Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Je hebt dus de spannende beslissing genomen om een nieuw kitten te nemen, maar de gedachte om ze thuis aan je volwassen kat voor te stellen, kan zorgwekkend zijn. Het goede nieuws is dat als je je goed voorbereidt en ze geleidelijk introduceert, ze in een mum van tijd vrienden moeten zijn. Lees verder voor ons advies voor stressvrije kattenintroducties!

Uw huis voorbereiden

schattige kat

Voordat u uw nieuwe huisdier mee naar huis neemt, moet u uw huis voorbereiden om ervoor te zorgen dat het kittenbestendig is!

Kies een kamer in uw huis om uw nieuwe kitten op te sluiten terwijl ze zich vestigen, zoals een logeerkamer. U wilt ook een veilige plek creëren voor uw bestaande kat waar ze uit de buurt van het kitten kunnen zijn en hun eigen ruimte hebben.

De kamer van het kitten moet voedsel, water, schuilplaatsen, een kattenbak, speelgoed en een bed bevatten. Zorgt ervoor dat er geen gevaren zijn (losse draden, open ramen, enz.). Speelgoed en beddengoed moeten nieuw zijn en niet de geur van uw oudere kat hebben.

Het is ook handig om de spullen van uw nieuwe kitten en oudere kat gescheiden te houden. Katten zijn zeer privédieren en delen niet graag kattenbakken, dus je wilt meerdere dozen hebben (één per kat, plus één extra).

Overweeg een feromoonverspreider zoals Feliway om een kalmerende sfeer voor beide katten te creëren. De feromonen voorkomen dat uw oudere kat zich bedreigd voelt en helpen hem te ontspannen.

Lees ook: De beste zelfgemaakte kattenvoerrecepten voor nierziekte

Uw nieuwe kitten mee naar huis nemen

kitten nieuw thuis

Uw nieuwe aankomst moet veilig opgesloten blijven terwijl ze zich vestigen.

In dit stadium kan het nuttig zijn om uw inwonende kat kennis te laten maken met de geur van het kitten voordat ze elkaar persoonlijk ontmoeten.

Katten gebruiken geur als een manier om te detecteren of een andere kat tot dezelfde sociale groep behoort, dus geuruitwisseling helpt beide katten om elkaar te herkennen voordat ze elkaar ontmoeten en vermindert de kans op onenigheid.

U kunt dit doen door het beddengoed van uw katten te gebruiken, zoals een deken. Neem een deken van het beddengoed van elke kat en plaats deze in de ruimte van de ander. Idealiter zouden beide katten positief gedrag moeten vertonen ten opzichte van de nieuwe geur, zoals nieuwsgierig snuiven.

Pas op voor het sissen of vermijden van de deken, want dit zijn tekenen dat uw kat nog niet klaar is om het kitten te accepteren en kan wijzen op problemen die in het verschiet liggen. Als dit gebeurt, vertraag dan en geef de katten meer tijd om aan elkaars geuren te wennen.

Om de zaken vooruit te helpen, kunt u het kitten uit zijn kamer verwijderen en uw oudere kat binnenlaten om te verkennen.

Zodra de katten ontspannen zijn in de aanwezigheid van de geur van de ander (dit kan enkele dagen duren), kunt u de dekens terugleggen bij hun rechtmatige eigenaren en bent u klaar om uw katten persoonlijk te laten ontmoeten.

De beste manier om dit te doen is om ze elkaar te laten zien door een fysieke barrière, zoals een raam, een enigszins open deur, een babyhek of iets waar ze niet doorheen kunnen komen. Het is het beste om dit ongeveer een week te doen, zodat de katten voldoende mogelijkheden hebben voor positieve associaties voordat de juiste introducties plaatsvinden.

Lees ook: 11 beste indoor kattenrassen voor homebodies

Het nieuwe kitten voorstellen aan uw oudere kat

Oudere katten waarderen de speelse capriolen van een jong kitten niet altijd.

Wanneer u uw katten voor het eerst introduceert, houd dan altijd toezicht op hen en zorg ervoor dat er een ontsnappingsroute is voor uw oudere inwonende kat. Dit kan iets zijn waar ze naartoe kunnen klimmen of een deur in de tuin.

Het introductieproces moet geleidelijk verlopen, dus volg onze stappen voor een soepele en succesvolle introductie.

Moedig uw kitten aan om naar buiten te gaan en te verkennen

katje

Blijf geduldig door de introducties. Het duurt even voordat katten kunnen leren samenleven.

Na ongeveer een week opsluiting kan uw kitten tekenen van frustratie gaan vertonen, wat betekent dat het tijd is om hem meer ruimte te geven. Tekenen hiervan zijn krabben aan deuren of ramen, consequent miauwen, pacing, proberen te ontsnappen of naar je vegen wanneer je de kamer verlaat.

Als uw kitten zich comfortabel en ontspannen voelt in zijn nieuwe omgeving, zal hij vriendelijk zijn, spinnen, met zijn buik omhoog liggen om te wrijven, gelukkig spelen en zijn gezicht wrijven over meubels en items in het huis om zijn geur achter te laten.

Laat uw kitten op zijn eigen voorwaarden veilige delen van het huis verkennen, maar houd altijd goed in de gaten. Het is essentieel om uw oudere kat te laten zien dat het kitten dit doet – het laat hen weten dat het kitten ook deel uitmaakt van het gezin.

Het kitten zal rondsnuffelen in de ruimte van uw oudere kat. Je oudere kat vindt het misschien niet leuk – dit is in het begin volkomen normaal! Om problemen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de voer- en waterbakken van uw kat uit de buurt van het kitten zijn.

