Kan ik katten uit hetzelfde nest adopteren? Een dierenarts legt uit

De beslissing om een nieuw katachtig familielid te verwelkomen is erg opwindend. Maar hoe zit het met het verwelkomen van meer dan één kat in uw gezin? Het kan overweldigend moeilijk zijn om te kiezen wanneer je een nest kittens ontmoet, dus wat gebeurt er als je verliefd wordt op twee van hen?

Het idee om twee katten uit hetzelfde nest te adopteren kan worden beïnvloed door een aantal factoren, en je vraagt je misschien af of dit iets is dat je zelfs zou moeten overwegen.

Snel overzicht

01

Het adopteren van katten uit hetzelfde nest is een goed idee omdat ze al hechte familiebanden hebben gevormd.

02

Katten uit hetzelfde nest leren van elkaar en bieden elkaar gezelschap, wat hen helpt om goed over te stappen naar hun nieuwe thuis.

03

Nestgenoten leven vaker harmonieus samen dan niet-verwante katten, maar in sommige gevallen kunnen ze niet altijd met elkaar opschieten.

Als u van plan bent om twee katten te adopteren, is adopteren uit hetzelfde nest altijd een goed idee en kan het dingen gemakkelijker maken. Nestgenoten zullen soepeler overgaan naar hun nieuwe familie en leven dan niet-verwante katten, en zullen samen leren en opgroeien.

In hun eerste paar maanden van hun leven leren kittens van hun broers en zussen en hun moeder. Ze ontwikkelen hechte banden in het nest en ze oefenen hoe ze samen moeten spelen en jagen. Het is een essentieel onderdeel van hun ontwikkeling, die zal doorgaan naarmate ze groeien als ze bij elkaar blijven.

Maar er zijn nog steeds een aantal factoren om te overwegen, zoals of het hebben van twee katten geschikt voor u is, of dat u een mannetje of vrouwtje wilt adopteren, dus laten we eens nader bekijken wat er komt kijken bij het adopteren van katten uit hetzelfde nest en of het de juiste keuze is voor uw gezin.

Lees ook: 10 belangrijke vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

Voordelen van het adopteren van katten uit hetzelfde nest

Het adopteren van twee kittens uit hetzelfde nest biedt veel positieve voordelen voor beide kittens.

Veel katteneigenaren maken zich zorgen dat hun huisdier eenzaam is, dus zullen ze er vaak voor kiezen om twee katten te adopteren om hen een metgezel te geven. Dit is een heel sterke reden om katten uit hetzelfde nest te adopteren, omdat ze al hechte familiebanden met elkaar hebben gevormd.

Het binnenkomen in een nieuw huis met een nieuwe routine is stressvol en eng voor kittens, en nestgenoten zullen tijdens dit proces veel comfort van elkaar krijgen. Terwijl het introduceren van katten die geen familie zijn, kan leiden tot problemen en uitdagingen omdat deze stress wordt versterkt.

Het kan veel tijd en geduld kosten voor niet-verwante katten om elkaar te accepteren binnen de sociale groep en dit kan leiden tot angst- en gedragsproblemen. Nestgenoten kunnen veel vaker met elkaar opschieten en genieten van elkaars gezelschap. Veel dierenreddingen zullen nieuwe katteneigenaren aanmoedigen om om deze redenen een paar uit hetzelfde nest te adopteren.

Lees ook: Worden katten eenzaam zonder andere katten?

Een ander voordeel van het adopteren van katten uit hetzelfde nest is dat ze al een hiërarchie tussen hen hebben vastgesteld. Dit betekent dat er niet te veel gevechten of stress zullen zijn om een dynamiek tot stand te brengen – de katten zullen al weten waar ze met elkaar aan toe zijn.

Dit is vooral belangrijk bij het adopteren van volwassen katten. Het introduceren van niet-verwante volwassen katten kan erg stressvol voor hen zijn, en in plaats van gezelschap kan het vaak leiden tot stress.

Kittens spelen en vechten met hun broers en zussen, net als mensen. Zo leren ze snel wat acceptabel is en wat niet. Bijten, knabbelen en elkaar achtervolgen zijn allemaal normale kittenactiviteiten, en nestgenoten zullen weten wat hun broers en zussen zullen tolereren en hoe ze moeten omgaan, en wat ze niet zullen doen! Dit komt omdat ze signalen begrijpen en elkaar in zekere zin zullen trainen. Dit betekent dat ze van elkaar leren hoe ze zich correct moeten gedragen.

Andere redenen waarom het adopteren van katten uit hetzelfde nest een geweldig idee is:

  • Ze zullen altijd een speelkameraadje hebben om hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden, en om verveling, eenzaamheid en angst te voorkomen
  • Het helpt bij socialisatie
  • Ze zullen elkaar verzorgen en samen slapen
  • Ze zullen comfort en veiligheid voelen in elkaars gezelschap
  • Ze zullen samen de wereld verkennen als ze opgroeien
  • Ze kunnen op elkaar letten en elkaar veilig houden

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mij wel leuk en mijn man niet?

Problemen met het adopteren van katten uit hetzelfde nest

Hoewel nestgenoten het meestal goed met elkaar kunnen vinden, kunnen persoonlijkheidsverschillen later in het leven leiden tot gekibbel.

