Huidkanker bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Huidkanker bij katten functie

Helaas kunnen onze katachtige vrienden worden beïnvloed door veel van dezelfde kankers als wij. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers bij katten, dus het is erg belangrijk om de tekenen te kennen om op te letten.

Vroege detectie kan vaak de uitkomst voor uw kat dramatisch beïnvloeden, dus het is belangrijk om snel veterinair advies in te winnen als u ongewone knobbels of veranderingen in de huid van uw kat opmerkt.

Snel overzicht: Huidkanker bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Jeuk, haaruitval, korstige, schilferige en/of rode huid, veranderingen in huidpigmentatie; zweren, knobbeltjes of massa’s van de huid.
medische dossiers
Diagnose: Huidcytologie en -cultuur kunnen nodig zijn om infectie uit te sluiten, waar lymfoom op kan lijken. Laboratoriumwerk, röntgenfoto’s, echografie om interne ziekte uit te sluiten. Cytologiemonsters van massa’s of knobbeltjes. Huidbiopsiemonsters onder sedatie of anesthesie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Soms
pil
Vereist voortdurende medicatie: Ja, in sommige gevallen.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Chirurgische verwijdering van enkele knobbeltjes of massa’s. Over het algemeen, steroïde medicatie gecombineerd met chemotherapie medicatie en soms bestraling therapie.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is huidkanker?

Kanker beschrijft een ziekte veroorzaakt door een groep abnormale cellen die zich ongecontroleerd delen, bekend als een tumor. Sommige tumoren zijn ‘goedaardig’, wat betekent dat ze de omliggende weefsels niet beschadigen en zich niet verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Goedaardige tumoren zijn meestal niet schadelijk, tenzij ze snel of op een delicate plaats groeien. Anderen zijn ‘kwaadaardig’, wat betekent dat ze nabijgelegen weefsels binnendringen en beschadigen en / of zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Kwaadaardige kankers zijn meestal ernstiger en moeilijker te behandelen. Helaas is kanker bij katten vaak kwaadaardig.

Huidkanker beschrijft kanker die de buitenste huid (epidermis) of de weefsellagen er direct onder aantast. Net als bij mensen is de exacte oorzaak van kanker bij katten onbekend. Sommige kattenrassen hebben meer kans om kanker te ontwikkelen.

We weten dat blootstelling aan sommige dingen in het milieu ook kan bijdragen, zoals bepaalde chemicaliën. Bij één vorm van kattenhuidkanker is bekend dat blootstelling aan de zon een grote rol speelt. Er zijn ook enkele virussen bij katten waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken, zoals het feline leukemievirus (FeLV) en het feline immunodeficiëntievirus (FIV).

Veel voorkomende vormen van huidkanker bij katten

Kankers worden gegroepeerd en geclassificeerd op basis van de cellen waarin ze ontstaan, dus er zijn veel verschillende soorten huidkanker. Veel voorkomende huidkankers bij katten zijn:

Plaveiselcelcarcinoom (VCA)

Dit type kanker wordt vaak veroorzaakt door ultraviolette (UV) schade door de zon (zonnebrand). Het komt vaker voor bij witte katten, haarloze katten en katten met een bleke huid.

Veel voorkomende symptomen Meestal een korst of zweren niet-genezende zweer op de huid. Neus, oogleden, oordopjes en lippen zijn de meest voorkomende plaatsen. In sommige gevallen kunnen meerdere laesies aanwezig zijn.
Diagnose Weefselbiopsiemonsters meestal met chirurgische verwijdering. Röntgenfoto’s, echografie, CT, MRI-beeldvorming en laboratoriumwerk om te evalueren op gemetastaseerde verspreiding van de ziekte intern.
Gediagnosticeerd bij katten Soms
Vereist voortdurende medicatie In sommige gevallen kan voortzetting van de behandeling noodzakelijk zijn.

Vaccin beschikbaar Nee
Behandelingsopties Chirurgische verwijdering. Follow-up bestralingstherapie en/of chemotherapie kan nodig zijn.
Huismiddeltjes Geen

Het kan overal op de huid voorkomen, maar heeft meer kans om gebieden met de minste vacht te beïnvloeden, omdat bont, net als een t-shirt op een warme zomerdag, een zekere mate van bescherming tegen de zon biedt. Plaveiselcelcarcinoom wordt daarom vaak aangetroffen op de uiteinden van de oren, oogleden en neus.

