Anatomie van een kat

Onze katten zijn wezens van mysterie, maar hun anatomie hoeft niet ook een raadsel te zijn. Bij Purina hebben we deze gids over de anatomie van de kat samengesteld, zodat u kunt begrijpen wat er allemaal in uw harige vriend omgaat.

We besteden zoveel tijd aan het knuffelen en aaien van onze katten en zijn geobsedeerd door hun schattige uiterlijk, maar niet veel van ons weten echt wat er zich van binnen afspeelt. Als je net zoveel van katten houdt als wij, wil je waarschijnlijk alles te weten komen over deze mysterieuze wezens, dus hebben we deze gids voor kattenanatomie samengesteld om je een kijkje te geven in wat er binnenin je viervoeter gebeurt.

Alles over de anatomie van de kat

Wanneer we onze bontballen naar de dierenarts moeten brengen, knikken en glimlachen we vaak als ze verschillende kattenanatomie-termen doornemen, maar slechts weinigen van ons zullen echt stoppen om te vragen “waar zit dat?” of “wat is dat verantwoordelijk voor doen?” De interne werking van uw kat is nogal verbazingwekkend, blijf lezen om alles te ontdekken, van de structuur van hun oren tot de hoeveelheid botten in het lichaam van de gemiddelde kat.

Anatomie van kattenoren

U kent allemaal de schattige driehoekige vorm van het oor van uw kat (ook wel bekend als de oorschelp), maar wist u dat dit een veel groter doel dient dan er alleen maar schattig uit te zien? De pinna is het deel van de ooranatomie van uw kat dat verantwoordelijk is voor het opvangen van geluidsgolven en deze in de gehoorgang en in het middenoor te leiden. Volgens Pet MD hebben de oren van uw kat veel spieren, zodat ze ze gemakkelijk kunnen manoeuvreren en in de richting van geluid kunnen draaien, waardoor ze zelfs zeer stille geluiden beter kunnen horen.

In het middenoor bevinden zich het trommelvlies en de gehoorbeentjes – dit zijn kleine botjes die trillen met geluidsgolven die vervolgens naar het binnenoor worden gestuurd. Het binnenoor is ongelooflijk complex omdat het zintuigcellen bevat die elektrische signalen naar de hersenen sturen. Hier bevindt zich ook het evenwichtsorgaan, dat verantwoordelijk is voor het evenwicht en de oriëntatie – vandaar dat uw kat zich uit balans kan voelen als hij een oorontsteking heeft!

Kattentanden en hun verschillende doelen

Volwassen katten hebben in totaal 30 tanden en ze dienen 3 verschillende doelen: voedsel vasthouden, voedsel kauwen en prooien doden. Kattentanden bevinden zich in de alveolaire kom in de kaak en worden op hun plaats gehouden door ligamenten, cementum, zacht weefsel en bot. Het zal u misschien verbazen dat de tanden van uw kat uit drie unieke stoffen bestaan: pulpa – in het midden van de tand, deze bevat cellen, zenuwen en bloedvaten; tandbeen – dit bedekt de pulpa; glazuur – dit is de bescherming voor de tanden van uw kat, het bedekt de kroon en voorkomt dat de tanden te gevoelig worden.

Verschillende soorten kattentanden:

 • Snijtanden: de kleine tanden aan de voorkant, die worden gebruikt om prooien vast te houden.
 • Hoektanden: de lange, scherpe tanden die worden gebruikt voor de jacht.
 • Voorkiezen en kiezen: deze zijn voor het kauwen en doorsnijden van vlees en botten.

De tong van de kat

kat lekt aan poot
Als u dacht dat de tong het meest normale deel van de anatomie van uw kat zou zijn, komt u voor een verrassing te staan. Kattentongen zijn bedekt met kleine stekels – papillen genoemd – die op kleine haakjes lijken. Interessant is dat ze gemaakt zijn van keratine, net als menselijke vingernagels.

Het unieke ontwerp van de papillen betekent dat ze uitstekende verzorgingsmiddelen zijn, omdat ze uw kat in staat stellen om gemakkelijk knopen in hun vacht te ontwarren door eraan te likken. Zoals geciteerd in een recent artikel in National Geographic stellen deze stekels uw kat in staat om een grote hoeveelheid speeksel over te brengen op hun vacht, wat niet alleen helpt om de vacht schoon te houden, maar ook helpt bij het verlagen van de lichaamstemperatuur.

Snorharen van de kat

kat met snorharen
Snorharen, ook bekend als vibrissae, zitten diep in het lichaam van uw kat en zijn verbonden met zowel het spier- als het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen ze via zenuwbanen zintuiglijke informatie over hun omgeving verzenden en indien nodig een reactie in gang zetten.

De snorharen van uw kat zijn deels de reden waarom ze zo’n geweldig gevoel hebben en zo gemakkelijk door de wereld lijken te navigeren, omdat ze hen helpen om trillingen in de atmosfeer te voelen. Hun snorharen zitten niet alleen op hun gezicht, maar ook op hun kaken en de achterkant van hun voorpoten! Wilt u meer weten over de snorharen van uw kat? Lees dan ons artikel.