Maar het is niet altijd leuk en spelletjes om kittens uit hetzelfde nest te adopteren, er kunnen ook enkele problemen zijn. Net als mensen, familie mijmbers kunnen niet altijd met elkaar opschieten. We kunnen aannemen dat onze katten een levenslange band tussen broers en zussen zullen hebben en altijd met elkaar overweg kunnen, maar de waarheid is dat ze soms ook vechten.

Katten bereiken pas echt sociale volwassenheid als ze 18 maanden oud zijn, dus er is een kans dat ze afdrijven naarmate ze ouder worden en minder tijd doorbrengen met samen spelen en slapen.

Katten kunnen ook te afhankelijk van elkaar worden en het nestmate-syndroom ontwikkelen – wanneer ze bang zijn voor nieuwe mensen of dieren, angst lijden wanneer ze zelfs voor korte tijd worden gescheiden en moeite hebben om basisvaardigheden voor gedrag / gehoorzaamheid te ontwikkelen.

U moet ook overwegen of het adopteren van twee katten de juiste beslissing is voor uw gezin en uw levensstijl. Twee katten betekent het dubbele van de kosten met twee monden om te voeden, dubbele dierenartsbezoeken om te betalen, enz.

Je moet ervoor zorgen dat je de ruimte in je huis hebt om ze voldoende kattenbakken te laten hebben – één per kat plus één extra in de regel – evenals voldoende speelgoed, voerbakken, waterbakken en ruimte om samen of afzonderlijk te spelen en te slapen. Hoewel katten graag samen spelen en slapen, hebben ze ook tijd voor zichzelf nodig.

Nestgenoten adopteren: man of vrouw?

Als u ervoor kiest om een mannetje en een vrouwtje te adopteren, zorg er dan voor dat u ze laat steriliseren of castreren voordat u 4 maanden oud bent.

Er is ook het probleem of je een man-man, man-vrouw of vrouw-vrouw paar moet adopteren. Als kittens zullen katten dezelfde banden met elkaar vormen, ongeacht het geslacht. Maar naarmate ze opgroeien en zich ontwikkelen, kunnen mannelijke katten eerder agressie naar elkaar tonen, vooral voor de plek om bovenaan de hiërarchie te staan.

Maar de grootste zorg die nieuwe eigenaren van gezelschapsdieren hebben, is of ze een mannelijke en vrouwelijke nestgenoot moeten adopteren. Het korte antwoord is dat ja, dat kan absoluut, maar zolang ze allebei gecastreerd zijn voordat het vrouwtje haar eerste seizoen heeft.

Katten bereiken geslachtsrijpheid op slechts 4 maanden oud, wat betekent dat een vrouwtje vanaf dat moment zwanger kan worden en kittens kan krijgen. Het betekent ook dat een mannetje op dit moment interesse begint te tonen in vrouwtjes, zelfs als ze verwant zijn.

Dit betekent dat nestgenoten rond de leeftijd van 4 maanden moeten worden gecastreerd voordat een vrouwtje in het seizoen komt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. U moet altijd met uw dierenarts spreken die u zal begeleiden op het meest geschikte moment om uw katten te castreren en u informatie zal geven over wat er bij komt kijken.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Littermates adopteren: laatste gedachten

Als je weet dat je twee katten bij je gezin wilt hebben, is het adopteren van broers en zussen uit hetzelfde nest een geweldig idee.

Het verwelkomen van nieuwe katten in uw huis is een spannende tijd, en adopteren uit hetzelfde nest kan dit proces een stuk soepeler laten verlopen. Als het adopteren van twee katten de juiste beslissing is voor uw gezin, kan een medewerker of fokker van een dierenasiel u vertellen welke nestgenoten de nauwste banden hebben gevormd en geschikt zijn om samen te worden gehuisvest.

Het adopteren van kittens uit hetzelfde nest is beter dan het adopteren van niet-verwante katten, omdat ze al banden hebben gevormd en samen zullen blijven leren, spelen en verkennen. Maar het kan ook problemen met zich meebrengen, omdat broers en zussen niet altijd met elkaar overweg kunnen en je een paar van gemengd geslacht moet castreren voordat ze geslachtsrijp worden. Praat altijd met uw plaatselijke asiel, fokker of dierenarts over de vraag of het adopteren van katten uit hetzelfde nest geschikt is voor uw gezin.

Lees ook: Genieten katten van seks of paring?

Veelgestelde vragen

Is het een goed idee om twee kittens uit hetzelfde nest te halen?

Ja, kittens uit hetzelfde nest hebben al een band gevormd en hebben meer kans om met elkaar om te gaan en zich goed in hun nieuwe huis te vestigen.

Is het een goed idee om broer- en zuskatten te adopteren?

U kunt broer- en zuskittens adopteren, zolang u zich ervan bewust bent dat ze allebei moeten worden gecastreerd voordat het vrouwtje haar eerste seizoen heeft om zwangerschap te voorkomen.

Kun je broer- en zuskatten houden?

Ja, je kunt broer- en zuskatten houden, zolang ze worden gecastreerd voordat het vrouwtje haar eerste seizoen heeft om zwangerschap te voorkomen.

Herkennen katten uit hetzelfde nest elkaar?

Katten herkennen hun nestgenoten, omdat ze tijdens de eerste paar weken van hun leven hechte familiebanden vormen.