Hoe zeldzaam zijn Calico katten? Uniciteit & Interessante feiten

Calico Katten zijn schattig, prachtig en liefdevol. U moet echter eerst weten dat Calico Cats geen specifiek kattenras zijn. In plaats daarvan is Calico een kleurenpatroon, geen ras. Calico Katten zijn zeldzamer dan veel andere kleuren in kattenrassen, en een mannelijke Calico Kat is nog zeldzamer. Om te weten hoe zeldzaam Calico Cats zijn, moet je eerst begrijpen wat een Calico Cat is en wat een kat een Calico maakt.

We zullen deze vragen en meer hieronder beantwoorden, dus doe mee.

garen kogelverdeler

Wat is een Calico Cat?

Als dierenliefhebber heb je al gehoord van Calico Cats, maar je begrijpt misschien niet helemaal wat er een is. Een Calico Cat is een kleurenpatroon dat bij bijna alle kattensoorten voorkomt.

Deze katten worden driekleurig geboren. De kleur van hun basisvacht is wit, wat 25% tot 75% van het lichaam van de kat kan uitmaken. De overige kleuren zijn in vlekken over het hele lichaam van de kat en zijn oranje en zwart. Dit exacte kleurenpatroon is wat Calico Cats een zeldzame gebeurtenis maakt. Maar hoe zit het met mannelijke Calico Cats? Nou, die zijn nog zeldzamer in de dierenwereld.

Calico Kat
Afbeelding credit: dmgreen44, Pixabay

Hoe zeldzaam is een mannelijke calico-kat?

Als je een Calico Cat hebt of er ooit een hebt gezien, negen van de 10 keer, is de kat een vrouwtje. Mannelijke Calico-katten zijn uiterst zeldzaam vanwege genetica.

  • X-chromosomen zijn de reden dat sommige katten Calicos zijn
  • XX-chromosomen zijn nodig om een kitten een Calico te laten zijn
  • Katten met XX-chromosomen worden geboren als vrouwtjes
  • Mannelijke katten hebben XY-chromosomen, waardoor het bijna onmogelijk is voor hen om geboren te worden met de Calico-kleuring

Dit wil niet zeggen dat er geen mannelijke Calico-katten zijn, alleen dat het uiterst zeldzaam is en dat ze meestal nogal wat gezondheidsproblemen hebben. Mannetjes kunnen een ziekte oplopen die het Klinefelter-syndroom wordt genoemd, waardoor ze steriel zijn, dus mannetjes kunnen ook niet fokken.

Niet alle mannen zullen echter gezondheidsproblemen hebben, maar de kans is groot dat ze dat wel zullen doen. Als je een mannelijke Calico-kat hebt, kunnen ze een lang, gelukkig leven leiden en je zult hem willen koesteren voor de speciale kat die hij is.

Calico Kat Poseren
Image Credit Door: loicp90, pixabay

Kun je Calico-katten fokken en Calico-katten krijgen?

Nee, helaas kun je geen Calico-katten fokken en Calico-kittens krijgen. Dat is het korte antwoord, want de kleuring is volledig willekeurig. Nogmaals, dit is waar genetica om de hoek komt kijken.

  • X-chromosomen zijn waar de zwarte en oranje vacht vandaan komen
  • Een kat heeft het X-chromosoom nodig voor de zwarte vacht en een X-chromosoom voor de oranje kleur
  • Een kat die deze twee chromosomen gecombineerd heeft, kan een kitten produceren dat een Calico is

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Calico-katten zijn zeldzaam, maar dat komt omdat ze een kleurenpatroon hebben dat in bijna elk kattenras kan opduiken. Mannelijke Calico-katten zijn uiterst zeldzaam vanwege de genetica die we hierboven hebben besproken. Als je een Calico-kat ziet, zie je waarschijnlijk een vrouwtje.

Dit zijn schattige, liefdevolle wezens en zouden iedereen een goed huisdier maken, en als je een mannelijke Calico-kat hebt, moet je jezelf als gezegend beschouwen. In feite worden deze katten in veel landen als geluk beschouwd. Of je Calico nu een mannetje of een vrouwtje is, ze zullen je veel liefde en genegenheid geven als je van ze houdt en ze met zorg behandelt, en dat is wat elke huisdierouder wil, ongeacht de kleur, het ras of het geslacht van de katten waar ze van houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Zachariah Smith, Unsplash