Hoe een kat te stoppen met plassen in het huis

Als uw kat ooit in uw huis heeft geplast of gespoten, weet u hoe moeilijk het kan zijn om die harde geuren uit tapijten of meubels te krijgen. Na een lange dag op het werk is het laatste waar je thuis wilt komen een stinkende puinhoop. Dus als je je afvraagt hoe je kunt voorkomen dat een kat in huis plast, hebben we je antwoord in deze gids!

De eerste stap om met markeringsgedrag om te gaan, is om te identificeren of uw kat spuit of urineert. Als u weet welk gedrag zich voordoet, kunt u het probleem oplossen en uw huis schoon en uw kat gezonder houden.

Kattenspuiten vs plassen

Identificeer eerst of uw kat spuit of urineert. Je zult het kunnen zien aan de houding die je katachtige aanneemt bij het markeren. Katten plassen door op horizontale oppervlakken te hurken en een grotere plas urine achter te laten. Als uw kat spuit, zal hij opstaan, zijn staart optillen en naar een oppervlak projecteren; je zult ook merken dat hun staart trilt.

Voor die keren dat je je kat niet op heterdaad betrapt, weet dat katten over het algemeen op verticale oppervlakken sproeien, zoals de muur, en plassen op horizontale oppervlakken, zoals de vloer.

Waarom sproeien of plassen katten buiten de kattenbak?

Het antwoord op “waarom spuiten katten?” is meestal vrij eenvoudig. In de meeste gevallen spuiten mannelijke en vrouwelijke katten (meestal katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn) als een manier om te communiceren en territorium te markeren. Katten plassen buiten de kattenbak omdat ze een gedrags- of medisch probleem hebben – wat niet zo eenvoudig is.

Houd er rekening mee dat als uw kat urineert buiten de kattenbak, het is niet omdat ze een bedreiging proberen te zijn. Dit soort gedrag kan te wijten zijn aan stress, urinewegaandoeningen, kattenbakproblemen en nog veel meer. Hier is een diepere blik op de reden waarom dit gedrag plaatsvindt.

Gezondheidsproblemen

Katten die ervaring hebben gezondheidsproblemen hebben meer kans om buiten de kattenbak te plassen, in plaats van spray. Gezondheidsproblemen die verband houden met het niet gebruiken van de kattenbak zijn blaasstenen, urineweginfecties, chronische nierziekte, artritis, diabetes, cystitis en metabole ziekten. Het is een goed idee om uw kat te laten evalueren door een dierenarts als hij ongelukken heeft buiten zijn kattenbak.

Territoriale markering

Katten markeren hun territorium voor paringsdoeleinden en om eigendom aan te geven. Markering kan optreden wanneer andere katten in de buurt zijn. Katten zullen ook hun territorium markeren wanneer ze zich bedreigd of gestrest voelen door andere dieren.

Uw kater laten castreren of vrouwelijke kat laten steriliseren is de beste manier om territoriaal spuiten te verminderen. Een andere geweldige manier om uw kat ervan te weerhouden om in uw huis te spuiten of te plassen, is door een op enzymen gebaseerde reiniger te gebruiken, zoals deze huisdierveilige reinigingsspray. Niet alleen zal dit kattenplassen afschrikmiddel helpen voorkomen dat uw kat op dezelfde plek markeert, maar het zal ook de intense geuren en vlekken elimineren.

Verwilderde kat buiten

Stel dat je geen andere kat binnen hebt waardoor je kat gaat sproeien of plassen. Als uw kat een verwilderde of zwerfkat buiten ziet, kan dit ertoe leiden dat ze om een territoriale reden markeren, om de buitenkat te beschimpen of zelfs voor paringsdoeleinden.

Verandering in routine of omgeving

Katten zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, waardoor ze ongepast kunnen plassen of sproeien. Zoiets simpels als opknappen kan je kat triggeren. Andere veranderingen in de omgeving die van invloed kunnen zijn op uw kat zijn verhuizen naar een nieuw huis, het adopteren van een ander huisdier of het overschakelen naar een nieuw type nest.

