Grijs Tabby Kat – Alles wat je moet weten

Hallo, daar, jij kattenliefhebber! Je bent waarschijnlijk geïnteresseerd in grijze tabby katten. Misschien bent u gewoon nieuwsgierig of denkt u erover er zelf een aan te schaffen.

Je bent echter ongetwijfeld op de juiste plaats, want wij hebben alles voorbereid wat je moet weten over deze schattige katachtige.

Er is geen twijfel dat de grijze tabby een prachtig uitziende kat is, maar laten we eens kijken naar de fascinerende wortels, het uiterlijk en het temperament en of deze kat de juiste of misschien niet de juiste match voor u is.

Voordat we verder gaan met de dingen die je moet weten, laten we voor eens en voor altijd duidelijk zijn, de grijze tabby kat is geen kattenras, maar de grijs tabby is een kleur en patroon dat bij katten kan worden aangetroffen. Het grey tabby patroon kan op bijna elke kattensoort voorkomen, van de Domestic Shorthair tot de Scottish Fold.

Het tabby patroon bestaat uit vlekken, lijnen, strepen, en wervelingen in de vacht, die veel katachtige rassen gemeen hebben.

Welke Kleur Hebben Grijze Tabby Katten?

Het grijs tabby patroon wordt het meest gezien bij kortharige katten, maar kan ook voorkomen bij raskatten met een lange vacht.

Het uiterlijk en de grootte van de grijze tabby kat verschillen van ras tot ras. Maar als we het hebben over de grijze tabby kat, weten we dat de vachtkleur grijs zal zijn.

Het tabby patroon kan bestaan uit: lijnen, vlekken, strepen, en draaikolken.

De grijze tabby katten kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn, terwijl de oranje tabby katten bijna altijd mannetjes zijn.

Maar waar heeft die kat de grijze patronen vandaan? Laten we eens diep in de genetica van de grijze tabby kat duiken!

Genetica van de grijze tabby kat

kat ligt op een oude houten tafel

Tabby-patronen hebben hun wortels in de Afrikaanse Wildcat-lijn, de wilde voorouder die het dichtst bij een huiskat staat. Kijkend naar de Afrikaanse wilde kat, kunt u zien dat zij een gelijkaardig tabby patroon heeft, en vele geloven dat die genetische eigenschap werd doorgegeven aan de tabby katten waar we nu door geobsedeerd zijn.

Oké, we hebben de voorouders van de grijze tabby kat gezien, maar hoe zit het met de eigenlijke genen van het tabby patroon?

Studies tonen aan dat de agouti gen verantwoordelijk is voor het produceren en doorgeven van het tabby gen. Het tabby-gen is dominant en niet ongewoon, ook al beschouwen velen het als uniek en prachtig.

We leerden dat het tabby patroon bij verschillende kattenrassen kan worden gezien, dus wees niet verbaasd als je ziet tabby katten ziet met veel verschillende kleuren. Dat betekent dat je lichtgrijze tabby, rood, wit, of beige kunt tegenkomen, maar je kunt ook een bruine tabby met groenige ondertonen zien, net als mijn kat.

Gezondheid van de grijze tabby kat

De grijze tabby katten hebben over het algemeen een goede gezondheid, maar zoals bij elk ras, moet u ervoor zorgen dat uw tabby gezond eet, en lichamelijk actief is; activiteiten zoals klimmen, achtervolgen, en spelen met haar favoriete mens zijn voldoende.

We moeten u echter een paar gezondheidsaandoeningen geven waarvan een potentiële tabby katteneigenaar op de hoogte moet zijn:

– urinaire problemen

– bindvliesontsteking

– nierfalen

– diabetes

– wormen

– obesitas.

Disposition Of The Grey Tabby Cat

Grijs gestreepte kat liggend op het laminaat

De grijze tabby kat is geen ras, zoals we hierboven vermeld hebben. Dus hoe kunnen we het temperament van deze kat bepalen?

Het temperament van de tabby kat kan van veel dingen afhangen. Het eerste dat in je opkomt is het ras. Dan observeer je hoe je je kat socialiseert en behandelt, dus de omgeving waarin de kat opgroeit is ook essentieel. Over het algemeen zijn katten onafhankelijk en intelligent, maar ook onzeker.

