Black American Shorthair: Foto’s, Feiten & Geschiedenis

Amerikaanse korthaar katten zijn stamboomversies van Noord-Amerikaanse werkkatten. Sommige van de speciale katten hebben een prachtige zwarte vacht, waardoor ze Black American Shorthair katten zijn. Amerikaanse korthaar katten van alle tinten en kleuren zijn meestal ontspannen, liefdevolle metgezellen. De meesten brengen graag tijd door met mensen, maar zijn over het algemeen blij om rond te hangen en zichzelf bezig te houden. Ze zijn lief en liefdevol met precies de juiste hoeveelheid onafhankelijkheid.

Hoogte: 12-14 inch
Gewicht: 8-12 pond
Levensduur: 15–20 jaar
Kleuren: Bruin, zwart, crème, zilver, blauw
Geschikt voor: Gezinnen en individuen die in appartementen, voorstedelijke huizen en landelijke gebieden wonen
Temperament: Ongelooflijk lief, zachtaardig en intelligent, kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren

Amerikaanse korthaar katten zijn er in bijna elke mogelijke vachtkleur, waaronder blauw, wit, rood, bruin en zwart. Het is ook mogelijk om ze te vinden met strepen en andere patronen. De meeste hebben een dikke vacht die bescherming biedt tegen hitte en kou, maar ze hebben geen intensieve verzorging nodig. En vanwege hun afkomst als boerderij- en straatkatten hebben de meeste nogal wat genetische variatie, dus ze zijn vaak gezond. De liefhebbende zwarte Amerikaanse korthaar katten zijn de perfecte katachtige metgezellen.

Klik hieronder om vooruit te springen:

3 kat face divider

Zwarte Amerikaanse korthaar kat kenmerken

Zwarte Amerikaanse korthaar kat liggend
Image Credit: blauwbaard013, Shutterstock

De vroegste records van zwarte Amerikaanse korthaarkatten in de geschiedenis

Zwarte Amerikaanse korthaarkatten zijn waarschijnlijk afstammelingen van Europese scheepskatten die aan boord van zeilschepen zijn gebracht om te voorkomen dat knaagdieren proviand vernietigen en door touwen knagen. Katten waren zelfs op de Mayflower toen deze in 1620 in Plymouth landde. De voorouders van katten die vanaf de Britse eilanden vertrokken, zijn mogelijk met de 1St eeuw CE Romeinse invasies. De Romeinse katten die de legioenen vergezelden toen ze zich over Europa verspreidden, werden hoogstwaarschijnlijk naar Rome gebracht door handel en contact met Egypte en Mesopotamië. Er zijn aanwijzingen dat katten in de 4e eeuw na Christus relatief algemeen waren in de Romeinse wereld.

Hoe zwarte Amerikaanse korthaar katten populair werden

De katten die aan de kusten van Noord-Amerika arriveerden, werden al snel gewaardeerd als allround werk- en boerderijkatten. Vanwege hun liefdevolle, zachte persoonlijkheden werden ze al snel metgezellen die welkom waren om te genieten van het comfort van het gezinsleven. Maar de ontwikkeling van de Amerikaanse korthaar is gekoppeld aan de toenemende belangstelling voor het tonen van raskatten in het late deel van de 19e eeuw.

Harrison Weir, algemeen erkend als een kritische kracht in de ontwikkeling van moderne kattenshows, pleitte voor de erkenning van Britse werkkatten als een apart ras, wat leidde tot de ontwikkeling van het Britse korthaar kattenras. Amerikaanse korthaar katten werden onderworpen aan hetzelfde proces. Het zijn in wezen stamboomversies van Noord-Amerikaanse werkkatten. In de loop van de tijd hebben fokkers fysieke eigenschappen en persoonlijkheidskenmerken geselecteerd om de Amerikaanse korthaarkatten vandaag de dag populair te maken.

zwarte kat memes
Afbeelding credit: Unsplash

Formele erkenning van zwarte Amerikaanse korthaar katten

Amerikaanse korthaar katten bestonden al eeuwen voordat ze als ras werden erkend. De Cat Fanciers’ Association (CFA) erkende het ras in 1906. De CFA werd datzelfde jaar opgericht, waardoor Amerikaanse korthaarkatten een van de eerste rassen waren die door de organisatie werden erkend.

