Zware ademhaling bij katten

Heb je gemerkt dat de ademhaling van je kat luider is dan normaal? Als dat zo is, kunt u een groeiende bezorgdheid voelen over hun ademhalingspatronen. Hoewel niet alle zware ademhaling bij katten reden tot alarm is, moet u goed letten op de ademhaling van uw pelsbaby om te bepalen of u de dierenarts moet bezoeken. Hoewel honden vaak hijgen, zijn hier een paar dingen die u moet overwegen als het gaat om katten.

Wat is normale ademhaling voor katten?

Om een beter begrip te krijgen van hoe zware ademhaling bij katten eruit ziet, moet je misschien overwegen hoe normale ademhaling eruit ziet. Een kat heeft een rustademhalingssnelheid die meestal varieert van 15-30 ademhalingen per minuut. Een ademhalingsfrequentie van meer dan 50 ademhalingen per minuut betekent dat u contact moet opnemen met de dierenarts. Hint: Tel het aantal ademhalingen in 15 seconden en vermenigvuldig met 4 om de totale ademhalingen per minuut te krijgen. U kunt uw telefoon of een timer gebruiken om bij te houden.

Redenen waarom je kat zo hard ademt

Je hebt de ademhaling van je kat gevolgd en je merkt dat ze hard ademen – wat nu? Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven als je voelt dat je dier in nood is. Er zijn een paar redenen waarom uw kat zwaar kan ademen, en sommige zijn ernstiger dan andere. Laten we eens kijken.

Kattendyspierknoe

Moeite met ademhalen, of kattendyspneu, is niet ongewoon en moet serieus worden genomen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Hoewel het zorgwekkend en eng kan zijn om te zien hoe je kat moeite heeft om te ademen, kan het worden behandeld zodra de onderliggende oorzaak is vastgesteld.

Naast zware ademhaling kan een kat met kortademigheid ook hoesten, schuim in de mond, een open mondademing ervaren of blauw getint tandvlees hebben. Als een van deze symptomen optreedt, breng uw kat dan naar de dierenarts om onmiddellijk te worden beoordeeld.

Zwanger of weeënd

Hoewel hijgen niet zo vaak voorkomt bij katten als bij honden, zijn er momenten waarop zware ademhaling bij katten normaal is, zoals wanneer ze zwanger zijn, vooral bij bevallingen. Als uw zwangere kat hijgt en zich vreemd gedraagt, zijn er misschien enkele kittens onderweg!

Warmte en beweging

Het vinden van je katachtige vriend die hijgt na het sporten is normaal en hoeft niet nauwlettend te worden gevolgd, tenzij de zware ademhaling een aanzienlijke tijd duurt nadat de speeltijd voorbij is. Geef katten vers water en voedsel na het sporten, vooral als je merkt dat ze meer hijgen op een warme zomerdag. (Zorg ervoor dat u controleert op tekenen van hitte-uitputting.) Als u merkt dat uw kat hijgt na een dag van weinig tot geen beweging, kan dit reden genoeg zijn om contact op te nemen met uw dierenarts.

Katachtige hartziekte

Katachtige hartziekte is een ernstige medische aandoening. Gelukkig komt het niet zo vaak voor bij katten als honden of zelfs mensen. Naast zware ademhaling zijn andere symptomen van kattenhartaandoeningen slechte eetlust, gewichtsverlies, plotselinge ineenstorting en zelfs plotselinge verlamming van de achterpoten. Kattenhartaandoeningen kunnen bij bepaalde kattenrassen worden gepredisponeerd. Het kan aangeboren zijn, aanwezig bij de geboorte of bij volwassenen. Hoe dan ook, deze aandoening kan worden behandeld en afhankelijk van de ernst kan uw katachtige vriend nog steeds een normaal leven leiden.

Tracheitis

Tracheitis, een infectie van de luchtpijp, kan verschijnen als een snelle en oppervlakkige ademhaling bij uw kat. Het kan gepaard gaan met een hoest en soms kan er een blauwachtige tint van het tandvlees en de slijmvliezen zijn. Dit wordt cyanose genoemd. U moet uw kat meteen naar de dierenarts brengen als u deze symptomen opmerkt, of als ze lusteloos zijn of niet eten.

Katten hooikoorts

Wist je dat je kat ook hooikoorts kan krijgen? Hoewel het zich een beetje anders presenteert dan bij mensen, kunnen katten hooikoorts krijgen, of seizoensgebonden allergieën, net als wij. Enkele veel voorkomende symptomen van hooikoorts bij katten kunnen jeukende ogen, kauwen op hun poten, zweren of ontbrekende plekken van vacht en zelfs snurken als gevolg van een zere keel zijn. De ontsteking als gevolg van het allergeen kan een zware ademhaling bij uw kat veroorzaken.

Over het algemeen is kattenhooioorts niet zo’n grote zorg, maar u zult de bron van de allergie willen vinden om uw kat te helpen. Dit kan het baden of afvegen van hun poten omvatten om stuifmeel uit hun vacht te verwijderen als ze buiten zijn geweest.