Het heeft de neiging zich langzaam te ontwikkelen en komt vaker voor bij katten ouder dan 5 jaar. Het kan zeer agressieve schade veroorzaken in het gebied dat het lijkt en kan op meer dan één plaats voorkomen (bijv. beide oren). Gelukkig verspreidt het zich echter zelden, tenzij het onbehandeld blijft.

Mestceltumoren (MCT’s)

Deze ontstaan in de mestcellen, die deel uitmaken van het immuunsysteem. Ze kunnen overal voorkomen, maar worden meestal gevonden rond het hoofd en de nek.

Andere namen McT
Veel voorkomende symptomen Mestceltumoren van de skin (cutaan): knobbels, zwellingen of ulceratieve laesies van de huid. Klassiek, een kleine verhoogde roze knobbel, maar er bestaan veel variaties. Bij 20% van de katten kunnen meerdere tumoren aanwezig zijn. Mestceltumoren in het lichaam (visceraal): lethargie, zwakte, slechte eetlust, gewichtsverlies.
Diagnose Huidlaesies kunnen operatief worden verwijderd voor biopsie voor bevestigde identificatie. Tekenen van viscerale mestcelziekte kunnen vele andere ziekten nabootsen, waarvoor vaak volledig laboratoriumwerk, röntgenfoto’s en echografie nodig zijn om andere oorzaken uit te sluiten. Als tumorweefsel wordt gevonden, kunnen naaldmonsters voor cytologie of biopsie de diagnose bevestigen. Anders chirurgische verwijdering van een tumor voor biopsie.
Gediagnosticeerd bij katten Soms
Vereist voortdurende medicatie Na chirurgische verwijdering van mestceltumoren op de huid is verdere therapie mogelijk niet nodig, maar hangt af van de ernst van de tumor. Interne mestceltumoren vereisen vaak voortgezette medische therapie.
Vaccin beschikbaar Nee
Behandelingsopties Antihistaminica zijn belangrijk voor het beteugelen van degranulatie van mestcelkorrels die kunnen leiden tot zwelling van een tumor en een resulterende allergische reactie van histamineafgifte. Huidtumoren zijn vaak klein bij katten en kunnen worden verwijderd, maar goede marges kunnen afhankelijk zijn van de locatie. Verdere verzorging van een huidtumor hangt af van de graad (ernst) van het tumortype. Interne tumoren kunnen worden verwijderd afhankelijk van de locatie, maar vereisen vaak aanvullende therapie zoals chemotherapie of bestraling.
Huismiddeltjes Geen

Twee vormen van huid MCT’s worden gevonden bij katten. Een wordt gevonden bij oudere katten en kan overal in het spectrum zijn, van redelijk goedaardig tot zeer kwaadaardig. Een andere vorm wordt gevonden bij jonge katten, meestal Siamese katten. Deze vorm heeft de neiging om na verloop van tijd vanzelf te verdwijnen.

Fibrosarcoom

Huidfibrosarcomen zijn afkomstig van fibroblasten, de cellen die het vezelige weefsel in de onderste lagen van de huid produceren. Sommige zijn erg agressief en verspreid, terwijl anderen minder ernstig zijn. Sarcomen op de injectieplaats zijn vaak fibrosarcomen.

Veel voorkomende symptomen Stevige, stevige of verhoogde gebieden /bulten op de huid die kunnen opzwellen, rood worden of bloeden. Laesies kunnen enkelvoudig of meervoudig zijn.
Diagnose Naald aspirateer monsters van cellen voor onderzoek onder een microscoop (cytologie), Weefselbiopsie monsters van laesies, X-ray, echografie, CT, MRI om te evalueren voor interne tumorspreiding.
Gediagnosticeerd bij katten Zelden
Vereist voortdurende medicatie In sommige gevallen kan voortzetting van de behandeling noodzakelijk zijn.

Vaccin beschikbaar Nee
Behandelingsopties Chirurgische verwijdering van enkele laesies, chemotherapie, bestralingstherapie.