Anatomie kattenpoten

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je kat niet graag aan zijn poten zit, dan is dat omdat ze een van de meest gevoelige delen van zijn lichaam zijn. Ze zitten vol met zenuwreceptoren, waardoor ze trillingen kunnen voelen en helpen bij het evenwicht. Bovendien werken kattenpoten als uitstekende schokdempers, wat belangrijk is omdat onze katten vaak rondspringen en van dingen afspringen.

Als je goed naar de anatomie van kattenpoten kijkt, zie je dat ze vijf tenen aan de voorkant hebben en vier aan de achterkant, waarbij de binnenste tenen aan de voorkant verantwoordelijk zijn voor het grijpen. Katten zweten ook uit hun poten, en daarom kunt u vochtige pootafdrukken op uw oppervlak zien als ze het bijzonder warm hebben.

Het belang van klauwen

Het aantal klauwen van uw kat komt overeen met het aantal tenen, vijf aan de voorkant en vier aan de achterkant. De klauwen krullen, dus ze zijn geweldig om dingen op te vangen en vast te houden en ze maken katten ook zulke geweldige klimmers. De richting waarin hun klauwtjes krullen betekent echter dat ze niet naar beneden kunnen klimmen, en daarom ziet u uw kat misschien achteruit door een boom naar beneden glijden!

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, trekken katten hun klauwen niet helemaal in, dus het kan zijn dat ze nog een beetje uitsteken. Om de klauwen los te maken, trekken katten een pees in hun poten samen, vergelijkbaar met hoe wij onze tenen bewegen. Daarnaast hebben katten ook een dauwklauw aan hun voorpoot (die iets hoger zit) die ze gebruiken om speelgoed of prooien beter vast te grijpen.

Katten hebben een uniek skeletsysteem

Het skelet van onze katten is zo uniek omdat ze geen sleutelbeen hebben en een ongelooflijk flexibele ruggengraat met 30 wervels – dit is een deel van de reden waarom katten altijd op hun voeten landen!

De gemiddelde kat heeft in totaal ongeveer 250 botten die in drie subeenheden zijn verdeeld:

 • Appendiculair: beenderen van de ledematen.
 • Axiaal skelet: schedel, wervelkolom, ribben en borstbeen.
 • Splanchnisch: een bot in de zachte organen van het lichaam, niet vastgehecht aan de rest van het skelet, het enige voorbeeld bij de kat is de penis.

Botten kunnen ook naar hun vorm worden aangeduid:

 • Lange beenderen: ledematen.
 • Korte beenderen: pols en enkel.
 • Sesambeentjes: bevinden zich in de buurt van vrij bewegende gewrichten.
 • Platte beenderen: bevinden zich in het bekken, die de spieren en de lange beenderen vastmaken, en in het hoofd, die het oog, het oor, de sinus en de hersenen omgeven en beschermen.
 • Onregelmatige beenderen: wervelkolom en alle andere delen van de schedel en delen van het heupbeen.

Interne systemen

De interne systemen van uw kat zijn een cruciaal onderdeel van de anatomie van uw kat en elk aspect heeft een zeer belangrijke rol te spelen in het gezond houden van uw kat.

Cardiovasculair systeem

Het cardiovasculaire systeem bestaat uit het hart en de bloedvaten en is verantwoordelijk voor het rondpompen van het bloed in het lichaam. Het zorgt voor de circulatie van zuurstof en de verwijdering van kooldioxide als afvalproduct, samen met de distributie van essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

Lymfestelsel

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, bevat het lymfestelsel de lymfeklieren en lymfevaten. Dit systeem maakt deel uit van het immuunsysteem en vervoert lymfe – een vloeistof die witte bloedcellen bevat – door het hele lichaam.

Spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel van uw kat bestaat uit de mond, de tanden, de speekselklieren, de slokdarm, de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever en de galblaas.

Integumentair systeem

Het integumentair systeem verwijst naar de huid en vacht van uw huisdier. De huid bedekt de buitenkant van het lichaam en vormt een barrière voor de externe omgeving, terwijl de vacht warmteverlies voorkomt en het dier warm houdt.

Spier- en skeletstelsel

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, omvat het bewegingsapparaat de spieren, botten, gewrichten, pezen en ligamenten.

Ademhalingssysteem

De mond, neus, luchtpijp, longen en kleinere luchtwegen van uw kat maken allemaal deel uit van het ademhalingsstelsel. De belangrijkste rol is het opnemen van zuurstof en het uitstoten van kooldioxide.

Urogenitaal stelsel

Dit systeem bevat de organen die een sleutelrol spelen bij de voortplanting en de afvoer van urine, waaronder de nieren, urineleiders, urineblaas, urinebuis en geslachtsorganen van uw kat.

Zenuwstelsel

Dit deel van de anatomie van uw kat verwijst naar de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Endocrien stelsel

Het endocriene systeem is verantwoordelijk voor de productie van hormonen uit klieren, zoals de schildklier, de bijschildklier, de bijnieren en delen van de alvleesklier.

Hematopoietisch systeem

Het hematopoietisch systeem bestaat uit het beenmerg, de milt, de thymus en de lymfeklieren van uw kat. Deze zijn verantwoordelijk voor de productie van de drie soorten bloedcellen: witte bloedcellen om infecties te bestrijden, rode bloedcellen om zuurstof te vervoeren en bloedplaatjes om te helpen bij de bloedstolling als uw kat gewond raakt.