Hoe katten uit mulch te houden (12 effectieve tips)

Buurtkatten die rondlopen op onze werven kunnen af en toe leuk zijn, maar ze kunnen ook schade toebrengen aan gebieden zoals tuinen. En als u mulch gebruikt, zult u merken dat uw buurtkatten het leuk vinden om het gebied als kattenbak te gebruiken. Of misschien is het je eigen poesje die in de mulch wil spelen. Hoe dan ook, je wilt niet constant mulched gebieden moeten opruimen, dus je hebt een manier nodig om te voorkomen dat je katachtige vrienden daar tijd doorbrengen.

Maar hoe? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, eigenlijk! Hieronder vind je 12 tips om katten uit mulch te houden. Ze zijn allemaal vrij eenvoudig en je kunt meer dan één afschrikmiddel kiezen om de kans te vergroten dat katten niet in de buurt van je mulch komen. Dit is wat je moet doen.

cat + lijnverdeler

De 12 tips om katten uit Mulch te houden

1. Kippengaas

kippengaas
Afbeelding Credit: Syrio, Wikimedia

Het is misschien niet elegant, maar deze oplossing is eenvoudig en goedkoop: kippengaas. Je kunt kippengaas gebruiken als hekwerk rond gemulcheerde gebieden om katten buiten te houden, of je kunt stukken over de mulch leggen om het ongemakkelijk te maken voor katten om op te lopen. Zorg er wel voor dat je puntige uiteinden en scherpe spikes in de grond duwt, zodat katten er niet op stappen en zichzelf pijn doen. En als je de hekwerkroute volgt, hoef je geen kippengaas te gebruiken; je kon eigenlijk alles gebruiken, zoals potplanten of hout.

thematische pauze

2. Textuur

Afbeelding Credit: manfredrichter, Pixabay

We hebben net gezegd dat onze katachtige vrienden het niet leuk zullen vinden om op kippengaas te lopen omdat het ongemakkelijk is op hun poten. Het creëren van texturen die kitties niet zullen genieten in mulched gebieden met andere dingen zal ook werken. Alles wat ongelijk of gestructureerd is, zou moeten werken, maar een uitstekende optie is dennenappels. Het plaatsen van verschillende gedroogde dennenappels in de mulch maakt het oppervlak van het gebied ongemakkelijk voor katten. Gebruik alleen geen dennenappels die pas zijn gevallen, omdat ze nog steeds scherpe randen hebben die kunnen verwonden. Je kunt ook zoiets als steenmulch gebruiken om het oppervlak ongelijk te maken.

thematische pauze

3. Scat Mat

Homarden Kattenafweermiddel Buiten
Afbeelding Credit: Homarden, Amazon

Scat-matten zijn een andere geweldige manier om katachtigen van je mulch af te schrikken. Net als kippengaas of dennenappels, creëren ze een textuur waar katten geen fan van zijn vanwege de stompe rubberen of plastic spikes die de matten hebben. Je riskeert ook geen accidenteel letsel met scat-matten omdat de spikes stomp genoeg zijn om niet in de poten van een kat te steken. Bedek gewoon mulchbedden met een paar scat-matten en kijk hoe het gebied katvrij wordt! Deze optie kost iets meer dan kippengaas of dennenappels, maar het is niet duur.

thematische pauze

4. Dingen opbreken

kat die op hek loopt
Afbeelding credit: fantom_rd, Shutterstock

Het opbreken van het oppervlak van de mulch zal gemakkelijk voorkomen dat katachtigen je mulch als kattenbak gebruiken, maar het is een beetje meer werk en een beetje duurder dan andere opties. Maar het is gemakkelijk genoeg om te bereiken; je hoeft alleen maar wat rivierrotsen of flagstones (of iets dergelijks) in de mulch te plaatsen waar katten graag rondhangen. Dit geeft katten minder ruimte om mee te werken en, afhankelijk van het type stenen dat je gebruikt, genieten ze misschien niet van de textuur op hun poten.

thematische pauze

5. Commercieel kattenafweermiddel

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay

Het gebruik van een commercieel kattenafweermiddel is een kosteneffectief afschrikmiddel voor katachtigen die in uw gemulched gebied willen spelen. Met name insectenwerende middelen die roofdierurine gebruiken, zoals coyoteurine. Katachtigen zijn bang voor roofdieren zoals coyotes, dus ze moeten gebieden vermijden waar ze denken dat roofdieren kunnen zijn. Spuit het afweermiddel gewoon royaal rond het gebied van mulch waar je katten uit de buurt wilt houden. U kunt gemakkelijk online commerciële kattenwerende middelen vinden en deze zijn veilig te gebruiken rond planten! Houd er echter rekening mee dat u misschien niet geniet van de geur van roofdierurine.

thematische pauze

6. DIY Kattenafweermiddel

Appelazijn ontmoedigt honden en katten om op meubels te kauwen
Afbeelding Credit: ThamKC, Shutterstock