Lees ook: Katten verhuizen naar een nieuw huis: een stapsgewijze handleiding

Moet ik mijn katten aanmoedigen om te mixen?

De laatste keer dat uw kitten bij andere katten was, was het zijn moeder en nestgenoten.

Dwing je katten nooit samen, want dit zal alleen maar problemen veroorzaken. Ze moeten zich op hun eigen voorwaarden mengen wanneer ze er klaar voor zijn en elkaar hebben geaccepteerd als onderdeel van de sociale groep. Comfortabel zijn met elkaar is het belangrijkste doel. Je kunt positieve interacties aanmoedigen met veel lof, traktaties en genegenheid om het gedrag te versterken.

Interacties zonder toezicht

kat

Zolang er geen negatief gedrag is, kunt u beginnen met het toestaan van de katten vrije en onbewaakte interacties.

Begin met dit slechts voor korte periodes te doen – een paar minuten per keer – en bouw geleidelijk op. Sta vrije en onbewaakte interacties zo vaak mogelijk toe, waarbij je de katten ertussen scheidt als ze negatieve interacties beginnen te hebben.

Als ze vriendelijk zijn – spinnen, lekker samen spelen, hun gezichten over elkaar wrijven – laat ze dan langer mixen. Beide katten moeten nog steeds hun eigen ruimte, speelgoed, beddengoed en kattenbakken hebben, evenals hun eigen voerbakken en waterbakken om problemen met concurrentie te voorkomen.

In een paar weken tijd moeten de katten zich settelen in hun nieuwe routine en leren om in harmonie te leven. In dit stadium kunnen ze komen en gaan rond het huis wanneer ze willen. Maar let altijd op conflicten en als er tekenen van onenigheid zijn, maak dan weer aparte ruimtes beschikbaar voor beide katten.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

Wat als ze niet met elkaar overweg kunnen?

vecht kat

Katten moeten een hiërarchie vaststellen en het nieuwe kitten moet zijn plaats kennen.

Het kan weken tot maanden duren voordat dit is vastgesteld en kan wat sissen en vegen van uw oudere kat inhouden – dit is hoe ze het kitten laten weten dat ze zich in de dominante positie bevinden zoals ze er eerst waren.

Dit is volkomen normaal, maar als het zich uitstrekt tot iets meer, kan er een probleem zijn. Houd de lichaamstaal van uw kat in de gaten. Oren naar achteren, brede ogen en een lage staart kunnen erop wijzen dat uw kat angstig is. Een bange kat zal zijn haar omhoog hebben, proberen zichzelf groter te laten lijken en sissen of grommen.

Wees niet ontmoedigd als de eerste paar ontmoetingen niet goed verlopen. Het kost tijd voor oudere katten om te wennen aan een nieuwe metgezel. Het overhaasten van de introducties kan in de toekomst leiden tot frustratie en problemen, dus geduld is de sleutel. Probeer de interacties te timen tot wanneer de katten ontspannen en speels zijn. U kunt altijd met uw dierenarts of een gedragstherapeut praten voor advies.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

Laatste gedachten

Gelukkig kunt u verschillende methoden gebruiken om uw kat aan te moedigen om te slapen volgens een schema dat zowel u als hem ten goede komt.

Het naar huis brengen van een nieuw kitten is een spannende tijd, maar het introduceren van het nieuwste familielid aan uw oudere kat vereist planning en geduld.

De katten moeten eraan wennen dat ze in dezelfde ruimte leven, zodat ze in harmonie kunnen leren leven, maar introducties moeten langzaam worden gemaakt over een periode van weken tot maanden voordat ze elkaar kunnen herkennen als onderdeel van dezelfde sociale groep.

Er is waarschijnlijk wat gesis en onenigheid in het begin, en als u aanhoudende problemen ondervindt, kunt u advies inwinnen bij uw dierenarts of een gedragsdeskundige.

Lees ook: Hoeveel kost een huisdierenverzekering voor een kat en is het echt de moeite waard?

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een kat gewend is aan een nieuw kitten?

Het kan een paar weken tot een paar maanden duren en elke kat is anders. Geduld is de sleutel als het gaat om het introduceren van een nieuw kitten aan een oudere kat, en het kost tijd voordat ze vreedzaam samenleven.

Wat moet ik doen als mijn kat mijn nieuwe kitten niet leuk vindt?

Als uw oudere kat tekenen van agressie vertoont jegens het nieuwe kitten, moeten de katten worden gescheiden. Doe een stapje terug met de introducties en zorg ervoor dat alle interacties begeleid worden. U kunt uw oudere kat helpen door geurwisselingen en introducties door een fysieke barrière om conflicten te voorkomen.

Zal mijn kat mijn nieuwe kitten pijn doen?

Het is onwaarschijnlijk dat uw kat iets zal doen om het kitten te schaden, maar kittens zijn kleiner en kwetsbaarder. Alle interacties moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden, dus als er aanwijzingen zijn voor een conflict, moeten ze worden gescheiden voordat er schade kan worden aangericht.

Kunnen vrouwelijke katten beter overweg met mannelijke of vrouwelijke katten?

Er is geen bewijs dat voordelen suggereert voor het mengen van mannelijke en vrouwelijke katten, omdat het zeer individueel is of ze met elkaar overweg kunnen. Soms zijn ze zal beter overweg kunnen met hetzelfde geslacht, hoewel niet-gecastreerde mannetjes waarschijnlijk zullen vechten.