6 redenen waarom de vacht van je kat er gescheiden uitziet


De vacht van mijn kat ziet er gescheiden uit. Wat gebeurt er? Is er iets mis met mijn kat?

Het opmerken van deze verandering in de vacht van een kat kan stressvol zijn voor de eigenaren. Ik geloof dat je meteen dacht hoe iets ergs aan de hand is, omdat je kat zichzelf meestal zo goed verzorgt.

Ja, dit kan gebeuren als gevolg van het verminderde vermogen van een kat om zichzelf te verzorgen. Maar het kan ook gebeuren vanwege sommige omgevingsfactoren, en zelfs sommige dingen die je, misschien onbewust, deed.

Laten we eens kijken naar wat gedetailleerde informatie over de belangrijkste oorzaken van het feit dat de vacht van uw kat er gescheiden uitziet.

1. Overmatig baden

eigenaar die zijn kat baadt

Katten mogen niet vaak worden gewassen, vooral degenen die uitsluitend binnenshuis leven. Je denkt misschien dat je je kat een plezier doet, maar als je haar te vaak in bad doet, Je maakt haar vacht er eigenlijk gewoon dof en gescheiden uit.

PetMD legt uit hoe vaak baden een fout zijn die veel eigenaren maken met hun katachtigen. Als je kat jong en gezond is, is ze perfect in staat om zichzelf te verzorgen.

Je moet haar alleen wassen als ze gezondheidsproblemen heeft, bijvoorbeeld als ze worstelt met een vlooienallergie.

In deze situaties moet u haar wassen met een medicinale shampoo, voorgeschreven door uw dierenarts.

Houd er rekening mee dat frequent baden de natuurlijke olie uit de vacht van uw kat kan verwijderen en zorgen ervoor dat huidirritatie en haar vacht er slecht uitziet.

2. Weersomstandigheden

Grijze Schotse kat kijkt uit het raam naar de regen

Ken je dat gevoel als je met een fris kapsel de salon verlaat, en het net buiten begint te regenen? Binnen een paar minuten is je mooie kapsel verpest en ziet het eruit alsof je er geen moeite voor hebt gedaan, en niet alsof je net een paar uur bij een geweldige kapper hebt doorgebracht!

Net zoals het weer ons haar kan beïnvloeden, kan hetzelfde gebeuren met de vacht van een kat. Vochtig of koud weer kan van invloed zijn op de manier waarop de vacht van uw kat eruitziet.

Haar vacht kan zijn oorspronkelijke glans verliezen en dof en plakkerig worden. Dit betekent niet dat er iets mis mee is; Het ziet er gewoon gescheiden uit vanwege het slechte weer.

3. Obesitas

Calico Maine Coon kat liggend op tapijt in kamer omhoog kijkend

Obesitas is tegenwoordig een groot probleem bij de kattenpopulatie. VCA Animal Hospitals wijst erop dat bijna 60% van de huiskatten in Noord-Amerika overgewicht heeft.

Malin Öhlund en zijn medewerkers [1] Leg uit hoe het hebzuchtige eetgedrag van een kat en haar inactiviteit de belangrijkste factoren zijn die verband houden met obesitas.

Natuurlijk is het niet hebben van een gezond lichaamsgewicht op alle mogelijke manieren slecht voor katten. Dit zal ook van invloed zijn op hun vermogen om te verzorgen.

Een kat met overgewicht zal niet gemakkelijk bukken of voorover leunen om alle delen van haar lichaam te bereiken. Dit kan ertoe leiden dat haar vacht er gescheiden, ongezond en zwak uitziet.

4. Gevorderde leeftijd

Leuke Britse kortharige kat met lichtbruine vacht die op een veranda in de achtertuin zit.

Je zult veel veranderingen in het gedrag van je kat opmerken naarmate ze ouder wordt. Haar energieniveau zal afnemen, ze zal minder speelsessies nodig hebben en misschien zelfs het liefst het grootste deel van de tijd alleen zijn.

Sommige oudere katten zullen ook lijden aan het cognitieve disfunctiesyndroom, ook bekend als kattendementie.

Deze aandoening leidt tot veranderingen in het vermogen van de kat om te leren, te onthouden en te reageren op stimuli. Sommige katten herinneren zich niet eens dingen die ze elke dag tegenkomen, zoals de plaats van hun waterbak of kattenbak.

Een gevorderde leeftijd kan ook een verminderd vermogen van een kat veroorzaken om zichzelf te verzorgen. De meeste katachtigen zullen ook minder flexibel zijn en problemen hebben met mobiliteit.

Dit kan er allemaal toe leiden dat hun vacht er gescheiden uitziet.

5. Stressvolle situaties

Bange grijze kat loopt aan de lijn

Er zijn veel stresstriggers voor katten in hun omgeving. Soms lijkt je kat bang te zijn voor iets dat je niet eens kunt zien.