Emotionele stressoren

Stress kan een grote trigger zijn waardoor uw kat door uw huis spuit of plast. Wanneer een kat zich angstig, bang of bedreigd voelt, is markering een natuurlijke reactie. Triggers kunnen andere huisdieren zijn, geen veilige ruimte hebben om te ontspannen of verstoringen van hun dagelijkse routine. Geef je kat een geruststellende ruimte als een kattensilo wanneer ze wat extra privacy nodig hebben.

Voedingsschema

Katten houden van routine, dus onregelmatige maaltijden kunnen stress veroorzaken. Een geweldige manier om inconsistente voedingstijden te bestrijden, is door een getimede automatische voerbak en voedseldispenser voor huisdieren te proberen, zodat u zich aan een voedingsschema kunt houden. Je wilt er ook zeker van zijn dat ze het voedsel dat je ze geeft lekker vinden!

Type nest

Het is gebruikelijk dat katten een nestvoorkeur hebben. Ze kunnen het gebruik van de kattenbak vermijden als ze de geur of textuur van het nest dat je gebruikt niet leuk vinden. Als u merkt dat uw kat van de kattenbak afdwaalt, overweeg dan om een ander type kattenbakvulling te gebruiken, zoals volledig natuurlijke kleiklonterend kattenbakvulling, voor zacht, ongeparfumeerd en geurabsorberend strooisel dat uw kat zeker zal waarderen.

Oude urinegeuren of vuile kattenbak

Omdat katten territoriaal kunnen zijn, kunnen oude urinegeuren van andere dieren een negatieve reactie veroorzaken. Gerecyclede bomen of verhuizen naar een huis waarvan de vorige eigenaren een kat hadden, kan leiden tot territoriale markering. Het is ook belangrijk om de kattenbak van je kat schoon te houden, omdat katten geen fan zijn van met behulp van vuile dozen.

Neem het gedoe weg van het constant schoonmaken van je kattenbak met Nest-Robot. Dit zelfreinigende kattenbak zal vuil strooisel scheiden in een lade eronder zodra uw kat klaar is met het gebruik van de doos. En met de app krijg je een melding wanneer de afvallade geleegd moet worden.

Locatie kattenbak

Als de kattenbak in een gebied wordt geplaatst waar uw kat zich ongemakkelijk voelt om zijn werk te doen, zoals drukbezochte of luidruchtige delen van het huis, kan dit ertoe leiden dat hij andere plaatsen vindt om naartoe te gaan. Let op of uw kat op dezelfde plek buiten de kattenbak plast en probeer zijn doos naar die locatie te verplaatsen.

Te weinig kattenbakken

De vuistregel voor traditionele kattenbakken is dat je altijd een kattenbak meer moet hebben dan katten. Dus één kat = twee kattenbakken, twee katten = drie kattenbakken. Als de kattenbak bezet of bevuild is door een andere kat, kan dit uw kat ervan weerhouden deze te gebruiken. Overweeg om een automatische kattenbak zoals Nest-Robot 4, die beter geschikt is voor meerdere katten vanwege de zelfreinigende technologie en afvalbeheermogelijkheden.

Siberische kat met zelfreinigende kattenbak

Hoe voorkom ik dat mijn kat in huis plast?

Als het gaat om uw kat die in uw huis urineert of spuit, zijn er acties die u kunt ondernemen om het probleem te bestrijden. Nu je weet waarom de markering zou kunnen optreden, laten we deze vraag beantwoorden: hoe voorkom ik dat mijn kat in huis plast?

Zoek de bron

Begin met het identificeren van de reden waarom uw kat rond uw huis urineert. Kijk of een eenvoudige oplossing het probleem zou oplossen, zoals het huis een diepe reiniging geven, een nieuwe kattenbak, of de doos naar een nieuwe locatie verplaatsen.

