Kunnen katten de griep van een persoon vangen? Alles wat u moet weten!

Als je in een kattenhuis woont, weet je dat er veel dingen zijn die jullie allebei delen. Maar kun je ziekte delen? Het is altijd algemeen bekend dat katten en mensen bepaalde dingen heen en weer kunnen doorgeven, zoals bepaalde virussen, bacteriën en parasieten.

Hoewel de effecten meestal mild zijn, kunnen ze nog steeds worden overgedragen. Als het echter gaat om griep, kunnen we het absoluut doorgeven aan onze katten. Laten we het virus beter leren kennen, zodat u kunt bepalen of u uw kat dit griepseizoen een geval van de snuifjes hebt gegeven.

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten de griep van een persoon vangen?

Als je ooit griep hebt gehad, weet je maar al te goed hoe belastend het kan zijn voor je lichaam. Afhankelijk van de stam en uw immuniteit, kan het mensen op verschillende niveaus van ernst raken. Sommige mensen kunnen in het ziekenhuis worden gelegd, terwijl anderen de effecten nauwelijks voelen.

Er zijn bepaalde stammen die zowel katten als mensen kunnen treffen, hoewel overdracht zeldzaam is. Volgens de CDC kunnen katten verschillende seizoensgebonden griepvirussen krijgen, waaronder vogelgriep. We delen dus het vermogen om deze virussen op te lopen en door te geven aan anderen van verschillende soorten.

Ongeacht hoe je griep krijgt, je kat kan dat ook. Over het algemeen is de ziekte veel minder ernstig voor onze kattenvrienden – en daarom kan het minder opvallen. Maar symptomen kunnen zich nog steeds manifesteren als je goed oplet.

katteneigenaar
Afbeelding Credit: Piqsels

Tekenen van de griep bij katten

Katten krijgen de griep op dezelfde manier als mensen doen – door speeksel, niezen, hoesten en contact met geïnfecteerde moleculen op oppervlakken. Dus als de griep rond uw huis welig tiert, is het moeilijk om mensen en huisdieren te beschermen.

Symptomen van de griep bij uw kat kunnen zijn:


 • Loopogen of neus

 • Niezend

 • Hoesten

 • Lethargie

 • Verlies van eetlust

 • Koorts

Hoe waarschijnlijk is het dat u de griep aan uw kat doorgeeft?

Gelukkig is het uiterst zeldzaam om een griepstam van kat naar mens (of van mens naar kat) door te geven. Hoewel het mogelijk is, is het soms niet eens detecteerbaar vanwege de milde aard van de systemen. Natuurlijk hangt de ernst af van verschillende interne factoren en de algehele immuniteit.

In tegenstelling tot sommige andere zoönotische ziekten, wordt aangenomen dat de griep veel meer kans heeft om van mens op kat over te gaan dan het tegenovergestelde.

katteneigenaar niest
Afbeelding Credit: Pormezz, Shutterstock

Kattengriep (Feline Bovenste Luchtweginfecties)

Katten zijn ook gevoelig voor de kattengriep, ook wel bekend als katachtige bovenste luchtweginfecties. Deze infecties zijn niet dezelfde als die van het influenzavirus, maar kunnen zeer vergelijkbare tekenen van ziekte vertonen.

Als je onlangs ziek bent geweest en nu vertoont je kat tekenen van ziekte, is het raden van de gerelateerde een normale reactie. Maar het is slechts soms het juiste antwoord. Uw kat kan volledig ziek zijn van een andere ziekte, maar de timing is afgestemd op uw eigen virus.

Katachtige bovenste luchtweginfectie Oorzaken &Tekenen

Katachtige bovenste luchtweginfecties kunnen enkele van dezelfde symptomen veroorzaken als de griep en vereisen soms een diergeneeskundige behandeling. Hoewel het feline herpesvirus en calicivirus de meest voorkomende oorzaken van kattengriep zijn, goed voor ongeveer 90% van alle gevallen, zijn er andere boosdoeners.