Astma

Astma is een veel voorkomende diagnose bij katten. Kattenastma wordt veroorzaakt door een allergische reactie op geïnhaleerde allergenen. Dit kan stof, kaarsen, wierook of zelfs eau de cologne zijn. Het inademen van deze allergenen kan een immuunrespons veroorzaken die ontstekingen veroorzaakt. De ontsteking kan het voor uw kat moeilijk maken om te ademen.

Kattenastma kan hoesten, hacken en braken omvatten. Hoewel astma kan worden beheerd, is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden op zware ademhaling samen met de genoemde symptomen. IkAls u merkt dat dit probleem vaak voorkomt, breng het dan naar uw dierenarts op een afspraak en laat uw kat testen.

Vreemde voorwerpen

Als u merkt dat uw kat plotseling moeite heeft met ademhalen, controleer dan zijn mond en luchtwegen op verstikkingsgevaar. Zorg ervoor dat klein speelgoed of verstikkingsgevaar uit de weg is om uw kat veilig te houden.

Opmerking: U kunt mogelijk geen stuk speelgoed of verstikkingsgevaar in de keel van uw kat zien. Als u denkt dat uw kat stikt, breng hem dan onmiddellijk naar een dierenziekenhuis.

Angst of nervositeit

Als een kat angstig of nerveus is, kunt u een verandering in hun ademhalingspatroon opmerken. Katten kunnen hijgen in tijden van emotionele nood. Je kunt je kat kalmeren door hem te troosten en hem zelfs de vrije ruimte te geven om rond te zwerven. Als u merkt dat uw kat vaak wordt geplaagd door angst en het hijgen en andere symptomen veroorzaakt, overweeg dan om een dierenarts te raadplegen om hen te helpen hun symptomen te beheersen.

Luchtweginfectie

Heb je een niezende kat? Het kan een teken zijn van een luchtweginfectie. Een luchtweginfectie is vergelijkbaar met verkoudheid. Ze kunnen viraal, bacterieel of schimmelachtig zijn en kunnen enige tijd meegaan. Het is belangrijk om te onthouden dat een luchtweginfectie bij een kat besmettelijk is en kan worden doorgegeven aan uw andere katten. Naast niezen en piepende ademhaling, kunt u zware ademhaling bij katten, braken, gas, diarree en zelfs jeuk van de huid zien.

Longontsteking

Longontsteking kan optreden als gevolg van een luchtweginfectie. Hoewel niet gebruikelijk, kunnen jonge katten, oude katten en katten met een gecompromitteerd immuunsysteem meer vatbaar zijn voor longontsteking. Katten kunnen moeite hebben met ademhalen, koorts, uitdroging, verlies van eetlust, gewichtsverlies en moeite met slikken.

Longontsteking komt in verschillende vormen voor, van het inademen van problematische dampen of blootstelling aan rook of chemicaliën, tot het inademen van stoffen in de longen. Het is van vitaal belang om uw kat zo snel mogelijk te laten controleren als u een longontsteking vermoedt.

Hydrothorax

Hydrothorax, of de ophoping van vocht in en rond de longen, kan ademhalingsmoeilijkheden bij uw kat veroorzaken. Naast ademhalingsmoeilijkheden kan uw kat ook last hebben van ademhalen met open mond, hoesten en gebrek aan energie. Je zou zelfs kunnen zien dat ze zichzelf in ongebruikelijke posities plaatsen om beter te ademen.

Hartworm

Hartworm kan hydrothorax veroorzaken. Een ander symptoom van hartworm is ademhalingsmoeilijkheden. Symptomen van hartworm kunnen er bij katten heel anders uitzien dan bij honden. U kunt hoesten, braken en zelfs een verlies van eetlust opmerken.

Wat moet je doen als je zware ademhaling bij katten opmerkt?

Je merkt misschien dat je kat hijgt na het spelen of in zeer warme omstandigheden, maar dit zou niet lang moeten duren. Als u langdurig hijgen opmerkt of uw kat buiten deze omstandigheden hijgt, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Als je vermoedt dat je kat hijgt als gevolg van angst, zorg dan voor een aantal leuke items om hem te helpen die gevoelens te beheersen. Uw kat kan genieten van een corduroy kattentunnel of een kattenbol. Beide opties bieden uw kat een fijne privéplek om zichzelf te kalmeren. Ze bieden ook een geweldige plek om te loungen!

Bel bij twijfel je dierenarts!

Zware ademhaling bij katten is niet altijd een reden tot paniek. Maar als u een ademhalingsfrequentie van meer dan 50 ademhalingen per minuut telt of andere ongebruikelijke symptomen opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hoe kan ik mijn kat helpen met ademhalingsproblemen?

Breng uw kat naar de dierenarts als u ademhalingsproblemen opmerkt; de behandeling zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Probeer thuis de lucht gefilterd en schoon te houden voor uw kat.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de ademhaling van mijn kat?

U moet zich zorgen maken als uw kat vaak moeite heeft met ademhalen of als ze een consistente ademhalingsfrequentie van meer dan 50 ademhalingen per minuut hebben, samen met andere symptomen zoals schuimvorming in de mond of blauw getint tandvlees.

Waarom ademt mijn zwangere kat snel?

Hijgen bij zwangere katten kan een teken zijn dat de bevalling begint.