Laat uw kat steriliseren of castreren

Het steriliseren of castreren van uw kat zal de kans dat hij in uw huis spuiten enorm verminderen. Volgens International Cat Care vertonen 90% van de mannetjes en 95% van de vrouwtjes een significante afname van het spuiten nadat ze zijn gefixeerd.

Plug-in feromonen

Plug-in producten en sprays zoals Feliway helpen goed gedrag te bevorderen vanwege hun kattenferomoontechnologie. De feromonen bootsen na wat moederkatten produceren om hun kittens te kalmeren. Het is klinisch bewezen dat deze producten stress verminderen en stressgerelateerd gedrag zoals markeren helpen elimineren.

Bezoek de dierenarts

Zoek naar andere symptomen naast het ongepaste urineren van uw kat, zoals bloed in de urine, overmatig drinken, lethargie of zelfs agressie. Als deze symptomen of andere ongewone tekenen zich voordoen, bezoek dan uw dierenarts.

Voor situaties waarin andere symptomen niet aanwezig zijn, maar al het andere niet heeft kunnen voorkomen dat uw kat markeert, kan uw dierenarts u mogelijk helpen met professionele aanbevelingen of een onderzoek om medische problemen uit te sluiten.

Activiteit en stimulatie

Door uw kat actief en gestimuleerd te houden, kunt u slecht gedrag temmen. Katten die geen mentale en fysieke stimulatie krijgen, hebben meer kans om gedragsproblemen te ontwikkelen. Geef je kat een eigen ruimte om energie uit te drukken zoals de kattenpiramide. Een andere geweldige optie voor stimulatie is deze oplaadbare laserpointer, die uw kat zeker zal vermaken.

Kattenbak op elk niveau van het huis

Als u in een huis met meerdere verdiepingen woont, wilt u misschien een kattenbak op elk niveau van uw huis hebben. Als de kattenbak boven is en u uw tijd beneden doorbrengt, is de kans groter dat uw kat een ruimte dichter bij u vindt om zijn zaken te doen.

Privacy

Katten kunnen privédieren zijn, dus hun kattenbak moet ergens rustig en veilig zijn. Gebieden met weinig verkeer zijn een goede plek voor kattenbakken. Observeer je kat om te zien of hij een favoriete plek heeft voor privacy.

Zeg vaarwel tegen markering in huis

Tot slot, straf je kat nooit voor het spuiten in je huis of het plassen buiten de kattenbak. Dit kan ervoor zorgen dat je kat meer gestrest raakt en de situatie erger maakt. Frequent urineren buiten de kattenbak is vaak te wijten aan gezondheidsproblemen, stressoren of kattenbakproblemen. Katten doen niet enerstand straf, dus de juiste route om gedragsproblemen op te lossen is om je kat te trainen en hem liefde en genegenheid te tonen. Na verloop van tijd kunt u helpen om ongewenst gedrag om te leiden!

Vraag je je nog steeds af hoe je kunt voorkomen dat je kat in huis plast? Houd kattenbak vers met Nest-Robot, de hoogst gewaardeerde WiFi-compatibele, automatische, zelfreinigende doos. Litter-Robot zorgt voor een schoon bed van strooisel elke keer dat uw kat gaat. En met de app kunt u de kattenbakgewoonten van uw kat rechtstreeks vanaf uw telefoon volgen.

Spuiten zowel vrouwtjes als katertjes?

Ja, zowel vrouwtjes als mannelijke katten spuiten. Spuiten is gebruikelijk voor paringsdoeleinden en voor territoriale markering.

Is sproeien normaal voor katten?

Sproeien is normaal en gepast gedrag voor katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Geur is een van de manieren waarop katten met elkaar communiceren.

Moet ik mijn kat straffen voor het spuiten?

Omdat sproeien normaal gedrag is voor katten, moet je ze er niet voor straffen. Het steriliseren of castreren van uw kat kan dit gedrag sterk verminderen.