Hoe kattennagels thuis te trimmen in 7 stappen: door de dierenarts goedgekeurd advies

Het verzorgen van uw kat is een belangrijk onderdeel van het zijn van een verantwoordelijke eigenaar van een huisdier, en het knippen van nagels is een stap die niet moet worden vermeden. Toch kan het knippen van de nagels van uw kat ontmoedigend zijn voor kieskeurige of schichtige katten, vooral als u geen eerdere ervaring hebt. De beste manier om de ervaring zo stressvrij mogelijk te maken, is door met een plan naar binnen te gaan.

In dit artikel bekijken we de zeven stappen die je moet volgen om de nagels van je kat thuis te knippen. Als u zich tijdens het volgen van deze stappen zorgen maakt over het welzijn van uw kat of overweldigd bent door de taak, aarzel dan niet om een pauze te nemen of een professionele trimmer te raadplegen voor hulp.

3 kat face divider

Verzamel uw benodigdheden

Voordat u de nagels van uw kat knipt, moet u de juiste benodigdheden hebben. Gebruik nooit menselijke of honden nagelknippers op uw kat. Tondeuses die niet zijn ontworpen voor de nagels van uw kat kunnen het proces moeilijker maken en verwondingen veroorzaken.

Trimmers

Eerst moet je je katachtige nageltrimmers uitzoeken. Er zijn verschillende soorten trimmers om uit te kiezen, en u zult de voor- en nadelen van elk willen overwegen om een weloverwogen keuze te maken. De eerste optie is een schaarachtige tondeuse. Ze zien eruit als een schaar met gebogen messen die om de nagels van je kat passen.

Als uw kat bijzonder stevige nagels heeft, wilt u misschien een tondeuse in tangstijl. Ze hebben een beetje extra kracht achter de hand om taaie nagels door te knippen, maar dat betekent ook dat je extra voorzichtig moet zijn met waar je aan het knippen bent.

Een andere optie is de guillotine-achtige tondeuse. Het mes op de tondeuse blijft langer scherp, maar het kan voor beginners wat moeilijker te gebruiken zijn. Om te gebruiken, moet u de nagel van uw kat door een klein gaatje passen waar het mes overheen snijdt. Het is alsof je een naald rijgt, maar dan met een kronkelige kat.

Kat in een dierenkliniek kapper nagels knippen
Afbeelding credit: 135pixels, Shutterstock

Ondersteuningsitems

Over kronkelige katten gesproken, misschien vind je het handig om een handdoek, een deken of een tweede persoon in de buurt te hebben als helper. Door je kat in een handdoek of deken te wikkelen, kun je je harige vriend stil houden terwijl je zijn nagels knipt. Als je een helper hebt, kunnen ze de kat vasthouden terwijl je de nagels knipt, wat het proces veel gemakkelijker zal maken.

Traktaties zullen ook essentieel zijn voor dit proces. Om uw kat tevreden en geduldig te houden, wilt u hem na elke nagel of zo een traktatie geven. Als je per ongeluk de snelheid van de klauw van je kat snijdt, heb je styptisch poeder bij de hand nodig om het bloeden te verminderen en pijn te minimaliseren.

3 kat face dividerHoe kattennagels thuis te knippen in 7 stappen

Zodra je je benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met het knippen van de nagels van je kat. Neem tijdens dit proces pauzes als je het gevoel hebt dat je kat geagiteerd raakt en wees niet bang om een ervaren huisdierouder om hulp te vragen als je overweldigd bent. Door deze stappen te volgen, kunt u het knippen van nagels zo snel en gemakkelijk mogelijk maken.

1. Zoek een rustige, rustige plek

Als je in een huishouden bent met meerdere mensen of huisdieren, wil je de nagels van je kat niet knippen in het midden van de chaos. Om de ervaring zo stressvrij mogelijk te maken voor u en uw kat, gaat u naar een geïsoleerd deel van het huis en sluit u de deur.

Als je kat zich in een hooggespannen emotionele toestand bevindt, kalmeer hem dan. Neem de tijd om hem te kalmeren van zijn opwinding en breng hem in een ontspannen staat voordat je begint.

thematische pauze

2. Breng uw kat in een comfortabele positie

Zodra je kat rustig is, is het tijd om hem in positie te brengen voor het knippen van nagels. Ervaring zal u vertellen welke positie het beste is voor u en uw kat, omdat sommige katten één positie stressvol kunnen vinden, terwijl anderen er misschien de voorkeur aan geven. Sommige ideeën zijn om met je kat op schoot te zitten of achterover op je borst te liggen.