Wanneer we aan een bepaald hondenras denken, kunnen we de aanleg gemakkelijk voorspellen; bij katten is dat echter niet het geval. Sommige katten houden van knuffelen, en vinden het leuk om aan de lijn te lopen, terwijl anderen misschien liever klimmen, zich verstoppen, en mensen op een afstand in de gaten houden.

Niettemin, zijn katten een goede keuze voor een druk gezin of een alleenstaande die actief leeft en niet vaak thuis is.

Als je wilt dat je kat je knuffelmaatje wordt, bekijk dan onze gids over hoe je je kitten opvoedt tot knuffel.

De grijze kat heeft een onafhankelijk karakter, dus de kat zal het prima vinden om alleen in huis of buiten te zijn terwijl u weg bent. Ze zullen een manier vinden om zichzelf mentaal en fysiek te stimuleren.

De katten hebben unieke eigenschappen, zoals krabben en hoog zitten, zodat zij de omgeving om zich heen kunnen observeren. Ze zijn het veiligst als ze denken dat ze controle hebben over situaties.

Als u uw meubels wilt redden, zorg er dan voor dat uw kat voldoende krabpalen en krabbomen heeft, zodat ze zich vrij kunnen voelen om zich te verstoppen, te spelen en te krabben.

GERELATEERD: 8 Beste Hoge Kattenbomen

Bewegingsbehoeften van de grijze tabby kat

Het is een bekend feit dat veel huiskatten kunnen lijden aan suikerziekte en zwaarlijvigheid. Dat is de reden waarom veel deskundigen aanbevelen dat de grijze tabby katten op een gezond dieet worden gehouden en dat ze veel kattenbomen hebben om op te klimmen, kattenplanken, en algemene activiteiten.

Hoewel katten geen fysieke stimulatie nodig hebben zoals honden, moeten ze toch dagelijks bewegen om in vorm te blijven en niet zwaarlijvig te worden.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kat zwaarlijvig zal worden als ze achter speeltjes aanzit, op dingen klimt en aan de krabpalen krabt. Deze activiteiten zijn geweldige vormen van lichaamsbeweging.

GERELATEERD: Hoe groot van een kattenboom moet ik krijgen?

Grooming Van De Grijze Tabby Kat

vrouw die kat kamt met borstel

Het kammen van de grijze tabby kat is een van de gemakkelijke dingen bij het hebben van de kat, omdat alle katten zichzelf meerdere malen per dag schoonmaken en borstelen.

U kunt zich echter afvragen waarom katten zo veel verharen, en wij kunnen u vertellen dat verharen volkomen normaal is voor kattenDaarom moeten ze regelmatig geborsteld worden, vooral als uw kat langharig is.

Grijze tabby katten met een korte vacht hoeven maar één keer per week te worden geborsteld, terwijl de langharige grijze tabby katten minstens drie keer per week moeten worden geborsteld vanwege hun lange haren die blijven klitten, en dat moet je zien te voorkomen.

Veel katten houden van het gevoel van borstelen en verzorgen als je het doet met de juiste hulpmiddelen en voorzichtig als je kunt. Als je wilt dat je kat gewend is aan het verzorgingsproces, moet je van jongs af aan beginnen met borstelen en verzorgen. Zorg ervoor dat het een leuke en bindende ervaring wordt, zodat de kat ernaar uit kan kijken.

GERELATEERD: Hoe Cat Shedding te verminderen (8 Bewezen Methoden)

Het baden van de grijze Tabby kat

Mijn grey tabby kat is geen grote fan van water zoals veel katten dat niet zijn. Maar het goede is dat de kat niet zo vaak in bad hoeft als je zou denken.

Echter, als uw grijze tabby kat in de problemen komt en vies wordt, zal ze een bad nodig hebben, geen vragen gesteld. Maar, het belangrijkste is om zacht en geduldig te zijn.

Gebruik bij het baden hoogwaardige kattenshampoo die de natuurlijke oliën van de vacht van uw grijze tabby kat behoudt. Gebruik na het baden een handdoek om uw katachtige vriend af te drogen. Als u een langharige grey-tabby kat heeft, kunt u proberen haar te föhnen, maar kies de methode waar u het over eens bent.

