Zijn verhoogde kattenbakjes een goed idee? Vinden katten ze leuk?


Minder rugpijn, een betere spijsvertering, gezonder eten – wanneer eigenaars deze grote voordelen geclaimd zien, is het geen wonder dat ze de voorkeur geven aan verhoogde voer- en waterbakken voor hun katten. Deze kommen zijn meestal verhoogd zodat de bodem tussen de 5 en 6 cm van de vloer is. Maar is het verschil zo groot als de fabrikanten beweren?

De waarheid is dat er geen studies zijn die aantonen of verhoogde kommen beter zijn voor katten. Hoewel we niet zeker weten of deze kommen de beste keuze zijn, zijn er toch redenen om deze kommen te overwegen, vooral als je een senior katje hebt.

kat + lijnverdeler

Mogelijke voordelen van verhoogde kommen

verhoogde kattenbak
Image Credit: MTS_Photo, Shutterstock

Ook al zijn er geen wetenschappelijke studies geweest over verhoogde of verhoogde kattenbakken, we kunnen toch kijken naar enkele van de potentiƫle voor- en nadelen van deze bakken. Vergeet alleen niet dat gezondheidsclaims voorlopig met een korreltje zout genomen moeten worden.

Door de kom van uw huisdier een paar centimeter van de vloer te verhogen, zorgt u ervoor dat uw kat niet hoeft te leunen om te eten en te drinken. Dit kan de algemene houding van uw huisdier verbeteren of overbelasting verminderen. Net zoals het vooroverbuigen van een computer lendenpijn kan veroorzaken, is het mogelijk dat te lang vooroverbuigen om te drinken op vloerniveau de spieren belast.

Deze verandering van houding betekent ook dat katten met gewrichtspijn, artritis, of andere mobiliteitsproblemen zich meer op hun gemak voelen bij het eten aan een verhoogde kom. Veel dierenartsen bevelen deze voerbakken aan voor oudere huisdieren die een beetje stijf beginnen te worden.

Tot slot beweren sommige fabrikanten dat verhoogde kommen indigestie of braken verminderen, doordat ze de hoek veranderen waarin uw kat eet en drinkt, zodat het voedsel beter in de maag terechtkomt.

Mogelijke nadelen van verhoogde kommen

Hoewel deze voordelen geweldig klinken, zijn er ook enkele andere dingen om te overwegen. Verhoogde kommen kunnen minder handig zijn voor de eigenaar, afhankelijk van het ontwerp. Slecht ontworpen kommen kunnen topzwaar zijn of moeilijk te vullen, waardoor er meer gemorst wordt. Ze zijn misschien ook niet ideaal voor kittens en kleinere katten.

Of katten de voorkeur geven aan verhoogde of traditionele kattenbakken verschilt van kat tot kat. Sommige vinden het echt leuk om voedsel te eten dat hoger staat, maar andere niet. Sommige katten eten ook sneller uit verhoogde kommen, wat over het algemeen als minder gezond wordt beschouwd. Als uw kat te snel eet, is een puzzelbak of een uitgestelde voerbak misschien een betere optie.

Het grootste argument tegen verhoogde kommen is dat ze meestal onnodig zijn. Fabrikanten praten over traditionele voerbakken waardoor katten vanuit “onnatuurlijke” hoeken eten en drinken. In het wild drinken katten echter uit in de grond liggende plassen en beekjes en eten ze meestal ook van de grond. Als uw kat geen mobiliteitsproblemen of gewrichtspijn heeft, is het onwaarschijnlijk dat de tijd die hij doorbrengt met eten genoeg is om overbelasting te veroorzaken.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten

Verhoogde kommen kunnen voor sommige katten een geweldige keuze zijn. Als uw kat gewrichtspijn of andere mobiliteitsproblemen heeft, is het zeker het proberen waard om te zien waar uw kat de voorkeur aan geeft. Maar deze kommen zijn ook geen wondermiddel. Een verhoogde voerbak is geen vervanging voor goede medische zorg, en het is misschien niet voor elke kat de meest comfortabele keuze. Afhankelijk van de voorkeuren van uw kat, kan het zijn dat u uiteindelijk terugvalt op uw oude voerbak.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Elayne Massaini, Shutterstock