Hoe insectenbeten op katten te voorkomen (6 nuttige tips)

Het spreekt voor zich dat als je je zorgen moet maken over muggen- en andere insectenbeten als je in de tuin bent, je je zorgen moet maken dat ze je katachtige vriend bijten. Net als bij mensen kunnen muggenbeten schadelijk zijn voor je kat.

Ze irriteren niet alleen de huid, maar uw kat kan ook gemakkelijk allergisch zijn voor het insect dat hen heeft gebeten of zelfs een van de door muggen overgedragen ziekten oploopt. Hoewel muggen geen belangrijke rol spelen in ons ecosysteem en onze omgeving, dragen ze nog steeds ernstige ziekten met zich mee die gemakkelijk kunnen worden overgedragen op je harige vriend.

Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je kunt voorkomen dat deze insecten je kat bijten. We geven je er een paar in de onderstaande gids.

Kattenkogelverdeler 1

Hoe insectenbeten op katten te voorkomen

1. Gebruik veilige insectenwerende middelen

Een manier om je katachtige vriend te beschermen tegen insectenbeten is door een effectief, veilig insectenwerend middel te gebruiken. Hoewel u nooit een menselijk insectenwerend middel op uw kat moet gebruiken, zijn er veilige opties voor huisdieren.

Menselijk insectenwerend middel bevat ingrediënten die, hoewel veilig voor u, onveilig kunnen zijn voor uw huisdier en hen schade kunnen berokkenen. In feite is het het beste om uw dierenarts te raadplegen voor de meest effectieve afweermiddelen voor uw kat, zoals zij u kunnen vertellen, welke veilig is om te gebruiken en welke niet. Je kunt deze insectenwerende middelen zelfs in sprayvorm krijgen, zodat ze gemakkelijker op je kat kunnen worden aangebracht zonder dat de kat in paniek raakt.

Repellent_shutterstock_ThamKC
Afbeelding Credit door: ThamKC, shutterstock
thematische pauze

2. Verminder insecten in uw tuin en tuin

Hoewel het gebruik van insectenwerende middelen een geweldige manier is om uw kat te beschermen tegen ten minste een paar beten in het zomerseizoen, is het niet genoeg. Je moet ook het aantal insecten dat zich in je tuin en tuin verzamelt verminderen.

U kunt het aantal insecten dat naar uw tuin en tuin wordt aangetrokken, verminderen door natuurlijke insectenwerende middelen in die gebieden te plaatsen. Natuurlijke insectenwerende middelen zoals citronellakaarsen werken goed omdat de insecten niet van de geur houden en in plaats daarvan ergens anders heen gaan.

Voor muggenpreventie is het verwijderen van stilstaand water van uw eigendom essentieel, omdat dit muggen en andere insecten aantrekt.

Sommige plaatsen om te controleren en te legen voor stilstaand water zijn de volgende.


  • Lege bloempotten

  • Vijvers

  • Vogelbaden

  • Pierenbadjes

  • Hondenbakken

  • Hoeken van uw tuin
thematische pauze

3. Houd uw kat binnen wanneer muggen het meest actief zijn

Een andere manier om te voorkomen dat je kat wordt aangevallen door insecten, is door de kat binnen te houden tijdens de periode waarin ze het meest actief zijn. Hoewel dit je kat misschien een beetje boos maakt, doe je het voor het eigen bestwil van de kat.

Hoewel verschillende soorten muggen het meest actief zijn op verschillende momenten van de dag, wordt gedacht dat ze het meest actief zijn vroeg in de ochtend en de eerste paar uur van de nacht. Als u uw kat tijdens deze uren binnenhoudt, wordt hij minder gebeten en hoeft u zich minder zorgen te maken dat uw kat ziek wordt of een geïrriteerde huid heeft van de beten.

Macrofoto van een mug op een blad
Afbeelding Credit: Satheesh Cholakkal, Pexels
thematische pauze

4. Schakel de professionals in

Hoewel er veel huismiddeltjes en natuurlijke insectenwerende middelen zijn om je tuin en tuin muggenvrij te houden, zodat je kat niet overmatig wordt gebeten, gaat er niets boven een professional die binnenkomt om het pand te besproeien om de insecten op afstand te houden.