Als de nagels van uw kat splijten en breken of scherp worden, kan dat betekenen dat de nagels moeten worden geknipt. Zorg ervoor dat u dit regelmatig doet om genoemde problemen te voorkomen.

De krabpalen zullen zeker van pas komen bij grijze tabby kattennagels.

GERELATEERD: Verscherpen krabpalen de nagels van een kat of worden ze dof?

Hoeveel zijn grijze tabby katten waard?

Grijs tabby vriendelijke kat rollend

Misschien bent u geïnteresseerd in de kosten van de aankoop van een grijze tabby kat van een fokker of een redding. We moeten echter weten dat de grijze tabby geen ras is. Dus de kosten zullen afhangen van de soort en de plaats waar u denkt hem te kopen.

Als u een kat koopt van een kattenfokker, is de prijs gemiddeld tussen de $300 en $1,200en als u een perfecte katachtige vriend in een reddingsgroep vindt, kunt u uitgeven van $50 tot $100.

11 Interessante Feiten Over De Grijze Tabby Kat

Laten we eens kijken naar de verbazingwekkende feiten over de katten met het tabby patroon!

1. Grijze Tabby Katten kunnen raskatten zijn

De grey tabby kat is een vachtpatroon op een grijskleurige kat. De vlekken, lijnen, strepen, en krullen sieren dat patroon, en het kan zowel bij huiskatten als bij wilde katten worden gezien.

Daarom wordt elk kattenras dat een tabby patroon heeft, beschouwd als een tabby kat. Echter, als het kitten met tabby strepen grijs is, wordt die kat een grey tabby cat genoemd.

2. Grijstabby katten blinken uit in muizenjacht

De meeste tabby katten, en ook grijze, zijn geweldig in het jagen op muizen. Hun instinct is om kleinere huisdieren te achtervolgen. Ze kunnen uitstekend dienen als ongediertebestrijder als je die nodig hebt.

Hun atletische lichaam en behendigheid maken ze perfect voor het opjagen van muizen in huis. En hun flexibiliteit en snelheid zijn kersen op de top!

GERELATEERD: Achtervolgen en eten katten eekhoorns? (Kunnen ze ze vangen?)

3. Grijs Tabby Katten kunnen Hybriden zijn

Niet alle grey tabby katten zijn raszuiver; daarom zijn veel grey tabby katten hybriden en erven de grijs gekleurde vacht met tabby patronen.

Tabby katten komen vaker voor bij hybride katten dan bij raszuivere grijze tabby katten.

4. Grijze Tabby Katten kunnen verschillende oogkleuren hebben

Over het algemeen kunnen grey tabby katten bijna elke oogkleur hebben. Hoe is dat mogelijk?

De grey tabby kat kan een kruising zijn of raszuivere ouders met vele oogkleuren.

Dat betekent dat elke kat met een grijze vacht met een tabby patroon een grey tabby is. Daarom kunnen hun oogkleuren in veel verschillende tinten voorkomen.

5. Grijze Tabby Katten hebben niet dezelfde aanleg

De grijze tabby katten zijn niet hetzelfde kattenras, dus hun karakters kunnen variëren. Dat resulteert in sommige grey tabbies die onafhankelijk zijn en niet graag geknuffeld worden, terwijl anderen graag knuffelen en de hele tijd bij je zijn.

Sommigen zijn lui, en anderen zijn van nature speels. Dat betekent dat de kleur van de vacht en het tabby patroon niet veel invloed hebben op de aanleg.

Logischerwijs heeft het ras van de kat meer te maken met het karakter dan het pigment in hun vacht. Maar, het opgemerkte patroon dat bijna alle grey tabby katten hebben is aanhankelijk en vriendelijk karakter en dat ze de neiging hebben om snel contact te maken met andere dieren en kinderen.

Ik wou dat mijn kat een meer aanhankelijke kant had, maar helaas voor mij is dat niet het geval. Maar het speelse karakter maakt alles goed.

Echter, de aanleg hangt af van het ras van uw tabby. Het temperament kan de eigenschappen van de ouders mengen als uw tabby een hybride is.