Mycoplasma, Bordetella en kattenchlamydiose kunnen ook de oorzaak zijn. Dus hoewel vaccins veel gevallen van kattengriep voorkomen, kunnen ze het risico niet volledig elimineren.

Tekenen van katachtige bovenste luchtweginfectie omvatten


 • Lethargie

 • Niezend

 • Hoesten

 • Zweren in de mond

 • Oogzweren

 • Verlies van eetlust

 • Koorts

 • Neus- en oogdrainage

 • Moeite met ademhalen

Zoals je kunt zien, weerspiegelen de symptomen heel erg het influenzavirus, dus het is moeilijk om op het eerste gezicht te weten wat de onderliggende oorzaak eigenlijk is.

kat miauwen
Afbeelding Credit: Pixabay

Moeten katten worden gevaccineerd tegen menselijke griepstammen?

Katten hebben twee hoofd grieptypen: feline calicivirus en herpesvirus. Kittens worden meestal routinematig gevaccineerd rond acht tot negen weken tegen deze ziekten – samen met verschillende andere problematische ziekten die ze kunnen oplopen.

Er is echter geen specifiek griepvaccin voor katten.

Kan uw kat sterven aan de griep?

Er zijn naar schatting meer dan 50.000 mensen die jaarlijks sterven aan de griep alleen al in de Verenigde Staten. Evenzo kunnen griepstammen de kattenpopulatie beïnvloeden en soms schadelijke effecten hebben.

Dus, terwijl de dood altijd mogelijk is vanwege een verlaagde immuniteit of slechte gezondheidsfactoren, zullen katten meestal herstellen zodra het virus zijn loop heeft.

Als uw kat zeer hoge koorts heeft, weigert te hydrateren of moeite heeft met ademhalen, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Hoewel herstel heel goed mogelijk is, kunnen verergerende symptomen zoals deze ernstige gevolgen hebben als ze niet worden behandeld.

dierenarts helpt kat ademen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Kunnen mensen feline calicivirus of herpesvirus oplopen?

Zoals we eerder in het artikel vermeldden, zijn feline calicivirus en herpesvirus twee ziekten waartegen uw kat preventief is gevaccineerd. Dit zijn katachtige virussen, maar kunnen ze met direct contact op mensen worden overgedragen?

Noch katachtige calicivirus1 noch herpesvirus1 is overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor ouders van gezelschapsdieren. Deze virussen kunnen echter dodelijk zijn voor uw katten. Blijf dus altijd op de hoogte van regelmatige doorlichting en routinematige vaccinatieschema’s.

Hoe te voorkomen dat ziektekiemen passeren

Sinds COVID-19 hebben de meeste mensen over de hele wereld een handwassing. Overdracht is over het algemeen hetzelfde als bij mensen, dus blijf uit de buurt van face-to-face contact en afval. Hetzelfde gedrag moet zich uitstrekken tot uw huis, vooral bij het hanteren van uw kat of zijn kattenbak.

Als je ziek bent, was je je handen veel en vermijd het onnodig hanteren van je kat. Afhankelijk van de persoonlijkheid kan deze moeilijk zijn omdat sommige katten knuffels en knuffels van hun mensen eisen, vooral als ze weten dat hun mensen zich niet goed voelen.

Hoewel geen contact niet echt een optie is, kun je proberen het zo goed mogelijk te beperken. Als je kat een griepvirus van je oploopt, is het prima. Katten met een gezond immuunsysteem moeten snel herstellen; ziekelijke katten kunnen er iets langer over doen.

vrouw die haar handen wast
Afbeelding Credit: Martin Slavoljubovski, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Nu kun je de kennis wegnemen dat we onze katten ziek kunnen maken tijdens het griepseizoen, maar het komt niet vaak voor en vereist een specifieke selectie van griepstammen. Als je je onder het weer voelt, moet je een paar dagen zoveel mogelijk uit de buurt van je kat blijven.

Maar weet gewoon, het is zeer onwaarschijnlijk dat je je kat zult besmetten. Gebruik een goede ontsmetting tijdens de ziekte en voel je snel beter.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: LightField Studios, Shutterstock