet weten dat alle katten anders zijn, dus sommigen vinden het prima om af en toe een beetje kokoswater te hebben, terwijl sommigen last hebben van maagklachten.

2. Te veel suiker

Commercieel kokoswater bevat meestal suikers of kunstmatige zoetstoffen.

Suiker is een grote nee voor katachtigen. Natuurlijk is kokoswater niet zo hoog in suiker als sommige andere menselijke lekkernijen, zoals cheesecake, en zal het waarschijnlijk geen langetermijngevolgen hebben voor uw kat, maar toch, waarom zou u het riskeren, toch?

Als je merkt dat je kat echt geniet van het kokoswater, kun je er zelfs aan denken om het regelmatig aan haar te geven.

Dit zou echt geen goed idee zijn. Op deze manier loop je het risico dat je kat zwaarlijvig wordt.

Obesitas vermindert niet alleen de kwaliteit van leven van uw kat, maar het is ook verbonden met gezondheidsproblemen zoals luchtwegaandoeningen, huidaandoeningen en lagere urinewegaandoeningen, volgens Malin Öhlund en zijn medewerkers [1].

3. Hoog kaliumgehalte

Kokoswater heeft een hoog kaliumgehalte. Kalium is een essentieel elektrolyt in het bloed van de kat dat helpt bij het reguleren van haar hartfunctie, zenuwimpulsen en spiercontracties.

Een kat mag echter niet te veel kalium in haar systeem hebben. PetMD legt uit hoe een hogere concentratie kalium in het bloed van de kat hyperkaliëmie wordt genoemd.

Deze aandoening heeft grote invloed op de het hartvermogen van de kat om normaal te functioneren. Veel voorkomende symptomen van hoge kaliumspiegels bij katten zijn zwakte, slappe verlamming en aritmieën.

Waar het op neer komt

Vers kokoswater in een glas

Kunnen katten kokoswater drinken?

Dit water wordt over het algemeen als veilig voor hen beschouwd. Met veilig – ik bedoel niet giftig – maar het is nog steeds niet aan te raden om je huisdieren dit water te geven.

Je moet je kat vooral niet regelmatig kokoswater geven. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij haar, evenals obesitas en hoge kaliumspiegels in haar bloed.

Als je je zorgen maakt dat je kat niet genoeg water drinkt, is het een beter idee dan kokoswater om haar meer natvoer te geven.

Toch is het niet waarschijnlijk dat een slok kokoswater een keer en dan je harige vriend ernstig zal schaden.

In ieder geval raad ik je aan om altijd een dierenarts te raadplegen voordat je je kat eten of drinken geeft dat geen normaal onderdeel van haar dieet is. En laat uw kat natuurlijk nooit ongewoon eten of lekkernijen hebben zonder uw toezicht!

Verwijzingen:

[1] Öhlund M, Palmgren M, Holst BS. Overgewicht bij volwassen katten: een cross-sectionele studie. Acta Vet Scand. 2018 Jan 19;60(1):5. DOI, Geraadpleegd op 26 juni 2023.