Als je wilt weten wat voor temperament je van je grijze tabby kitten kunt verwachten, kijk dan naar de ouders. Elke gerenommeerde kattenfokker moet u de afstamming van uw kitten en de algemene gezondheid van de ouders geven.

6. Alle Grijs Tabby Katten hebben een “M-vorm” Streep

Een van de kenmerken die je niet kunt missen als je een grijze tabby kat ziet, is hun M-vormige vlek op hun voorhoofd. De M-vormige markering is te zien bij elke tabby kat. Maar hoe komt die letter daar terecht?

Er zijn een paar spannende theorieën over die M vlek:

1. Eerste theorie: Oude Egyptenaren geloven dat katten goden zijn, dus de M markering vertegenwoordigt de wereld, zoals zij het noemen Mau.

2. Tweede theorie: Moslims geloven dat de M-markering hun profeet, Mohammed, voorstelt.

3. Derde theorie: Sommige christenen geloven dat de tabby kat de kribbe bezocht toen de Maagd Maria baby Jezus wilde verwarmen. De kat lag naast de baby en verwarmde hem. Toen gaf Maria, als teken van dankbaarheid, de initiaal M op het voorhoofd van de tabby.

Deze mythen klinken opwindend en opmerkelijk; wetenschappers beweren echter dat het Agouti-gen verantwoordelijk is voor de M-markering.

7. Vijf verschillende vachttypes kunnen voorkomen bij de Grey Tabby Kat

Grijze tabby katten hebben vijf vachttypes. Laten we eens kijken naar de mogelijke vachtpatronen die kunnen worden gezien bij de grijze tabby!

– Gevlekte Grijze Tabby Kat

Deze kat kan elke vacht uit deze lijst dragen. Echter, de patched tabbies hebben ook delen op het lichaam waar een derde kleur kan verschijnen. Deze patched tabbies kunnen schildpad zijn of een calico kat.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen doordat ze een grijze vachtkleur hebben en een M-vormige aftekening op het voorhoofd.

– Klassieke Grijze Tabby Kat

De vacht van een klassieke tabby grijze kat is versierd met cirkelvormige patronen als krullen met taps toelopende uiteinden aan de zijkant van de tabby kat. Deze katten hebben vaak een zilverachtige vacht door de vlekken op de lichtere vacht.

– Getekende Grijze Tabby Kat

De ticked grey tabby kat is herkenbaar aan de zichtbare strepen op het gezicht, de staart en de poten, maar de rest van het lichaam is vrij van lijnen vanwege de agouti vacht. Dit type tabby vacht wordt meestal gezien bij Abessijnse katten.

– Gevlekte Grijze Tabby Kat

Spotted grey tabby katten staan bekend om ovaalvormige aftekeningen op hun lichaam, en de aftekening lijkt meer op een lange streep. Dit type van tabby vacht is perfect vertegenwoordigd in de Ocicat.

– Makreel Grijze Tabby Kat

De makreel vacht bij grijs tabby katten lijkt op een gestreepte vacht. Deze katten zijn getooid met ringen van strepen rond hun staart en poten.

Waarom worden ze de mackerel tabby strepen genoemd? Omdat de gebroken of effen strepen aan hun kant van het lichaam zitten, het lijkt op een visskelet.

De mackerel tabby is het meest voorkomende vachttype onder alle tabby katten.

8. Grijze tabby katten hebben hun eigen dag

Tabby katten zijn uniek en zo geliefd dat ze hun eigen dag hebben. 30 april is de Nationale Tabby Dag die gevierd wordt in de Verenigde Staten.

Op deze dag worden de tabby katten behandeld als koningen en koninginnen (we weten allemaal dat ze om de andere dag zo behandeld worden vanwege hun schattigheid) met speciale traktaties en buikmassages.

Deze dag wordt echter niet beschouwd als een feestdag voor tabby-eigenaars, en de dag is exclusief voor tabbies.

Vier hun dag als je geïnteresseerd bent in het krijgen van een grijs tabby kitten.

9. De “Tabby” in hun naam heeft te maken met hun plaats van herkomst

De populaire theorie wereldwijd is dat het woord tabby afkomstig is van het Franse woord taffeta, wat het type zijden stof betekent. De wereld tabby werd genoemd in de jaren 1600 als een bepaald type zijden stof.

