Doodt regen vlooien? Vet Approved Facts & FAQ

Als je kat ooit vlooien heeft gehad, weet je wat een pijn het is om er vanaf te komen. Proberen de juiste methode te vinden om van vlooien af te komen terwijl je giftige pesticiden vermijdt, is geen grap! En als het een natte tijd van het jaar is, kun je je afvragen of de regen zou helpen om vlooien te doden of het erger te maken. De waarheid is dat het moeilijk te zeggen is. Regen heeft een aantal positieve en enkele negatieve effecten op vlooien. Over het algemeen gedijen vlooien op vochtige plaatsen, maar te veel regen kan ook vlooienpopulaties schaden.

cat + lijnverdeler

Winterharde vlooien

Er is geen twijfel over mogelijk – vlooien zijn moeilijk te doden! Als het gemakkelijk zou zijn om van vlooien af te komen, zouden chemische dips en behandelingen niet zo populair zijn. Het is dus geen verrassing dat een beetje regen (of zelfs een bad) de vlooien die in de vacht van uw huisdier rondhangen niet zal doden. In feite kunnen vlooien tot 48 uur overleven als ze in water worden ondergedompeld! Dat is de reden waarom het weken van uw huisdier niet genoeg is om zich te ontdoen van volwassen vlooien.

Maar vlooieneieren zijn veel kwetsbaarder – ze kunnen worden weggespoeld of gedood als er te veel water is. En omdat vlooieneieren vaak in de grond worden afgezet, kan zware regenval gevaarlijk zijn. Maar vlooien gedijen in vochtige grond en vochtige lucht. Dat betekent dat zolang de vlooieneieren relatief beschermd zijn, regen goed kan zijn voor vlooien, niet slecht.

close-up vlooien op kat
Afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock

3 kat face dividerLevenscyclus van vlooien

Ei

Vlooien beginnen als eieren. Deze eieren kunnen op de vacht van uw huisdier of in de grond worden gelegd. Het eistadium is de meest kwetsbare tijd voor vlooien. Tijdens zware regenval kan de grond worden overspoeld met water, waardoor de eieren verdrinken, of het kan worden weggespoeld, waardoor eieren worden vernietigd.

Larven

Wanneer vlooien uitkomen in larven, zijn ze erg kwetsbaar voor veranderingen in vochtigheid. In omgevingen met een lage luchtvochtigheid kunnen ze opdrogen en sterven. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller vlooienlarven groeien. Ze kunnen vocht uit de lucht opnemen in vochtige omgevingen, waardoor ze sterk en gezond blijven. Een extreem hoge luchtvochtigheid (boven de 95%) kan echter slecht zijn voor vlooienlarven.

Net als eieren kunnen larven echter kwetsbaar zijn voor zware regenval. Ze kunnen in de juiste omstandigheden verdrinken of wegspoelen. Ze moeten zich ook voeden met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Als hun voedselbron wordt weggespoeld, kunnen larven verhongeren.

Volwassenen

Volwassen vlooien zijn erg winterhard en mobiel, waardoor het onwaarschijnlijk is dat zware regenval hen zal schaden. Ze zullen waarschijnlijk hogere grond of een harige gastheer vinden als het te hard regent, en ze kunnen veel langer overleven dan jonge vlooien.

kattenpootverdelerOmgaan met vlooien

Katten hebben vlooienbescherming nodig bij nat en droog weer. Er zijn veel verschillende manieren om uw huis en kat te beschermen tegen vlooien. Vlooienbanden kunnen de kans verkleinen dat een vlo je kat als gastheer kiest. Sprays kunnen vlooien rond uw huis en tuin doden. Topische behandelingen worden toegepast op de vacht van uw kat om vlooien te voorkomen of te doden. En orale behandelingen kunnen maandelijks aan uw kat worden gegeven om te voorkomen dat vlooien uw kat besmetten.

Een behandeling die niet goed werkt bij nat weer is diatomeeënaarde. Dit silica-zware mineraal is een geweldige manier om vlooien te doden door uitdroging – water uit hun lichaam trekken – zonder pesticiden aan uw huis toe te voegen. Maar omdat het alleen werkt als het droog is, is het geen ideale oplossing in vochtige of regenachtige omgevingen.

Lynx Point tabby kat met bloemenhalsband
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

3 kat face divider

Laatste gedachten

Als je een kat hebt, verwacht dan geen zware regen om hem te beschermen. Hoewel regenval in sommige situaties vlooien kan doden, kan het ze ook alles geven wat ze nodig hebben om sterker te worden en sneller te broeden. In plaats daarvan is het belangrijk om een solide, wetenschappelijk onderbouwd plan te hebben om uw katten te helpen vlooienvrij te blijven. Het maakt niet uit welke optie u verkiest, zorg ervoor dat uw kat het hele jaar door beschermd is, ongeacht het weer.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: BrittanyNY, Shutterstock