Huismiddeltjes Geen

Dit zijn tumoren die kunnen verschijnen op de plek waar een kat eerder een injectie heeft gehad. Hoewel dit zeer agressieve tumoren kunnen zijn, zijn ze gelukkig relatief zeldzaam.

Basale celtumoren

Deze ontstaan uit de onderste laag huidcellen, die de verdedigingslaag is en een rol speelt bij ontstekingen. Hoewel ze af en toe kwaadaardig kunnen zijn, zijn basale celtumoren normaal gesproken goedaardig.

Veel voorkomende symptomen Verschijnt vaak als een enkele vaste, haarloze verhoogde massa op de huid. Mos vaak op de hoofdhals of schouders. Massa’s kunnen elk bereik van pigmentatie / kleuring, cystische component of ulceratie hebben.
Diagnose Naald aspirate monsters van cellen voor onderzoek onder een microscoop (cytologie), weefselbiopsie monsters van laesies. Gemetastaseerde interne verspreiding komt soms voor, maar kan worden geëvalueerd met röntgenfoto’s, echografie, CT of MRI.
Gediagnosticeerd bij katten Soms
Vereist voortdurende medicatie Nee

Vaccin beschikbaar Nee
Behandelingsopties Chirurgische verwijdering
Huismiddeltjes Geen

Ze hebben alleen de neiging om een probleem te veroorzaken als ze groot worden, of zich in een gebied bevinden waar de kat ze likt of krabt, omdat dit kan leiden tot bloedingen en infecties.

Symptomen van huidkanker

Symptomen van huidkanker

Knobbels op de huid zijn het primaire symptoom van huidkanker. Het zorgvuldig inspecteren van de huidvacht van uw kat tijdens regelmatige aaisessies is de beste manier om huidkanker te identificeren.

Terwijl je wat tijd doorbrengt met je katachtige vriend, probeer dan dagelijks alle delen van hun lichaam te strelen (als ze het toelaten!). Hierdoor kunt u snel eventuele veranderingen aan hun vacht of huid oppikken. Het grootste deel van de tijd zal een knobbeltje op de vacht van je kat iets onschadelijks zijn. Het is echter altijd het veiligst om het ch te krijgenzo snel mogelijk uitgezocht.

Huidkanker bij katten kan zich op veel verschillende manieren presenteren. Hoewel het meest voorkomende symptoom meestal een knobbel of bult onder de huid van uw kat is, kunnen niet-genezende wonden en korstjes ook een teken zijn van kanker, vooral van plaveiselceltumoren.

Andere symptomen van kattenhuidkanker zijn:

  • Knobbels of bulten in of onder de huid van uw kat
  • Korstige of schurftige delen van de huid
  • Rode, boze delen van de huid
  • Een wond of laesies die niet zullen genezen
  • Zweren
  • Een gebied van haaruitval
  • Veranderingen in huidskleur

Naarmate kanker vordert, kunnen de symptomen zich ontwikkelen tot een gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en overmatige dorst.

Huidkanker bij katten Diagnose

Als uw dierenarts huidkanker vermoedt, willen ze een monster van het gebied nemen, zodat het onder een microscoop kan worden onderzocht. Dit kan worden gedaan door sommige cellen te verzamelen met een naald en spuit, een fijne naaldaspiratie (FNA) / naaldbiopsie genoemd.

Soms geeft een FNA niet genoeg informatie en kan uw dierenarts aanbevelen om uw kat te verdoven of te verdoven om meer van de tumor weg te snijden.

Deze monsters worden vervolgens naar een laboratorium gestuurd voor analyse (histologie) Uw dierenarts wil misschien ook monsters nemen van de lymfeklieren van uw kat en enkele röntgenfoto’s maken (of een echografie gebruiken), om te zien of de kanker is uitgezaaid. Bloedonderzoek is ook nuttig om te bepalen of er schade is aan de binnenkant van uw kat en om te helpen bij het kiezen van het beste behandelplan.

Huidkanker bij katten: behandeling

Behandeling van huidkanker bij katten

Gelukkig is huidkanker bij katten vaak te behandelen, vooral als ze vroeg worden gevangen. De prognose en behandeling van uw kat hangt af van het type huidkanker en de vooruitgang op het moment van diagnose.