Maar, veel katachtige liefhebbers geloven dat het woord dateert uit de 14e eeuw met de Arabische woord atabis dat de afleiding was van de plaats in Bagdad, Attabiyah, bekend om zijden artikelen.

Een paar eeuwen later werd het woord afgeleid van tabby en gebruikt voor tabby katten. Voordat de tabby katten de naam tabby kregen, werden ze de tijgerkatten genoemd vanwege hun gestreepte patronen.

Tabby was een woord dat gebruikt werd om te verwijzen naar een zijden patroon met onregelmatige golven. De zijden betekenis van het woord is vandaag echter in onbruik geraakt omdat tabby gebruikt wordt om te verwijzen naar het patroon van onze aanbeden tabby katten.

10. Beroemd opgevuld speelgoed werd gemaakt door de Grijze Tabby Kat

Het pluchen speelgoed dat in 1892 werd gemaakt is de Ithaca Kitty, het eerste pluchen speelgoed dat populair werd in de Verenigde Staten.

Dit speelgoed is het eerste speelgoed dat de grijze tabby kat inspireerde. Maar daar is het niet bij gebleven, want het prachtige uiterlijk van onze grijze tabby’s inspireert de ontwerpers en kunstenaars van vandaag.

De Pusheen is het perfecte voorbeeld, het stripfiguurtje geïnspireerd op een grijze tabby.

11. Een grijze tabby kat had twee Guinness’ wereldrecords

Ja, u leest het goed. De grijze tabby kat genaamd de Mymains Stewart Gilligan had twee wereldrecords.

Ten eerste, Stewie was ooit de langste huiskat en was daarom houder van het Guinness World Record. De lengte van dit poesje is een indrukwekkende 48,5 centimeter.

De tweede keer was de titel voor de langste staart van een huiskat. De geregistreerde lengte van de staart was 16,3 inches. We moeten echter wel vermelden dat Stewie een grijze tabby Maine Coon is. Dit kattenras is massief, en hun lange staarten zijn iets waar ze om bekend staan.

Helaas voor iedereen overleed Stewie in 2013, maar hij zal worden herinnerd omdat zijn grootte het waard was om grijze tabby katten in het Guinness Book of World Records te graveren.

Welk ras van kat is een grijze tabby?

Zilver tabby kat zittend op een vensterplank

Zoals we reeds leerden, is de grijze tabby geen ras maar een patroon, en deze kattenrassen kunnen het grijze tabby patroon hebben:

– Oosterse

– Abessijn

Egyptische Mau

– Amerikaanse krul

– Javaans

Amerikaanse Bobtail

– Maine Coon

Amerikaans Korthaar

– Lynx Point Siamees (Colorpoint Korthaar)

– Amerikaanse Draadhaar

– Kortharige Perzen

– Birmaan

– LaPerm

– Ocicat

– Ragdoll

– Manx

– Perzisch

– Noorse Boskat

Singapura

– Scottish Fold

Turkse Van

– Siberisch

– Rex

Turkse Angora

– Somalisch

– Zilveren Bengaalse kat

Laatste gedachten

Grijze tabby katten zijn bijzonder, zowel qua uiterlijk als qua temperament. We hebben geleerd dat grijze tabby katten raszuivere hybriden kunnen zijn en hebben vijf verschillende vachttypes.

Het zijn unieke zielen die uw leven zullen verbeteren; dat kan ik u garanderen. U zult verliefd worden op uw grijze tabby kat zodra u uw ogen op haar legt.

Hun vriendelijke en speelse aard zal je dag opvrolijken, en u zult gefascineerd zijn door de miauwen waarmee ze communiceren.

Hun wrijven tegen je aan en hun spinnen zullen je hart doen smelten, en je zult voor altijd verslaafd zijn, en waarschijnlijk zul je er aan denken om meer dan één grijze tabby kat te nemen!

Gerelateerde inhoud

– 7 Beste Droge Kattenvoeders voor Volwassen Katachtigen

– Zwarte Maine Coon

– 9 beste kattennesten voor kleine appartementen