Marta Amat en haar medewerkers [2] Leg uit hoeveel dingen die ons onschuldig lijken, ervoor kunnen zorgen dat onze katten extreem gestrest en angstig zijn, zoals enkele veranderingen in de omgeving of een conflict tussen katten.

Stressvolle situaties kunnen ervoor zorgen dat katten constant op hun hoede zijn en zichzelf verdedigen tegen gevaar.

Dit betekent dat ze neglect verzorging omdat ze het gevoel hebben dat ze veel belangrijkere dingen te doen hebben.

6. Gezondheidsproblemen

Chagrijnige Maine Coon kat close-up liggend op woonkamer rode bank in huis

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat het uiterlijk van uw kat er anders uitziet dan normaal.

Deze gezondheidsproblemen kunnen voorkomen bij alle rassen en katten van alle leeftijden. Als u vermoedt dat uw kat een van de volgende problemen kan hebben, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Gebitsproblemen

Als je kat pijn in haar tanden en mond voelt, zal ze zichzelf niet zoals gewoonlijk kunnen verzorgen, waardoor haar vacht er slecht uitziet.

De beste manier om gebitsproblemen bij katachtigen te voorkomen, is door hun tanden regelmatig te poetsen en kattentandpasta te gebruiken.

Het wordt ook aanbevolen om uw kat één keer per jaar naar een professionele gebitsreiniging te brengen.

Huidinfecties

Katten kunnen ook last hebben van huidinfecties die ervoor kunnen zorgen dat ze een deel van hun vacht verliezen en dat het er gescheiden uitziet.

Volgens PetMD zijn er verschillende soorten huidinfecties bij katten, zoals bacteriële en schimmelinfecties en huidparasieten.

Omdat deze problemen ertoe kunnen leiden dat een kat haar vacht overmatig likt, kauwt en krabt, kan dit leiden tot vachtverlies. Bijkomende symptomen die kunnen optreden zijn huidgeur, rode bultjes en zelfs zwelling.

Als u deze veranderingen op de huid van uw kat opmerkt, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts.

Allergieën

Kattenallergieën kunnen ook veranderingen in hun vacht veroorzaken.

De meest voorkomende allergenen voor katachtigen zijn vlooien, voedselallergieën, schimmels, pollen en stof. Huidsymptomen, zoals jeuk, haaruitval, hoesten en niezen, zijn enkele van de allergische symptomen bij katten.

De enige manier om te bevestigen dat uw kat een allergie heeft, is door haar mee te nemen voor allergietests bij de dierenkliniek. De behandeling zal hoogstwaarschijnlijk corticosteroïden omvatten.

Artritis

Als een kat veel pijn heeft, heeft dit ook invloed op haar verzorgingsgewoonten. Een van de ziekten die ervoor kan zorgen dat uw kat zich erg ongemakkelijk voelt, is artritis.

Dit is een veel voorkomende ziekte bij oudere katten en gebeurt wanneer de gewrichtsoppervlakken van een kat die normaal glad zijn, ongelijk en ruw worden. Dit veroorzaakt ontstekingen en pijn en zorgt ervoor dat een kat haar dagelijkse activiteiten niet kan doen.

Enkele veel voorkomende tekenen van artritis zijn lethargie, moeite om naar hoge plaatsen te springen, meer te slapen, overwoekerde klauwen, omdat de kat de krabpaal minder zal gebruiken, en gescheiden vacht – omdat de kat zichzelf niet zal verzorgen zoals ze vroeger deed.

Artritis kan niet worden genezen, maar katten met deze aandoening kunnen nog steeds een lang leven leiden met behulp van pijnstillers, gewichtsbeheersing en gewrichtssupplementen.

Conclusie

Gemberkat alleen thuis

Ik hoop dat je je antwoord op de vraag hebt gevonden: Waarom ziet de vacht van mijn kat er gescheiden uit?

Misschien heb je haar overbaad, of is het gewoon het slechte weer buiten. Toch kan uw kat ook zwaarlijvig zijn, onder stress staan of zelfs worstelen met een gezondheidsprobleem waardoor ze haar standaard verzorgingsroutine niet kan uitvoeren.

Een gescheiden vacht bij katachtigen klinkt niet als een ernstig probleem, en veel kattenouders negeren het zelfs.

Zoals we echter hebben gezien, kan dit een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen bij katten. Dus ik raad je aan om nog steeds contact op te nemen met je dierenarts, voor het geval dat.

Het beste idee is altijd om een professional te raadplegen als u vragen of zorgen heeft over de gezondheid van uw kat.

Verwijzingen:

[1] Öhlund M, Palmgren M, Holst BS. Overgewicht bij volwassen katten: een cross-sectionele studie. Acta Vet Scand. 2018 Jan 19;60(1):5. DOI, Geraadpleegd op 30 mei 2023.

[2] Amat M, Camps T, Manteca X. Stress bij eigen katten: gedragsveranderingen en welzijnsimplicaties. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2016;18(8):577-586. DOI, Geraadpleegd op 30 mei 2023.