Als je kat niet tevreden lijkt met een positie, is dit waar de handdoek of deken en een helper van pas komen. Je kunt je kat inpakken als een burrito en één poot laten uitsteken om te trimmen. Hoe meer u de nagels van uw kat trimt, hoe beter u zijn voorkeuren zult begrijpen en welke positie hem zal helpen zich het meest op zijn gemak te voelen.

kat die op schoot van eigenaren zit
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

3. Vind de nagel en de quick

Neem voorzichtig de poot van je kat vast en kies een nagel om mee te beginnen. Oefen met je wijsvinger op het voetkussen van je kat en je duim op de bovenkant van zijn teen zachte druk uit om de nagel bloot te leggen. Observeer waar de snelheid is, wat het roze deel van de nagel zal zijn in plaats van de witte portie. Het snelle moet worden vermeden, omdat het de ader in de nagel van uw kat is.

thematische pauze

4. Knip onder de juiste hoek

Zodra je de nagel en de snelle hebt geïdentificeerd, is het tijd om te knippen. Knip in een lichte hoek in plaats van recht overdwars, waardoor de nagel natuurlijker op de grond rust terwijl uw kat loopt.

Hoewel je instinct kan zijn om voorzichtig en voorzichtig te zijn tijdens het proces, moet je resoluut en stevig snijden. Als je te traag bent in het knippen van de nagel, kun je hem verpletteren in plaats van hem schoon te knippen.

nagels van kat knippen
Image Credit: Yimmyphotography, Shutterstock
thematische pauze

5. Beetje bij beetje bijsnijden

In plaats van de hele nagel in één keer te knippen, knip je beetje bij beetje. Dit zal u helpen om ervoor te zorgen dat u niet per ongeluk de snelle snijdt. Het zal u ook helpen de reactie van uw kat te volgen. Als uw kat geagiteerd lijkt en gromt of sist, is het tijd om een pauze te nemen.

thematische pauze

6. Herhaal dit voor elke nagel

Herhaal dit proces voor elke nagel. Als de kat rustig is gebleven, is het een goed idee om je kat na elke nagel traktaties te geven. Misschien wilt u zelfs overwegen om de sessie met een positieve noot te beëindigen en de volgende dag een andere nagel te proberen.

kat krijgt nagels geknipt
Afbeelding credit: Vydrin, Shutterstock
thematische pauze

7. Sluit af met een positieve ervaring

Nadat je de nagels van je kat hebt geknipt, moet je ervoor zorgen dat je het proces met een positieve noot afsluit. Geef hem traktaties, knuffels of speeltijd – wat hij maar wil. Hij verdient het!

garen kogelverdeler

Handige tips voor het knippen van de nagels van uw kat

Als je je nog steeds overweldigd voelt bij het vooruitzicht om de nagels van je kat te knippen, hebben we enkele tips die je misschien nuttig vindt.

  • Oefenen, oefenen, oefenen. Voordat u de nagels van uw kat knipt, doorloopt u het hele proces zonder nagels te knippen. Dit helpt u en uw kat om te wennen aan de sensaties die erbij komen kijken, waardoor uw kat voldoende mogelijkheden heeft om zich aan te passen voor het echte werk.
  • Maak gebruik van ondersteunende tools. Zachte muziek of rustgevende feromonen kunnen je kat kalmeren.
  • Blijf kalm. Als jij niet rustig bent, zal je kat dat ook niet zijn. Uw kat kan de kleinste emotionele signalen oppikken, dus het is cruciaal dat u geduldig blijft tijdens het proces. Als je voelt dat je geagiteerd raakt, neem dan een pauze.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het trimmen van de klauwen van je kat misschien ontmoedigend lijkt, hoeft dat niet zo te zijn. Door de zeven belangrijkste stappen in dit artikel te volgen, kunt u het proces eenvoudig en effectief maken. Begin met het verzamelen van je benodigde hulpmiddelen en oefen voordat je aan het proces begint. Als je de ervaring positief houdt, zal het in de toekomst nog gemakkelijker zijn om de nagels van je kat te knippen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: GaiBru-Photo, Shutterstock