Ze presteren goed in wedstrijden en verschillende hebben de CFA’s Best Cat of the Year-onderscheidingen mee naar huis genomen. Ze stonden tot 1966 bekend als Domestic Shorthair cats. De International Cat Association (TICA) erkende het ras in 1979, maar de populariteit begon toe te nemen tijdens de jaren 1960. Hoewel ze vaak lijken op binnenlandse korthaarkatten, hebben Amerikaanse korthaarkatten opvallende ronde hoofden en prominente wangen.

verdeler-catclaw1

Top 3 unieke feiten over zwarte Amerikaanse korthaar katten

1. Ze hebben een losse huid

Amerikaanse korthaar katten hebben meestal een paunches en een relatief losse huid – beide beschermen hen tegen beten en andere verwondingen tijdens het jagen en sluipen.

thematische pauze

2. Het zijn geen huiskatten met korthaar

Binnenlandse korthaar katten zijn ongelooflijk populaire huisdieren, ook bekend als katten van gemengd ras, mutt katten en moggies. Amerikaanse korthaar katten worden selectief gefokt voor temperament en om de sterke, enigszins gedrongen lichamen te hebben waar ze beroemd om zijn.

thematische pauze

3. Ze zijn vatbaar voor obesitas

Omdat deze katten een beetje aan de gedrongen kant zijn en niet veel energie hebben, kunnen ze relatief snel aankomen. Het is essentieel om deze katten in beweging te houden en een gezond gewicht te behouden om de ontwikkeling van chronische ziekten zoals artrose en hoge bloeddruk te voorkomen.

zwarte kat liggend op kustrots
Image Credit: Galina-Photo, Shuttersttock

verdeler-catclaw1

Zijn zwarte Amerikaanse korthaarkatten goede huisdieren?

Zwarte Amerikaanse korthaar katten zijn over het algemeen fantastische huisdieren. Ze vinden het leuk om in de buurt van mensen te zijn, maar zijn perfect gelukkig om zichzelf te vermaken zolang hun favoriete metgezellen in de buurt zijn. Ze zijn meestal prachtige appartementskatten omdat ze niet energiek zijn en niet vatbaar zijn voor overmatige vocalisatie.

Amerikaanse korthaar katten leven over het algemeen 15 tot 20 jaar. De meeste doen het prima met kattenvoer van hoge kwaliteit dat voldoet aan de voedingsrichtlijnen van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO). En natuurlijk hebben ze toegang nodig tot water, regelmatige tandheelkundige zorg en nagelknippen. Hun dichte korte vachten vereisen slechts af en toe borstelen en ze kunnen over het algemeen zelf voor hun badbehoeften zorgen. Amerikaanse korthaarkatten, zoals alle katten, vereisen regelmatige fysieke activiteit – een paar dagelijkse sessies van 10 tot 15 minuten zouden de truc moeten doen.

Jonge man in wit t-shirt met een zwarte Schotse vouwkat
Afbeelding credit: Vershinin89, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Amerikaanse korthaar katten hebben een werkende kat erfgoed. Hun voorouders hielden schepen en huizen millennia lang knaagdiervrij. Amerikaanse korthaar katten zijn de stamboom versies van de werkende katten van Noord-Amerika. Ze zijn meestal gezond en gemakkelijk te verzorgen. Hun lage activiteitsniveaus en over het algemeen relaxte persoonlijkheden maken ze uitstekende keuzes voor appartementsbewoners. Hoewel Amerikaanse korthaarkatten graag tijd doorbrengen met mensen, hebben de meeste geen constante aandacht nodig, omdat ze meestal blij zijn om hun eigen ding te doen zolang hun geliefden in de buurt zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: marumaru, Shutterstock