Hoe vaak moet je het bed van een kat wassen: door de dierenarts beoordeelde tips en trucs

Net zoals je je beddengoed elke week of twee moet wassen, geldt hetzelfde voor het beddengoed van je kat. Idealiter wil je het één keer per week wassen, maar als ze er niet zoveel tijd aan besteden, kun je misschien wegkomen met het eens in de 2 weken wassen.

Door de tijd te nemen om hun beddengoed te wassen, blijft het lekker fris ruiken en kan het helpen om je kat gezond te houden. En net zoals jij graag in een bed met verse, schone lakens klimt, zal je kat dat waarschijnlijk ook doen.

kattenpootverdeler

Waarom u het bed van uw kat moet wassen

Net zoals je je beddengoed moet wassen om het schoon te houden en fris te laten ruiken, geldt hetzelfde voor het beddengoed van je kat. Maar de waarheid is dat er meerdere redenen zijn waarom je het beddengoed van je kat vaak en consequent moet wassen.

Deze redenen zijn onder meer:

  • Onaangename geuren afkomstig uit het bed van uw kat (deze kunnen ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen voor uw kat)
  • Allergieën. Als u allergisch bent voor huidschilfers van katten, wilt u hun bed vaak wassen, omdat plaatsen waar uw kat slaapt vaak een grote hoeveelheid huidschilfers van huisdieren bevatten.
  • Ontsmetting. Als er een schadelijke aerosol in de buurt van het bed van uw kat is gebruikt, kan deze op het bed blijven hangen en uw kat schaden. Etherische oliedruppeltjes die zich door een diffuser door een kamer verspreiden, kunnen zich bijvoorbeeld op het bed van uw kat verzamelen. Dit rechtvaardigt het wassen van het bed.
  • Uitroeiing van parasieten. Veel parasietbestrijdingsprotocollen omvatten het behandelen van uw huisdier en het grondig reinigen van hun omgeving. Vlooien en mijten kunnen het bed van uw kat bewonen, omdat het veel donkere, koele spleten biedt om zich in te verstoppen en een gebied is dat hun gastheer (uw kat) vaak bezoekt.
  • Plassen of poepen. Als uw kat een ongeluk in zijn bed heeft gehad, moet deze zeker worden gewassen. Houd er rekening mee dat het missen van de kattenbak niet normaal is en dat uw kat zeker veterinaire zorg nodig heeft als u ziet dat hij zijn bed gebruikt om zichzelf te ontlasten.
  • Het bed is bevuild. Als het bed om een andere reden bevuild is (morsen, enz.), Wilt u het wassen voordat u uw huisdier toestaat het opnieuw te gebruiken.
  • Uw kat heeft een huidkwaal. Bepaalde huidaandoeningen van katten (zoals ringworm) zijn overdraagbaar op mensen. Om het risico op zoönose te minimaliseren, wordt aanbevolen hun bed grondig te reinigen.

Het kost niet zoveel werk om het bed van je kat schoon te maken, dus voeg het toe aan je lijst met tweewekelijkse klusjes en blijf erbij.

Kattenallergie
Afbeelding credit: Cat Box, Shutterstock

kat face divider 2

Hoe het bed van uw kat te wassen

Nu je alles weet over hoe vaak en waarom je het bed van je kat moet wassen, hoef je alleen nog maar uit te zoeken hoe je het moet doen. Het goede nieuws is dat het een vrij eenvoudig proces is, en we zullen je hier door alles leiden wat je moet weten:

1. Verwijder de cover

Als je kattenmand een hoes heeft, begin dan met het verwijderen daarvan. Je hoeft niet het hele bed te wassen; U hoeft alleen maar de hoes te wassen die uw kat actief gebruikt. Natuurlijk, zodra u de hoes verwijdert, moet u de kattenmand verplaatsen naar een plaats die uw kat niet kan gebruiken totdat u klaar bent.

Als uw kattenmand geen hoes heeft, kunt u deze stap overslaan, maar u moet voorzichtiger zijn bij het behandelen, wassen en drogen.

Verwijder kattenurine en vuile vlekken
Afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock
thematische pauze

2. Spot traktatie

Als het kattenbed opvallende plekken heeft met vlekken, vuil of vuil, is het het beste om het te behandelen voordat je doorgaat naar de volgende stap. Volg de aanwijzingen voor de spotreiniger die u gebruikt en zorg ervoor dat deze niet negatief zal reageren op de kattenmand. Of je kunt er altijd een paar keer met de vacuümslang overheen gaan!

thematische pauze

3. Wassen en drogen

Neem voordat u de kattenmand wast de tijd om het etiket te lezen en volg alle aanwijzingen. Als het etiket geen aanwijzingen bevat of als u de routebeschrijving om een andere reden niet kunt vinden, blijf dan bij een ongeparfumeerd wasmiddel speciaal voor huisdieren.

Was het bed met de hand of op een koude cyclus op de laagst beschikbare stand. Gebruik vanaf daar alleen een droger op de laagst mogelijke stand als je zeker weet dat het bed er niet aan beschadigt. Anders moet je het kattenbed aan de lucht drogen.

Als u een droger gebruikt, raden we u aan een ongeparfumeerd drogervel te gebruiken om statische elektriciteit te verwijderen en overgebleven haren van huisdieren op te halen. Maak natuurlijk altijd na elk gebruik de pluizenvanger in de droger schoon.

wasruimte
Image Credit: Evgeny bijamanenko, Shutterstock

kattenpootverdelerLaatste gedachten

Het is iets dat veel eigenaren van gezelschapsdieren over het hoofd zien en verwaarlozen, maar de tijd nemen om het beddengoed van uw kat elke week of twee te wassen, gaat een lange weg om ze gelukkig, gezond en geweldig te laten ruiken. Sterker nog, het duurt echt niet zo lang, dus als je eenmaal in de routine zit, is het niet zo moeilijk om bij te blijven!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Svetlana Rey, Shutterstock