Een diagnose van kanker is eng en het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat je in het reine komt met de diagnose. Gelukkig kunnen huidtumoren bij katten vaak met succes worden behandeld, vooral als ze vroeg worden gevangen, hoewel sommige huidkankers moeilijker te behandelen zijn dan andere, en sommige zullen helaas terugkomen.

Behandeling voor huidkanker bij katten hangt af van het type huidkanker dat uw kat heeft, hoe vergevorderd de kanker is wanneer deze wordt gediagnosticeerd en de onderliggende gezondheid van de kat.

Chirurgische verwijdering is vaak de eerstelijnsbehandeling, als de kanker zich in een gebied bevindt waar het kan worden verwijderd.

Bij plaveiselcelcarcinoom dat de oren aantast, omvat de behandeling een operatie om een deel of het geheel van de pinna (de oorflap) te verwijderen. Hoewel dit alarmerend klinkt, kan de operatie uw kat genezen. Het heeft geen invloed op het gehoor van de kat en ze kunnen een normaal leven leiden.

Chemotherapie of bestralingstherapie kan ook nodig zijn; of kan worden aangeboden als de kanker zich in een gebied bevindt dat niet kan worden geopereerd.  Cryochirurgie (cryotherapie), die kankercellen bevriest om ze te doden, kan ook een optie zijn als de tumor niet operatief kan worden verwijderd.

Als de kanker te ver gevorderd is om te worden behandeld, of als uw kat een onderliggende medische aandoening heeft die de behandelingsopties beperkt, kan uw dierenarts een ‘palliatieve’ behandeling als optie aanbieden. Dit betekent een behandeling om uw kat comfortabel te houden totdat het tijd is om afscheid te nemen.

Het voorkomen van huidkanker bij katten

Hoewel kanker veel verschillende oorzaken kan hebben, zijn sommige kankers gedeeltelijk te voorkomen. Het verminderen van blootstelling aan de zon door uw kat binnen te houden tijdens de piekzon (normaal gesproken rond 10.00-15.00 uur) en het gebruik van zonnebrandcrème die is ontworpen voor katten, kan het risico op plaveiselcelcarcinoom verminderen. Ervoor zorgen dat uw kat volledig is gevaccineerd tegen FELV kan ook helpen.

Het is echter belangrijk dat als uw kat de diagnose kanker krijgt, u uzelf niet de schuld geeft. Als huisdierouders is het gemakkelijk om te reageren met “heb ik iets verkeerd gedaan?”. Wees er gerust op dat het niemands schuld is en dat de oorzaken van kanker complex en slecht begrepen zijn.

Conclusie

Natuurlijk is de gedachte aan kanker bij je katachtige vriend ontmoedigend en eng. Gelukkig zijn de meeste huidkankers bij katten behandelbaar als ze vroeg genoeg worden gevangen. Daarom is het zo belangrijk om uw kat zo vaak mogelijk te controleren op knobbels, bultjes of veranderingen in zijn huid. Als u het niet zeker weet, vraag dan altijd advies aan uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een kat leven met huidkanker?

Dit hangt af van het type huidkanker en hoe vroeg het wordt ontdekt. De overleving van plaveiselcelcarcinoom is maximaal 5 jaar, hoewel de tumor zelden de doodsoorzaak is. Zelfs met de meer gevaarlijke huidkankertypen, met behandeling kunnen katten langer dan een jaar leven.

Wat zijn de tekenen van kanker bij een kat?

Symptomen van kanker bij katten zijn gewichtsverlies, verminderde eetlust, verhoogde dorst en verminderde activiteit. U kunt ook ziekte, diarree, moeite met eten of ongewone bloedingen zien. Huidkanker kan zich op veel verschillende manieren presenteren, van gebieden met haaruitval, tot korstvorming, tot knobbels en bulten.

Kunnen binnenkatten huidkanker krijgen?

Er zijn veel soorten huidkanker, waarvan de meeste geen verband houden met blootstelling aan de zon en UV. Binnenkatten kunnen alle soorten huidkanker krijgen, maar hebben minder kans op plaveiselcelcarcinoom.

Wat is de meest voorkomende kanker bij katten?

Lymfoom, kanker van de witte bloedcellen, is de meest voorkomende kanker bij katten. Helaas is dit een agressieve kanker bij katten. De behandeling is gericht op het geven van tijd en een goede kwaliteit van leven, in plaats van een remedie.