Wilt u geld besparen terwijl u kitties weghoudt van uw mulch? Maak dan je eigen kattenafweermiddel! Het is eenvoudiger dan je denkt. Katten hebben bijvoorbeeld een hekel aan de geur van citrus, dus je kunt een kopje citroen-, limoen- of sinaasappelsap mengen met een half kopje water en het rond je mulchgebied spuiten. Je kunt ook bloedmeelmeststof proberen, die een uitstekende meststof voor je tuin is, maar een geur heeft die sterk genoeg is om katachtigen ervan te weerhouden naar binnen te dwalen (gewoon niet te veeldoe het met deze, want het kan planten verbranden!).

thematische pauze

7. Plantenafstotend

Kat en plants_shutterstock_Stenko Vlad
Afbeelding Credit: Stenko Vlad, shutterstock

Je kunt ook specifieke planten gebruiken om katten af te weren, omdat bepaalde planten scherp zijn voor katachtigen. Bovendien is het een win-winsituatie voor jou, omdat je katten weg kunt houden, mooie bloemen kunt hebben en zelfs wat kruiden kunt gebruiken bij het koken, afhankelijk van wat je plant! Enkele van de planten waar katten een hekel aan hebben, zijn coleus canina (bange kat), lavendel, wijnruit, pennyroyal, rozemarijn, citroengras, pepermunt en citroentijm.

thematische pauze

8. Ochtend en avond water geven

tuin besproeien
Afbeelding Credit: Pixabay

Wilt u uw mulchbedden onaantrekkelijk houden voor katachtigen? Houd het dan het grootste deel van de tijd nat. Dit is een eenvoudige maar meer tijdrovende optie – als je ’s ochtends en’ s avonds je mulch naar beneden spuit, moet het het gebied vochtig genoeg houden om katten uit te schakelen die op zoek zijn naar een badkamer of een plek om te dutten. Als je echter niet de tijd hebt om dingen nat te houden, blijf dan bij een gemakkelijkere oplossing zoals geparfumeerde insectenwerende middelen.

thematische pauze

9. Watersproeier

watersproeiers
Image Credit: topseller, Shutterstock

Deze heeft minder te maken met het nat houden van mulch en meer met het nat houden van katten. Het instellen van een bewegingsgeactiveerde sprinkler die katachtigen blaast wanneer ze uw gemulchede gebieden betreden, zou hen redelijk goed moeten afschrikken. Katachtigen houden niet van het gevoel nat te zijn (en sommigen zijn geen fans van het geluid van de sprinkler). Deze optie is waarschijnlijk niet het hele jaar door een oplossing, maar het kan uitstekend zijn in de warmere maanden.

thematische pauze

10. Alarm

Bengaalse kat die op gras loopt
Afbeelding Credit: skeeze, Pixabay

Als een bewegingsgeactiveerde watersproeier geen optie is, kunt u een bewegingsgeactiveerd alarm proberen dat geluid maakt en katten bang maakt wanneer ze naderen. De nadelen zijn dat als het geluid luid genoeg is, het jou en je buren kan irriteren. Ultrasone insectenwerende middelen zijn ook populair en worden vaak gebruikt om dieren in het wild af te weren, maar er zijn er enkele die speciaal voor katachtigen zijn gemaakt. Deze werken echter niet altijd, dus u moet uw onderzoek doen voordat u erin investeert.

thematische pauze

11. Verleiding verwijderen

kat in grass_Winessyork, Shutterstock
Afbeelding Credit: Winessyork, Shutterstock

Katten zijn nieuwsgierig en houden ervan om het nieuwe en onbekende te verkennen. Dus als ze denken dat er iets interessants te vinden is in je mulchbedden, zullen ze er meteen in dwalen. Je kunt ze echter buiten de deur houden door verleidingen weg te nemen. Dat betekent het wegwerken van mogelijke voedselbronnen of het verbergen van plekken en gebieden die knaagdieren of andere kleine dieren kunnen aantrekken die verleidelijk zijn voor katachtigen. Dit zal katten waarschijnlijk niet 100% buiten houden, maar het zou ze minder nieuwsgierig moeten houden.

thematische pauze

12. Opleiding

kattentraining
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock

Dit zal waarschijnlijk niet werken met buurtkatten, maar als het je eigen kat is die in je mulch dwaalt en speelt of het als kattenbak gebruikt, kun je ze gewoon trainen om het te vermijden. Je kunt dit doen door een van de hierboven genoemde kattenwerende middelen te gebruiken (zoals het citruswater) of door dubbelzijdige tape te plaatsen in de delen van het mulchbed waar ze graag naartoe gaan (je kat zal niet genieten van het gevoel van tape die op zijn poten is geplakt!). Je kunt je huisdier ook belonen als het het gebied vermijdt, zodat het het idee krijgt dat het weg moet blijven. Deze optie kost echter tijd en geduld!

kattenpootverdeler

Conclusie

Je katten of katten uit je buurt uit je mulch houden lijkt misschien een onmogelijke droom, maar het kan! Er zijn tal van manieren om katachtigen af te schrikken van de gebieden waar je niet wilt dat ze zich bevinden, zoals kattenwerende middelen (natuurlijk of commercieel), texturen die ze niet leuk vinden en meer. Sommige opties zijn snel en eenvoudig; anderen zullen een beetje kosten en meer tijd kosten. Misschien wilt u ook meer dan één van deze tips combineren om effectiever te zijn. Maar katachtigen uit de buurt van je mulchgebieden houden is een mogelijkheid!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kristi Blokhin, Shutterstock