U kunt een professional laten komen en spuiten voor insecten aan het begin van de zomer of wanneer muggen meestal actief worden waar u woont. U moet uw kat binnen houden wanneer de tuin wordt besproeid en een paar uur daarna om aan de veilige kant te zijn, omdat chemicaliën worden gebruikt.

thematische pauze

5. Onderzoek toegangspunten in uw huis

Het is niet alleen mogelijk voor insecten om je kat in de tuin en tuin te bijten. Muggen kunnen binnensluipen door de deuren, ramen en eventuele scheuren en spleten in uw huis. Om te voorkomen dat het ongedierte uw huis binnendringt, is het om te beginnen essentieel om alle toegangspunten te onderzoeken waar ze doorheen kunnen zoemen.

Wanneer het muggenseizoen begint, controleert u uw schermen op de deuren en ramen op haken en ogen, scheuren of zelfs kleine gaatjes en repareert of vervangt u ze om de muggen zoveel mogelijk buiten te houden. Niets is waterdicht als het gaat om het creëren van een barrière tussen uw huis en katten om muggen te voorkomen. Je kunt er echter alles aan doen om te voorkomen dat ze hun weg naar binnen vinden.

Zorg ervoor dat je kizal eventuele muggen die u in uw huis ziet onmiddellijk voor de beste resultaten.

kat in de hordeur
Afbeelding Credit: VooDooPickles, Shutterstock
thematische pauze

6. Werk om hartworminfectie te voorkomen

Hoewel de bovenstaande tips zullen voorkomen dat muggen uw arme kat tot op zekere hoogte aanvallen, zijn ze niet waterdicht en loopt de kat nog steeds het risico gebeten te worden. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van hartwormbehandelingen voor uw katachtige vriend. Neem contact op met uw dierenarts voor de juiste dosering van hartwormmedicijnen om uw kat te geven en zorg ervoor dat u het aan uw kat geeft volgens het doseringsschema. Dit is de belangrijkste preventieve maatregel die u kunt nemen om uw kat te beschermen tegen de insectenpopulatie.

divider-catclaw1Tekenen dat een mug je kat heeft gebeten

Je vraagt je misschien af wat de tekenen zijn dat je kat is gebeten door een mug en vraagt je af waar je op moet letten. Het gedrag van de kat is de beste manier om te vertellen dat je kat is gebeten door een mug. Net als bij mensen zal de beet jeuken en gaat de kat krabben om verlichting te krijgen.

Als uw kat over zijn kop of zijn poot begint te wrijven of een bepaald gebied bijt en likt, dan is hij misschien gebeten. Als u ook in dat gebied een zwelling opmerkt, kan uw kat heel goed door een mug zijn gebeten.

In de meeste gevallen zal de beet mild blijven en zal de kat binnen een paar dagen in orde zijn. U moet echter de kat en het getroffen gebied in de gaten houden. Als het gebied extreem gezwollen wordt, roder dan het was, of niet lijkt te genezen, moet je je kat meteen naar een dierenarts brengen.

Sommige gebieden worden ook als risicovol beschouwd. Deze gebieden omvatten de snuit en oren. Als uw kat in de keel of mond is gebeten, moet u hem meteen naar een dierenarts brengen, omdat dit een ernstige allergische reactie kan veroorzaken. Muggenbeten kunnen gevaarlijk zijn voor katten, dus houd je katachtige vriend in de gaten.

Kattenkogelverdeler 1Conclusie

Muggen maakt het niet uit of je een mens of een kat bent; ze bijten alles waar ze op landen met bloed om ze te voeden. Muggen kunnen net zo gevaarlijk zijn voor je kat als voor jou. Hoewel de bovenstaande tips u zouden moeten helpen voorkomen dat uw kat vaak wordt gebeten, zullen ze niet voorkomen dat muggen uw kat volledig bijten.

Volg de bovenstaande tips en zorg ervoor dat u uw kat in de gaten houdt voor beten of tekenen dat hij tijdens het muggenseizoen is gebeten. Als u denkt dat uw kat ziek is geworden van een muggenbeet, is het het beste om meteen contact op te nemen met uw dierenarts voor de juiste diagnose en behandeling.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: voedselketen, Robert Couse-Baker, Flickr, CC door 2.0